Ухвала
від 28.04.2020 по справі 352/22/20
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 352/22/20

Провадження № 11-сс/4808/86/20

Категорія ст. 309 КПК України

Головуючий у 1 інстанції ОСОБА_1

Суддя-доповідач ОСОБА_2

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 квітня 2020 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ:

головуючого судді ОСОБА_3 ,

суддів: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

з участю:

секретаря с/з ОСОБА_6 ,

прокурора ОСОБА_7 ,

підозрюваного ОСОБА_8 ,

захисника ОСОБА_9 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали кримінального провадження за апеляційною скаргою прокурора у кримінальному провадженні прокурора Тисменицької місцевої прокуратури ОСОБА_7 на ухвалу слідчого судді Тисменицького районного суду Івано-Франківської області від 10 квітня 2020 року про застосування запобіжного заходу у вигляді застави щодо ОСОБА_8 , який підозрюється в скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 366 КК України,

в с т а н о в и в :

1. Зміст ухвали суду першої інстанції.

1.1.Ухвалою слідчого судді частково задоволено клопотання слідчого СВ Тисменицького ВП ГУНП в Івано-Франківській області ОСОБА_10 , погоджене з прокурором Тисменицької місцевої прокуратури Івано-Франківської області ОСОБА_11 , про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо ОСОБА_8 .

Обрано ОСОБА_8 , уродженцю с. Томашівці Калуського району, жителю АДРЕСА_1 , українцю, громадянину України, неодруженому, що має на утриманні одну неповнолітню дитину, працюючому приватним підприємцем, раніше не судимому, запобіжний захід у вигляді застави.

Визначено термін дії ухвали до 10 червня 2020 року.

Розмір застави визначено у межах 300 прожиткових мінімумів для працездатних осіб у розмірі 630600 (шістсот тридцять тисяч шістсот) грн. у національній грошовій одиниці, яка може бути внесена як самим підозрюваним, так і іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем) на депозитний рахунок: код отримувача (код за ЄДРПОУ): 26289647, Банк отримувача: ДКСУ, м. Київ, Код банку отримувача (МФО): 820172, Рахунок отримувача: UA158201720355259002000002265».

Ухвалено, що підозрюваний, обвинувачений, який не тримається під вартою, не пізніше п`яти днів з дня обрання запобіжного заходу у вигляді застави зобов`язаний внести кошти на відповідний рахунок або забезпечити їх внесення заставодавцем та надати документ, що це підтверджує, слідчому, прокурору, суду. Зазначені дії можуть бути здійснені пізніше п`яти днів з дня обрання запобіжного заходу у вигляді застави, якщо на момент їх здійснення не буде прийнято рішення про зміну запобіжного заходу.

Покладено на підозрюваного ОСОБА_8 наступні обов`язки:

- зобов`язано повідомити прокурора Тисменицької місцевої прокуратури та суд про місце свого проживання у місячний термін;

- прибувати до слідчого відділення Тисменицького відділу поліції ГУНП України в Івано-Франківській області із встановленою періодичністю;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України, надавши про це підтвердження слідчому, який здійснює досудове розслідування та слідчому судді;

- повідомляти прокурора чи суд про зміну свого місця проживання.

Попереджено ОСОБА_8 , що в разі невиконання вище перелічених обов`язків, застава звертається в дохід держави та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України й використовується у порядку, встановленому законом для використання коштів судового збору.

Термін дії обов`язків, покладених судом, до 10 червня 2020 року.

1.2. Ухвала слідчого судді мотивована тим, що з урахуванням мети та підстав застосування запобіжного заходу, у відповідності до вимог ст. 177 КПК України, та обставин, передбачених п. 4,5 ч. 1 ст. 178 КПК України, а саме те, що ОСОБА_8 має міцні соціальні зв`язки, постійне місце проживання, має на утриманні неповнолітню дитину та місце праці, за доцільне обрати запобіжний захід у вигляді застави, який забезпечить дотримання обвинуваченим процесуальних обов`язків під час розгляду справи в суді.

2. Доводи апеляційної скарги прокурора:

- ухвала незаконна через неповноту судового розгляду та невідповідність висновків суду, викладених у судовому рішенні, фактичним обставинам кримінального провадження;

- представлені суду докази є вагомими та дають обґрунтовані підстави для підозри ОСОБА_8 у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень;

- вручена підозра повністю відповідає вимогам Європейського суду з прав людини щодо поняття «обґрунтованості»;

- ОСОБА_8 загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна, тобто злочин відноситься до категорії особливо тяжких злочинів;

-необхідність обраннястосовно ОСОБА_8 запобіжного заходуу виглядітримання підвартою обумовленанаявністю ризиків,передбачених ст.177КПК України,зокрема:підозрюваний маєзмогу переховуватисявід органівдосудового розслідування,можливість незаконновпливати насвідків укримінальному провадженні, перешкоджати кримінальному провадженню, координуючи свої дії із невстановленими на даний час співучасниками злочину, чинити тиск на учасників/сторін провадження шляхом підкупу, тощо, може не прибувати на виклики, затягуючи хід досудового розслідування, може переховуватися від органів слідства та суду, вчиняти інші дії, використовуючи свої зв`язки та вплив, що свідчить про неможливість запобігання цим ризикам шляхом застосування до ОСОБА_8 більш м`якого запобіжного заходу, ніж тримання під вартою;

- обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді застави зі строком дії ухвали до 10.06.2020 є таким, що не відповідає положенням КПК України, оскільки, згідно зі ст. 203 КПК України, ухвала про застосування запобіжного заходу припиняє свою дію після закінчення строку дії ухвали про обрання запобіжного заходу, ухвалення виправдувального вироку чи закриття кримінального провадження в порядку, передбаченому цим Кодексом. Положеннями КПК України не визначено конкретного строку дії запобіжного заходу у виді застави.

Просить оскаржувануухвалу скасувати,ухвалити нову,якою застосувативідносно громадянина України ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженцю с.Томашівці Калуськогорайону,жителю АДРЕСА_1 ,українцю,громадянину України,одруженому (ав оскаржуванійухвалі неодруженому)запобіжний західу виглядітримання підвартою настрок шістдесятднів ізвизначенням заставиу розмірі1500000грн.,що становить713,6прожиткових мінімумівдля працездатнихосіб,з покладеннямна підозрюваногопри визначеннізастави обов`язків,передбачених ч.5ст.194КПК України.

3. Позиції сторін в суді апеляційної інстанції.

3.1. В засіданні апеляційного суду прокурор підтримав апеляційну скаргу. Зазначив, що не зважаючи на внесення застави і прибуття в судове засідання апеляційного суду, ризики існують. Зокрема, підозрюваний прибув до апеляційного суду без дозволу слідчого чи прокурора.

3.2. Підозрюваний та захисник заперечили апеляційну скаргу. ОСОБА_8 указав, що злочину не вчиняв. Скриватись не буде, а хоче, щоб суд у всьому розібрався. Обов`язки за рішенням суду виконує всі.

4. Апеляційну скаргу належить задовольнити частково з таких мотивів.

4.1. Щодо запобіжного заходу.

Згідно з ч. 1 ст. 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод обмеження права на свободу і особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою.

Нормою ч. 1 ст. 194 КПК України на суд покладено обов`язок установити: 1) обґрунтованість підозри (ст. 177 КПК України); 2) наявність ризиків (ст. 177 КПК України); 3) можливість застосування більш м`яких запобіжних заходів (ч.1. ст. 183 КПК України).

За змістом ч. 1 ст. 183 КПК України тримання під вартою застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим ст. 177 цього Кодексу, крім випадків, передбачених ч. 5 ст. 176 цього Кодексу.

Апеляційний суд уважає, що слідчий суддя правильно визначив підозрюваному заставу.

По-перше. У матеріалах провадження є дані, які пов`язують ОСОБА_8 із подією імовірного злочину, його повідомлено про підозру і тому є підстави для застосування запобіжного заходу.

По-друге. Слідчий суддя враховував указані норми закону і дійшов вірного висновку про те, що з огляду на наявність постійного місця проживання, праці, неповнолітньої дитини, міцних соціальних зв`язків запобіжний захід у вигляді застави зможе забезпечити належну поведінку підозрюваного. Обставини (ризики, засновані на фактах), які б обумовлювали необхідність тримання ОСОБА_8 під вартою прокурором не наведені, а прибуття до апеляційного суду за викликом не порушує умови запобіжного заходу, а є їх прямим виконанням.

По-третє. Про правильність такого висновку слідчого судді свідчить поведінка підозрюваного він здав документи, вогнепальну зброю, вніс заставу і виконує процесуальні обов`язки, зокрема, з`явився в судове засідання.

У якості факту невиконання процесуальних обов`язків прокурор назвав прибуття підозрюваного до апеляційного суду без дозволу слідчого чи прокурора.

Колегія суддів уважає, що з`явлення підозрюваного для розгляду апеляційної скарги прокурора за викликом не може бути порушенням умов запобіжного заходу, а є їх виконанням.

Тому доводи апеляційної скарги щодо невірно обраного запобіжного заходу задоволенню не підлягають.

4.2. Щодо розміру застави.

Розмір застави залежить від обставин кримінального правопорушення, майнового та сімейного стану підозрюваного, інших даних про його особу та ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, при цьому, розмір застави повинен достатньою мірою гарантувати виконання підозрюваним покладених на нього обов`язків та не може бути завідомо непомірним для нього (ч. 4 ст. 182 КПК України).

За п. 2 ч. 5 ст. 182 КПК України, розмір застави, якщо злочин особливо тяжкий (тут ч. 5 ст. 191 КК України) визначається у межах від вісімдесяти до трьохста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Слідчий суддя встановив максимальну суму, передбачену законом. Ця сума перевищує констатований у підозрі (а.с.80) розмір заподіяної матеріальної шкоди (630600 грн. > 570192 грн.) і є співмірною.

Апеляційний суд уважає, що такий розмір застави вже на час розгляду справи в апеляційному суді довів свою дієвість щодо ОСОБА_8 , він забезпечує його належну поведінку, а факти, які б указували на протилежне, відсутні.

Тому підстави для збільшення розміру застави у більших розмірах (виключні випадки ч. 6 ст. 182 КПК) відсутні і в цій частині апеляційна скарга також не може бути задоволена.

4.3. Водночас, суддя встановив строк дії ухвали до 10.06.2020 і до такої ж дати визначив виконання покладених ухвалою суду обов`язків.

Положення закону не передбачають установлення терміну дії застави, строк не більше двох місяців має бути визначений тільки для обов`язків (ч. 6 ст. 194 КПК), які обмежують деякі основні права людини. Після закінчення строку чинності покладених обов`язків Ухвала про застосування запобіжного заходу в ційчастині припиняє свою дію і обов`язки скасовуються. Ця вказівка закону стосується тільки обов`язків і тому встановлення слідчим суддею строку дії ухвали щодо застави до 10.06.2020 не відповідає закону.

5. Рішення суду апеляційної інстанції.

5.1. У зв`язку з наведеними у п. 4 цієї Ухвали мотивами апеляційна скарга не може бути задоволена з підстав, у ній викладених. Однак, із судового рішення належить виключити вказівку на строк дії ухвали про застосування застави до 10.06.2020. Чинний закон (ч. 3 ст. 407 КПК) не передбачає можливості змінити ухвалу.

5.2. Тому апеляційну скаргу прокурора належить задовольнити частково: ухвалу слідчого судді скасувати і постановити нову ухвалу про обрання запобіжного заходу у вигляді застави у межах 300 прожиткових мінімумів для працездатних осіб у розмірі 630600 (шістсот тридцять тисяч шістсот) грн. із покладенням строком до 10.06.2020 на підозрюваного таких обов`язків згідно ч. 5 ст. 194 КПК України:

- зобов`язати повідомити прокурора Тисменицької місцевої прокуратури та суд про місце свого проживання у місячний термін;

- прибувати до слідчого відділення Тисменицького відділу поліції ГУНП України в Івано-Франківській області із встановленою періодичністю;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України, надавши про це підтвердження слідчому, який здійснює досудове розслідування та слідчому судді;

- повідомляти прокурора чи суд про зміну свого місця проживання.

Керуючись ст. 376, 404, 405, 419, 422 КПК України, Івано-Франківський апеляційний суд

п о с т а н о в и в :

Апеляційну скаргупрокурора укримінальному провадженні прокурораТисменицької місцевоїпрокуратури ОСОБА_7 задовольнити частково.

Ухвалу слідчого судді Тисменицького районного суду Івано-Франківської області від 10 квітня 2020 року про застосування запобіжного заходу у вигляді застави скасувати та постановити нову ухвалу.

Застосувати до підозрюваного ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді застави.

Розмір заставивизначити умежах 300прожиткових мінімумівдля працездатнихосіб у розмірі630600(шістсоттридцять тисячшістсот)грн.у національнійгрошовій одиниці,яка можебути внесенаяк самимпідозрюваним,так ііншою фізичноюабо юридичноюособою (заставодавцем)на депозитнийрахунок:кодотримувача (кодза ЄДРПОУ):26289647,Банкотримувача:ДКСУ,м.Київ,Код банкуотримувача (МФО):820172,Рахунок отримувача:UA158201720355259002000002265».

Покласти на підозрюваного ОСОБА_8 такі обов`язки:

- зобов`язати повідомити прокурора Тисменицької місцевої прокуратури та суд про місце свого проживання у місячний термін;

- прибувати до слідчого відділення Тисменицького відділу поліції ГУНП України в Івано-Франківській області із встановленою періодичністю;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади паспорт для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України, надавши про це підтвердження слідчому, який здійснює досудове розслідування та слідчому судді;

- повідомляти прокурора чи суд про зміну свого місця проживання.

Попередити ОСОБА_8 , що в разі невиконання вище перелічених обовязків, застава звертається в дохід держави та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України й використовується у порядку, встановленому законом для використання коштів судового збору.

Термін дії обов`язків, покладених судом до 10 червня 2020 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення, та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Головуючий ОСОБА_3

Судді: ОСОБА_4

ОСОБА_5

СудІвано-Франківський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення28.04.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу89005072
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів застава

Судовий реєстр по справі —352/22/20

Ухвала від 24.07.2020

Кримінальне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

Хоминець М. М.

Ухвала від 28.04.2020

Кримінальне

Івано-Франківський апеляційний суд

Малєєв А. Ю.

Ухвала від 28.04.2020

Кримінальне

Івано-Франківський апеляційний суд

Малєєв А. Ю.

Ухвала від 23.04.2020

Кримінальне

Івано-Франківський апеляційний суд

Малєєв А. Ю.

Ухвала від 23.04.2020

Кримінальне

Івано-Франківський апеляційний суд

Малєєв А. Ю.

Ухвала від 21.04.2020

Кримінальне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

Струтинський Р. Р.

Ухвала від 21.04.2020

Кримінальне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

Струтинський Р. Р.

Ухвала від 16.04.2020

Кримінальне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

Струтинський Р. Р.

Ухвала від 13.04.2020

Кримінальне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

Струтинський Р. Р.

Ухвала від 10.04.2020

Кримінальне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

Струтинський Р. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні