Ухвала
від 25.02.2020 по справі 403/441/19
УСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 403/441/19

Провадження №2/403/15/20

У Х В А Л А

25 лютого 2020 р. Устинівський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді: Годованець І. А.

при секретарі: Остапенко Н.М.

з участю:

позивача: ОСОБА_1

представника позивача (адвокат): Ляшенко М.Д.

представника відповідача: Шовкун Н.Л.

представника відповідача: Панченко Н.Л.

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду смт. Устинівка у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до селянського (фермерського) господарства Наталка , третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_4 , про дострокове розірвання договорів оренди землі, заяву представника позивача (адвокат) Ляшенко Миколи Дмитровича про відвід судді Годованцю Івану Алімовичу, -

В С Т А Н О В И В :

19 серпня 2019 року позивачем ОСОБА_1 подано до суду позов до відповідача селянського (фермерського) господарства Наталка про дострокове розірвання договорів оренди землі. У підготовчому засіданні позивач ОСОБА_1 та представник позивача (адвокат) Ляшенко Микола Дмитрович вважають, що заява про відвід судді Годованцю Івану Алімовичу є обгрунтованою та підлягає задоволенню. У підготовчому засіданні представники відповідача селянського (фермерського) господарства Наталка Шовкун Леонід Іванович та Панченко Наталія Леонідівна вважають, що заява представника позивача (адвокат) Ляшенко Миколи Дмитровича про відвід судді Годованцю Івану Алімовичу є необгрунтованою та не підлягає задоволенню. У підготовче засідання третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - ОСОБА_4 не з`явилася, про день та час судового засідання повідомлена належним чином, заяви про проведення підготовчого засідання у її відсутність чи про причини неявки не подано.

Заслухавши учасників справи, судом встановлено наступні обставини.

Частинами 1,2,3 ст.36 ЦПК України передбачено, що суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо: він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу; він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі; він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи; було порушено порядок визначення судді для розгляду справи; є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді. Суддя підлягає відводу (самовідводу) також за наявності обставин, встановлених статтею 37 цього Кодексу. До складу суду не можуть входити особи, які є членами сім`ї, родичами між собою чи родичами подружжя.

Частиною 3 ст.39 ЦПК України встановлено, що відвід повинен бути вмотивованим і заявленим протягом десяти днів з дня отримання учасником справи ухвали про відкриття провадження у справі, але не пізніше початку підготовчого засідання або першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження. Самовідвід може бути заявлений не пізніше початку підготовчого засідання або першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження. Після спливу вказаного строку заявляти відвід (самовідвід) дозволяється лише у виняткових випадках, коли про підставу відводу (самовідводу) заявнику не могло бути відомо до спливу вказаного строку, але не пізніше двох днів із дня, коли заявник дізнався про таку підставу.

Частиною 5 ст.40 ЦПК України визначено, що якщо на час подання заяви про відвід судді у суді здійснюють правосуддя менше трьох суддів, вирішення питання про відвід здійснюється в нарадчій кімнаті суддею, який розглядає справу чи вчиняє іншу процесуальну дію, про що виноситься ухвала. У такому разі положення частин третьої та четвертої цієї статті не застосовуються.

Штатним рописом Устинівського районного суду Кіровоградської області передбачено три посади судді, одна посада судді вакантна. Таким чином, на час подання заяви про відвід судді у суді здійснюють правосуддя менше трьох суддів і вирішення питання про відвід здійснюється в нарадчій кімнаті суддею, який розглядає справу.

У заяві про відвід судді Годованцю Івану Алімовичу зазначено, що головуючим у цивільній справі, з порушенням норм процесуального та матеріального права, постановлено ухвалу про роз`єднання позовних вимог. На судове рішення подано апеляційну скаргу. У цивільній справі суддя Годованець Іван Алімович підлягає відводу з підстав передбачених п.п.3,5 ч.1 ст.36 ЦПК України: суддя прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи та є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Відповідно до ч.1 ст.7 Закону України Про судоустрій і статус суддів , кожному гарантується захист його прав, свобод та інтересів у розумні строки незалежним, безстороннім і справедливим судом, утвореним законом.

Пунктом 1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантовано, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

У п. 105 рішення ЄСПЛ у справі Олександр Волков проти України від 09 січня 2013 року (заява № 21722/11) суд дійшов висновку про те, що: між суб`єктивною та об`єктивною безсторонністю не існує беззаперечного розмежування, оскільки поведінка судді не тільки може викликати об`єктивні побоювання щодо його безсторонності з точки зору стороннього спостерігача (об`єктивний критерій), а й може бути пов`язана з питанням його або її особистих переконань (суб`єктивний критерій). Отже, у деяких випадках, коли докази для спростування презумпції суб`єктивної безсторонності судді отримати складно, додаткову гарантію надасть вимога об`єктивної безсторонності.

Особа яка подала заяву про відвід судді, повинна довести на підставі доказів факт упередженості судді у розгляді справи. Водночас відвід повинен бути вмотивований, з наведенням відповідних аргументів, доказів, які підтверджують наявність підстав для відводу. Незгода сторони з процесуальними рішеннями судді, думка судді щодо того чи іншого юридичного питання не може бути підставою для відводу судді.

При встановлених обставинах, заява представника позивача (адвокат) Ляшенко Миколи Дмитровича про відвід судді Годованцю Івану Алімовичу не підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.36,39,40, 197, 260 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

У цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до селянського (фермерського) господарства Наталка , третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_4 , про дострокове розірвання договорів оренди землі, відмовити у заяві представника позивача (адвокат) Ляшенко Миколи Дмитровича про відвід судді Годованцю Івану Алімовичу. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя І. А. Годованець

СудУстинівський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення25.02.2020
Оприлюднено31.03.2020
Номер документу88487699
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —403/441/19

Ухвала від 13.07.2020

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 24.06.2020

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 25.02.2020

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 25.02.2020

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 15.11.2019

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 23.09.2019

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 23.09.2019

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 20.08.2019

Цивільне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні