Ухвала
від 25.02.2020 по справі 403/441/19
УСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 403/441/19

Провадження №2/403/15/20

У Х В А Л А

25 лютого 2020 р. Устинівський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді: Годованець І. А.

при секретарі: Остапенко Н.М.

з участю:

позивача: ОСОБА_1

представника позивача (адвокат): Ляшенко М.Д.

представника відповідача: ОСОБА_2

представника відповідача: ОСОБА_3

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду смт. Устинівка у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до селянського (фермерського) господарства Наталка , третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_4 , про дострокове розірвання договорів оренди землі, заяву позивача ОСОБА_1 про обов`язок суду зупинити провадження у справі, -

В С Т А Н О В И В :

19 серпня 2019 року позивачем ОСОБА_1 подано до суду позов до відповідача селянського (фермерського) господарства Наталка про дострокове розірвання договорів оренди землі. У підготовчому засіданні позивач ОСОБА_1 та представник позивача (адвокат) Ляшенко Микола Дмитрович вважають, що заява про обов`язок суду зупинити провадження у справі є обгрунтованою та підлягає задоволенню, так як суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку цивільного судочинства. У підготовчому засіданні представники відповідача селянського (фермерського) господарства Наталка Шовкун Леонід Іванович та ОСОБА_5 Наталія Леонідівна вважають, що заява позивача ОСОБА_1 про обов`язок суду зупинити провадження у справі є необгрунтованою та не підлягає задоволенню. У підготовче засідання третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - ОСОБА_4 не з`явилася, про день та час судового засідання повідомлена належним чином, заяви про проведення підготовчого засідання у її відсутність чи про причини неявки не подано.

Заслухавши учасників справи, судом встановлено наступні обставини.

Пунктом 10 ч.1 ст.197 ЦПК України передбачено, що у підготовчому засіданні суд: вирішує заяви та клопотання учасників справи.

Пунктом 6 ч.1 ст.251 ЦПК України встановлено, що суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі: об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Згідно абз.3,4,5,6,7 п.33 постанови Пленуму Верховного суду України Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції за №2 від 12 червня 2009 року, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у випадках, передбачених статтею 201 ЦПК, а за наявності підстав, визначених статтею 202 ЦПК, має право як на зупинення, так і на відмову в задоволенні такої заяви. Визначаючи наявність передбачених статтею 201 ЦПК підстав, за яких провадження у справі підлягає обов`язковому зупиненню, суд повинен, зокрема, враховувати, що така підстава для зупинення провадження у справі, як зазначено у пункті 4 частини першої цієї статті - неможливість розгляду цивільної справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного,цивільного, господарського, кримінального чи адміністративногосудочинства, застосовується у тому разі, коли в цій іншій справі можуть бути вирішені питання, що стосуються підстав, заявлених у справі вимог, чи умов, від яких залежить можливість її розгляду. Підставою для зупинення провадження за пунктом 4 частини першої статті 201 ЦПК може бути також відкриття Конституційним Судом України провадження за зверненням відповідно до статті 43 Закону України від 16 жовтня 1996 року №422/96-ВР "Про Конституційний Суд України" про офіційне тлумачення положень Конституції України чи закону, що мають застосовуватися при вирішенні справи, яка перебуває у провадженні суду. При неможливості розгляду справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку кримінального судочинства, підставою для зупинення провадження у цивільній справі може бути лише наявність кримінальної справи на розгляді в суді. Разом з тим підставою зупинення провадження у справі не може бути касаційне оскарження попередніх судових рішень у справі.

У цивільній справі відсутні, передбачені п.6 ч.1 ст.251 ЦПК України, наступні підстави за яких провадження у справі підлягає обов`язковому зупиненню: суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку цивільного судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду. При встановлених обставинах, заява позивача ОСОБА_1 про обов`язок суду зупинити провадження у справі не підлягає задоволенню. Керуючись ст.ст.251, 197, 260 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

У цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до селянського (фермерського) господарства Наталка , третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_4 , про дострокове розірвання договорів оренди землі, відмовити у заяві позивача ОСОБА_1 про обов`язок суду зупинити провадження у справі. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя І. А. Годованець

СудУстинівський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення25.02.2020
Оприлюднено31.03.2020
Номер документу88486570
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —403/441/19

Ухвала від 13.07.2020

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 24.06.2020

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 25.02.2020

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 25.02.2020

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 15.11.2019

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 23.09.2019

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 23.09.2019

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 20.08.2019

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні