Ухвала
від 29.04.2020 по справі 914/346/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014,м.Львів, вул.Личаківська, 128

УХВАЛА

29.04.2020 Справа № 914/346/20

Господарський суд Львівської області, розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Автотрейдінг-Львів , м. Львів, про грошові вимоги до боржника Приватного підприємства Захід-Агроінвест в сумі 177402792,73 грн.

у справі за заявою: Приватного підприємства Лан-Оіл Трейд , м. Львів

про: банкрутство Приватного підприємства Захід-Агроінвест (вул. Богданівська, буд. 15А, м. Львів, 79067, ідентифікаційний код 32865702)

Суддя Артимович В.М.,

секретар судового засідання Струк Н.Р.

За участю представників:

від кредитора: не з`явився;

від боржника: Пашук А.В. - представник;

розпорядник майна: не з`явився;

від кредитора (ТзОВ Борщівська аграрна компанія ): Докторевич Р.А. - представник;

від заявника (ТзОВ Автотрейдінг-Львів ): Івасько С.М. - представник;

від кредитора (ТзОВ Спецавтоінвест ): не з`явився;

від заявника (АТ Кредобанк ): Очич Т.М., Пех М.В. - представники (до оголошення перерви);

від кредитора (ТзОВ Зіра-Консалт ): не з`явився;

від заявника (ТзОВ Тернопільбуд ): не з`явився;

від заявника (ТзОВ Магістр-Д ): не з`явився;

від заявника (ТзОВ ВТП Лангора ): не з`явився;

від кредитора (ГНГ Інтернешнл Лімітед): не з`явився;

від заявника (ТзОВ Агрофірма Подільська зернова компанія ): не з`явився;

від заявника (ТзОВ Україна 2001 ): не з`явився;

від кредитора (ТзОВ ФК Фінсоле ): не з`явився;

від кредитора (ТзОВ Рівнехолод ): не з`явився;

від заявника (ТзОВ Завод шляхо-будівельних матеріалів ): не з`явився;

від заявника (ТзОВ ЕК Енолл ): не з`явився;

від кредитора (ТзОВ Бел-Петрол Трейдінг ): не з`явився;

від кредитора (ФГ Агро-Шили ): не з`явився;

від кредитора (АТ Концерн Галнафтогаз ): не з`явився;

від кредитора (ТзОВ Агенство економічної безпеки Ефорт ): не з`явився;

від заявника (ТзОВ Рівень ЛТД ): не з`явився;

від заявника (ТзОВ Леп ): не з`явився;

від заявника (ЗАТ Робуста ): не з`явився;

від заявника (Лановецька міська рада): не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство Лан-Оіл Трейд , надалі - кредитор, звернулося до Господарського суду Львівської області із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства Захід-Агроінвест (вул. Богданівська, буд. 15А, м. Львів, 79067, ідентифікаційний код 32865702).

Ухвалою суду від 14.02.2020 р. заяву ПП Лан-Оіл Трейд про відкриття провадження у справі про банкрутство ПП Захід-Агроінвест прийнято до розгляду, підготовче засідання суду призначено на 21.02.2020 р.

Ухвалою суду від 21.02.2020 р. відкрито провадження у справі про банкрутство ПП Захід-Агроінвест , визнано вимоги кредитора ПП Лан-Оіл Трейд в сумі 21570000,00 грн., введено мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника ПП Захід-Агроінвест , введено процедуру розпорядження майном ПП Захід-Агроінвест , розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Ракущинця А.А., оприлюднено на офіційному веб-порталі судової влади України оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство ПП Захід-Агроінвест , попереднє засідання суду призначено на 08.04.2020 р.

17.03.2020 р. до Господарського суду Львівської області від Товариства з обмеженою відповідальністю Автотрейдінг-Львів надійшла заява з вимогами до Приватного підприємства Захід-Агроінвест в сумі 177402792,73 грн.

Ухвалою суду від 17.03.2020 р. заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Автотрейдінг-Львів прийнято до розгляду.

Суд, проаналізувавши матеріали та з`ясувавши обставини справи, повно, всебічно і об`єктивно оцінивши докази, дійшов висновку, що грошові вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю Автотрейдінг-Львів до боржника в сумі 177402792,73 грн. слід визнати повністю, зважаючи на наступне.

Згідно ч. 1 ст. 15 ст. 546 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Статтею 16 Цивільного кодексу України передбачено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Частина 2 вказаної статті передбачає, що підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, в тому числі, є і договори та інші правочини.

Частиною 1 статті 626 ЦК України визначено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно зі ст. 628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Як вбачається з матеріалів заяви з грошовими вимогами до боржника, між Публічним акціонерним товариством Акціонерний банк Південний (банк), та Приватним підприємством Захід-Агроінвест (позичальник) 25.10.2017 р. укладено Кредитний договір № АL2017-04291 (надалі - кредитний договір). До вказаного кредитного договору між банком та позичальником було укладено 30.05.2018 р. та 30.11.2018 р. було укладено додаткові угоди. Відповідно до умов кредитного договору з врахуванням додаткових угод банк відкрив позичальнику кредитну лінію (надав кредит) в сумі 40 000 000,00 грн. (надалі - кредит), а позичальник зобов`язався в порядку та на умовах, визначених кредитним договором, повернути кредит не пізніше 22 жовтня 2020 року, та сплатити проценти за користування кредитом в розмірі 19.5 % річних, а з 01.05.2019 року 21% річних, в порядку, визначеному кредитним договором.

Згідно з ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 1056-1 ЦК України процентна ставка за кредитом може бути фіксованою або змінюваною. Тип процентної ставки визначається кредитним договором. Розмір процентів, тип процентної ставки (фіксована або змінювана) та порядок їх сплати за кредитним договором визначаються в договорі залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів на дату укладення договору.

Згідно з ч. 2 ст. 1050 ЦК України якщо договором встановлений обов`язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то у разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 1048 ЦК України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

Відповідно до ч. 1 ст. 546 ЦК України виконання зобов`язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком, правом довірчої власності.

Виходячи із вимог ст. 575 ЦК України, іпотека є окремим видом застави, а саме, заставою нерухомого майна, що залишається у володінні заставодавця або третьої особи.

Згідно із ст. 1 Закону України Про іпотеку іпотека - вид забезпечення виконання зобов`язання нерухомим майном, що залишається у володінні і користуванні іпотекодавця, згідно з яким іпотекодержатель має право в разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов`язання одержати задоволення своїх вимог за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими кредиторами цього боржника у порядку, встановленому цим Законом.

Як встановлено судом, між Товариством з обмеженою відповідальністю Автотрейдінг-Львів (іпотекодавець) та Публічним акціонерним товариством Акціонерний банк Південний (іпотекодержатель) 21.11.2017 р. укладено договір іпотеки (надалі - договір іпотеки), посвідчений приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу Дячуком О.А., та зареєстрований в реєстрі за №10602.

Відповідно до п.1.1 договору іпотеки, предметом цього договору є надання іпотекодавцем в іпотеку нерухомого майна, зазначеного в п.1.5 цього договору (предмет іпотеки), в забезпечення виконання зобов`язань позичальника перед іпотекодержателем, в силу чого іпотекодержатель має право в разі невиконання позичальником зобов`язань, забезпечених іпотекою, одержати задоволення вимог за рахунок переданого в іпотеку предмету іпотеки переважно перед іншими кредиторами іпотекодавця. Пунктом 1.2 договору іпотеки, з врахуванням додаткової угоди від 15.03.2019 р., визначено, що іпотекою забезпечується виконання зобов`язань позичальника, що випливають з кредитного договору № АL2017-04291 від 25.10.2017 р. та додаткових угод до нього, в тому числі додаткових угод, що будуть укладені в майбутньому щодо будь-яких змін умов кредитного договору, в тому числі, але не виключно, стосовно збільшення розміру кредиту, зміни строку повернення кредиту, зміни відсоткової ставки, розмірів комісій, штрафів, згідно з яким іпотекодержатель зобов`язується надати Позичальнику кредит у вигляді

За умовами пункту 1.5 договору іпотеки, в забезпечення виконання ПП Захід-Агроінвест зобов`язань за кредитним договором ТзОВ Автотрейдінг-Львів надав в іпотеку нерухоме майно, що є його власністю, а саме: - будівлю автосалону і СТО літ. Є-1 загальною площею 4058,7 кв.м., що знаходиться за адресою: Львівська область, місто Львів, вулиця Промислова, будинок № 52 Б ; - будівлю котельні літ. Щ'-І загальною площею 65,0 кв.м., що знаходиться за адресою: Львівська область, місто Львів, вулиця Промислова, будинок в„–52 Б .

Відповідно до пункту 1.9 договору іпотеки, за домовленістю сторін вартість предмета іпотеки становить 45845369,13 (сорок п`ять мільйонів вісімсот сорок п`ять тисяч триста шістдесят дев`ять) гривень 13 копійок.

Як вбачається з матеріалів заяви з грошовими вимогами до боржника, від ПАТ АБ Південний на адресу ПП Захід-Агроінвест та ТзОВ Автотрейдінг-Львів було скеровано повідомлення №14-001-30975БГ-2019 від 05.08.2019 р. про порушення основного зобов`язання. У даному повідомленні ПАТ АБ Південний , у зв`язку із непогашенням ПП Захід-Агроінвест простроченої заборгованості за кредитним договором, вимагало протягом 30 календарних днів погасити в повному обсязі заборгованість в сумі 38 248 382.46 грн., з яких: 36 800 000.00 грн. - залишок заборгованості за тілом кредиту; 1 417 500.00 грн. - заборгованість за процентами; 30 882,46 грн. - заборгованість за пенею за прострочення повернення кредиту та процентів. Також у вказаному повідомленні ПАТ АБ Південний відзначив, що у випадку неповернення заборгованості у визначений строк, банком буде ініційована процедура звернення стягнення на предмет іпотеки.

Відповідно до ч. 6 ст. 3 Закону України Про іпотеку у разі порушення боржником основного зобов`язання відповідно до іпотеки іпотекодержатель має право задовольнити забезпечені нею вимоги за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими особами, права чи вимоги яких на передане в іпотеку нерухоме майно зареєстровані після державної реєстрації іпотеки. Відповідно до ч. 1 ст. 11 Закону України Про іпотеку , майновий поручитель несе відповідальність перед іпотекодержателем за невиконання боржником основного зобов`язання виключно в межах вартості предмета іпотеки. У абз. 3 ч. 1 ст. 17 Закону України Про іпотеку визначено, що іпотека припиняється у разі реалізації предмета іпотеки відповідно до цього Закону.

У зв`язку із невиконанням ПП Захід-Агроінвест своїх зобов`язань за кредитним договором від 25.10.2017 р., ПАТ АБ Південний з врахуванням, передбачених п. 4.1 договору іпотеки умов, було реалізовано право на задоволення своїх вимог за рахунок іпотеки шляхом реєстрації права власності. У Державному реєстрі прав 09.10.2019 р. за заявою ПАТ АБ Південний було зареєстровано право власності на таке майно: будівлю автосалону і СТО літ. Є-1 загальною площею 4058,7 кв.м., та будівлю котельні літ. Щ'-І загальною площею 65,0 кв.м., що знаходяться за адресою: Львівська область, місто Львів , вулиця Промислова, будинок в„– 52 Б . Вказана нерухомість була прийнята на баланс банку за вартістю, шо складає 39 862 481.34 грн. ПАТ АБ Південний надіслано ТзОВ Автотрейдінг-Львів повідомлення від 31.10.2019 р. №14-001-42588-2019 про вчинення дій зі звернення стягнення на предмет іпотеки.

Статтею 512 ЦК України визначені підстави заміни кредитора у зобов`язанні. Зокрема ч. 3 п.1 цієї норми визначено, що кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок виконання обов`язку боржника поручителем або заставодавцем (майновим поручителем). Частина 2 ст. 11 Закону України Про іпотеку встановлює, що у разі задоволення вимог іпотекодержателя за рахунок предмета іпотеки майновий поручитель набуває права кредитора за основним зобов`язанням.

Таким чином, з моменту задоволення ПАТ АБ Південний своїх вимог за рахунок переданого ТзОВ Автотрейдінг-Львів в іпотеку майна, ТзОВ Автотрейдінг-Львів набуло право кредитора ПП Захід-Агроінвест за зобов`язанням щодо задоволення вимог на суму задоволених іпотекодержателем за рахунок предмета іпотеки вимог, що становить 39 862 481,34 грн., з яких 39831598,88 грн. основного боргу (заборгованість за тілом кредиту та за процентами) та 30882,46 грн. пені за прострочення повернення кредиту та процентів.

Боржник визнає суму заборгованості 39 862 481,34 грн., що підтверджується повідомленням щодо розгляду заяв кредиторів з грошовими вимогами до боржника від 02.04.2020 р. за № 67/4.

Як встановлено судом, між Товариством з обмеженою відповідальністю Автотрейдінг-Львів та Приватним підприємством Захід-Агроінвест 10.06.2019 р. укладено договір, за умовами якого ПП Захід-Агроінвест гарантує належне та у чіткій відповідності до умов кредитного договору № АL2017-04291 від 25.10.2017 р. виконання своїх зобов`язань з повернення кредитних коштів в порядку та строки, визначені кредитним договором, з метою недопущення звернення стягнення на предмет іпотеки (майно, що передане в іпотеку згідно з умовами договору іпотеки від 21.11.2017 р. та належить на праві власності ТзОВ Автотрейдінг-Львів ) кредитором - ПАТ АБ Південний . Пунктом 3 вказаного договору передбачено, що у випадку невиконання та/або неналежного виконання ПП Захід-Агроінвест своїх зобов`язань з повернення кредитних коштів за кредитним договором та отримання від ПАТ АБ Південний повідомлення про порушення основного зобов`язання за кредитним договором № АL2017-04291 від 25.10.2017 р. з вимогою погасити наявну на час отримання такої вимоги заборгованості, ПП Захід-Агроінвест зобов`язане протягом трьох календарних днів з дня отримання такої вимоги самостійно та за власні кошти застрахувати свою відповідальність перед ТзОВ Автотрейдінг-Львів за завдану йому шкоду у вигляді звернення стягнення на іпотечне майно у випадку невиконання або неналежного виконання ПП Захід-Агроінвест зобов`язання за кредитним договором № АL2017-04291 від 25.10.2017 р., та вигодонабувачем за таким договором страхування має бути ТзОВ Автотрейдінг-Львів або самостійно та власні кошти застрахувати кредит, отриманий за договором № АL2017-04291 від 25.10.2017 р., в тому числі, відповідальність ПП Захід-Агроінвест за непогашення кредиту/неповернення кредиту/невиконання або неналежне виконання зобов`язань за кредитним договором № АL2017-04291 від 25.10.2017 р.

Згідно з п. 4 вказаного договору від 10.06.2019 р., на підтвердження виконання зобов`язань ПП Захід-Агроінвест , передбачених пунктом третім цього договору, ПП Захід-Агроінвест має не пізніше наступного дня, після спливу триденного строку, протягом якого останній має виконати зобов`язання зі страхування, як це передбачено пунктом третім цього договору, надати беззаперечні докази (оригінал укладеного договору страхування та/або страховий поліс) виконання своїх зобов`язань Товариству з обмеженою відповідальністю Автотрейдінг-Львів .

Пунктом 5 договору від 10.06.2019 р. встановлено, що у випадку невиконання ПП Захід-Агроінвест зобов`язань, покладених на нього пунктом четвертим цього Договору, протягом двох днів, відлік яких починається з другого дня після спливу триденного строку, протягом якого ПП Захід-Агроінвест має виконати зобов`язання зі страхування, як це передбачено пунктом третім цього Договору. ПП Захід-Агроінвест має сплатити ТзОВ Автотрейдінг-Львів штраф у розмірі 300% вартості предмету іпотеки.

Пунктом 8 договору від 10.06.2019 р. встановлено, що у випадку здійснення стягнення на предмет іпотеки, за рахунок чого будуть задоволенні вимоги ПАТ АБ Південний за кредитним договором № АL2017-04291 від 25.10.2017 р., ТзОВ Автотрейдінг-Львів набуває право регресної вимоги до ПП Захід-Агроінвест .

Статтею 629 ЦК України встановлено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Приписами ч. 1 ст. 527 ЦК України передбачено, що боржник зобов`язаний виконати свій обов`язок. Відповідно до частини 1 статті 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

В силу положень ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

У ч. 1 ст. 612 ЦК України зазначено, що Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Приписами ст. 549 ЦК України встановлено, що неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Боржник, заперечуючи вимоги заявника в сумі 137 536 107,39 грн., зазначає, що укладення договору страхування повинне передувати страховому випадку. А, на переконання боржника, договором від 10.06.2019 р. передбачено протилежне, тобто, укладення договору страхування вже після настання страхового випадку, яким боржник вважає отримання вимоги від ПАТ АБ Південний .

Щодо даного твердження боржника, слід зазначити, що страховим випадком у вказаних правовідносинах є не саме повідомлення ПАТ АБ Південний №14-001-30975БГ-2019 від 05.08.2019 р. про порушення основного зобов`язання, а власне вчинення дій зі звернення стягнення на предмет іпотеки.

Як встановлено судом, між ПП Захід-Агроінвест та ТзОВ Автотрейдінг-Львів 20.08.2019 р. було укладено додатковий договір до вказаного договору від 10.06.2019 р., оскільки заявником 14.08.2019 р. від ПАТ АБ Південний було отримано вимогу щодо погашення заборгованості за кредитним договором № АL2017-04291 від 25.10.2017 р. із застереженням щодо можливого звернення стягнення на предмет іпотеки. Укладення 20.08.2019 р. додаткового договору було пов`язане також у зв`язку із невиконанням ПП Захід-Агроінвест своїх зобов`язань за договором щодо страхування та відповідно і невиконання п. 4 договору від 10.06.2019 р.

Відповідно до п. 2 додаткового договору від 20.08.2019 р., на виконання п. 5 договору від 10.06.2019 р. ПП Захід-Агроінвест зобов`язується сплатити ТзОВ Автотрейдінг-Львів штраф у розмірі 300% (триста відсотків) вартості предмета іпотеки, що становить 137 536 107,39 (сто тридцять сім мільйонів п`ятсот тридцять шість тисяч сто сім гривень 39 копійок) гривень до 01.11.2019 р.

Як вбачається з матеріалів заяви з грошовими вимогами до боржника, 20.08.2019 р. між ТзОВ Автотрейдінг-Львів (заставодержатель) та ПП Захід-Агроінвест (заставодавець) було укладено договір застави (обладнання) (надалі - договір застави), за умовами якого цей договір забезпечує всі вимоги заставодержателя, які випливають з договору від 10.06.2019 р., додаткового договору від 20.08.2019 р. до договору від 10.06.2019 р., укладених між заставодержателем та заставодавцем (зокрема, але не виключно щодо сплати штрафу у розмірі 300% (триста відсотків) вартості предмету іпотеки, що становить 137536107,39 грн. до 01 листопада 2019 року.

Відповідно до п.2.1. договору застави, предметом застави є обладнання згідно з переліком, наведеним в додатку №1 до цього договору, який є його невід`ємною частиною (надалі - предмет застави). Пунктом 2.2 договору застави визначено місцезнаходження предмета застави: 47400, Тернопільська обл., Лановецький район, м. Ланівці, вул. Загребельна , 5 . Предмет застави належить заставодацю на праві власності, що підтверджується балансовою довідкою станом на 20 серпня 2019 року.

05.10.2019 р. до Державного реєстру обтяжень рухомого майна було внесено запис щодо обтяження застави рухомого майна на підставі вказаного вище договору застави з визначенням розміру зобов`язання 137 536 107,39 грн., що підтверджується витягом про реєстрацію в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна № 62350873 від 05.10.2019 р., виданим реєстратором - приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу Барбуляк Х.М.

Однак, як стверджує заявник, взятих на себе зобов`язань за договором від 10.06.2019 р. та додатковою угодою до цього договору від 20.08.2019 р., щодо сплати визначеної суми штрафу в строк до 01.11.2019 р. Приватним підприємством Захід-Агроінвест не виконано до сьогоднішнього дня.

Як вбачається з повідомлення щодо розгляду заяв кредиторів з грошовими вимогами до боржника від 02.04.2020 р. за № 67/4 боржник суму 137 536 107,39 грн. грошових вимог ТзОВ Автотрейдінг-Львів не визнає. Зокрема, боржник зазначає, що договір від 10.06.2019 р. та договір застави від 20.08.2019 р. носять протиправний характер.

Суд звертає увагу на те, що в матеріалах справи відсутні та сторонами не надано суду доказів визнання недійсними вказаних договорів.

Також боржник вказує, що вимоги ТзОВ Автотрейдінг-Львів на суму 137536107,39 грн. є забезпеченими заставою, тому заявник, на думку боржника, не може звертатися в цій частині із кредиторською заявою в порядку ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства. Щодо даного твердження суд зазначає наступне.

Відповідно до ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства забезпечені кредитори зобов`язані подати заяву з грошовими вимогами до боржника під час провадження у справі про банкрутство в частині вимог, що є незабезпеченими, або за умови відмови від забезпечення. Забезпечені кредитори можуть повністю або частково відмовитися від забезпечення. Якщо вартості застави недостатньо для покриття всієї вимоги, кредитор повинен розглядатися як забезпечений лише в частині вартості предмета застави. Залишок вимог вважається незабезпеченим. Склад і розмір грошових вимог кредиторів визначаються в національній валюті України. Якщо зобов`язання боржника визначені в іноземній валюті, то склад і розмір грошових вимог кредиторів визначаються в національній валюті за курсом, встановленим Національним банком України на дату подання кредитором заяви з грошовими вимогами до боржника. Майнові вимоги кредиторів до боржника мають бути виражені в грошових одиницях і заявлені до господарського суду в порядку, встановленому цією статтею.

Суд звертає увагу на те, що відповідно до ч. 3 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства заява кредитора має містити, в тому числі, і виклад обставин, що підтверджують вимоги до боржника, та їх обґрунтування та відомості про наявність заставного майна боржника, яке є забезпеченням вимог.

Визначення забезпеченого зобов`язання та, відповідно, вимог забезпеченого кредитора, які включаються до реєстру вимог кредиторів у справі про банкрутство, має здійснюватися з урахуванням положень законодавства, яке регулює забезпечення зобов`язань (зокрема, статей 572, 575, 589 Цивільного кодексу України, Закону України Про заставу , Закону України Про іпотеку ).

Відповідно до ст. 572 ЦК України в силу застави кредитор (заставодержатель) має право у разі невиконання боржником (заставодавцем) зобов`язання, забезпеченого заставою, одержати задоволення за рахунок заставленого майна переважно перед іншими кредиторами цього боржника, якщо інше не встановлено законом (право застави).

Частиною 1 ст. 583 ЦК України визначено, що заставодавцем може бути боржник або третя особа (майновий поручитель); відповідні положення наведено також у частині другій статті 11 Закону України Про заставу , за якою заставодавцем може бути як сам боржник, так і третя особа (майновий поручитель).

Згідно зі ст. 589 ЦК України у разі невиконання зобов`язання, забезпеченого заставою, заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави.

За змістом ч. 1 ст. 584 ЦК України, ч. 1 ст. 12 Закону України Про заставу у договорі застави визначаються суть, розмір та строк виконання зобов`язання, забезпеченого заставою, опис предмета застави, а також інші умови, відносно яких за заявою однієї із сторін повинна бути досягнута угода.

За рахунок предмета застави заставодержатель має право задовольнити в повному обсязі свою вимогу, що визначена на момент фактичного задоволення, включаючи сплату процентів, неустойки, відшкодування збитків, завданих порушенням зобов`язання, необхідних витрат на утримання заставленого майна, а також витрат, понесених у зв`язку із пред`явленням вимоги, якщо інше не встановлено договором застави (ч. 2 ст. 589 ЦК України , ст. 19 Закону України Про заставу ).

У разі реалізації предмета застави (іпотеки) у зв`язку зі зверненням на нього стягнення заставодавцем (іпотекодавцем) відповідне забезпечувальне зобов`язання припиняється (абз. 5 ст. 28 Закону України Про заставу ).

За наведеними вище положеннями законодавства іпотекодержатель (заставодержатель) має право задовольнити всі свої забезпечені заставою чи іпотекою вимоги до боржника за рахунок майнового поручителя у розмірі вартості фактичної реалізації предмета майнової поруки, що здійснюється в порядку, передбаченому законодавством (якщо інше не передбачено договором або законом).

Отже, Кодекс України з процедур банкрутства не містить іншого порядку та способу визначення забезпечених вимог, ніж наведені вище положення законодавства, не пов`язує визначення вимог, забезпечених заставою (іпотекою) майна боржника, для включення їх до реєстру вимог, із договірною вартістю предметів забезпечення. Правове значення має розмір підтверджених документально зобов`язань боржника. Аналогічна правова позиція викладена у постанові Великої палати Верховного суду від 15.05.2018 у справі №902/492/17, на яку також у своїх поясненнях посилається заявник.

У поданому на розгляд суду повідомленні про розгляд грошових вимог ТзОВ Автотрейдінг-Львів розпорядником майна вимоги заявника відхиляються у зв`язку з відсутністю даних з банківських установ про рух коштів по рахунку боржника.

Згідно ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства грошове зобов`язання - зобов`язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України. До грошових зобов`язань належать також зобов`язання щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування; зобов`язання, що виникають внаслідок неможливості виконання зобов`язань за договорами зберігання, підряду, найму (оренди), ренти тощо та які мають бути виражені у грошових одиницях. До складу грошових зобов`язань боржника, у тому числі зобов`язань щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції, визначені на дату подання заяви до господарського суду, а також зобов`язання, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю і здоров`ю громадян, зобов`язання з виплати авторської винагороди, зобов`язання перед засновниками (учасниками) боржника - юридичної особи, що виникли з такої участі. Склад і розмір грошових зобов`язань, у тому числі розмір заборгованості за передані товари, виконані роботи і надані послуги, сума кредитів з урахуванням відсотків, які зобов`язаний сплатити боржник, визначаються на день подання до господарського суду заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство, якщо інше не встановлено цим Кодексом. При поданні заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство розмір грошових зобов`язань визначається на день подання до господарського суду такої заяви.

Згідно ч. 1 ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства кошти, одержані від продажу майна банкрута, спрямовуються на задоволення вимог кредиторів у порядку, встановленому цим Кодексом. При цьому: у першу чергу задовольняються: витрати, пов`язані з провадженням у справі про банкрутство в господарському суді; у четверту чергу задовольняються вимоги кредиторів, не забезпечені заставою; у шосту чергу задовольняються інші вимоги.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів (ч. 1 ст. 86 ГПК України).

Відповідно до ст. 73 ГПК доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом (ч. 3 ст. 13, ст. 74 ГПК України).

З огляду на викладене, враховуючи встановлені обставини, дослідивши матеріали справи, заяву кредитора про визнання грошових вимог з долученими до неї документами, суд дійшов висновку, що грошові вимоги ТзОВ Автотрейдінг-Львів слід визнати повністю в сумі 39831598,88 грн. основного боргу (заборгованість за тілом кредиту та за процентами) та 30882,46 грн. штрафних санкцій (пеня за прострочення повернення кредиту та процентів), окремо включити до реєстру вимог кредиторів боржника вимоги, які забезпечені заставою в сумі 137536107,39 грн. Також визнанню підлягає сплачений судовий збір в сумі 4204,00 грн.

Враховуючи наведене, керуючись ст. ст. 1, 2, 45, 47, 64 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 73, 74, 86, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Грошові вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю Автотрейдінг-Львів (79024, м. Львів, вул. Промислова, буд. 52-Б; ідентифікаційний код 35664320) визнати в сумі 177402792,73 грн., які підлягають включенню до реєстру вимог кредиторів Приватного підприємства Захід-Агроінвест (ідентифікаційний код 32865702), з яких: 4204,00 грн. (судовий збір) - перша черга; 39831598,88 грн. (основний борг) - четверта черга, 30882,46 грн. (штрафні санкції) - шоста черга. Також окремо включити до реєстру вимог кредиторів боржника вимоги, які забезпечені заставою в сумі 137536107,39 грн.

2. Ухвала набирає законної сили в порядку та строки, передбачені ст. 235 ГПК України.

3. Ухвала може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, встановлені ст.ст. 256, 257 ГПК України.

Повний текст ухвали складено 05.05.2020 р.

Суддя Артимович В.М.

Дата ухвалення рішення29.04.2020
Оприлюднено05.05.2020

Судовий реєстр по справі —914/346/20

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Погребняк В.Я.

Постанова від 08.02.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Постанова від 07.12.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Ухвала від 02.02.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Ухвала від 01.01.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні