Ухвала
від 28.05.2020 по справі 638/7053/20
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/7053/20

Провадження № 1-кс/638/1501/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 травня 2020 року Слідчий суддя Дзержинського районного суду м.Харкова ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши узакритому судовомузасіданні клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_3 про дозвіл на проведення обшуку по кримінальному провадженню №12017220000001427 від 09.11.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України, -

встановив:

Прокурор Харківської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про дозвіл на проведення обшуку по кримінальному провадженню №12017220000001427 від 09.11.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України.

Дане клопотання обґрунтоване тим, що під час досудового розслідування встановлено, що посадові особи комунального некомерційного закладу Харківської обласної ради «Обласна клінічна лікарня» (код ЄРДПОУ 02003563,адреса 61058,Харківська область, м.Харків,проспект Незалежності,13,раніше КЗОЗ «Обласнаклінічна лікарня-Центр екстреноїмедичної допомогита медициникатастроф») (далі КНП ХОР «ОКЛ»), шляхом зловживання службовим становищем, підроблюючи офіційні медичні документи створюють надлишки лікарських засобів, які у подальшому привласнюють та збувають фізичним та юридичним особам, які займаються придбанням та реалізацією лікарських засобів, у тому числі здійснюють продаж зазначених лікарських засобів та медичних виробів товариству з обмеженою відповідальністю «СПАС 2018» код ЄРДПОУ 42569383.

Так, допитані під час досудового слідства свідки пояснили, що під час лікування у зазначеному медичному закладі, лікарями їм неодноразово надавалися списки лікарських засобів, необхідних для лікування, які вони придбавали за власні кошти. За весь час лікування ніяких безкоштовних ліків їм не видавалось.

Також прокурор зазначив, що відповідно до ст. 8 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров`я» від 19.11.1992 № 2801-Х1І зі змінами, встановлено, що «Держава визнає право кожного громадянина України на охорону здоров`я і забезпечує його захист. Кожен громадянин має право на безоплатне отримання у державних та комунальних закладах охорони здоров`я медичної допомоги, до якої належать: екстрена медична допомога; первинна медична допомога; вторинна (спеціалізована) медична допомога, що надається за медичними показаннями у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я; третинна (високоспеціалізована) медична допомога, що надається за медичними показаннями у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я; паліативна допомога, що надається за медичними показаннями у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я.

Держава гарантує безоплатне надання медичної допомоги у державних та комунальних закладах охорони здоров`я за епідемічними показаннями. Держава також гарантує безоплатне проведення медико-соціальної експертизи, судово-медичної та судово-психіатричної експертизи, патологоанатомічних розтинів та пов`язаних з ними досліджень у порядку, встановленому законодавством.

Держави гарантує громадянам України та іншим визначеним законом особам надання необхідних медичних послуг та лікарських засобів за рахунок коштів Державного бюджету України на умовах та в порядку, встановлених законодавством.

У разі порушення законних прав і інтересів громадян у сфері охорони здоров`я відповідні державні, громадські або інші органи, підприємства, установи га організації, їх посадові особи і громадяни зобов`язані вжити заходів щодо поновлення порушених прав, захисту законних інтересів та відшкодування заподіяної шкоди...»

Крім того, наказом Міністерства охорони здоров`я № 635 затверджено Методичні рекомендації ведення обліку лікарських засобів та медичних виробів у закладах охорони здоров`я, відповідно до Розділу ІV та V яких встановлено, що у закладах охорони здоров`я ведеться облік лікарських засобів та медичних виробів у відділеннях, на постах (у маніпуляційних кімнатах) відповідно до листків-призначень хворим. Так. встановлено, зокрема, що надходження лікарських засобів та медичних виробів зі складу та їх використання у кожному відділенні відображається у Журналі обліку відділеннями отриманих і використаних лікарських засобів та медичних виробів (додаток 5) у подальшому медичними сестрами постів (маніпуляційних кімнат) ведуться Журнали обліку фактично отриманих і використаних лікарських засобів та медичних виробів постами (маніпуляційними кімнатами) (додаток 7).

Прокурор зазначив, що досудовим слідством встановлено, що посадові особи КНП ХОР «ОКЛ», з метою привласнення та розтрати лікарських засобів та медичних виробів, шляхом зловживання службовим становищем, після підробки офіційних медичних документів та створення надлишки, у подальшому здійснюють продаж зазначених лікарських засобів та медичних виробів товариству з обмеженою відповідальністю «СПАС 2018».

Виходячи з засад кримінального провадження, а саме з того, шо особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, враховуючи те, що для встановлення об`єктивної істини у даному кримінальному провадженні має доказове значення наступні документи:

-Прибуткові накладні про отримання лікарських засобів та медичних виробів;

-Книги складського обліку лікарських засобів та медичних виробів;

-Накладні на лікарські засоби та медичні вироби.

-Звіти про надходження і відпуск (використання) лікарських засобів та медичних виробів.

-Бухгалтерські документи, щодо обліку ЛЗ та МВ і кількісному та вартісному вимірі у гривнях з копійками за найменуваннями та в розрізі матеріально відповідальних осіб;

-Бухгалтерські документи, щодо списання лікарських засобів та медичних виробів, у тому числі з терміном придатності, що минув та які були пошкоджені (акти та інші);

-Документи, щодо проведеної утилізації та знищення неякісних лікарських засобів;

-Бухгалтерські документи, щодо проведених інвентаризацій лікарських засобів та медичних виробів;

-Інші документи, у тому числі чернетки з записами, а також носії для зберігання інформації (у тому числі цифрові, оптичні тощо), які мають доказове значення у кримінальному провадженні.

Зазначені документи за період ведення з 01.01.2017 по теперішній час перебувають у віданні та користуванні ТОВ «СПАС 2018» (ЄДРПОУ 42569383), що розташований за адресою: м. Харків, вул. Лісопарківська, 4 «Аптека № 2».

Враховуючи вкладене, а також неможливість отримати вказаних відомосте в інший спосіб, оскільки зазначені документи містять у собі, у тому числі, і комерційну таємницю та доступ до таких документів в силу ст. 155 Господасрького кодексу України та ст. 862 Цивільного кодексу України є обмежений, та те, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що інформація, яка міститься у вказаних документах має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, зокрема містить відомості про те, що лікарські засоби та медичні вироби отримані ТОВ «СПАС 2018» у спосіб, що порушує законодавство України, а також враховуючи той факт, що зазначені документи мають суттєве значення для встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні лише за умови збереження в них даних такими, як вони є, а отже існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації, зокрема документів в оригіналі, орган досудового розслідування та прокурор вимушені звернутися до суду з клопотанням про дозвіл на проведення обшуку.

Прокурор у судовому засіданні клопотання підтримав, просив його задовольнити з підстав, зазначених у клопотанні.

Відповідно дост.2КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до ч.1ст.237КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Відповідно до ч.2ст.237КПК України огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цьогоКодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно з ч. 2ст.234КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Стаття 30 Конституції Українигарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

В свою чергу, ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року встановлює, що кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції.

Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Водночас відповідно до ч.1ст.234КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Обшук - це слідча дія, що являє собою процесуальне примусове обстеження приміщень, місцевості, окремих осіб з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Залежно від об`єкта обшук поділяється на три види: 1) обшук приміщень: а) житла чи іншого володіння особи; б) службових і виробничих приміщень підприємств, установ, організацій; 2) обшук місцевості /саду, городу, подвір`я, ділянок лісу, поля тощо/; 3) обшук особи (ч. 3ст.208 КПК).

Фактичною підставою для проведення обшуку є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення його мети. До них, зокрема, можна віднести достатні відомості про те, що знаряддя кримінального правопорушення або майно (речі й цінності), здобуте у результаті його вчинення, а також інші предмети і документи, що мають значення для розкриття правопорушення чи забезпечення цивільного позову, відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення знаходяться в певному приміщенні або місці чи в якої-небудь особи.

В свою чергу, поняття житла, іншого володіння особи визначене у ч.2ст.233 КПК України, де вказано, що під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також усі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Окремо необхідно наголосити, щопостанова Пленуму ВСУ від 28 березня 2008 року №2 «Про деякі питання застосування судами України законодавства при дачі дозволів на тимчасове обмеження окремих конституційних прав і свобод людини і громадянина під час здійснення оперативно-розшукової діяльності, дізнання і досудового слідства»звертає увагу судів на те, що згідно з практикою ЄСПЛ вжите у п. 1 ст. 8 Конвенції поняття «житло» охоплює не лише житло приватної особи.

Крім того, слідчий суддя враховує, що згідно ч.5ст.9 КПК України, кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

У справі «Бакланов проти Росії» /рішення від 9 червня 2005 р./, так і в справі «Фрізен проти Росії» /рішення від 24 березня 2005 р./, ЄСПЛ зазначив, що досягнення справедливого балансу між загальними інтересами суспільства та вимогами захисту основоположних прав особи лише тоді стає значимим, якщо встановлено, що під час відповідного втручання було дотримано принципу «законності» і воно не було свавільним. Окрім того, у справі «Ізмайлов проти Росії» (п. 38 рішення від 16 жовтня 2008 р.) ЄСПЛ встановив, що для того, щоб втручання вважалося пропорційним, воно має відповідати тяжкості правопорушення і не становити «особистий і надмірний тягар для особи».

Згідно з ч.5ст.237КПК України при проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду. У разі якщо огляд речей і документів на місці здійснити неможливо або їх огляд пов`язаний з ускладненнями, вони тимчасово опечатуються і зберігаються у такому вигляді доти, доки не буде здійснено їх остаточні огляд і опечатування.

Беручи до уваги вищевикладене, перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даним матеріалам, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання прокурора про надання дозволу на проведення обшуку, оскільки вбачається наявність достатніх підстав вважати, що обшук у нежитлових будівлях, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Керуючись ст.ст.110,234,237,309,369-372 КПК України, слідчий суддя, -

ухвалив:

Клопотання прокурора Харківської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_3 про дозвіл на проведення обшуку - задовольнити.

Надати дозвіл начальнику відділення СВ Шевченківського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_4 , слідчим СВ Шевченківського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , прокурорам Харківської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_30 , ОСОБА_3 , ОСОБА_31 на проведення обшук у нежитлових будівлях за адресою: м. Харків, вул. Лісопарківська, 4 «Аптека № 2», яке використовується товариством з обмеженою відповідальністю «СПАС 2018» код ЄРДПОУ 42569383, які згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 17.04.2020 належать на праві власності територіальній громаді в особі Харківської міської ради, з метою виявлення та вилучення документів за період з 01.01.2017 по теперішній час, які мають доказове значення у кримінальному провадження № 12017220000001427, а саме:

-Прибуткові накладні про отримання лікарських засобів та медичних виробів;

-Книги складського обліку лікарських засобів та медичних виробів;

-Накладні на лікарські засоби та медичні вироби.

-Звіти про надходження і відпуск (використання) лікарських засобів та медичних виробів.

-Бухгалтерські документи, щодо обліку ЛЗ та МВ і кількісному та вартісному вимірі у гривнях з копійками за найменуваннями та в розрізі матеріально відповідальних осіб;

-Бухгалтерські документи, щодо списання лікарських засобів та медичних виробів, у тому числі з терміном придатності, що минув та які були пошкоджені (акти та інші);

-Документи, щодо проведеної утилізації та знищення неякісних лікарських засобів;

-Бухгалтерські документи, щодо проведених інвентаризацій лікарських засобів та медичних виробів;

-Інші документи, у тому числі чернетки з записами, а також носії для зберігання інформації (у тому числі цифрові, оптичні тощо), які мають доказове значення у кримінальному провадженні.

Строк дії ухвали - 1 місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1 .

Дата ухвалення рішення28.05.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу89528168
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —638/7053/20

Ухвала від 18.09.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Штих Т. В.

Ухвала від 04.06.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Штих Т. В.

Ухвала від 04.06.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Штих Т. В.

Ухвала від 04.06.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Штих Т. В.

Ухвала від 04.06.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Штих Т. В.

Ухвала від 04.06.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Штих Т. В.

Ухвала від 04.06.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Штих Т. В.

Ухвала від 04.06.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Штих Т. В.

Ухвала від 04.06.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Штих Т. В.

Ухвала від 29.05.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Штих Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні