Рішення
від 09.02.2007 по справі 2-68/2007
МОСТИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №2-68 за 2007р.

РІШЕННЯ

Іменем України

9 лютого 2007 року Мостиський районний суд Львівської області в складі: головуючого - судді Ліщинського A.M. при секретарі -    Романченко І.А..

розглянувши при попередньому судовому засіданні в залі суду в м.Мостиська цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Довгомостиської сільської ради Мостиського району, третя особа Мостиська державна нотаріальна контора про продовження строку для прийняття спадщини та визнання права власності на будинковолодіння, -

ВСТАНОВИВ:

Позивачка звернулася до суду із зазначеним позовом покликаючись на те, що згідно заповіту своєї матері ОСОБА_2, яка померла 20.04.2002р., являється єдиним спадкоємцем всього її майна, в тому числі і права на будинковолодіння по вул. Б.Антонича 36 в с.Бортятин Мостиського району. На будинковолодіння матір»ю не було виготовлено право власності, тому не може оформити спадкових прав.

Вважає, що строк для прийняття спадщини пропустила з поважних причин, а тому просить продовжити їй такий строк та визнати за нею право власності на вказане майно.

Позивачка в судовому засіданні позов підтримала. Уточнила, що за нею слід визнати право власності на будинковолодіння, оскільки вона фактично вступила в управління та володіння спадковим майном, так як опікується ним.

Представник Довгомостиської сільської ради ОСОБА_3 в судовому засіданні позов визнала повністю, про що подала до суду відповідну заяву. Зазначила, що з уточнених позивачкою підстав за нею слід визнати право власності на спадкове майно.

Представник третьої особи - Мостиської державної нотаріальної контори в судове засідання не з»явився, хоча своєчасно і належним чином був оповіщений про місце і час розгляду справи, не повідомив про причини неявки та не надіслав повідомлення про згоду на участь у справ, тому відповідно до ч.3 ст.36, ст.169 ЦПК України справу можна розглянути без його участі.

Враховуючи наведене, суд вважає, що рішення у справі можливо постановити при проведенні попереднього судового засідання.

Відповідно до ст.11, ч.2 ст.31, ч.4 ст.130, ч.4 ст.174 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Визнання відповідачем позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підставний та підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що вказане будинковолодіння належало ОСОБА_2- матері позивачки, на праві особистої приватної власності, однак вона за життя належним чином не оформила на нього права власності.

12.04.2002р. Довгомостиською сільською радою посвідчено заповіт, згідно з яким ОСОБА_2 заповіла все своє майно ОСОБА_1, тобто позивачці.

ОСОБА_2 померла 20.04.2002р., в наслідок чого відкрилася спадщина до складу якої входить, зокрема, право власності на зазначене вище майно, яку(спадщину)

відповідно до ст.549 ЦК України( 1963р.) прийняла позивачка, яка фактично вступила в управління та володіння спадковим майном, оскільки доглядає за будинком, сплачує за електричну енергію та газ.

Вказані обставини стверджуються поясненнями сторін, свідоцтвом про смерть ОСОБА_2 та її заповітом, свідоцтвами про народження та одруження позивачки, технічним паспортом будинковолодіння та довідкою про його вартість, довідкою Довгомостиської сільської ради, квитанціями про оплату за використану електроенергію та газопостачання.

Підсумовуючи, після прийняття спадщини, яка відкрилася по смерті матері, позивачка стала фактичним власником спірного будинковолодіння, а тому за нею слід визнати право власності за заповітом на нього.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.534, 548-549 ЦК України(1963р.), ст.328 ЦК України(2003р.), ст.ст. 10, 11, 60, 130, 174, 209, 212-215 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності за заповітом на будинковолодіння, що знаходиться по вул. Б.Антонича 36 в с.Бортятин Мостиського району Львівської області.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Львівської області через Мостиський районний суд шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження в 10-денний строк з дня проголошення рішення і подання після цього протягом 20-ти днів апеляційної скарги з подачею її копії до апеляційної інстанції або шляхом подання через Мостиський районний суд в 10-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги з подачею її копії до апеляційної інстанції без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо заяву про апеляційне оскарження не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не буіа подана у строк, встановлений ст.294 ЦПК України(20 днів), рішення суду набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

СудМостиський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення09.02.2007
Оприлюднено13.05.2010
Номер документу8820210
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-68/2007

Ухвала від 10.02.2023

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

Ухвала від 12.04.2022

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

Ухвала від 21.02.2022

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

Ухвала від 19.02.2019

Цивільне

Олександрівський районний суд Донецької області

Шинкаренко А. І.

Ухвала від 13.02.2019

Цивільне

Олександрівський районний суд Донецької області

Шинкаренко А. І.

Рішення від 09.02.2007

Цивільне

Мостиський районний суд Львівської області

Ліщинський A.M.

Рішення від 03.12.2007

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Бобровська І.В.

Рішення від 22.11.2007

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

Турянський І.Є.

Рішення від 23.10.2007

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Литвин М.М.

Рішення від 14.11.2007

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Попович С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні