Ухвала
від 07.04.2020 по справі 260/1851/19
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

з питань участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції

07 квітня 2020 рокум. Ужгород№ 260/1851/19

Закарпатський окружний адміністративний суд в складі головуючої судді Калинич Я.М., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання про проведення судового засідання в режимі відеоконференції у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Біловарської сільської ради Тячівського району (90562, Закарпатська область, Тячівський район, с. Біловарці, вул. Біловарська, № 56, код ЄДРПОУ 22115324), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 ), яка діє в інтересах неповнолітнього ОСОБА_3 про визнання протиправними та скасування рішень та зобов`язання вчинити дії, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Закарпатського окружного адміністративного суду знаходиться адміністративна справа за позовом ОСОБА_1 до Біловарської сільської ради Тячівського району, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_2 , яка діє в інтересах неповнолітнього ОСОБА_3 про визнання протиправними та скасування рішень та зобов`язання вчинити дії.

06 квітня 2020 року на електронну адресу суду надійшло клопотання від представника позивача про участь представника позивача та свідків у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Клопотання мотивує тим, що з 12 березня до 3 квітня 2020 року в Україні запроваджено карантин, який продовжено до 24 квітня 2020 року, через спалах у світі короновірусу. Таке рішення було прийнято на засіданні Кабінету Міністрів України 11 березня 2020 р. Рада суддів України 11 березня 2020 р. звернулася з листом до громадян, які є учасниками судових процесів, з проханням утриматися від участі у судових засіданнях, якщо слухання не передбачають обов`язкової присутності учасників сторін. Починаючи з 06.04.2020 року Урядом посилено заходи безпеки для боротьби з коронавірусом та встановлено додаткові обмеження, в тому числі й щодо переміщення осіб. З огляду на це та у зв`язку з територіальною віддаленістю місця проживання свідків: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та робочого місця представника позивача адвоката Полгар М.З. від Закарпатського окружного адміністративного суду, що унеможливлює їхню явку, за умов запровадження карантину, в судове засідання до вищевказаного суду, з метою процесуальної економії, просить надати можливість свідкам: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та представнику позивача Полгар Мирославу Золтановичу взяти участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні Тячівського районного суду Закарпатської області.

Ознайомившись із клопотанням про проведення судового засідання в режимі відеоконференції, суд вважає, що таке не підлягає до задоволення, з огляду на наступне.

У відповідності до частини 2 статті 195 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі - КАС України), учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Згідно з частиною 7 статті 195 КАС України у клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання.

Аналіз наведеного вказує, що заява про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду повинна бути подана до суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Крім цього копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Суд встановив, що представник позивача, звертаючись з таким клопотанням, в порушення приписів частини 2 статті 195 КАС України, не надав суду доказів надсилання такого клопотання іншим учасникам справи.

Крім того, суд вертає увагу, що відповідно до статті 29 Закону України Про захист населення від інфекційних хвороб , з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19 та з урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10.03.2020, постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 за №211 Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19 з 12.03.2020 до 03.04.2020 по всій території України запроваджено карантин.

У зв`язку з вищезазначеними обставинами Рада суддів України листом від 11.03.2020 звернулася до громадян, які є учасниками судових процесів, з проханням утриматися від участі у судових засіданнях, якщо слухання не передбачають обов`язкової присутності учасників сторін. Також Рада суддів України просить громадян утриматися від відвідин суду, якщо у них є ознаки будь-якого вірусного захворювання.

Крім того, необхідно врахувати Рекомендації Ради суддів України щодо встановлення особливого режиму роботи судів України задля убезпечення населення України від поширення гострих респіраторних захворювань та коронавірусу COVID-19, який віднесено до особливо небезпечних інфекційних хвороб, затверджені рішенням Ради суддів України №19 від 17.03.2020, які рекомендують при вирішенні питання про можливість розгляду справ в режимі відеоконференції слід враховувати, що такий режим роботи суду не у повній мірі убезпечує від поширення захворювання, оскільки все ж передбачає необхідність явки громадян у декілька судів, які забезпечують проведення судового засідання у такому режимі.

Постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2020 за №239 термін карантину продовжено до 24.04.2020.

Відповідно до ст. 29 Закону України Про захист населення від інфекційних хвороб , карантин встановлюється та відміняється Кабінетом Міністрів України. Питання про встановлення карантину порушує перед Кабінетом Міністрів України центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я, за поданням головного державного санітарного лікаря України. Рішення про встановлення карантину, а також про його відміну негайно доводиться до відома населення відповідної території через засоби масової інформації. У рішенні про встановлення карантину зазначаються обставини, що призвели до цього, визначаються межі території карантину, затверджуються необхідні профілактичні, протиепідемічні та інші заходи, їх виконавці та терміни проведення, встановлюються тимчасові обмеження прав фізичних і юридичних осіб та додаткові обов`язки, що покладаються на них. Карантин встановлюється на період, необхідний для ліквідації епідемії чи спалаху особливо небезпечної інфекційної хвороби. На цей період можуть змінюватися режими роботи підприємств, установ, організацій, вноситися інші необхідні зміни щодо умов їх виробничої та іншої діяльності. До відміни карантину його територію можуть залишити особи, які пред`явили довідку, що дає право на виїзд за межі території карантину. Організація та контроль за дотриманням встановленого на території карантину правового режиму, своєчасним і повним проведенням профілактичних і протиепідемічних заходів покладаються на місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

З огляду на зазначені вище обставини, з метою убезпечення учасників судового процесу, від розповсюдження гострої респіраторної хвороби та масового поширення вірусної інфекції, спричиненої коронавірусом COVID-19, задля захисту життя та здоров`я представників учасників справи та інших осіб, які можуть бути присутніми під час розгляду справи, а також те, що клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції подана представником позивача з порушенням вимог статті 195 КАС України, суд вважає, що у задоволенні такого слід відмовити.

Керуючись статтями 195, 241-243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання представника позивача про проведення судового засіданні у режимі відеоконференції - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту прийняття та оскарженню не підлягає.

Суддя Я. М. Калинич

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.04.2020
Оприлюднено08.04.2020
Номер документу88616138
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —260/1851/19

Постанова від 02.06.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Обрізко Ігор Михайлович

Ухвала від 25.05.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Обрізко Ігор Михайлович

Ухвала від 13.05.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Обрізко Ігор Михайлович

Ухвала від 24.03.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Обрізко Ігор Михайлович

Рішення від 19.01.2021

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я.М.

Ухвала від 06.11.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я.М.

Ухвала від 02.06.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я.М.

Ухвала від 13.04.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я.М.

Ухвала від 07.04.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я.М.

Ухвала від 12.03.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні