Ухвала
від 02.06.2020 по справі 414/3463/19
КРЕМІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про прийняття зустрічного позову

02 червня 2020 р. м. Кремінна

Справа № 414/3463/19 Провадження № 2/414/106/2020

Кремінський районний суд Луганської області у складі:

головуючого судді Безкровного І.Г.,

за участю секретаря с/з Нагорянської О.В.,

представника відповідача Овчаренка Є.В.,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Кремінна Луганської області цивільну справу за позовною заявою Приватного підприємства Агро Дар 2010 , в інтересах якого діє представник ОСОБА_1 , до ОСОБА_2 , в інтересах якого діє представник ОСОБА_3 , про стягнення неодержаного прибутку (втраченої вигоди),

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Кремінського районного суду Луганської області знаходиться цивільна справа за позовом ПП Агро Дар 2010 про стягнення з ОСОБА_2 неодержаного прибутку (втраченої вигоди) у загальному розмірі 84433,31 грн, який позивач вважає наслідком порушення відповідачем умов договору оренди землі, укладеного між сторонами 25.01.2012.

Представник відповідача ОСОБА_3 до початку судового засідання через канцелярію суду подав зустрічну позовну заяву в інтересах ОСОБА_2 до Приватного підприємства Агро Дар 2010 про визнання вказаного договору оренди землі від 25.01.2012 недійсним, яку представник у судовому засіданні просив прийняти до спільного розгляду із первісним позовом. Також представником було підтримане заявлене у зустрічному позові клопотання про витребування у ПП Агро Дар 2010 оригіналу договору оренди землі від 25.01.2012, укладеного між ОСОБА_2 та ПП Агро Дар 2010 щодо земельної ділянки з кадастровим номером 4421682600:03: НОМЕР_1 0032, оскільки оригінал цього договору у відповідача відсутній, а його витребування необхідне з метою призначення у подальшому почеркознавчої експертизи.

Представник позивача ОСОБА_1 у судове засідання не з'явився, надав заяву про проведення судового засідання за його відсутності.

Заслухавши представника відповідача, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 49 Цивільного процесуального кодексу України відповідач має право подати зустрічний позов у строки, встановлені цим Кодексом.

Згідно з ч.ч. 1-3 ст. 193 ЦПК України відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву. Зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову. Вимоги за зустрічним позовом ухвалою суду об`єднуються в одне провадження з первісним позовом.

Відповідно до ч. 1 ст. 194 ЦПК України зустрічна позовна заява, яка подається з додержанням загальних правил пред`явлення позову, повинна відповідати вимогам статей 175 і 177 цього Кодексу.

За таких обставин, оскільки судом було встановлено, що зустрічний позов подано у передбачений законом строк, а його форма і зміст відповідають вимогам ст.ст. 175, 177 ЦПК України, у той час як вимоги за первісним та зустрічним позовами взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним, суд вважає за необхідне прийняти зустрічний позов до спільного розгляду з первісним позовом та об`єднати вимоги за цими позовами в одне провадження, присвоївши об`єднаній цивільній справі єдиний унікальний номер та номер провадження тієї справи, яка надійшла до суду першою.

Відповідно до ч. 6 ст. 177 ЦПК України до заяви про визнання акта чи договору недійсним додається також копія (або оригінал) оспорюваного акта чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акта чи договору у позивача - клопотання про його витребовування.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу.

За таких обставин, враховуючи предмет зустрічного позову, з метою повного та всебічного з`ясування обставин справи, а також винесення справедливого та обґрунтованого рішення за результатами її розгляду, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання представника відповідача за первісним позовом та витребувати оригінал зазначеного договору у Приватного підприємства Агро Дар 2010

У зв`язку із прийняттям зустрічного позову та витребуванням нових доказів суд також вважає за необхідне відкласти судове засідання на іншу дату, зокрема для надання можливості стороні відповідача за зустрічним позовом реалізувати свої права, в тому числі щодо подання відзиву.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 49, 84, 175, 177, 193, 194, 223, 240, 258-261, 263 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Прийняти зустрічний позов ОСОБА_2 до Приватного підприємства Агро Дар 2010 про визнання договору оренди землі недійсним (ЄУН 414/449/20, провадження № 2/414/196/2020) до спільного розгляду з первісним позовом Приватного підприємства Агро Дар 2010 до ОСОБА_2 про стягнення неодержаного прибутку (втраченої вигоди), об`єднавши вимоги за цими позовами в одне провадження.

Об`єднаній цивільній справі присвоїти єдиний унікальний номер справи 414/3463/19 та номер провадження 2/414/756/2020.

Відкласти судове засідання у зазначеній цивільній справі на 09 липня 2020 року на 14:00 год., яке відбудеться у приміщенні Кремінського районного суду Луганської області за адресою: Луганська область, м. Кремінна, площа Красна, 5.

Клопотання представника позивача за зустрічним позовом про витребування доказів - задовольнити.

Витребувати у Приватного підприємства Агро Дар 2010 оригінал договору оренди землі від 25.01.2012, укладеного між ОСОБА_2 та ПП Агро Дар 2010 щодо земельної ділянки з кадастровим номером 4421682600:03: НОМЕР_1 :0032.

Витребувані документи необхідно надати до Кремінського районного суду Луганської області (92900, Луганська область, м. Кремінна, площа Красна, 5) у строк до 09 липня 2020 року.

Роз`яснити, що особи, які не мають неможливості подати доказ, який вимагає суд, взагалі або у встановлені судом строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів із дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені Цивільним процесуальним кодексом України. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Роз`яснити, що у разі неподання учасником справи з неповажних причин або без повідомлення причин доказів, витребуваних судом, суд залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання, а також яке значення мають ці докази, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у його визнанні, або може здійснити розгляд справи за наявними в ній доказами.

Встановити відповідачу за зустрічним позовом строк у 15 (п`ятнадцять) днів (від дня вручення йому копії цієї ухвали та копії зустрічного позову з додатками), протягом якого він має право подати до Кремінського районного суду Луганської області відзив на зустрічний позов.

Роз`яснити відповідачу за зустрічним позовом, що у разі подання ним відзиву на зустрічний позов він повинен одразу подати докази, що його підтверджують. Якщо доказ не може бути поданий, відповідач повинен зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано разом з відзивом; докази, які підтверджують, що відповідач здійснив всі залежні від нього дії, спрямовані на отримання доказу.

Роз`яснити відповідачу за зустрічним позовом, що копію відзиву на зустрічний позов та копії всіх доданих до відзиву доказів, що подаються до суду, він зобов`язаний заздалегідь надіслати або надати позивачу за зустрічним позовом, а суду, разом із відзивом на позов та доданими до нього доказами - документи, що підтверджують надіслання (надання) копії відзиву з копіями доказів позивачу за зустрічним позовом.

Роз`яснити відповідачу за зустрічним позовом, що суд не бере до уваги докази, подані ним до суду, у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій позивачу за зустрічним позовом, крім випадку, якщо такі докази є у позивача або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі або є публічно доступними.

Роз`яснити позивачу і відповідачу за зустрічним позовом, що у разі ненадання відповідачем відзиву на зустрічний позов у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Встановити позивачу за зустрічним позовом строк у 5 (п`ять) днів з дня отримання ним відзиву на зустрічний позов, протягом якого він має право подати до суду відповідь на відзив та докази, що його підтверджують.

Роз`яснити позивачу за зустрічним позовом, що у випадку подання ним відповіді на відзив до подання її до суду він зобов`язаний заздалегідь направити відповідачу за зустрічним позовом копію відповіді на відзив та копії всіх доказів, що до неї додаються, а суду - разом із відповіддю на відзив та доданими до неї доказами - документи, що підтверджують надіслання (надання) копії відповіді з копіями доказів відповідачу.

Встановити відповідачу за зустрічним позовом строк у 5 (п`ять) днів з дня отримання ним відповіді на відзив, протягом якого він має право подати до суду заперечення на відповідь та докази, що їх підтверджують.

Роз`яснити відповідачу за зустрічним позовом, що у випадку подання ним заперечення на відповідь до подання їх до суду він зобов`язаний заздалегідь направити позивачу за зустрічним позовом копію заперечень та копії всіх доказів, що до них додаються, а суду - разом із запереченням на відповідь та доданими до них доказами - документи, що підтверджують надіслання (надання) копії заперечень з копіями доказів позивачу.

Копії цієї ухвали вручити (надіслати) сторонам, а відповідачу за зустрічним позовом - також копію зустрічної позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її оголошення.

Суддя І.Г. Безкровний

СудКремінський районний суд Луганської області
Дата ухвалення рішення02.06.2020
Оприлюднено03.06.2020
Номер документу89589480
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —414/3463/19

Ухвала від 07.02.2022

Цивільне

Кремінський районний суд Луганської області

Костроба Ю. Ю.

Ухвала від 20.08.2021

Цивільне

Кремінський районний суд Луганської області

Безкровний І. Г.

Ухвала від 28.05.2021

Цивільне

Кремінський районний суд Луганської області

Безкровний І. Г.

Ухвала від 01.12.2020

Цивільне

Кремінський районний суд Луганської області

Безкровний І. Г.

Ухвала від 06.11.2020

Цивільне

Кремінський районний суд Луганської області

Безкровний І. Г.

Ухвала від 11.09.2020

Цивільне

Кремінський районний суд Луганської області

Безкровний І. Г.

Ухвала від 19.08.2020

Цивільне

Кремінський районний суд Луганської області

Безкровний І. Г.

Ухвала від 02.06.2020

Цивільне

Кремінський районний суд Луганської області

Безкровний І. Г.

Ухвала від 22.01.2020

Цивільне

Кремінський районний суд Луганської області

Безкровний І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні