Ухвала
від 14.05.2020 по справі 200/14419/19-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про відкладення судового розгляду

14 травня 2020 р. Справа №200/14419/19-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Волгіної Н.П., розглянувши у порядку письмового провадження питання про відкладення розгляду справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «БКС ЕКСПРЕС» до Головного управління ДПС у Донецькій області про визнання протиправним та скасування рішення, -

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю «БКС ЕКСПРЕС» звернулось до Донецького окружного адміністративного суду із позовом до Головного управління ДФС у Донецькій області, в якому просить суд визнання протиправними та скасувати рішення Комісії Головного управління ДФС у Донецькій області № 22 від 2 жовтня 2019 року в частині включення позивача до переліку ризикових платників податків та зобов`язати відповідача виключити позивача з переліку підприємств, які відповідають критеріям ризиковості платника податків.

Ухвалою суду від 13 грудня 2019 року відкрито провадження у справі та справа призначена до розгляду в порядку загального позовного провадження; призначено підготовче засідання на 9 січня 2020 року о 10-45 год (а.с. 1).

Ухвалою суду від 9 січня 2020 року замінено неналежного відповідача у справі - Головне управління ДФС у Донецькій області на належного - Головне управління ДПС у Донецькій області; підготовче засідання відкладено на 29 січня 2020 року (а.с. 48-49).

Ухвалою суду від 29 січня 2020 року підготовче засідання відкладено на 20 лютого 2020 року (а.с. 63).

Протокольною ухвалою суду від 20 лютого 2020 року підготовче засідання відкладено на 4 березня 2020 року (а.с. 69).

Ухвалою суду від 4 березня 2020 року закрито підготовче провадження у справі, призначено справу до розгляду по суті на 31 березня 2020 року (а.с. 78).

Ухвалою суду від 31 березня 2020 року судовий розгляд справи відкладено до 28 квітня 2020 року (а.с. 94-95).

У зв`язку зі знаходженням 28 квітня 2020 року судді Волгіної Н.П. на лікарняному судове засідання відкладено на 14 травня 2020 року об 11-00 год (а.с.100-101).

14 травня 2020 року через канцелярію Донецького окружного адміністративного суду від представника відповідача надійшло клопотання, в якому остання просить відкласти судовий розгляд справи, призначений на 14 травня 2020 року, до закінчення карантину, введеного з підстав запобігання поширенню корона вірусної хвороби (COVID-19).

14 травня 2020 року від представника позивача заяв чи клопотань стосовно участі в судовому засіданні не надходило; про причини неявки в судове засідання, призначене на 14 травня 2020 року суду не повідомлено.

Розглядаючи вказане клопотання представника відповідач суд зазначає наступне.

Приписами ст. 205 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) визначений вичерпний перелік підстав для відкладення розгляду справи.

Разом із цим постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 (з урахуванням змін, внесених постановою Кабінету Міністрів України від 4 травня 2020 року № 343) «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» , відповідно до ст. 29 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і з урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10 березня 2020 року Кабінет Міністрів України установлено з 12 березня до 22 травня 2020 року на усій території України карантин.

Зазначеною постановою заборонено: проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування; регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні (крім перевезення легковими автомобілями); введені обмеження щодо максимальної кількості осіб, які можуть перевозитись загальним транспортом. […].

Рішенням Ради суддів України від 17 березня 2020 року затверджено рекомендації щодо особливого режиму роботи судів на період карантину, відповідно до яких на період з 16 березня до 3 квітня 2020 року судам рекомендовано запровадити заходи, спрямовані на зменшення негативних наслідків, викликаних спалахом вірусної інфекції « COVID-19» , зокрема: роз`яснення громадянам щодо можливості відкладення розгляду справ у зв`язку із карантинними заходами та можливість розгляду справ в режимі відеоконференції; обмеження допуску у судові засідання та приміщення суду осіб з ознаками респіраторних захворювань; зменшити кількість судових засідань, що призначаються для розгляду протягом робочого дня; за можливості здійснювати судовий розгляд справ без участі сторін, у порядку письмового провадження; надання учасниками справи необхідних документів (позовних заяв, заяв, скарг, відзивів, пояснень, клопотань тощо) до суду в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі «Електронний суд» , поштою, факсом або дистанційні засоби зв`язку; можливості учасникам судових засідань подавати до суду заяви про розгляд справ у їхній відсутності за наявними в справі матеріалами; утримання від відвідування приміщень суду, особливо за наявності захворювання (слабкість, кашель, задуха, утруднення дихання тощо).

Рішенням обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 20 березня 2020 року з огляду на загрозу поширення гострої респіраторної хвороби НОМЕР_1 введено режим надзвичайної ситуації в Донецькій області (https://dn.gov.ua/ua/news/u-doneckij-oblasti-vvedenij-rezhim-nadzvichajnoyi-situaciyi).

30 березня 2020 року Верховною Радою України Прийнято Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)".

Так, відповідно цього Закону вирішено, у Кодекс адміністративного судочинства України Розділ VI Прикінцеві положення доповнено новим пунктом такого змісту:

3. Під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на запобігання поширення короно вірусної хвороби (COVID-19) строки, визначені статтями 47, 79, 80, 114, 122, 162, 163, 164, 165, 169, 177, 193, 261, 295, 304, 309, 329, 338, 342, 363 цього Кодексу а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, подання доказів, витребування доказів, забезпечення доказів, а також щодо строків звернення до адміністративного суду, подання відзиву та відповіді на відзив, заперечення, пояснень третьої особи щодо позову або відзиву, залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви, пред`явлення зустрічного позову, розгляду адміністративної справи, апеляційного оскарження, розгляду апеляційної скарги, касаційного оскарження, розгляду касаційної скарги, подання заяви про перегляд судового рішення за ново виявленими або виключними обставинами, продовжуються на строк дії такого карантину.

Строк, який встановлює суд у своєму рішенні, не може бути меншим, ніж строк карантину, пов`язаного із запобіганням поширення короно вірусної хвороби (COVID-2019)".

Проаналізувавши наведене вище суд приходить до висновку, що клопотання представника відповідача про відкладення судового розгляду справи є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Також суд вважає за необхідне зазначити наступне.

У відзиві на позовну заяву відповідач зазначає, що ТОВ БКС Експрес знаходиться на обліку в Головного управління ДПС у Донецькій області з 4 листопада 2019 року; спірного рішення про внесення підприємства до переліку ризикових від 2 жовтня 2019 року відповідач не приймав.

Доказів на спростування зазначеного суду не надано.

Як вбачається з витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ТОВ БКС ЕКСПРЕС з 8 травня 2019 року перебувало на обліку в Головному управлінні ДФС у Запорізькій області (а.с. 7-8).

Згідно ч.ч. 3-4 ст. 48 КАС України якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача. Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача.

Відповідно до ч. 7 зазначеної статті заміна відповідача допускається до ухвалення рішення судом першої інстанції.

Суд зазначає, що станом на час вирішення питання щодо можливої заміни відповідача по справі у суду відсутня згода позивача на таку заміну; також позивачем не подано до суду клопотання про залучення до участі у справі у якості співвідповідача Головне управління ДФС у Запорізькій області.

Також суд вважає за необхідне зауважити, що телефонний номер позивача, вказаний в позовній заяві у якості засобу зв`язку, відповідно до повідомлення оператора зв`язку не обслуговується .

Керуючись ст.ст. 48, 205, 256, п. 3 Розділу VI Прикінцеві положення Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

У Х В А Л И В:

Клопотання представника відповідача про відкладення судового розгляду справи - задовольнити.

Роз`яснити позивачу про можливість заміни не належного відповідача належним за письмовою згодою позивача або залучення співвідповідача у справі за клопотанням позивача.

Відкласти розгляд справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «БКС ЕКСПРЕС» до Головного управління ДПС у Донецькій області про визнання протиправним та скасування рішення на 9 червня 2020 року о 17-00 год.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Н.П. Волгіна

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.05.2020
Оприлюднено15.05.2020
Номер документу89213157
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —200/14419/19-а

Рішення від 01.12.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голошивець І.О.

Ухвала від 04.11.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голошивець І.О.

Ухвала від 06.10.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голошивець І.О.

Ухвала від 10.09.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голошивець І.О.

Ухвала від 27.07.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Голошивець І.О.

Ухвала від 09.06.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 14.05.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 31.03.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 04.03.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

Ухвала від 29.01.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Волгіна Н.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні