Ухвала
від 30.04.2020 по справі 320/2589/19
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

30 квітня 2020 року №320/2589/19

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Дудіна С.О., розглянувши у порядку письмового провадження заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Чотири чорнила" про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Чотири чорнила" до Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області та Державної фіскальної служби України про визнання протиправним та скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії,

в с т а н о в и в:

до Київського окружного адміністративного суду звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю "Чотири чорнила" з позовом до Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області та Державної фіскальної служби України, у якому просить суд:

- визнати протиправним та скасувати рішення Комісії Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області, яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації від 08.01.2019 №1045504/41322864 про відмову у реєстрації податкової накладної від 06.12.2018 №3;

- зобов`язати Державну фіскальну службу України зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних податкову накладну від 06.12.2018 №3, подану Товариством з обмеженою відповідальністю "Чотири Чорнила", датою її фактичного отримання Державною фіскальною службою України.

Рішенням Київського окружного адміністративного суду від 08.08.2019 адміністративний позов задоволено у повному обсязі.

Визнано протиправним та скасовано рішення Комісії Головного управління ДФС у Київській області, яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації, від 08.01.2019 №1045504/41322864 про відмову в реєстрації податкової накладної від 06.12.2018 №3, поданої Товариством з обмеженою відповідальністю "Чотири Чорнила".

Зобов`язано Державну фіскальну службу України зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних податкову накладну від 06.12.2018 №3, подану Товариством з обмеженою відповідальністю "Чотири Чорнила" (ідентифікаційний код 41322864), датою її подання на реєстрацію - 02 січня 2019 року.

Стягнуто на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Чотири Чорнила" (ідентифікаційний код 41322864, місцезнаходження: 08133, Київська обл., Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Молодіжна, буд.18, кв.20) судові витрати у розмірі 4921,00 грн. (чотири тисячі дев`ятсот двадцять одна грн. 00 коп.) за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень - Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області (ідентифікаційний код: 39393260, місцезнаходження: 03151, м. Київ, вул. Народного Ополчення, 5-А).

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 30.01.2020 відмовлено у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Головного управління ДПС у Київській області на рішення Київського окружного адміністративного суду від 08 серпня 2019 року у справі за адміністративним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Чотири чорнила" до Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області та Державної фіскальної служби України про визнання протиправним та скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії.

21.10.2019 Київським окружним адміністративним судом було видано виконавчий лист.

14.04.20120 на адресу суду від Товариства з обмеженою відповідальністю "Чотири Чорнила" надійшла заява про заміну сторони виконавчого провадження, у якій позивач просить суд замінити Головне управління ДФС у Київській області на Головне управління ДПС у Київській області.

За результатами автоматизованого розподілу вказана заява 22.04.2020 була передана для розгляду судді Дудіну С.О.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 17.04.2020 заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Чотири Чорнила про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі призначити до розгляду у судовому засіданні на 30.04.2020 о 15:15 год.

У судове засідання, призначене на 30.04.2020 сторони та Головне управління пенсійного фонду України в м. Києві не з`явились, про дату, час та місце судового засідання були повідомлені належним чином та своєчасно.

Так, відповідно до інформації з офіційного веб-сайту ПАТ "Укрпошта" копія ухвали суду та повістка про виклик до суду, які рекомендованою поштовою кореспонденцією були направлені на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю Чотири Чорнила перебувають у точці видачі з 25.04.2020.

Відповідно до інформації з офіційного веб-сайту ПАТ "Укрпошта" копія ухвали суду та повістка про виклик до суду, які рекомендованою поштовою кореспонденцією були направлені на адресу Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області та вручені 27.04.2020.

Відповідно до частини другої статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Враховуючи обмеженні строки розгляду, суд вважає за необхідне здійснити розгляд заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Чотири Чорнила про заміну сторони виконавчого провадження у порядку письмового провадження.

Розглянувши вказану заяву, суд зазначає таке.

Як зазначено вище, рішенням Київського окружного адміністративного суду від 08.08.2019 адміністративний позов, зокрема, стягнуто на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Чотири Чорнила" судові витрати у розмірі 4921,00 грн. за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень - Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області.

Постановою Кабінету Міністрів України від 18.12.2018 №1200 "Про утворення Державної податкової служби України та Державної митної служби України" постановлено утворити Державну податкову службу України та Державну митну службу України, реорганізувавши Державну фіскальну службу шляхом поділу.

Пунктом 2 вказаної Постанови встановлено, зокрема те, що Державна податкова служба та Державна митна служба є правонаступниками майна, прав та обов`язків реорганізованої Державної фіскальної служби у відповідних сферах діяльності.

Постановою Кабінету Міністрів України від 06.03.2019 №227 затверджено положення про Державну податкову службу України, згідно з пунктом 1 якого Державна податкова служба України (ДПС) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів і який реалізує державну податкову політику, державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України Про утворення територіальних органів Державної податкової служби від 19.06.2019 №537 утворено як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком 1; реорганізовано деякі територіальні органи Державної фіскальної служби шляхом їх приєднання до відповідних територіальних органів Державної податкової служби за переліком згідно з додатком 2; установлено, що територіальні органи Державної фіскальної служби, які реорганізуються, продовжують здійснювати свої повноваження до передачі таких повноважень територіальним органам Державної податкової служби та центрального органу виконавчої влади, на який покладається обов`язок забезпечення запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, об`єктом яких є фінансові інтереси держави та/або місцевого самоврядування, що віднесені до його підслідності відповідно до Кримінального процесуального кодексу України.

Згідно з додатком 1 до вказаної Постанови утворено Головне управління ДПС у Київській області.

Відповідно до додатку 2 до вказаної Постанови Головне управління ДФС у Київській області реорганізовано шляхом приєднання до Головного управління ДПС у Київській області.

21.08.2019 Кабінетом Міністрів України було прийнято розпорядження від №682-р "Питання Державної податкової служби", яким передбачено погодитися з пропозицією Міністерства фінансів щодо можливості забезпечення здійснення Державною податковою службою покладених на неї постановою Кабінету Міністрів України від 6 березня 2019 р. № 227 "Про затвердження положень про Державну податкову службу України та Державну митну службу України" функцій і повноважень Державної фіскальної служби, що припиняється, з реалізації державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та законодавства з інших питань, контроль за дотриманням якого покладено на Державну податкову службу.

Згідно з частиною четвертою статті 87 Цивільного кодексу України юридична особа вважається створеною з дня її державної реєстрації.

Частиною першою статті 104 Цивільного кодексу України встановлено, що юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Отже, Головне управління ДПС у Київській області є правонаступником Головного управління ДФС у Київській області.

Відповідно до частини п`ятої статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Зі вказаною нормою матеріального права кореспондує частина перша статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України, якою передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

У зв`язку з наведеним, суд вважає за необхідне задовольнити заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Чотири Чорнила" та замінити сторону виконавчого провадження - боржника - Головне управління ДФС у Київській області, на правонаступника - Головне управління ДПС у Київській області.

Керуючись статтями 243, 248, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

у х в а л и в:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Чотири Чорнила" про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити.

2. Замінити сторону виконавчого провадження - боржника - Головне управління ДФС у Київській області, на правонаступника - Головне управління ДПС у Київській області (ідентифікаційний код 43141377, місцезнаходження: 03151, м. Київ, вул. Народного Ополчення, буд.5А).

3. Копію ухвали суду надіслати сторонам.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 1 Розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України, до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Київський окружний адміністративний суд.

Суддя Дудін С.О.

Дата ухвалення рішення30.04.2020
Оприлюднено04.05.2020
Номер документу89009469
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —320/2589/19

Ухвала від 30.04.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

Ухвала від 23.04.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

Ухвала від 01.04.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Ханова Р.Ф.

Ухвала від 10.03.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Ханова Р.Ф.

Ухвала від 30.01.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Вівдиченко Тетяна Романівна

Ухвала від 09.12.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Вівдиченко Тетяна Романівна

Рішення від 08.08.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

Ухвала від 17.07.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

Ухвала від 10.06.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

Ухвала від 28.05.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні