Рішення
від 20.07.2006 по справі 20/136
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

20/136

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

20.07.06 р.                                                                               Справа № 20/136                               

Суддя господарського суду Донецької області Донець О.Є.                                                                                                

розглянув у відкритому судовому засіданні господарського суду справу

за позовом Відкритого акціонерного товариства „Донецькобленерго”, м.Горлівка, в особі Донецьких Західних електричних мереж, м.Ясинувата

до відповідача Комунального підприємства „Великоновосілківський житлокомсервіс”, смт. Велика Новосілка

про стягнення 64445,43 грн.

За участю представників сторін:

від позивача Ярова О.О. – за довіреністю

від відповідача 1. не з”явився

від відповідача 2. Сєдунова Л.С. – за довіреністю

 

СУТЬ СПОРУ:

           До господарського суду Донецької області звернулося Відкрите акціонерне товариство „Донецькобленерго”, м.Горлівка, в особі Донецьких Західних електричних мереж, м.Ясинувата, із позовом до Комунального підприємства „Великоновосілківський житлокомсервіс”, смт. Велика Новосілка, про стягнення 64445,43 грн. суми боргу за договором про постачання електричної енергії № 110 від 26.02.2004р., з яких 61134,69 грн. – сума боргу за активну електричну енергію, у тому числі 10189,07 грн. – ПДВ на активну електричну енергію, 424,70 грн. – сума, на яку збільшився борг внаслідок інфляції, 2468,64 грн. – сума штрафних санкцій, 417,40 грн. – 3% річних.

            В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на договір про постачання електричної енергії № 110 від 26.02.2004р. із додатком; розрахунок суми боргу; розрахунок 3% річних; розрахунок штрафних санкцій; рахунки; акти приймання – передачі.

          Позивач звернувся до суду із клопотанням про залучення до участі по справі у якості другого відповідача – Великоновосілківське управління житлово – комунального господарство, смт. Велика Новосілка, посилаючись на рішення Великоновосілківської районної Ради Донецької області № 4/22-350 від 09.01.2006р., відповідно до якого КП „Великоновосілківський житлокомсервіс”, смт. Велика Новосілка реорганізоване шляхом приєднання до Великоновосілківського управління житлово – комунального господарства, смт. Велика Новосілка, до якого перейшли майнові права та обов'язки приєднаного підприємства.

          Ухвалою господарського суду від 23.05.2006р. суд залучив до участі у справі у якості іншого відповідача Великоновосілківське управління Житлово – комунального господарства, смт. Велика Новосілка.

          Позивач надав суду заяву від 23.05.06р., у якій уточнив, що відповідачем були частково здійснені сплати боргу, в наслідок чого змінився період виникнення боргу, нарахування  пені, 3% річних та інфляційних нарахувань, тому просить суд стягнути з відповідача заборгованість за активну електричну енергію в сумі – 48205,36 грн., ПДВ на активну електричну енергію в сумі – 9641,02 грн., пеню в розмірі – 1119,60 грн., 3% річних в сумі – 616,66 грн., та інфляційні нарахування – 663,32 грн.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Відповідач 1 заперечень проти позову суду не надав та у судове засідання не з'явився, незважаючи на те, що про час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Відповідач 2 позовні вимоги визнав частково, про що надав відзив, у якому пояснив, що в частині стягнення 61134,69 грн. суму боргу за активну електричну енергію визнає у повному обсязі, в іншій частині позовні вимоги не визнає.

                                               

           Дослідивши матеріали справи та вислухавши пояснення представників сторін, суд ВСТАНОВИВ:

26.02.2004р. між Відкритим акціонерним товариством „Донецькобленерго”, м.Горлівка, в особі Донецьких Західних електричних мереж, м.Ясинувата, та Комунальним підприємством „Великоновосілківський житлокомсервіс”, смт. Велика Новосілка був укладений договір про постачання електричної енергії № 110 від 26.02.2004р. (далі – договір).

Відповідно до п. 1 договору, позивач (Постачальник) електричної енергії постачає електричну енергію відповідачу (Споживачу), а Споживач оплачує постачальнику електричної енергії її вартість та здійснює інші платежі згідно з умовами договору та додатків до нього.

Згідно із п. 4.2.1 договору, за внесення платежів з порушенням термінів, визначених Додатком № 5 „Порядок розрахунків за електроенергію”, Споживач сплачує Постачальнику електричної енергії пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожний день прострочення платежу, враховуючи день фактичної оплати. Сума пені зазначається у розрахунковому документі окремим рядком.

Відповідно до ст. 107 Цивільного кодексу України, після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (у разі злиття, приєднання або перетворення) або розподільчий баланс (у разі поділу), які мають містити положення про правонаступництво щодо всіх зобов'язань юридичної особи, що припиняється, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов'язання, які оспорюються сторонами. Передавальний акт та розподільчий баланс затверджуються учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про її припинення.

Позивач належним чином виконав свої зобов'язання за договором, поставив відповідачеві 1 електричну енергію, що підтверджується наявними у справі копіями актів приймання – передачі; рахунків.

          Посилаючись на неналежне виконання відповідачем зобов'язань за вищевказаним договором, позивач звернувся до суду із позовом про стягнення з відповідача 1 заборгованості за активну електричну енергію в сумі – 48205,36 грн., ПДВ на активну електричну енергію в сумі – 9641,02 грн., пені в розмірі – 1119,60 грн., 3% річних в сумі – 616,66 грн., та інфляційних нарахувань – 663,32 грн.

           Згідно із ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підстави своїх вимог та заперечень.

           Згідно із ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші  учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних  вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву,  що  зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

           Позовні вимоги стосовно відповідача 1 підтверджуються  наявними у справі  копіями договору про постачання електричної енергії № 110 від 26.02.2004р. із додатком; розрахунку суми боргу; розрахунку 3% річних; розрахунку штрафних санкцій; рахунків; актів приймання – передачі.

Відповідач 1 до судового засідання не з'явився, обставини, викладені позивачем, не спростував, доказів погашення зазначеного боргу на користь позивача суду не надав.

З огляду на вищевикладене, позовні вимоги щодо стягнення з відповідача 1 заборгованості за активну електричну енергію в сумі – 48205,36 грн. та ПДВ на активну електричну енергію в сумі – 9641,02 грн. є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від  простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.              

             Таким чином, позовні вимоги щодо стягнення з відповідача 1 пені в розмірі – 1119,60 грн., 3% річних в сумі – 616,66 грн., та інфляційних нарахувань – 663,32 грн. є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

 Позивач надав суду рішення Великоновосілківської районної ради Донецької області № 4/22-350 від 09.01.2006р., яке свідчить лише про початок проведення реорганізації КП „Великоновосілківський жилкомсервіс” шляхом приєднання до Великоновосілківського управління житлово – комунального господарства, але не надано документів, які відповідно до ст. 107 Цивільного кодексу України, свідчать про закінчення процесу реорганізації у встановленому порядку.

Оскільки позивач не надав належних документів, які підтверджують правонаступництво КП „Великоновосілкіського управління Житлово – комунального господарства”, смт. Велика Новосілка, у задоволенні позовних вимог, відносно КП „Великоновосілкіського управління Житлово – комунального господарства”, смт. Велика Новосілка слід відмовити.

Судові витрати покладаються на відповідача 1.

            Керуючись ст. ст. 22, 33, 43, 44, 49, 82 – 85 Господарського процесуального кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України, ст. 625 Цивільного кодексу України, суд

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги Відкритого акціонерного товариства „Доненцькобленерго”, м.Горлівка, в особі Донецьких Західних електричних мереж, м.Ясинувата, до Комунального підприємства „Великоновосілківський житлокомсервіс”, смт. Велика Новосілка, задовольнити.

У задоволені позовних вимог Відкритого акціонерного товариства „Доненцькобленерго”, м.Горлівка, в особі Донецьких Західних електричних мереж, м.Ясинувата, до Великоновосілківського управління житлово – комунального господарства, смт. Велика Новосілка, - відмовити.

            Стягнути з Комунального підприємства „Великоновосілківський житлокомсервіс” (85500, смт. Велика Новосілка, Великоновосілківський район, Донецька область, вул. Гагарина, 6, поточний рахунок 26009100274 у Великоновосілківському ООБ № 3227, МФО 394482, ЗКПО 32567751) на користь Відкритого акціонерного товариства „Донецькобленерго”, м.Горлівка, в особі Донецьких Західних електричних мереж (86000, м.Ясинувата, Донецька область, Костянтинівське роздоріжжя, 52, р/р 26037334751417 ТОБО Мар”їнське управління ПІБ у Донецькій області, МФО 334635, ЗКПО 00131179) суму боргу за активну електричну енергію в розмірі 48205,36 грн., ПДВ на активну електричну енергію в розмірі 9641,02 грн.

          Стягнути з Комунального підприємства „Великоновосілківський житлокомсервіс” (85500, смт. Велика Новосілка, Великоновосілківський район, Донецька область, вул. Гагарина, 6, поточний рахунок 26009100274 у Великоновосілківському ООБ № 3227, МФО 394482, ЗКПО 32567751) на користь Відкритого акціонерного товариства „Донецькобленерго”, м.Горлівка, в особі Донецьких Західних електричних мереж (86000, м.Ясинувата, Донецька область, Костянтинівська роздоріжжя, 52, р/р 26008301520003 АК ПІБ м.Ясинувата, МФО 334420, ЗКПО 00131179) пеню в розмірі 1119,60 грн., 3% річних в розмірі 616,66 грн., суму, на яку збільшився борг в наслідок інфляції в розмірі 663,32 грн., витрати по сплаті державного мита в розмірі 602,45 грн., витрати на інформаційно – технічне забезпечення судового процесу в розмірі 118,00 грн.

Видати накази у встановленому порядку.

Повний текст рішення оголошено 20.07.06р.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття.

Рішення може бути оскаржене через господарський суд Донецької області в апеляційному порядку протягом десяти днів або в касаційному порядку через місцевий чи апеляційний господарський суд протягом одного місяця з дня набрання рішенням законної сили.

          

Суддя                                                                         Донець О.Є.                               

Надруковано 3 прим.

1. позивачу

2. відповідачу

3. у справу

Вик. Марченко Ю.О.

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення20.07.2006
Оприлюднено22.08.2007
Номер документу89009
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —20/136

Ухвала від 27.04.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 11.04.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 28.02.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 21.02.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 13.02.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 01.02.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 18.12.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 15.06.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Судовий наказ від 27.01.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Василишин А.Р.

Ухвала від 07.09.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Василишин А.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні