Ухвала
від 04.06.2020 по справі 910/2757/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

04.06.2020Справа № 910/2757/20 Суддя Господарського суду міста Києва Карабань Я.А., розглянувши матеріали за позовом Акціонерного товариства Українська залізниця в особі регіональної філії Південна залізниця до Товариства з обмеженою відповідальністю Транспортна експедиційна компанія Гарантія про стягнення 28 614, 72 грн,

УСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство Українська залізниця в особі регіональної філії Південна залізниця звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Транспортна експедиційна компанія Гарантія про стягнення суми недоборів провізної плати в розмірі 28 614, 72 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 28.02.2020 позовну заяву та додані до неї документи повернуто.

Постановою Північного апеляційного господарського суду від 18.05.2020 апеляційну скаргу Акціонерного товариства Українська залізниця задоволено, ухвалу Господарського суду міста Києва від 28.02.2020 скасовано, справу № 910/2757/20 передано до Господарського суду міста Києва.

02.06.2020 до Господарського суду міста Києва повернулись матеріали апеляційного оскарження ухвали Господарського суду міста Києва від 28.02.2020.

Згідно ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч. 2 ст. 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Так, судом встановлено, що у зв`язку з винесення ухвали Господарського суду міста Києва від 28.02.2020 про повернення позовної заяви Акціонерного товариства Українська залізниця в особі регіональної філії Південна залізниця , у матеріалах справи наявна лише копія позовної заяви №б/н від 20.02.2020. При направленні АТ Українська залізниця апеляційної скарги, останнім не долучено до апеляційної скарги позовну заяву з додатками №б/н від 20.02.2020, а отже у матеріалах справи відсутній оригінал такої позовної заяви з додатками.

У відповідності до ч.ч. 1, 3 ст. 162 ГПК України, у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування. Позовна заява повинна містити, зокрема, зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Згідно ч. 1, ч. 2 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: 1) відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів; 2) сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону. Позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Крім того, відповідно до п.2 ч. 3 ст. 162 ГПК України, позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Згідно із ч. 4 ст. 89 ЦК України до Єдиного державного реєстру вносяться відомості про організаційно-правову форму юридичної особи, її найменування, місцезнаходження, органи управління, філії та представництва, мету установи, а також інші відомості, встановлені законом.

Згідно із ст. 1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань - це єдина державна інформаційна система, що забезпечує збирання, накопичення, обробку, захист, облік та надання інформації про юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадські формування, що не мають статусу юридичної особи.

Статтею 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" передбачено, що в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості про юридичну особу, крім державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб, зокрема, найменування юридичної особи, у тому числі скорочене (за наявності), місцезнаходження юридичної особи.

Згідно із ст. 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

У поданій до суду позовній заяві, в порушення приписів ст. 162 ГПК України позивачем зазначено невірну юридичну адресу відповідача, а саме: 04050, місто Київ, вулиця Тургенівська, будинок 67.

Натомість, відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань вбачається, що місцезнаходженням відповідача є: 04053, місто Київ, вулиця Кудрявська, будинок 3/5, офіс 4.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, позовна заява Акціонерного товариства Українська залізниця в особі регіональної філії Південна залізниця підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку для усунення вищезазначених недоліків, а саме надання оригіналу позовної заяви №б/н від 20.02.2020 із зазначеними додатками до позову та шляхом зазначення вірної адреси місцезнаходження відповідача.

Згідно із ч. 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ст. 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Акціонерного товариства Українська залізниця в особі регіональної філії Південна залізниця залишити без руху.

2. Встановити Акціонерному товариству Українська залізниця в особі регіональної філії Південна залізниця строк для усунення недоліків позовної заяви протягом п`яти днів з дня вручення даної ухвали, але у строк не менше, ніж строк карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

3. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Я.А.Карабань

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення04.06.2020
Оприлюднено09.06.2020
Номер документу89651235
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/2757/20

Постанова від 09.11.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Корсак В.А.

Ухвала від 05.10.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Корсак В.А.

Рішення від 25.08.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Карабань Я.А.

Ухвала від 19.08.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Карабань Я.А.

Ухвала від 23.06.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Карабань Я.А.

Ухвала від 04.06.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Карабань Я.А.

Постанова від 18.05.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Корсак В.А.

Ухвала від 21.04.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Корсак В.А.

Ухвала від 28.02.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Карабань Я.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні