Рішення
від 10.03.2010 по справі 43/104
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 43/104 10.03.10

За позовом товариства з обмеженою відповідальніст ю "Житломаркет КМБ - 1"

до публічног о акціонерного товариства тр есту "Київміськбуд- 1"

імені М.П.Заг ороднього

комунального підприємства "Київське місь ке бюро технічної інвентариз ації та

реєстрації пра ва власності на об' єкти нер ухомості майна"

про про визнан ня права власності та зобов' язання його зареєструвати

Суддя Пасько М.В.

Представники:

від позивача Шевче нко Ю.В. - предст. за дов.,

від відповідача І Нако нечний В.В. - предст. за дов.,

від відповідача ІІ не з' явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до суду з позовом до публічного акціонерного товариства тре сту "Київміськбуд- 1" імені М. П.Загороднього та комуналь ного підприємства "Київське міське бюро технічної інвент аризації та реєстрації права власності на об' єкти нерух омості майна" про визнання пр ава власності та зобов' язан ня його зареєструвати.

Ухвалою господарського су ду міста Києва від 26.02.10 порушен о провадження у справі № 43/104, розгляд справи призначено на 11.02.10.

Відповідачі відзиву на поз овну заяву не надали, вимог су ду, викладених в ухвалі про по рушення провадження у справі , не виконали, у судове засідан ня представник Відповідача І І не з' явився.

Особи, які беруть участь у р озгляді справи, вважаються п овідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвал у про порушення провадження у справі надіслано за поштов ою адресою, зазначеною в позо вній заяві (див. Роз'яснення Пр езидії ВАСУ від 18.09.97р. № 02-5/289 "Про д еякі питання практики застос ування Господарського проце суального кодексу України").

Справа розглядається в пор ядку ст. 75 ГПК України за наявн ими в ній матеріалами.

Судом у відповідності до ст . 81-1 ГПК України складено прото кол, який долучено до матеріа лів справи.

Розглянувши надані учасни ками процесу документи, засл ухавши пояснення представни ків сторін, господарський су д міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

15 грудня 2003 року між товар иством з обмеженою відповіда льністю „Спецмеханізація КМБ-1”, яке в подальшому бул о перейменоване в товариство з обмеженою відповідальніст ю „Житломаркет КМБ-1” (далі - По зивач) та відкритим акціонер ним товариством трест „Київм іськбуд-1” імені М.П. Загород нього, яке в подальшому бул о перейменоване на публічне акціонерне товариство трест „Київміськбуд-1” імені М.П. З агороднього (далі - Відпов ідач - І), було укладено генера льний договір № 472/7 (надалі - Ге неральний договір).

У відповідності до умов пун кту 1.1. Генерального договору товариство з обмеженою відпо відальністю „Житломаркет КМ Б-1” та публічним акціонерним товариством трест „Київмісь кбуд-1” імені М.П. Загородньо го зобов' язались за рахун ок власних фінансових та мат еріальних ресурсів, позичков их та залучених коштів здійс нювати інвестування в проект ування та будівництво об' єк тів нерухомості (об' єкти ін вестування) на земельних діл янках загальною площею орієн товно 11,2 га в урочищі Гончари-К ожум' яки по вулиці Воздвиже нській, Гончарній, Кожум' яц ькій та Дегтярній в Подільсь кому районі міста Києва, які в ідводяться Відповідачу - І дл я будівництва житлових будин ків з об' єктами соціально-к ультурного призначення на п раві оренди.

У відповідності до умов пу нкту 3.2. Генерального договору конкретні переліки приміщен ь та площ Об' єктів інвестув ання, що будуть переходити у в ласність Сторін, будуть визн ачені поетапно після розробк и та затвердження проектно-к ошторисної документації в До даткових угодах до Генеральн ого Договору.

Позивач звернувся до суду з позовом про визнання права в ласності на житлові будинки №5-а, 5-б, 7-а, 7-б, 11-а, 11-б, 13-А, 15-А, 17-б по вул иці Гончарній в місті Києві, м отивуючи свій позов тим, що з й ого боку були виконані всі ум ови Генерального договору, а відповідач ухиляється від в иконання своїх обов' язків.

Оцінюючи подані позивачем докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтуються на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судово му засіданні всіх обставин с прави в їх сукупності, суд вва жає, що вимоги позивача підля гають задоволенню з наступни х підстав.

Згідно зі статтею 32 Господа рського процесуального коде ксу України доказами у справ і є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом по рядку встановлює наявність ч и відсутність обставин, які м ають значення для правильног о вирішення господарського с пору

Судом встановлено, що 15 груд ня 2003 року між ТОВ „Житломарке т КМБ-1” та Публічне акціонерн е товариство трест „Київмісь кбуд-1” імені М.П. Загородньо го, було укладено генеральн ий договір №472/7.

Пунктом 2.5. Генерального дог овору передбачено, що для інв естування Сторонами можуть б ути залучені кошти у вигляді кредитів, випуску в установл еному законодавством порядк у цінних паперів і позик.

15 листопада 2005 року Сторонам и було укладено Додаткову уг оду №2 до Генерального догово ру, в Додатках №1, №2, №3 до якої бу ло визначено перелік Об' єкт ів інвестування, які передаю ться Позивачу. Серед таких Об ' єктів в Додатку №2 значатьс я житлові будинки №5-а, 5-б, 7-а, 7-б, 1 1-а, 11-б, 13-А, 15-А, 17-б по вулиці Гончар ній в місті Києві.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання умов Ген ерального договору, з метою з алучення грошових коштів для інвестування закріплених Об ' єктів інвестування, Позива чем було здійснено випуск ім енних цільових облігацій в р озмірі 2 211 982 штук, про що свідчи ть свідоцтво про реєстрацію випуску облігацій підприємс тв №289-6/2/05 від 28 жовтня 2005 року та і нформація про випуск облігац ій ТОВ „Житломаркет КМБ-1”, офі ційно опублікована в „Бюлетн і, Цінні папери України” за №25 3-254 (1575-1576) від 4 листопада 2005 року.

У п. 11.4 Інформації про випуск облігацій зазначається пере лік Об' єктів нерухомості на які спрямовуються грошові к ошти отримані від продажу об лігацій. Серед цих об' єктів зазначаються житлові будинк и по вулиці Гончарній, 5-а, 5-б, 7-а, 7-б, 11-а, 11-б, 13-А, 15-А та 17-б.

Пунктом 3.3. Генерального дог овору передбачено, що сторон и протягом 30 днів після реєстр ації в Управлінні Держархбуд контролю акта введення Об' є ктів інвестування (їх частин и) в експлуатацію підписують акти розподілу площі Об' єк ту інвестування, який буде не від' ємною частиною Договор у.

Пунктом 3.4. Генерального дог овору передбачено, що сторон и отримують право власності на відповідні частини об' єк тів інвестування після підпи сання актів розподілу площу Об' єктів інвестування з мом енту державної реєстрації.

Як вбачається з матеріалів справи, житлові будинки по ву лиці Гончарній, а саме №5-а, 5-б, 7-а, 7-б, 11-а, 11-б, 13-А, 15-А, 17-б були прий няті до експлуатації за акто м державної приймальної комі сії 18 грудня 2007 року, які були за реєстровані в Управління Дер жархбудконтролю м. Києва 29 грудня 2007 року за №580, 582, 583, 584, 585, 586, 588, 59 0, 602.

Також з матеріалів справи в бачається, що Позивач зверта вся до Відповідача - І з вимого ю передати Позивачу житловий будинок № 5-а, житловий будино к 5-б, житловий будинок 7-а, житло вий будинок 7-б, житловий будин ок 11-а, житловий будинок 11-б, жит ловий будинок 13-а, житловий бу динок 15-а та житловий будинок 17-б по вулиці Гончарній в Поді льському районі міста Києва, що підтверджується листом № 280 від 01.12.2008 року з відміткою Відп овідача - І.

Проте з боку Відповідача - І жодної відповіді не надійшл о.

Згідно зі статтею 11 Цивільн ого кодексу України, цивільн і права та обов' язки виника ють із дій осіб, що передбачен і актами цивільного законода вства, а також із дій осіб, що н е передбачені цими актами, ал е за аналогією породжують ци вільні права та обов' язки.

Підставами виникнення цив ільних прав та обов' язків, з окрема, є договори та інші пра вочини.

Відповідно до статті 509 Циві льного кодексу України, зобо в' язанням є право відношенн я, в якому одна сторона (боржни к) зобов' язана вчинити на ко ристь другої сторони (кредит ора) певну дію (передати майно , виконати роботу, надати посл угу, сплатити гроші тощо) або у триматись від певної дії, а кр едитор має право вимагати ві д боржника виконання його об ов' язку.

Відповідно до статті 530 Циві льного кодексу України, якщо у зобов' язанні встановлени й строк (термін) його виконанн я, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно зі статтею 526 ЦК Украї ни, зобов' язання має викону ватись належним чином відпов ідно до умов договору та вимо г цього Кодексу, інших актів ц ивільного законодавства, а з а відсутності таких умов та в имог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших в имог, що звичайно ставляться .

Відповідно до статті 610 Циві льного Кодексу України, пору шення зобов' язання є його н евиконання або виконання з п орушенням умов, визначених з містом зобов' язання (ненале жне виконання).

Статтею 611 Цивільного Кодек су України встановлено, що у р азі порушення зобов' язання настають правові наслідки, в становлені договором або зак оном.

Відповідно до статті 331 ЦК Ук раїни, право власності на нов у річ, яка виготовлена(створе на) особою, набувається нею, як що інше не встановлено догов ором або законом.

Генеральним Договором пер едбачено, що перелік об' єкт ів, які будуть переходити у вл асність Позивача, будуть виз начені в Додаткових угодах д о Генерального договору.

Додатковою угодою № 2 від 15 ли стопада 2005 року до Генерально го договору (п. 1) Сторонами виз начено перелік Об' єктів інв естування, які передаються П озивачу. Серед таких Об' єкт ів в Додатку № 2 значаться жит лові будинки №5-а, 5-б, 7-а, 7-б, 11-а, 11-б, 13-а, 15-а, 17-б по вулиці Гончарній в місті Києві.

Частиною 3 статті 331 ЦК Україн и встановлено, що право власн ості на новостворене нерухом е майно (житлові будинки, буді влі, споруди, тощо) виникає з м оменту завершення будівницт ва (створення майна).

Відповідно до статті 319 ЦК Ук раїни, власник користується, розпоряджається своїм майно м на власний розсуд та має пра во вчиняти щодо свого майна б удь-які дії, які не суперечать закону.

Згідно зі статтею 16 ЦК Украї ни, кожна особа має право звер нутись до суду за захистом св ого особистого немайнового а бо майнового права та інтере су.

Одним із способів захисту ц ивільних прав та інтересів, є зокрема, визнання права.

Відповідно до статті 392 Циві льного кодексу України, влас ник майна може пред' явити п озов про визнання його права власності, якщо це право оспо рюється або не визнається ін шою особою, а також у разі втра ти ним документа, який засвід чує його право власності.

Статтею 182 Цивільного кодек су України та статтею 4 Закону України „Про державну реєст рацію речових прав на нерухо ме майно та їх обмежень” пере дбачено обов' язковість дер жавної реєстрації права влас ності та інших речових прав н а нерухоме майно.

Згідно Додатку 1 п. 2.1. „Тимчас ового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно”, затверджен ого Наказом Міністерства юст иції України від 07.02.2002р. №7/5 до пе реліку правовстановлюючих д окументів, на підставі яких п роводиться реєстрація прав в ласності на об' єкти нерухом ого майна віднесені, зокрема , рішення судів про визнання п рава власності на об' єкти н ерухомого майна.

Згідно із пунктом 5 Прикінце вих положень Закону України „Про державну реєстрацію реч ових прав на нерухоме майно т а їх обмежень” до створення є диної системи органів держав ної реєстрації прав реєстрац ія об' єктів нерухомості про водиться комунальними підпр иємствами бюро технічної інв ентаризації, в місті Києві - ц е КП „Київське міське бюро те хнічної інвентаризації та ре єстрації права власності на об' єкти нерухомого майна”.

Відповідно до ст. 33 Господар ського процесуального кодек су України кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень.

За таких обставин, суд дійшо в висновку про те, що вимоги то вариства з обмеженою відпові дальністю „Житломаркет КМБ-1 ” про визнання права власнос ті на житлові будинки № 5-а, 5-б, 7 -а, 7-б, 11-а, 11-б, 13-а, 15-а, 17-б по вулиці Го нчарній в місті Києві є обґру нтованими та такими, що підля гають задоволенню.

Приймаючи до уваги те, що сп ір виник внаслідок неправиль них дій Відповідача - І, витрат и по оплаті держмита та інф ормаційно-технічного забезп ечення судового процесу згід но ст. 49 ГПК України по кладаються на Відповідача - І.

Керуючись статтями 203, 215, 217, 640, 648 Цивільного кодексу України, ст. 1, 2, 5, 54, 58, 82, 83 Господарського про цесуального кодексу України , Господарський суд міста Киє ва, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за товариством з об меженою відповідальністю „Ж итломаркет КМБ-1” (04112, м. К иїв, вул. Івана Гонти, 7 код ЄДРП ОУ 32775813) право власності на житл овий будинок № 5-а, загальною п лощею 474,90 м2 по вулиці Гончарні й в Подільському районі міст а Києва; житловий будинок № 5-б , загальною площею 393,10м2 по вули ці Гончарній в Подільському районі міста Києва; житловий будинок №7-а, загальною площею 590,50 м2 по вулиці Гончарній в Под ільському районі міста Києва ; житловий будинок №7-б, загаль ною площею 233,40 м2 по вулиці Гонч арній в Подільському районі міста Києва; житловий будино к №11-а, загальною площею 282,30 м2 по вулиці Гончарній в Подільсь кому районі міста Києва; житл овий будинок №11-б, загальною п лощею 645, 20 м2 по вулиці Гонча рній в Подільському районі м іста Києва; житловий будинок №13-А, загальною площею 331 м2 по ву лиці Гончарній в Подільськом у районі міста Києва; житлови й будинок № 15-а, загальною площ ею 342м2 по вулиці Гончарній в По дільському районі міста Києв а; житловий будинок №17-б, загал ьною площею 601,30 м2 по вулиці Гон чарній в Подільському районі міста Києва.

Зобов' язати Комунальне п ідприємство Київське міське бюро технічної інвентаризац ії та реєстрації права власн ості на об' єкти нерухомого майна зареєструвати за товар иством з обмеженою відповіда льністю „Житломаркет КМБ-1” (04 112, м. Київ, вул. Івана Гонти, 7 код ЄДРПОУ 32775813) право власності н а житловий будинок №5-а, загаль ною площею 474,90 м2 по вулиці Гонч арній в Подільському районі міста Києва; житловий будино к № 5-б, загальною площею 393,10м2 по вулиці Гончарній в Подільсь кому районі міста Києва; житл овий будинок №7-а, загальною пл ощею 590,50 м2 по вулиці Гончарній в Подільському районі міста Києва; житловий будинок №7-б, з агальною площею 233,40 м2 по вулиц і Гончарній в Подільському р айоні міста Києва; житловий б удинок №11-а, загальною площею 282,30 м2 по вулиці Гончарній в Под ільському районі міста Києва ; житловий будинок №11-б, загаль ною площею 645,20 м2 по вулиці Гонч арній в Подільському районі міста Києва; житловий будино к №13-А, загальною площею 331 м2 по в улиці Гончарній в Подільсько му районі міста Києва; житлов ий будинок №15-а, загальною пло щею 342м2 по вулиці Гончарній в П одільському районі міста Киє ва; житловий будинок №17-б, зага льною площею 601,30 м2 по вулиці Го нчарній в Подільському район і міста Києва.

Стягнути з публічного акці онерного товариства трест „К иївміськбуд-1” імені М.П. Загородньог о (04209, м. Київ, вул. Лебединська , 6, код ЄДРПОУ 04012655) на користь тов ариства з обмеженою відповід альністю „Житломаркет КМБ-1” (04112, м. Київ, вул. Івана Гонти, 7, ко д ЄДРПОУ 32775813) 85 (вісімдесят п' я ть) гривень 00 коп. державного м ита, 236 (двісті тридцять шість) г ривень 00 коп. витрат на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу.

Видати наказ.

Рішення набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня підписан ня рішення, оформленого відп овідно до вимог ст. 84 ГПК Украї ни.

Суддя М.В.Пасько

Дата підписання ріше ння


Дата ухвалення рішення10.03.2010
Оприлюднено20.11.2010
Номер документу8961316
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнан ня права власності та зобов' язання його зареєструвати

Судовий реєстр по справі —43/104

Ухвала від 30.03.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

Рішення від 14.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Сальнікова Г.І.

Ухвала від 01.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сич Ю.В.

Ухвала від 20.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 16.03.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Рішення від 10.03.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Рішення від 10.06.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зубченко І.В.

Ухвала від 20.05.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зубченко І.В.

Рішення від 15.05.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 06.05.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Зубченко І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні