Ухвала
від 11.03.2020 по справі 1-232/11
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

1-232/11

1-в/465/157/20

У Х В А Л А

судового засідання

11.03.2020 року м. Львів

Франківськийрайоннийсудм. Львовавскладі:

головуючогосудді ОСОБА_1

за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

адвоката ОСОБА_4

представника хворого ОСОБА_5 - ОСОБА_6

представника комунального некомерційного підприємства Львівської обласної

ради «Лвівська обласна психіатрична лікарня» - лікаря психіатра ОСОБА_7

розглянувши у закритому судовому засіданні захисника ОСОБА_4 в інтересах ОСОБА_5 про зміну застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації в психіатричну лікарню зі звичайним наглядом на надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , який скоїв суспільно небезпечне діяння передбачене ч. 1 ст. 115 КК України -

В С Т А Н О В И В :

Адвокат ОСОБА_4 звернувсядосудув інтересах ОСОБА_5 із письмовоюзаявою на предмет зміни застосування примусових заходів медичного характеру хворому ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Вобґрунтуваннязаяви посилаєтьсянате,щоу Комунальному некомерційному підприємстві Львівської обласної ради Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня з 24.05.2018 року (з моменту переведення з ВОПЛ 2 смт. Олика) до даного часу до гр. ОСОБА_5 застосовуються примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом на підставі Ухвали Ківерцівського районного суду Волинської області від 11.05.2018р. про зміну примусового заходу медичного характеру із лікування у відділенні з посиленим наглядом на примусове лікування у відділенні з звичайним наглядом за місцем проживання.

Приблизно о 04. год. 28.11.2010р. ОСОБА_5 , знаходячись за місцем проживання у квартирі АДРЕСА_2 , з використанням кухонного ножа умисно завдав своїй дружині ОСОБА_8 множинні колото-різані поранення грудної клітки з пошкодженням серця та легенів, в результаті чого остання померла на місці.

По даному кримінальному провадженні була призначена та проводилась комплексна стаціонарна судово-психіатрична експертиза на базі КЗ ЛОКПЛ (Акт № 3 від 05.01.2011р.) згідно висновку якої: " ОСОБА_5 у даний час страждає хронічним психічним захворюванням у формі параноїдної шизофренії і не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. За своїм психічним станом він не може самостійно реалізовувати своє право на захист. За даними клінічного обстеження ОСОБА_5 параноїдною шизофренією страждає приблизно з літа 2010р. У період інкримінованих дій він також перебував у хворобливому стані і не міг усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Потребує застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із суворим наглядом».

30.05.2011 року гр. ОСОБА_5 був госпіталізований до ДЗ Українська психіатрична лікарня з суворим наглядом, де до нього згідно Ухвали Личаківського районного суду м. Львова від 05.04.2011 року було застосовано примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу з суворим наглядом.

Відповідно до Ухвали Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська від 04.08.2016 року, гр. ОСОБА_5 було переведено до Волинської обласної психіатричної лікарні № 2 смт. Олика для подальшого примусового психіатричного лікування до психіатричної лікарні із посиленим наглядом.

На підставі Ухвали Ківерцівського районного суду Волинської області від 11.05.2018 року хворому ОСОБА_5 було змінено вид примусових заходів медичного характеру з примусового лікування у відділенні із посиленим наглядом на продовження примусового лікування у відділенні із звичайним наглядом в психіатричній лікарні за місцем проживання.

24.05.2018р. був переведений з Волинської обласної психіатричної лікарні № 2 смт. Олика до КНП ЛОР ЛОКПЛ, де й перебуває в умовах 23-го відділення до даного часу.

Гр. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , неодноразово оглядався комісією лікарів- психіатрів 24.10.2018р. та 22.04.2019р. яка приходила до висновку про необхідність продовження застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу з звичайним наглядом. На адресу Франківського районного суду м. Львова було надіслано відповідні заяви, які були задоволені Ухвалами від 22.11.2018 р. та 29.05.2019р.

За час лікування в КНП ЛОР ЛОКПЛ в результаті проведеного комплексного лікування - нейролептики (Трифтазин, Азапін, Рисполепт, Ерідон, Рисперон, р-н Клопіксолу акуфазу), симптоматичне та стоматологічне лікування, прогулянки в супроводі персоналу, перегляд телепередач, курс реабілітаційних заходів у відділенні, психічний стан пацієнта характеризується наступним: перебуває в свідомості. Ззовні вигляд охайний, доглянутий. Доступний мовному контакту. В місці, часі та власній особі орієнтований вірно. Зоровий контакт із співрозмовником підтримує. Словниковий запас достатній. В розмові спокійний, врівноважений, речення будує правильно. Самостійно про скоєне не розповідає, однак при більш детальному розпитуванні говорить, що «про скоєне важко говорити», переживає про вчинок. Настрій за останні кілька місяців утримувався здебільшого рівним. Мислення сповільнене з елементами зісковзування. На момент огляду психопродуктивну симптоматику заперечує та ніяк не виявляє. Увага нестійка. Пам`ять на поточні події та події минулого збережена. Інтелект відповідає вікові та здобутій освіті. У відділенні режиму перебування не порушує, скарг на перебування не висловлює. Вказівки та рекомендації медичного персоналу виконує без заперечень, з іншими хворими та мед. персоналом за останній період в конфліктні ситуації не вступав та не створював, антисоціальних та суспільно небезпечних тенденцій не виявляв. Розлади сприйняття активно заперечує. Критика до свого захворювання обмежена внаслідок дефіцитарних змін мислення, пов`язаних з психічним захворюванням. Висловлює плани на майбутнє щодо праці та виховання сина..

Таким чином, беручи до уваги вказане вище, у ОСОБА_5 на даний момент виступають ознаки порушення мислення, емоцій, волі та інтелекту внаслідок шизофренічного процесу, однак, можна стверджувати про наявність формування ремісії.

На підставі ст. 19 Закону України "Про психіатричну допомогу" 21.10.2019р. гр. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , був оглянутий комісією лікарів-психіатрів (Висновок комісії лікарів-психіатрів щодо особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру № 66 від 21.10.2019р.), яка прийшла до висновку: " ОСОБА_5 страждає хронічним психічним захворюванням у вигляді параноїдної шизофренії, безперервно-прогредієнтного типу перебігу з помірно вираженим змішаним типом дефекту, період ремісії. За своїм психічним станом не потребує продовження застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації. Однак через ознаки порушення мислення, емоцій, волі та інтелекту (сповільнення процесів) рекомендовано застосування амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку."

Разом з тим, 13.11.2019 року Франківським районним судом м. Львова було задоволено заяву Комунальногонекомерційного підприємства Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічнапсихіатрична лікарня» про зміну застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації в психіатричну лікарню зі звичайним наглядом на надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Ухвалою Львівського апеляційного суду від 20.12.2019 року скасовано Ухвалу від 13.11.2019 року та постановлено нову, якою в задоволенні заяви Комунальногонекомерційного підприємства Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічнапсихіатрична лікарня» відмовлено.

03.02.2020 року ОСОБА_5 звернувся з письмовою заявою до генерального директора КНП ЛОР «Львівська обласна клінічнапсихіатрична лікарня» про проведення позачергового огляду комісією лікарів психіатрів щодо стану його психічного здоров`я.

11.02.2020 року був оглянутий комісією лікарів психіатрів, які дійшли висновку, що ОСОБА_5 за своїм психічним станом не потребує продовження застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації, а рекомендовано застосування амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку по місцю реєстрації та проживання.

Лікуючий лікар в судовому засіданні повідомив суду, що хворий стабільний, не агресивний, критично відноситься до вчиненого та каїться. Стан значно покращився, може лікуватись амбулаторно під наглядом свого батька.

Адвокат ОСОБА_4 в судовому засіданні повідомив суд, що хворий загрози не несе. Просив подану ним заяву задоволити.

Хворий в судовому засіданні заяву адвоката підтримав.

Прокурор не заперечила проти задоволення заяви.

Батько хворого в судовому засіданні заяву підтримав, просив суд таку задоволити, оскільки стан сина значно покращився.

Заслухавши думки учасників процесу, дослідивши матеріали судового провадження, суд приходить до наступного висновку.

11.02.2020р. гр. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , був оглянутий комісією лікарів-психіатрів (Висновок комісії лікарів-психіатрів щодо особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру № 8 від 11.02.2020р.). Комісія прийшла до висновку: " ОСОБА_5 страждає хронічним психічним захворюванням у вигляді параноїдної шизофренії, безперервно-прогредієнтного типу перебігу з помірно вираженим змішаним типом дефекту, період ремісії. За своїм психічним станом не потребує продовження застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації. Однак через ознаки порушення мислення, емоцій, волі та інтелекту (сповільнення процесів) рекомендовано застосування амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку."

Суд враховує, думку хворого та захисника, обґрунтування лікуючого лікаря про можливість продовження лікування амбулаторно та висновок прокурора.

Відповідно до ч. 1 ст. 95 КК України, продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника медичного закладу (лікаря-психіатра), який надає особі таку психіатричну допомогу, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування примусових заходів. Зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру може здійснюватися судом також за заявою особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру, її захисника або законного представника у разі, якщо така особа за станом свого здоров`я не може усвідомлювати свої дії (бездіяльність) чи керувати ними, в тому числі не може усвідомлено подати до суду відповідну заяву. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів закладу, в якому особі надається психіатрична допомога, або, у разі наявності, висновок обраного нею незалежного лікаря-психіатра.

Згідно ч. 2 ст. 514 КПК України, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється, якщо особа, яка вчинила суспільно небезпечне діяння у стані неосудності, видужала або якщо внаслідок змін у стані її здоров`я відпала потреба в раніше застосовуваних заходах медичного характеру.

Дослідивши надані суду письмову заяву з додатками, з`ясувавши питання, передбаченіст. 512 -514 КПК України, заслухавши пояснення представника комунального закладу- лікуючого лікаря, пояснення хворого, думку адвоката та висновок прокурора, суд приходить до переконання, що заяву слід задоволити.

На підставі викладеного, керуючись ст. 95 КК України, Законом України «Про психіатричну допомогу» статями 512 514 КПК України -

П О С Т А Н О В И В:

Заяву захисника ОСОБА_4 в інтересах ОСОБА_5 про зміну застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації в психіатричну лікарню зі звичайним наглядом на надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку ОСОБА_5 , задоволити.

Змінити застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації в психіатричну лікарню зі звичайним наглядом на надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвала набирає законної сили з часу її проголошення та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом семи днів з часу складання повного тексту ухвали.

Суддя ОСОБА_1

СудФранківський районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення11.03.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу88128401
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про продовження, зміну або припинення застосування примусових заходів медичного характеру

Судовий реєстр по справі —1-232/11

Ухвала від 25.11.2021

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Мармаш В. Я.

Ухвала від 09.08.2021

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Мармаш В. Я.

Ухвала від 03.03.2021

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Мармаш В. Я.

Ухвала від 29.01.2021

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Мармаш В. Я.

Ухвала від 29.10.2020

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Мармаш В. Я.

Ухвала від 25.09.2020

Кримінальне

Личаківський районний суд м.Львова

Мармаш В. Я.

Ухвала від 11.03.2020

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Дзеньдзюра С. М.

Постанова від 21.06.2011

Кримінальне

Рівненський районний суд Рівненської області

Сидоренко С.М.

Постанова від 21.06.2011

Кримінальне

Рівненський районний суд Рівненської області

Сидоренко С.М.

Ухвала від 04.03.2020

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Дзеньдзюра С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні