Ухвала
від 23.03.2020 по справі 908/1102/19
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

23 березня 2020 року

м. Київ

Справа № 908/1102/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду :

Пількова К. М. - головуючого, Дроботової Т. Б., Чумака Ю. Я.,

перевіривши матеріали клопотання Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій і Кіровоградській областях

про зупинення виконання додаткової постанови Центрального апеляційного господарського суду від 19.02.2020 у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "МК-Профі"

до Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій і Кіровоградській областях

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Товариства з обмеженою відповідальністю "ЗСК"

про визнання наказу частково недійсним та визнання права власності,

ВСТАНОВИВ:

28.12.2019 Регіональне відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій і Кіровоградській областях звернулося з касаційною скаргою на постанову Центрального апеляційного господарського суду від 09.12.2019 у цій справі.

Ухвалою Верховного Суду від 02.03.2020 відкрито касаційне провадження за касаційною скаргою Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій і Кіровоградській областях на постанову Центрального апеляційного господарського суду від 09.12.2019; призначено розгляд справи у судовому засіданні.

Ухвалою Верховного Суду від 19.03.2020 відкладено розгляд касаційної скарги відповідача на постанову Центрального апеляційного господарського суду від 09.12.2019; ухвалено, що про дату і час судового засідання з розгляду касаційної скарги учасників справи буде повідомлено додатково.

19.03.2020 від Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій і Кіровоградській областях надійшло клопотання про зупинення виконання додаткової постанови Центрального апеляційного господарського суду від 19.02.2020 у цій справі.

Відповідно до частин першої, третьої та четвертої статті 56 ГПК України сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Держава, Автономна Республіка Крим, територіальна громада беруть участь у справі через відповідний орган державної влади, орган влади Автономної Республіки Крим, орган місцевого самоврядування відповідно до його компетенції, від імені якого діє його керівник, інша уповноважена особа відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування), або через представника.

Частиною першою статті 58 ГПК України встановлено, що представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Відповідно до підпункту 11 пункту 161 Розділу ХV "Перехідні положення" Конституції України з дня набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" представництво відповідно до пункту 3 частини першої статті 131 1 та статті 131 2 цієї Конституції виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року. Представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування в судах виключно прокурорами або адвокатами здійснюється з 1 січня 2020 року.

Отже, представництво інтересів Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій і Кіровоградській областях у цій справі може здійснювати адвокат або керівник, інша уповноважена особа відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту).

Згідно з пунктом 1 частини першої, частин третьої, четвертої статті 60 ГПК України повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені довіреністю фізичної або юридичної особи. Довіреність від імені юридичної особи видається за підписом (електронним цифровим підписом) посадової особи, уповноваженої на це законом, установчими документами. Повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

Відповідно до частини першою статті 26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Подане у справі клопотання про зупинення виконання додаткової постанови Центрального апеляційного господарського суду від 19.02.2019 підписане Іриною Іванченко як представником відповідача за довіреністю від 25.03.2019 № 10. При цьому, матеріали касаційної скарги та справи не містять відомостей щодо того, що вказана особа здійснює представництво інтересів відповідача як адвокат.

Відомості щодо Іванченко І. в Єдиному реєстрі адвокатів України станом на час виготовлення цієї ухвали відсутні.

Також, до клопотання не додано документів, які б підтверджували повноваження Іванченко І. представляти Регіональне відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій і Кіровоградській областях відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту).

Інформація щодо юридичної особи - Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій і Кіровоградській областях, розміщена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, також не містить даних щодо наявності у Іванченко І. повноважень бути представником відповідача в судах в порядку самопредставництва.

З огляду на викладене, подане від Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій і Кіровоградській областях клопотання про зупинення виконання додаткової постанови Центрального апеляційного господарського суду від 19.02.2020 у цій справі необхідно залишити без розгляду.

Керуючись статтями 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, Суд

УХВАЛИВ:

Клопотання Регіонального відділення Фонду державного майна України по Дніпропетровській, Запорізькій і Кіровоградській областях про зупинення виконання додаткової постанови Центрального апеляційного господарського суду від 19.02.2020 у справі № 908/1102/19 залишити без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя К. М. Пільков

Судді Т.Б. Дроботова

Ю. Я. Чумак

СудКасаційний господарський суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення23.03.2020
Оприлюднено25.03.2020
Номер документу88386314
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/1102/19

Постанова від 19.05.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пільков К.М.

Ухвала від 22.04.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пільков К.М.

Ухвала від 23.03.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пільков К.М.

Ухвала від 19.03.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пільков К.М.

Ухвала від 02.03.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пільков К.М.

Судовий наказ від 26.02.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Постанова від 19.02.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

Ухвала від 10.02.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

Ухвала від 31.01.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Пільков К.М.

Ухвала від 28.01.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Антонік Сергій Георгійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні