Ухвала
від 11.03.2020 по справі 2-938/10
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 2-938/10

6/212/20/20

У Х В А Л А

11 березня 2020 року м. Кривий Ріг

Жовтневий районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі: головуючого-судді Ваврушак Н. М., секретаря судового засідання Нестеренко В. В., розглянувши без присутності осіб, які беруть участь у справі, без здійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Кривого Рогу заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова установа Європейська факторингова компанія розвитку про заміну сторони у виконавчих листах, поновлення пропущеного строку пред`явлення виконавчих листів до виконання, видачу дублікатів виконавчих листів у цивільній справі за позовом Публічного акціонерного товариства УкрСиббанк до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором, -

В С Т А Н О В И В:

09 січня 2020 року Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова установа Європейська факторингова компанія розвитку звернулись до Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області із заявою про заміну стягувача Публічного акціонерного товариства УкрСиббанк на його правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова установа Європейська факторингова компанія розвитку у цивільній справі за позовом Публічного акціонерного товариства УкрСиббанк до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

В обґрунтування заяви зазначили, що 23 березня 2010 року Жовтневим районним судом міста Кривого Рогу Дніпропетровської області ухвалено рішення по цивільній справі № 2-938/10-ц стягнуто солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь Публічного акціонерного товариства УкрСиббанк заборгованість по кредиту від 02.03.2007 року - 37864,06 грн., а також судовий збір - 378,64 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи - 30,00 грн. Рішення суду набрало законної сили.

Зазначено, що на підставі договору купівлі-продажу прав вимоги за кредитами, укладеного 08.12.2011 року між ПАТ УкрСиббанк та ПАТ Дельта Банк , відбулося відступлення прав вимоги за зазначеним кредитним договором від ПАТ УкрСиббанк на користь ПАТ Дельта Банк .

11 травня 2019 року між Публічним акціонерним товариством Дельта Банк та Товариством з обмеженою відповідальністю Фінансова установа Європейська факторингова компанія розвитку , відповідно до вимог чинного законодавства України, за результатами відкритих торгів (аукціону), оформлених Протоколом електронного аукціону №UA-EA-2019-03-26-000011-b від 17.04.2019 року, був укладений Договір №1370/К про відступлення прав вимоги, згідно з яким 11.05.2019 року відбулася заміна кредитора у зобов`язанні шляхом відступлення Банком прав вимоги за кредитним договором № 11124379000 від 02.03.2007 року, укладеними між Акціонерним комерційним інноваційним банком УкрСиббанк та ОСОБА_1 .

Відповідно Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова установа Європейська факторингова компанія розвитку набуло статусу нового кредитора та отримало право грошової вимоги по відношенню до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , які є боржниками Публічного акціонерного товариства УкрСиббанк .

Просить замінити стягувача з Публічного акціонерного товариства УкрСиббанк на правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова установа Європейська факторингова компанія розвитку за правом грошової вимоги до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Виконавчі документи по стягненню заборгованості з ОСОБА_1 та з ОСОБА_2 у розмірі 38272,70 грн. були повернені на підставі постанови про повернення виконавчого документа стягувачеві від 07.07.2012 року, виданої державним виконавцем Ременюк Юлією Володимирівною, Покровського відділу державної виконавчої служби міста Кривий Ріг Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області.

Однак, постанови про повернення виконавчих документів разом із оригіналами виконавчих документів стягувачеві не надходили, тобто були втрачені при пересилці, ПАТ Дельта Банк їх не отримувало та відповідно не передавало до ТОВ Фінансова установа Європейська факторингова компанія розвитку .

В судове засідання представник заявника не з`явився, направив до суду заяву про розгляд справи за його відсутності.

Боржники в судове засідання не з`явилися, хоча про час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином.

Відповідно до ч.3 ст.442 ЦПК України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

З-за таких обставин та у відповідності до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, документи додані до заяви, суд приходить до висновку, що заява обґрунтована та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 23 березня 2010 року Жовтневим районним судом міста Кривого Рогу Дніпропетровської області ухвалено рішення по цивільній справі № 2-938/10-ц стягнуто солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь Публічного акціонерного товариства УкрСиббанк заборгованість по кредиту від 02.03.2007 року - 37864,06 грн., а також судовий збір - 378,64 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи - 30,00 грн.

Зазначене рішення суду набрало законної сили, видано виконавчі листи.

Відповідно до ст. 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

На підставі договору купівлі-продажу прав вимоги за кредитами, укладеного 08.12.2011 року між ПАТ УкрСиббанк та ПАТ Дельта Банк , відбулося відступлення прав вимоги за зазначеним кредитним договором від ПАТ УкрСиббанк на користь ПАТ Дельта Банк .

11 травня 2019 року між Публічним акціонерним товариством Дельта Банк та Товариством з обмеженою відповідальністю Фінансова установа Європейська факторингова компанія розвитку , відповідно до вимог чинного законодавства України, за результатами відкритих торгів (аукціону), оформлених Протоколом електронного аукціону №UA-EA-2019-03-26-000011-b від 17.04.2019 року, був укладений Договір №1370/К про відступлення прав вимоги, згідно з яким 11.05.2019 року відбулася заміна кредитора у зобов`язанні шляхом відступлення Банком прав вимоги за кредитним договором № 11124379000 від 02.03.2007 року, укладеними між Акціонерним комерційним інноваційним банком УкрСиббанк та ОСОБА_1 .

Відповідно Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова установа Європейська факторингова компанія розвитку набуло статусу нового кредитора та отримало право грошової вимоги по відношенню до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , які є боржниками Публічного акціонерного товариства УкрСиббанк .

Згідно ч. 5 ст.15 Закону України Про виконавче провадження у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Виходячи із цих норм, зокрема пунктами 1,2 ч. 1 ст. 512 ЦК України передбачено, що у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва (припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання, поділу, перетворення або ліквідації, спадкування) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

Така заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

У зв`язку з такою заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку із чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження і її заміна належним кредитором проводиться відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , ст. 442 ЦПК України за заявою заінтересованої особи зобов`язання, якою є правонаступник, що отримав від попереднього кредитора всі права та обов`язки в зобов`язанні, у тому числі й право бути стороною виконавчого провадження.

Аналогічна правова позиція викладена в Постанові Верховного Суду України від 20.11.2013 року у справі №6-122цс13.

За таких обставин звернення правонаступника кредитора із заявою про надання йому статусу сторони виконавчого провадження відповідає змісту статей 512, 514 ЦК України та статті 15 Закону України Про виконавче провадження .

Крім того, процесуальне законодавство не містить жодних обмежень щодо можливості заміни сторони у виконавчому провадженні у разі заміни кредитора у зобов`язанні, оскільки відповідно до вимог ст.ст. 512-514 ЦК України новий кредитор набуває всі права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав.

Вирішуючи питання щодо видачі дублікату виконавчого листа, суд виходить з наступних вимог закону.

Відповідно до підпункту 17.4 пункту 17 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПУ України № 2147-19 в редакції від 15.12.2017, у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Судом встановлено та підтверджено матеріалами справи, що виконавчі документи про стягнення заборгованості з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 у розмірі 38272,70 грн. було повернено на підставі постанови про повернення виконавчого документа стягувачеві від 07.07.2012 року виданої державним виконавцем Ременюк Юлією Володимирівною, Покровського відділу державної виконавчої служби міста Кривий Ріг Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області.

Однак постанови про повернення виконавчих документів разом із оригіналами виконавчих документів стягувачеві не надходили, тобто були втрачені при пересиланні, ПАТ Дельта Банк їх не отримувало та відповідно не передавало до ТОВ Фінансова установа Європейська факторингова компанія розвитку .

Всебічне дослідження усіх обставин справи та письмових доказів, з урахуванням допустимості доказів та узгодженістю і несуперечністю між собою дають об`єктивні підстави вважати, що заява в цій частині обґрунтована та підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.433 ЦПК України, у разі пропуску строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Враховуючи викладене суд вважає, що строк пред`явлення виконавчого документа до виконання пропущений позивачем з поважних причин, тому слід поновити строк пред`явлення виконавчого документа до виконання у цивільній справі № 2-938/10.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 512-514 ЦК України, Законом України Про виконавче провадження , ст.ст. 258-260, 353, 433,442 ЦПК України , суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова установа Європейська факторингова компанія розвитку про заміну сторони у виконавчих листах, поновлення пропущеного строку пред`явлення виконавчих листів до виконання, видачу дублікатів виконавчих листів у цивільній справі за позовом Публічного акціонерного товариства УкрСиббанк до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором - задовольнити.

Замінити стягувача - Публічне акціонерне товариство УкрСиббанк на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова установа Європейська факторингова компанія розвитку (код ЄДРПОУ 34615314, місцезнаходження: 04050, м. Київ, вулиця Глибочицька, будинок 40) у виконавчих листах, виданих Жовтневим районним судом міста Кривого Рогу Дніпропетровської області у справі №2-938/10 відповідно до яких стягнуто солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь Публічного акціонерного товариства УкрСиббанк заборгованість по кредиту від 02.03.2007 року - 37864,06 грн., а також судовий збір - 378,64 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи - 30,00 грн.

Поновити пропущений строк пред`явлення виконавчих листів, виданих Жовтневим районним судом міста Кривого Рогу Дніпропетровської області у справі №2-938/10 відповідно до яких стягнуто солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь Публічного акціонерного товариства УкрСиббанк заборгованість по кредиту від 02.03.2007 року - 37864,06 грн., а також судовий збір - 378,64 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи - 30,00 грн.

Видати дублікати виконавчих листів, виданих Жовтневим районним судом міста Кривого Рогу Дніпропетровської області у справі №2-938/10 відповідно до яких стягнуто солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь Публічного акціонерного товариства УкрСиббанк заборгованість по кредиту від 02.03.2007 року - 37864,06 грн., а також судовий збір - 378,64 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи - 30,00 грн.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку в Дніпровський апеляційний суд через Жовтневий районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала складена та підписана без проголошення 11 березня 2020 року.

Суддя Н. М. Ваврушак

Дата ухвалення рішення11.03.2020
Оприлюднено13.03.2020
Номер документу88169063
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за кредитним договором

Судовий реєстр по справі —2-938/10

Ухвала від 04.08.2022

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Зімін М. В.

Ухвала від 29.11.2021

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Михайловська А. В.

Ухвала від 04.09.2020

Цивільне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Хамник М. М.

Ухвала від 11.03.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Ваврушак Н. М.

Рішення від 09.09.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Ухвала від 31.08.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Ухвала від 21.08.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Рішення від 15.01.2010

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Головін В. О.

Рішення від 15.10.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Овчаренко Н. Г.

Ухвала від 23.11.2017

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Корнієнко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні