Рішення
від 11.02.2011 по справі 2-1200/11
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

м. Черкаси, вул. Гоголя, 316, 18001, (0472) 37-30-76

Справа №2-1200\11

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 лютого 2011 року Придніпровський районний суд м . Черкаси в складі:

-головуючого - Клочко О.В.

-при секретарі - Трубенко Є.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м . Черкаси справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Черкаської міської ради про визнання права власності на самочинне будівництво -

ВСТАНОВИВ:

Позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до суду з позовом про визнання права власності на самочинне будівництво , вказуючи , що вони являються співвласниками двокімнатної квартири АДРЕСА_1 , кожному із них належить по 1\2 частині вказаної квартири.

Позивачу ОСОБА_2 належить 1\2 частини квартири на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого державним нотаріусом 12 січня 2009 року серії ВМВ № 866148, номер спадкової справи 983\08, зареєстрованого в реєстрі за № 2 -246.

Позивачці ОСОБА_1 належить 1\2 частини квартири на підставі свідоцтва про право власності, виданого органом приватизації Придніпровського райвиконкому м . Черкаси 23 березня 1998 року та зареєстрованого в інвентаризаційному бюро під номером № НОМЕР_1 .

Згодом з метою поліпшення житлових умов та раціонального використання площі квартири , виникла необхідність у переплануванні даної квартири , яке здійснювалось без дозволів та погоджень з боку контролюючих органів .

Так , ними було збільшено перепланування - збільшено коридор з 4,9 кв.м до 8,9 кв.м за рахунок житлової площі, кладова площею 1,0 кв.м об`єднана з житловою площею , а також збільшена та переобладнана кухня з 10,6 кв.м на кухню - вітальню площею 16,8 кв.м .

Для підтвердження факту відповідності даного перепланування до Державних будівельних норм вони звернулися до ТОВ Контакт - Сервіс м . Черкаси. Відповідно до висновку ТОВ Контакт - Сервіс м . Черкаси за № 433\буд від 29 грудня 2010 року конструктивні елементи квартири після перепланування відповідають вимогам державних будівельних норм.

Площі житлових та нежитлових приміщень житлової квартири , їх розташування в квартирі відповідають вимогам Державних будівельних норм України ДБН В.2.2-15-2005 Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення . Після перепланування розташування газових приладів та магістралей, санітарно - технічних приладів , стояків водопостачання та каналізації в квартирі не змінилось, тому квартира відповідає вимогам Державних будівельних норм України ДБН В.2.5-20-2001 Газопостачання та В.2.2-15-2005 Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення . Після перепланування розташування віконних отворів в квартирі, їх розміри та кількість не змінились, тому квартира відповідає вимогам Державних будівельних норм України ДБН В.2.2-15-2005 Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення стосовно інсоляції приміщень.

Самочинне перепланування квартири не порушує права інших осіб.

Згідно ч.2 ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Право власності вважається набутим правомірно , якщо інше прямо не випливає із закону.

У відповідності до ст. ст. 328,331,392 ЦК України просили суд визнати за ними право власності на самочинно переплановану та переобладнану квартиру за адресою АДРЕСА_2 .

В судовому засіданні представник позивачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 - ОСОБА_3 позовні вимоги підтримала.

Представник відповідача -Черкаської міської ради Стойко А.Ю. в судовому засіданні позов визнав повністю.

Суд , заслухавши пояснення сторін , дослідивши письмові матеріали справи , вважає , що позов підлягає до задоволення .

За обставинами справи , позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 являються співвласниками двокімнатної квартири АДРЕСА_1 . Позивачка ОСОБА_4 являється власником 1\2 частини вказаної квартири на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 20 січня 2009 року , номер спадкової справи 983\08 , зареєстровано в реєстрі за № 20246.

Власником іншої 1\2 частини вказаної квартири являється позивачка ОСОБА_1 на підставі свідоцтва про право власності, виданого органом приватизації Придніпровського райвиконкому м . Черкаси 26.03.1998 року та зареєстрованого в Черкаському інвентарбюро під реєстровим №542.

В судовому засіданні встановлено ,що позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 без відповідного рішення виконкому Черкаської міської ради , погодження управління містобудування та архітектури , санітарних , протипожежних та інших служб та без відповідного дозволу на виконання будівельних робіт здійснили перепланування та переобладнання даної квартири .

Це визнала та підтвердила і представник позивачів ОСОБА_3 .

Згідно наданого суду висновку № 433\буд експертного будівельно - технічного дослідження від 29 грудня 2010 року , складеного судовим експертом Гнаток В.Г. за заявою позивача ОСОБА_1 щодо відповідності \ чи невідповідності \ самочинного перепланування та переобладнання даної квартири державним будівельним нормам України , конструктивні елементи квартири після перепланування відповідають вимогам державних будівельних норм. Площі житлових і нежитлових приміщень житлової квартири, їх розташування в квартирі відповідають вимогам Державних будівельних норм України ДБН В.2.2-15-2005 Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення . Після перепланування розташування газових приладів та магістралей, санітарно - технічних приладів, стояків водопостачання та каналізації в квартирі не змінилось , тому квартира відповідає вимогам Державних будівельних норм України ДБН В.2.2-20-2001 Газопостачання та В.2.2-15-2005 Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення .

Після перепланування розташування віконних отворів в квартирі, їх розміри та кількість не змінились, тому квартира відповідає вимогам Державних будівельних норм України ДБН В.2.2-15-2005 Будинки і споруди. Житлові будинки .основні положення. стосовно інсоляції приміщень.

Гаким чином , самочинне перепланування та переобладнання квартири АДРЕСА_1 відповідає державним будівельним нормам України щодо архітектурно - планувального , конструктивного рішення , санітарно - гігієнічних вимог та вимог пожежної безпеки .

Також встановлено , що вказане перепланування квартири не погіршує житлові умови інших осіб.

Оскільки це так , підстав для відмови у задоволенні даного позову у суду немає, а крім того , позов визнається і відповідачем .

Згідно ст. 152 ЖК України переобладнання і перепланування жилого будинку АДРЕСА_3 квартири АДРЕСА_3 , що належить громадянинові на праві приватної власності, провадяться з дозволу виконавчого комітету місцевої ради народних депутатів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом А ч.2 ст. 328 ЦК України \ .

Право власності на новостворене нерухоме майно \ житлові будинки , будівлі і, споруди , тощо \ виникає з моменту завершення будівництва \ створення майнаА Відповідно о ч.2 ст. 383 ЦК України власник квартири може на свій розсуд здійснювати ремонт і зміни у квартирі, наданій йому для використання як єдиного цілого, за умови , що ці зміни не призведуть до порушень прав власників інших квартир у багатоквартирному житловому будинку та не порушать санітарно - технічних вимог і правил експлуатації будинку .

При розгляді справ , пов`язаних з переплануванням та переобладнанням житла, також має бути враховано правила Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об`єктів нерухомого майна, затвердженої наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 24 травня 2001 року №127.

Згідно до п.3.2 Інструкції не належать до самочинного будівництва у квартирах \ багатоповерхових будинках \ перепланування, не пов`язані зі змінами \ збільшення чи зменшення \ житлової або допоміжної площ, без порушення несучих конструкцій, збільшення житлової площі чи допоміжної площ за рахунок демонтування перегородок, комор, знесення печей, камінів та грубок, засклення балконів, лоджій, улаштування дверних прорізів у внутрішніх некапітальних стінах, перестановка в межах призначених приміщень обладнання.

З цієї норми випливає , що проведення вищезазначених робіт не потребує отримання дозволу виконкому місцевої ради або будь - якого іншого дозволу органів державної влади або місцевого самоврядування.

В резолютивній частині рішення по даній категорії справ, коли в результаті перепланування й\або\ перебудови змінилися площі квартири, необхідно в обов`язковому порядку вказувати нові параметри квартири , за станом на певну дату. У випадку, якщо площі не змінилися , варто вказувати про збереження квартири в перепланованому стані.

Оскільки встановлено , що коридор площею 4,9 кв.м збільшено на 8,9 кв.м за рахунок житлової площі, кладова площею 1,00 кв.м переобладнана \ об`єднана \ з житловою, з існуючої кухні площею 16,8 кв.м переобладнано кухню - вітальню загальною площею 16,8 кв.м, про це має бути вказано в резолютивній частині рішення суду.

Висновок за № 433\буд експертного будівельно - технічного дослідження від 29 грудня 2010 року, складеного судовим експертом Гнаток В.Г. має бути визнаний невід`ємною частиною даного рішення суду .

На підставі ст.ст. 11, 60,213 - 215, 88 ЦПК України , керуючись ст.ст. 328, 383,392 ЦК України , Інструкцією про порядок проведення технічної інвентаризації об`єктів нерухомого майна, затвердженої наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 24 травня 2001 року №127, суд-

ВИРІШИВ :

Визнати за ОСОБА_5 та ОСОБА_2 право власності на самовільно переплановані та переобладнані коридор, який збільшений з 4,9 кв.м до 8,9 кв.м за рахунок житлової площі, кладову площею 1,0 кв.м , яка переобладнана \ об`єднана \ з житловою площею та кухню- вітальню площею 16,8 кв.м, яка переобладнана з існуючої кухні площею 10,6 кв.м в квартирі АДРЕСА_1 станом на 10 лютого 2011 року.

Висновок № 433\буд експертного будівельно - технічного дослідження , складений 29 грудня 2010 року судовим експертом Гнаток В.Г. визнати невід`ємною частиною рішення суду .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня проголошення рішення. Особи, які брали участь у розгляді справи але не були присутні при проголошенні судового рішення , можуть подати апеляційну скаргу на протязі десяти днів з дня утримання копії цього рішення.

ГОЛОВУЮЧИЙ

СудПридніпровський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення11.02.2011
Оприлюднено20.05.2020
Номер документу89304935
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1200/11

Ухвала від 30.03.2011

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Бузовський В. В.

Ухвала від 30.03.2011

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Бузовський В. В.

Ухвала від 30.03.2011

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Бузовський В. В.

Ухвала від 03.06.2021

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Коцюба О. М.

Ухвала від 07.05.2021

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Коцюба О. М.

Ухвала від 18.12.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Ткаченко Н. В.

Ухвала від 18.12.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Ткаченко Н. В.

Рішення від 11.02.2011

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Клочко О. В.

Ухвала від 27.12.2019

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Коцюба О. М.

Ухвала від 12.12.2019

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Колесник О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні