Ухвала
від 26.05.2020 по справі 910/4604/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви третьої особи із самостійними вимогами

щодо предмету спору

м. Київ

26.05.2020Справа №910/4604/20

Суддя Господарського суду міста Києва Бойко Р.В., розглянувши позовну заяву третьої особи із самостійними вимогами щодо предмету спору - Асоціації товарної нумерації України "ДжіЕс1 Україна" (04053, м. Київ, вул. Артема (після перейменування - Січових Стрільців), буд. 26; ідентифікаційний код 00065324) у справі

за позовомПриватного акціонерного товариства "Судноплавна компанія "Укррічфлот" доТовариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт" за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача - 1. Приватного акціонерного товариства "Українська фондова біржа" 2. Публічного акціонерного товариства "Родовід Банк" пропереведення прав та обов`язків покупця акцій Суддя Бойко Р.В.

Ухвала постановлена у порядку письмового провадження.

ВСТАНОВИВ:

У березні 2020 року Приватне акціонерне товариство "Судноплавна компанія "Укррічфлот" звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт", у якому просить суд перевести права та обов`язки покупця 8 простих іменних акцій, емітентом яких є Приватне акціонерне товариство "Українська фондова біржа", з Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт" на Приватне акціонерне товариство "Судноплавна компанія "Укррічфлот" шляхом:

- зобов`язання Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт" здійснити зарахування прав на прості іменні акції Приватного акціонерного товариства "Українська фондова біржа" у кількості 8 штук загальною номінальною вартістю 7 700,00 грн. на рахунок в цінних паперах Приватного акціонерного товариства "Судноплавна компанія "Укррічфлот", відкритий депозитарній установі - Товариство з обмеженою відповідальністю "Укренергореєстр";

- зобов`язання Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт" надати своїй депозитарній установі, в якій зберігаються акції Приватного акціонерного товариства "Українська фондова біржа", розпорядження на переказ 8 простих іменних акцій, емітентом яких є Приватне акціонерне товариство "Українська фондова біржа", на рахунок в цінних паперах Приватного акціонерного товариства "Судноплавна компанія "Укррічфлот", відкритий депозитарній установі - Товариство з обмеженою відповідальністю "Укренергореєстр".

В обґрунтування позовних вимог Приватне акціонерне товариство "Судноплавна компанія "Укррічфлот" вказує, що під час відчуження простих іменних акцій Приватного акціонерного товариства "Українська фондова біржа" у кількості 8 штук загальною номінальною вартістю 7 700,00 грн. на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт" мало місце порушення порядку відчуження акцій, у зв`язку з чим наявні підстави для переведення на нього прав та обов`язків на вказані акції згідно ч. 3 ст. 7 Закону України "Про акціонерні товариства".

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 29.04.2020 (постановленою після усунення Приватним акціонерним товариством "Судноплавна компанія "Укррічфлот" недоліків позовної заяви, встановлених в ухвалі від 08.04.2020) відкрито провадження у справі №910/4604/20; вирішено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження; залучено до участі у справі Приватне акціонерне товариство "Українська фондова біржа" та Публічне акціонерне товариство "Родовід Банк" в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача; витребувано від Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт" докази; визначено учасникам справи строки для подання заяв по суті спору.

При цьому, в мотивувальній частині ухвали судом було зазначено, що з огляду на приписи п. 4 розділу X "Прикінцеві положення" Господарського процесуального кодексу України, в силу яких строк на подання відзиву на позов автоматично продовжується на строк дії карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), підготовче засідання по справі буде судом призначене шляхом постановлення відповідної ухвали після надходження відзиву Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт" на позов або після закінчення строку дії карантину.

22.05.2020 через відділ діловодства суду від Асоціації товарної нумерації України "ДжіЕс1 Україна" надійшов позов третьої особи із самостійними вимогами щодо предмету спору, в якому Асоціація товарної нумерації України "ДжіЕс1 Україна" просить суд перевести права та обов`язки покупця 8 простих іменних акцій, емітентом яких є Приватне акціонерне товариство "Українська фондова біржа", з Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт" на Асоціацію товарної нумерації України "ДжіЕс1 Україна" шляхом:

- здійснення зарахування прав на прості іменні акції Приватного акціонерного товариства "Українська фондова біржа" у кількості 8 штук номінальною вартістю 7 700,00 грн. кожна на рахунок в цінних паперах Асоціації товарної нумерації України "ДжіЕс1 Україна", відкритий депозитарній установі - Товариство з обмеженою відповідальністю "Фондова компанія "Фаворит";

- зобов`язання Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт" надати своїй депозитарній установі, в якій зберігаються акції Приватного акціонерного товариства "Українська фондова біржа", розпорядження на переказ 8 простих іменних акцій, емітентом яких є Приватне акціонерне товариство "Українська фондова біржа", на рахунок в цінних паперах Асоціації товарної нумерації України "ДжіЕс1 Україна", відкритий депозитарній установі - Товариство з обмеженою відповідальністю "Фондова компанія "Фаворит".

В обґрунтування своєї позовної заяви Асоціація товарної нумерації України "ДжіЕс1 Україна" вказує, що під час відчуження простих іменних акцій Приватного акціонерного товариства "Українська фондова біржа" у кількості 8 штук на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт" мало місце порушення порядку відчуження акцій, зокрема, принципу справедливого розподілу обсягу прав та обов`язків акціонерів залежно від їх внеску у статутний капітал акціонерного товариства, у зв`язку з чим наявні підстави для переведення на нього прав та обов`язків на вказані акції згідно ч. 3 ст. 7 Закону України "Про акціонерні товариства".

Частиною 1 статті 49 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що треті особи, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, можуть вступити у справу до закінчення підготовчого провадження або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, подавши позов до однієї або декількох сторін.

До позовів третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору у справі, в якій відкрито провадження, застосовуються положення статті 180 цього Кодексу (ч. 5 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України).

Розглянувши поданий Асоціацією товарної нумерації України "ДжіЕс1 Україна" позов третьої особи із самостійними вимогами, суд встановив, що даний позов поданий в межах визначеного ч. 1 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України строку, відповідає вимогам статей 162, 164, 172, 173 Господарського процесуального кодексу України та стосується предмету первісного позову - переведення прав та обов`язків покупця 8 простих іменних акцій, емітентом яких є Приватне акціонерне товариство "Українська фондова біржа", у зв`язку з чим суд приймає позов третьої особи із самостійними вимогами для спільного розгляду з первісним позовом в одному провадженні.

Згідно частини 3 статті 49 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, користуються усіма правами і несуть усі обов`язки позивача.

Частиною 4 статті 49 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що після вступу в справу третьої особи, яка заявила самостійні вимоги щодо предмета спору, справа за клопотанням учасника справи розглядається спочатку.

З огляду на наведені приписи господарського процесуального закону, суд вбачає за необхідне встановити строки іншим учасникам справи на подання заяв по суті позовної заяви третьої особи із самостійними вимогами та призначити по справі підготовче засідання.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 49, 162, 164, 172, 173, 180, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позов третьої особи із самостійними вимогами щодо предмету спору - Асоціації товарної нумерації України "ДжіЕс1 Україна" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Український контракт" про переведення прав та обов`язків покупця акцій до розгляду з первісним позовом у справі №910/4604/20.

2. Вимоги за позовом третьої особи із самостійними вимогами щодо предмету спору об`єднати в одне провадження з первісним позовом.

3. Почати розгляд справи №910/4604/20 спочатку.

4. Підготовче засідання призначити на 18.06.20 о 15:50 год. Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: 01030, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, буд. 44-В, зал судових засідань №23 (корпус Б).

5. Викликати для участі у підготовчому засіданні представників учасників справи, повноваження яких оформити відповідно до вимог, викладених у статті 60 Господарського процесуального кодексу України, та надати суду документи, що підтверджують повноваження представників.

6. Зобов`язати учасників справи надати суду в підготовчому засіданні оригінали всіх документів по суті спору, доданих до їхніх позовних заяв (для огляду).

7. Запропонувати Товариству з обмеженою відповідальністю "Український контракт" у строк протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали надати суду:

- відзив на позов Асоціації товарної нумерації України "ДжіЕс1 Україна", складений з урахуванням вимог ст. 165 Господарського процесуального кодексу України, з викладенням мотивів повного або часткового відхилення вимог третьої особи із самостійними вимогами з посиланням на чинне законодавство та докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення, якщо такі докази не надані третьою особою;

- докази направлення відзиву на позов третьої особи із самостійними вимогами іншим учасникам справи

8. Попередити Товариство з обмеженою відповідальністю "Український контракт", що у разі ненадання відзиву на позов третьої особи із самостійними вимогами щодо предмету спору у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України). При цьому, якщо докази не можуть бути подані разом з відзивом на позов третьої особи із самостійними вимогами з об`єктивних причин, відповідач повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (ч.ч. 3, 4 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України).

9. Запропонувати Асоціації товарної нумерації України "ДжіЕс1 Україна" у строк протягом п`яти днів з дня отримання відзиву на позов третьої особи із самостійними вимогами щодо предмету спору надати суду відповідь на відзив, а також докази направлення відповіді на відзив іншим учасникам справи.

10. Визначити Товариству з обмеженою відповідальністю "Український контракт" строк для подання заперечень на відповідь на відзив (якщо така буде подана) з доказами їх направлення іншим учасникам справи - протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив .

11. Встановити Приватному акціонерному товариству "Судноплавна компанія "Укррічфлот", Приватному акціонерному товариству "Українська фондова біржа" та Публічному акціонерному товариству "Родовід Банк" строк для подання пояснень щодо позову третьої особи із самостійними вимогами щодо предмету спору та/або відзиву на нього з доказами їх направлення іншим учасникам справи - протягом двадцяти днів з дня вручення даної ухвали.

12. Звернути увагу учасників справи, що строки подання заяв по суті справи за первісними позовними вимогами визначені в ухвалі Господарського суду міста Києва від 29.04.2020.

13. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Р.В. Бойко

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, на офіційному веб - порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням:://court.gov.ua/fair/ та на інформаційному сайті за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення26.05.2020
Оприлюднено29.05.2020
Номер документу89482248
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/4604/20

Постанова від 23.11.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Ухвала від 16.10.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Ухвала від 16.10.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Ухвала від 28.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Ухвала від 28.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Рішення від 23.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 07.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 22.06.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 26.05.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

Ухвала від 29.04.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бойко Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні