Ухвала
від 29.04.2020 по справі 910/4604/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

м. Київ

29.04.2020Справа № 910/4604/20

Суддя Господарського суду міста Києва Бойко Р.В., розглянувши позовну заяву Приватного акціонерного товариства "Судноплавна компанія "Укррічфлот" (04071, м. Київ, вул. Електриків, буд. 8; ідентифікаційний код 00017733) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт" (01025, м. Київ, Рильський провулок, буд. 10; ідентифікаційний код 21555127) про переведення прав та обов`язків покупця акцій,

В С Т А Н О В И В:

Приватне акціонерне товариство "Судноплавна компанія "Укррічфлот" звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт", у якому просить суд перевести права та обов`язки покупця 8 простих іменних акцій, емітентом яких є Приватне акціонерне товариство "Українська фондова біржа", з Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт" на Приватне акціонерне товариство "Судноплавна компанія "Укррічфлот" шляхом:

- зобов`язання Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт" здійснити зарахування прав на прості іменні акції Приватного акціонерного товариства "Українська фондова біржа" у кількості 8 штук загальною номінальною вартістю 7 700,00 грн. на рахунок в цінних паперах Приватного акціонерного товариства "Судноплавна компанія "Укррічфлот", відкритий депозитарній установі - Товариство з обмеженою відповідальністю "Укренергореєстр";

- зобов`язання Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт" надати своїй депозитарній установі, в якій зберігаються акції Приватного акціонерного товариства "Українська фондова біржа", розпорядження на переказ 8 простих іменних акцій, емітентом яких є Приватне акціонерне товариство "Українська фондова біржа", на рахунок в цінних паперах Приватного акціонерного товариства "Судноплавна компанія "Укррічфлот", відкритий депозитарній установі - Товариство з обмеженою відповідальністю "Укренергореєстр".

В обґрунтування позовних вимог Приватне акціонерне товариство "Судноплавна компанія "Укррічфлот" вказує, що під час відчуження простих іменних акцій Приватного акціонерного товариства "Українська фондова біржа" у кількості 8 штук загальною номінальною вартістю 7 700,00 грн. на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт" мало місце порушення порядку відчуження акцій, у зв`язку з чим наявні підстави для переведення на нього прав та обов`язків на вказані акції згідно ч. 3 ст. 7 Закону України "Про акціонерні товариства".

Ухвалою господарського суду міста Києва від 08.04.2020 вказану позовну заяву залишено без руху та зобов`язано позивача у строк до 27.04.2020 усунути недоліки позовної заяви шляхом подання до суду належним чином засвідченої копії договору, яким оформлено відчуження на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт" простих іменних акцій Приватного акціонерного товариства "Українська фондова біржа" у кількості 8 штук загальною номінальною вартістю 7 700,00 грн., а у разі відсутності такого доказу - письмові пояснення з приводу неможливості подання доказу.

27.04.2020 до відділу діловодства суду від представника позивача надійшла заява про усунення недоліків на виконання вимог ухвали Господарського суду міста Києва, у відповідності до якої вказує на неможливість самостійного подання визначеного доказу з огляду на його відсутність у володінні позивача, у зв`язку з чим подає відповідне клопотання про його витребування.

Таким чином, суд приходить до висновку про усунення позивачем визначених недоліків у встановлені строки, а тому позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст.ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, підстави для залишення її без руху, повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно із п. 3 ч. 4 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України у порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах, які виникають з корпоративних відносин, та спорах з правочинів щодо корпоративних прав (акцій).

За змістом положень пункту 4 частини 1 статті 20 Господарського процесуального кодексу України справи у спорах, що виникають з правочинів щодо акцій, часток, паїв, інших корпоративних прав в юридичній особі, крім правочинів у сімейних та спадкових правовідносинах.

В даному випадку спір за поданим позовом стосується переведення прав та обов`язків покупця 8 простих іменних акцій, емітентом яких є Приватне акціонерне товариство "Українська фондова біржа".

За таких обставин, враховуючи положення п. 3 ч. 4 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України, спір у справі №910/4604/20 підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

Частиною 1 статті 50 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Зважаючи на викладені норми суд вважає за необхідне на підставі ч. 2 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України залучити до участі у даній справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Приватне акціонерне товариство "Українська фондова біржа" (емітент спірних акцій) та Публічне акціонерне товариство "Родовід Банк" (продавець спірних акцій), як осіб, на права та обов`язки яких, може вплинути рішення у даній справі.

Також, у доданому до заяви про усунення недоліків клопотанні про витребування доказів позивач просить витребувати у відповідача - ТОВ "Український контракт" договір купівлі-продажу 8-ми простих іменних акцій Приватного акціонерного товариства "Українська фондова біржа", укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Український контракт" та Публічним акціонерним товариством "Родовід Банк", мотивуючи таке клопотання залишенням без відповіді сторонами такого правочину запитів позивача з проханням надати його копію.

Згідно приписів ч.ч. 1, 2 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом.

Частиною 3 статті 13 Господарського процесуального кодексу України визначено обов`язок сторін довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

У відповідності до ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно із ч. 2 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (частина 4 статті 80 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до ч.ч. 2-4 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів). У разі необхідності до позовної заяви додається клопотання про призначення експертизи, витребування доказів тощо. До заяви про визнання акта чи договору недійсним додається також копія (або оригінал) оспорюваного акта чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акта чи договору у позивача - клопотання про його витребування.

На підставі викладених норм, з метою створення сторонам необхідних умов для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства, забезпечення рівності всіх учасників судового процесу перед законом та надання можливості учасникам господарського процесу подати докази на підтвердження своїх правових позицій, а також з метою забезпечення справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду справи, що полягає в необхідності вивчення та оцінки в т.ч. змісту договору, яким оформлено відчуження на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт" простих іменних акцій Приватного акціонерного товариства "Українська фондова біржа" у кількості 8 штук загальною номінальною вартістю 7 700,00 грн., суд вважає за необхідне задовольнити клопотання позивача про витребування доказів та витребувати відповідні докази.

У відповідності до пунктів 8) та 10) частини 2 статті 176 Господарського процесуального кодексу України про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначаються, зокрема, строк для подання відповідачем відзиву на позов, строки для подання відповіді на відзив та заперечень, якщо справа буде розглядатися за правилами спрощеного позовного провадження.

Частиною 4 статті 165 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

Водночас, відповідно до п. 4 розділу X "Прикінцеві положення" Господарського процесуального кодексу України строк, який встановлює суд у своєму рішенні, не може бути меншим, ніж строк карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Керуючись тим, що приписи п. 4 розділу X "Прикінцеві положення" Господарського процесуального кодексу України є спеціальними нормами до ст. 165 цього Кодексу, та зважаючи на те, що п. 1 постанови Кабінету Міністрів України №211 від 11.03.2020 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" установлено на всій території України карантин до 11.05.2020, який може бути продовжено, суд прийшов до висновку про можливість встановлення відповідачу строку на подання відзиву - протягом п`ятнадцяти днів з дня одержання даної ухвали, однак в будь-якому разі такий строк не може бути меншим ніж строк карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), у випадку його продовження.

Таким чином, строк на подання відзиву в силу п. 4 розділу X "Прикінцеві положення" Господарського процесуального кодексу України автоматично продовжується на строк дії карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

В свою чергу, подання відповіді на відзив та заперечень в силу приписів Господарського процесуального кодексу України поставлене в залежність від подання відзиву.

Відтак, до одержання відзиву відповідача на позов не вбачається за доцільне проведення підготовчого засідання по справі, з огляду на те, що буде унеможливлене вирішення всіх завдань підготовчого провадження.

У зв`язку з наведеним та з метою попередження виникнення та запобігання поширення гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом COVID-19, на виконання розпорядження Голови Вищої ради правосуддя від 13.03.2020 №11/0/2-20 "Про додаткові заходи із попередження респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом COVID-19", суд вважає за необхідне призначити підготовче засідання у справі №910/4604/20 окремо - шляхом постановлення ухвали після одержання відзиву Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт" або після закінчення строку дії карантину.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 12, 50, 80, 176, 233, 234, 235, 247 та п. 4 розділу X "Прикінцеві положення" Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі №910/4604/20.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3. Залучити до участі у справі Приватне акціонерне товариство "Українська фондова біржа" (01034, м. Київ, пров. Рильський, буд. 10; ідентифікаційний код 14281095) та Публічне акціонерне товариство "Родовід Банк" (04136, м. Київ, вул. Північно-Сирецька, буд. 1-3; поштова адреса: 04070, м. Київ, вул. Сагайдачного, буд. 17; ідентифікаційний код 14349442) в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

4. Зобов`язати позивача направити залученим третім особам копії позовної заяви з додатками не пізніше двох днів з дня вручення копії даної ухвали , а докази такого направлення надати суду.

5. Запропонувати відповідачу у строк протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали про відкриття провадження у справі надати суду:

- відзив на позов, складений з урахуванням вимог ст. 165 Господарського процесуального кодексу України, з викладенням мотивів повного або часткового відхилення вимог позивача з посиланням на чинне законодавство та докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення, якщо такі докази не надані позивачем;

- докази направлення відзиву іншим учасникам справи.

6. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України). При цьому, якщо докази не можуть бути подані разом з відзивом з об`єктивних причин, відповідач повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (ч.ч. 3, 4 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України).

7. Звернути увагу відповідача, що строк на подання відзиву в силу п. 4 розділу X "Прикінцеві положення" Господарського процесуального кодексу України автоматично продовжується на строк дії карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

8. Запропонувати позивачу у строк протягом п`яти днів з дня отримання відзиву на позов надати суду відповідь на відзив на позов, а також докази направлення відповіді на відзив іншим учасникам справи.

9. Визначити відповідачу строк для подання заперечень на відповідь на відзив (якщо такі будуть подані) з доказами їх направлення іншим учасникам справи - протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив.

10. Встановити строк для подання пояснень третіми особами щодо позову та/або відзиву з доказами їх направлення іншим учасникам справи - протягом п`яти днів з дня одержання позову/відзиву.

11. Клопотання Приватного акціонерного товариства "Судноплавна компанія "Укррічфлот" про витребування доказів задовольнити.

12. Витребувати від Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт" належним чином засвідчені копії:

- договору купівлі-продажу простих іменних акцій Приватного акціонерного товариства "Українська фондова біржа" (ідентифікаційний код 14281095) у кількості 8 штук загальною номінальною вартістю 7 700,00 грн., укладеного між Товариством з обмеженою відповідальністю "Український контракт" та Публічним акціонерним товариством "Родовід Банк", та усіх наявних додатків і додаткових угод до нього.

13. Встановити Товариству з обмеженою відповідальністю "Український контракт" строк для надання витребуваних документів суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали та попередити про те, що у відповідності до ч. 8 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд вправі застосувати заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

14. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за адресою: http://court.gov.ua/fair/sud5011/ .

Звернути увагу сторін на те, що відповідно до ст. 135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

Суддя Р.В. Бойко

Учасники процесу мають можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді.

Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:

1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail .gov.ua.

2. Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної Заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в Заявці.

Дата ухвалення рішення29.04.2020
Оприлюднено04.05.2020
Номер документу89007524
СудочинствоГосподарське
Сутьпереведення прав та обов`язків покупця акцій

Судовий реєстр по справі —910/4604/20

Постанова від 23.11.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Ухвала від 16.10.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Ухвала від 16.10.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Ухвала від 28.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Ухвала від 28.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Рішення від 23.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 07.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 22.06.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 26.05.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 29.04.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні