Ухвала
від 20.05.2020 по справі 909/52/19
ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


УХВАЛА

"20" травня 2020 р. Справа №909/52/19

м. Львів

Західний апеляційний господарський суд, в складі колегії:

головуючого (судді-доповідача): Бойко С.М.,

суддів: Бонк Т.Б.,

Матущак О.І.,

секретар судового засідання Гураль К.О.,

явка учасників справи :

від позивача: не з`явився;

від відповідачів: не з`явився;

від третіх осіб: не з`явився;

розглянув заяву ОСОБА_1 б/н від 30.03.2020

про повернення судового збору

за апеляційними скаргами:

1.Приватного підприємства "Прогрес-буд ІФ" б/н від 09.07.2019

2.Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради в особі відділу з питань державної реєстрації юридичних та фізичних осіб - підприємців управління реєстраційних процедур за №6/64.1-10/14 від 19.07.2019

на рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 20.06.2019, суддя: Матуляк П.Я., м. Івано-Франківськ, (повний текст рішення складено - 01.07.2019),

за позовом ОСОБА_2

до відповідача-1 приватного підприємства "Прогрес-Буд ІФ"

до відповідача-2 виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради в особі відділу з питань державної реєстрації юридичних та фізичних осіб - підприємців управління реєстраційних процедур

за участі третьої особи-1, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів ОСОБА_3 ,

та третьої особи-2, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів ОСОБА_4

про визнання корпоративних прав,

визнання незаконними та скасування реєстраційних дій державного реєстратора

за позовом третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору ОСОБА_1 ,

до відповідача-1 Приватного підприємства "Прогрес-Буд ІФ"

до відповідача-2 виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради в особі відділу з питань державної реєстрації юридичних та фізичних осіб - підприємців управління реєстраційних процедур

про відновлення корпоративних прав як співвласника частки статутного капіталу (фонду) приватної виробничо-комерційної фірми "Прогрес-Прут",

визнання незаконними та скасування реєстраційних дій державного реєстратора,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст вимог заяви ОСОБА_1 .

03.04.2020 до Західного апеляційного господарського суду надійшла заява ОСОБА_1 б/н від 30.03.2020 про повернення їй сплаченого судового збору за подання позовної заяви третьої особи з самостійними вимогами щодо предмета спору у справі №909/52/19.

Вказана заява мотивована тим, що постановою Західного апеляційного господарського суду від 26.11.2019, зокрема, закрито провадження у справі в частині вимог третьої особи, з самостійними вимогами щодо предмета спору ОСОБА_1 до Приватного підприємства "Прогрес-Буд ІФ" та виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради в особі відділу з питань державної реєстрації юридичних та фізичних осіб - підприємців управління реєстраційних процедур про визнання співвласником частки статутного капіталу приватного підприємства "Прогрес-Буд ІФ" і визнання незаконними та скасування реєстраційних дій державного реєстратора.

А тому, на підставі п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" просить повернути судовий збір в розмірі 3 842,00 грн. сплачений за подання позовної заяви.

Відповідачі в порядку ст. 263 ГПК України не скористалися своїм правом на подання відзиву на заяву.

Оцінка заяви ОСОБА_1 судом апеляційної інстанції.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 за подання позовної заяви б/н від 11.02.2019 до Господарського суду Івано-Франківської області сплачено судовий збір у розмірі 3 842,00 грн., що підтверджується квитанцією за № 28 від 11.02.2019.

Постановою Західного апеляційного господарського суду від 27.11.2019 апеляційні скарги Приватного підприємства Прогрес-буд ІФ б/н від 09.07.2019 та Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради в особі відділу з питань державної реєстрації юридичних та фізичних осіб - підприємців управління реєстраційних процедур за №6/64.1-10/14 від 19.07.2019 - задоволено частково. Рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 20.06.2019 у справі №909/52/19 - скасовано. Відмовлено в задоволенні позову ОСОБА_2 до Приватного підприємства Прогрес-Буд ІФ та Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради в особі відділу з питань державної реєстрації юридичних та фізичних осіб - підприємців управління реєстраційних процедур про визнання за позивачем корпоративних прав і про визнання незаконними та скасування реєстраційних дій державного реєстратора. Закрито провадження у справі в частині вимог третьої особи, з самостійними вимогами щодо предмета спору ОСОБА_1 до Приватного підприємства Прогрес-Буд ІФ та виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради в особі відділу з питань державної реєстрації юридичних та фізичних осіб - підприємців управління реєстраційних процедур про визнання співвласником частки статутного капіталу приватного підприємства Прогрес-Буд ІФ і визнання незаконними та скасування реєстраційних дій державного реєстратора. Відмовлено в стягненні з Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради в особі відділу з питань державної реєстрації юридичних та фізичних осіб - підприємців управління реєстраційних процедур на користь ОСОБА_1 1600,00 грн. витрат на професійну правничу допомогу. Стягнуто з ОСОБА_2 на користь Приватного підприємства Прогрес-Буд ІФ 5763,00 грн. у відшкодування витрат по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги. Стягнуто з ОСОБА_2 на користь Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради в особі відділу з питань державної реєстрації юридичних та фізичних осіб - підприємців управління реєстраційних процедур 5763,00 грн. у відшкодування витрат по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь Приватного підприємства Прогрес-Буд ІФ 5763,00 грн. у відшкодування витрат по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради в особі відділу з питань державної реєстрації юридичних та фізичних осіб - підприємців управління реєстраційних процедур 5763,00 грн. у відшкодування витрат по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги.

Враховуючи те, що суд апеляційної інстанції в силу повноважень, визначених ст. 275 Господарського процесуального кодексу України, скасував рішення суду першої інстанції та, зокрема, закрив провадження у справі в частині вимог третьої особи, з самостійними вимогами щодо предмета спору ОСОБА_1 до Приватного підприємства Прогрес-Буд ІФ та Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради в особі відділу з питань державної реєстрації юридичних та фізичних осіб - підприємців управління реєстраційних процедур про визнання співвласником частки статутного капіталу приватного підприємства Прогрес-Буд ІФ і визнання незаконними та скасування реєстраційних дій державного реєстратора, то саме суд апеляційної інстанції вирішує питання про повернення судового збору.

Статтею 7 Закону України Про судовий збір регламентовано порядок повернення судового збору.

Згідно п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України Про судовий збір сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Частиною 2 зазначеної статті встановлено, що у випадках, установлених пунктом 1 частини першої цієї статті, судовий збір повертається в розмірі переплаченої суми; в інших випадках, установлених частиною першою цієї статті, - повністю.

ОСОБА_1 за подання позовної заяви б/н від 11.02.2019 до Господарського суду Івано-Франківської області сплачено судовий збір у розмірі 3 842,00 грн., що підтверджується квитанцією за № 28 від 11.02.2019 (т. 1 а.с. 227).

Враховуючи вищенаведене, суд апеляційної інстанції дійшов висновку про задоволення заяви ОСОБА_1 б/н від 30.03.2020 та наявність підстав для повернення заявнику судового збору у розмірі 3 842,00 грн.

Процедури повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, а саме: податків, зборів, пені, платежів та інших доходів бюджету, коштів від повернення до бюджетів бюджетних позичок, фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, та кредитів, у тому числі залучених державою (місцевими бюджетами) або під державні (місцеві) гарантії (далі - платежі) визначаються Порядком повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, який затверджений наказом Міністерства фінансів України №787 від 03.09.2013 із змінами, внесеними згідно з наказами Міністерства фінансів України №202 від 23.02.2015, №415 від 06.04.2017 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 25 вересня 2013 року за №1650/24182) (далі - Порядок).

Відповідно до абз. 5, 6 п. 5 розділу І Порядку, у разі повернення судового збору (крім помилково зарахованого) до органу Казначейства подається копія судового рішення, засвідчена належним чином. Копія судового рішення, засвідчена належним чином, подається платником до органу Казначейства разом з його заявою про повернення коштів з бюджету та оригіналом або копією документа на переказ або паперовою копією електронного розрахункового документа, які підтверджують перерахування коштів до бюджету.

У зв`язку з наведеним суд вважає за необхідне надіслати заявнику засвідчену належним чином копію розрахункового документа, а саме квитанції за №28 від 11.02.2019.

Керуючись ст. 234 ГПК України, ст. 7 Закону України "Про судовий збір", Західний апеляційний господарський суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 б/н від 30.03.2020 про повернення судового збору за подання позовної заяви третьої особи з самостійними вимогами - задоволити.

Повернути ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код - НОМЕР_1 ) з державного бюджету України судовий збір в розмірі 3 842,00 грн, сплачений згідно квитанції за №28 від 11.02.2019 на р/р НОМЕР_2 , код банку отримувача 899998, отримувач УДКСУ в м. Івано-Франківськ.

Надіслати ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) засвідчену належним чином копію квитанції за №28 від 11.02.2019.

Ухвалу, засвідчену гербовою печаткою надіслати ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ).

Ухвала набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом двадцяти днів з дня її проголошення згідно зі ст.ст. 286-289 ГПК України.

Справу скерувати на адресу місцевого господарського суду.

Головуючий-суддя: Бойко С.М.

Судді: Бонк Т.Б.

Матущак О.І.

Дата ухвалення рішення20.05.2020
Оприлюднено25.05.2020
Номер документу89400325
СудочинствоГосподарське
Сутьвідновлення корпоративних прав як співвласника частки статутного капіталу (фонду) приватної виробничо-комерційної фірми "Прогрес-Прут", визнання незаконними та скасування реєстраційних дій державного реєстратора

Судовий реєстр по справі —909/52/19

Ухвала від 04.06.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

Ухвала від 20.05.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

Ухвала від 10.04.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

Постанова від 03.03.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кролевець О.А.

Ухвала від 27.02.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

Ухвала від 12.02.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кролевець О.А.

Ухвала від 03.02.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кролевець О.А.

Ухвала від 03.02.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кролевець О.А.

Постанова від 26.11.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

Ухвала від 06.11.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бойко Світлана Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні