Ухвала
від 13.05.2020 по справі 522/617/20
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/617/20

Провадження по справі № 1-кс/522/7323/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 травня 2020 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні клопотання прокурора відділу прокуратури в Одеській області ОСОБА_3 про продовження терміну відсторонення від посади відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Одеси, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , громадянки України, із вищою освітою, працюючої на посаді директора Департаменту інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Одеської обласної державної адміністрації, незаміжньої, раніше не судимої;

підозрюваної врамках кримінальногопровадження,внесеного до Єдиногореєстру досудовихза №12019160000000727від 27.11.2019року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 191 КК України,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_3 ,

адвоката ОСОБА_5

підозрюваної ОСОБА_4 , -

В С Т А Н О В И В:

Слідчим відділом Управління СБУ в Одеській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження № 12019160000000727 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27.11.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що розпорядженням Голови Одеської обласної державної адміністрації від 28.11.2018 № 174/к-2018 ОСОБА_4 призначено на посаду начальника управління інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Одеської обласної державної адміністрації та присвоєно шостий ранг державного службовця.

Розпорядженням Голови Одеської обласної державної адміністрації від 21.01.2019 № 7/к-2019 назву посади «Начальник управління інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Одеської обласної державної адміністрації», яку обіймала ОСОБА_4 , з 22.01.2019 змінено на «Директор Департаменту інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Одеської обласної державної адміністрації».

Відповідно до 7 Положення про Департамент інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Одеської обласної державної адміністрації, затвердженого Розпорядженням Голови Одеської обласної державної адміністрації від 10.01.2019 № 24/А-2019 (далі за текстом Положення про Департамент), Департамент очолює директор, який призначається на посаду та звільняється з посади головою обласної державної адміністрації згідно із законодавством про державну службу за погодженням із МЗС та Мінекономрозвитку.

Згідно з п. 9 Положення про Департамент, Директор Департамент, серед іншого:

- здійснює керівництво діяльністю Департаменту, несе персональну відповідальність за виконання покладених на Департамент завдань, сприяє створенню належних умов праці в Департаменті, визначає функції та ступінь відповідальності керівників структурних підрозділів Департаменту;

- видає у межах свої компетенції накази, організовує і контролює їх виконання;

- затверджує положення про структурні підрозділи Департаменту, посадові інструкції керівників Департаменту та розподіляє обов`язки між ними;

- забезпечує дотримання працівниками Департаменту правил внутрішнього службового (трудового) розпорядку та виконання дисципліни;

- здійснює добір кадрів;

- планує роботу Департаменту, вносить пропозиції щодо формування планів роботи обласної державної адміністрації;

- вживає заходів щодо удосконалення організації та підвищення ефективності роботи Департаменту;

- подає на затвердження голові обласної державної адміністрації проекти кошторису та штатного розпису Департаменту в межах визначеної граничної чисельності та фонду оплати праці його працівників;

- розпоряджається коштами у межах затвердженого головою обласної державної адміністрації кошторису Департаменту;

- організовує та забезпечує здійснення внутрішнього контролю;

- вирішує інші питання діяльності Департаменту у межах та порядку, визначених законодавством та цим Положенням.

Відповідно до п. 10 Положення про Департамент, Директор Департаменту здійснює повноваження керівника державної служби в Департаменті.

Таким чином, ОСОБА_4 , обіймаючи посаду Директора Департаменту інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Одеської обласної державної адміністрації, постійно здійснювала функції представника влади, а також обіймала постійно в органі державної влади посаду, пов`язану з виконанням організацій-розпорядчих функцій, тобто, у розумінні п. 1 Примітки до ст. 364 КК України, являлась службовою особою.

На початку лютого 2019 року (точні дата і час досудовим розслідуванням не встановлені) у ОСОБА_4 , яка обіймала посаду директора Департаменту інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Одеської обласної державної адміністрації, виник злочинний умисел, направлений на заволодіння коштами державного бюджету, виділеними на оплату праці службових осіб і працівників Департаменту, шляхом фіктивного працевлаштування у Департамент підконтрольної їй особи на передбачену штатним розписом Департаменту на 2019 рік вакантну посаду провідного консультанта відділу міжнародного, міжрегіонального та транскордонного співробітництва управління міжнародного та міжрегіонального співробітництва вказаного Департаменту з посадовим окладом у розмірі 4190,00 грн. та подальшого незаконного отримання грошових коштів, нарахованих вказаній особі в якості заробітної плати та інших передбачених законом виплат. У подальшому, ОСОБА_4 , діючи всупереч своїм службовим обов`язкам та інтересам державної служби, спланувала і вчинила корупційний злочин середньої тяжкості за наступних обставин.

В середині лютого 2019 року (точні дата і час досудовим розслідуванням не встановлені) ОСОБА_4 , на досягнення своєї злочинної мети заволодіння коштами державного бюджету, виконуючи самостійно розроблений план вчинення злочину, в ході особистої зустрічі в одному із закладів громадського харчування, розташованому на проспекті Шевченка у м. Одесі, неподалік від будівлі Одеської обласної державної адміністрації за адресою: м. Одеса, проспект Шевченка, буд. 4, запропонувала знайомій їй громадянці України ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , офіційно працевлаштуватись на вакантну посаду провідного консультанта відділу міжнародного, міжрегіонального та транскордонного співробітництва управління міжнародного та міжрегіонального співробітництва Департаменту, однак при цьому не виконувати функціональних обов`язків, передбачених посадою, та не одержувати заробітної плати та інших передбачених законом виплат. При цьому, заробітну плату і інші передбачені законом виплати, які мали нараховуватись ОСОБА_6 як провідному консультанту відділу міжнародного, міжрегіонального та транскордонного співробітництва управління міжнародного та міжрегіонального співробітництва Департаменту, за пропозицією ОСОБА_4 , мала одержувати сама ОСОБА_4 , після чого розпоряджатись ними на власний розсуд.

На вказану пропозицію ОСОБА_6 , не будучи обізнаною про злочинні наміри ОСОБА_4 , погодилась.

Продовжуючи свої злочинні дії, в один із днів лютого 2019 року (у період до 28.02.2019) ОСОБА_4 , в ході особистого спілкування за допомогою засобів мобільного зв`язку, надала вказівку ОСОБА_6 прибути до Департаменту, який розташований на шостому поверсі адміністративної будівлі Одеської ОДА за адресою: м. Одеса, проспект Шевченка, буд. 4., для надання та складення необхідних для її офіційного працевлаштування у Департаменті документів.

В подальшому, 28.02.2019 ОСОБА_4 , перебуваючи у своєму службовому кабінеті № 652 Департаменту, в присутності ОСОБА_6 , яка попередньо прибула за її вказівкою, доручила головному спеціалісту з питань персоналу Департаменту ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , надати ОСОБА_6 для заповнення зразки документів, необхідних для її призначення на вакантну посаду провідного консультанта відділу міжнародного, міжрегіонального та транскордонного співробітництва управління міжнародного та міжрегіонального співробітництва Департаменту, і підготувати проект наказу про її призначення. Цього ж дня ОСОБА_6 , виконуючи вказівку ОСОБА_4 , перебуваючи у службовому кабінеті ОСОБА_7 № 648, надала їй копії особистих документів, необхідних для працевлаштування у Департаменті, а саме: паспорта громадянки України серії НОМЕР_1 , виданого Братським РВ УМВС України в Миколаївській області 21.06.2002; дубліката картки фізичної особи платника податків № НОМЕР_2 , виданої 11.01.2007; диплома спеціаліста серії НОМЕР_3 , виданого Херсонським державним аграрним університетом 30.06.2000, з додатком; диплома магістра серії НОМЕР_4 , виданого Одеським регіональним інститутом державного управління Національної академії державного управління при Президентові України 29.02.2008; свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_5 , виданого відділом реєстрації актів цивільного стану Братського районного управління юстиції Миколаївської області 09.11.2005; трудової книжки серії НОМЕР_6 від 01.07.2000, а також оригінал вказаної трудової книжки; власну фотокартку. Крім того, ОСОБА_6 , діючи за вказівкою ОСОБА_4 , власноручно заповнила, підписала та надала ОСОБА_7 особову картку працівника № 030 від 28.02.2019; згоду на обробку персональних даних від 28.02.2019; заяву від 28.02.2019 про призначення на посаду провідного консультанта відділу міжнародного, міжрегіонального та транскордонного співробітництва управління міжнародного та міжрегіонального співробітництва Департаменту з 01.03.2019.

Одержавши від ОСОБА_6 вищевказані документи, ОСОБА_8 , виконуючи вказівку ОСОБА_4 , не будучи обізнаною про її злочинні наміри, підготувала наказ про призначення ОСОБА_6 на посаду провідного консультанта відділу міжнародного, міжрегіонального та транскордонного співробітництва управління міжнародного та міжрегіонального співробітництва Департаменту з 01.03.2019 та встановлення їй надбавки за вислугу років у розмірі 20 відсотків посадового окладу.

Того ж дня, 28.02.2019, ОСОБА_4 , реалізуючи свій злочинний план заволодіння коштами державного бюджету шляхом зловживання службовим становищем, усвідомлюючи, що підконтрольна їй ОСОБА_6 не буде виконувати функціональні обов`язки, передбачені її посадовою інструкцією, і не буде одержувати нараховані їй заробітну плату та інші передбачені законом виплати, підписала наказ Департаменту від 28.02.2019 № 16/к-2019 про призначення ОСОБА_6 на посаду провідного консультанта відділу міжнародного, міжрегіонального та транскордонного співробітництва управління міжнародного та міжрегіонального співробітництва Департаменту з 01.03.2019 та встановлення їй надбавки за вислугу років у розмірі 20 відсотків посадового окладу.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, на початку березня 2019 року (точні дата і час досудовим розслідуванням не встановлені) ОСОБА_4 , в ході особистих зустрічей з ОСОБА_6 поза межами Департаменту (точне місце не встановлене), а також в ході спілкування з нею за допомогою мобільного зв`язку, надала їй вказівку відкрити банківський рахунок і отримати закріплену за ним банківську картку у відділенні ПАТ АТ «ПриватБанк» за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, буд. 12/2, для подальшого нарахування їй заробітної плати і інших передбачених законом виплат. Крім того, ОСОБА_4 надала ОСОБА_6 вказівку передати їй банківську картку з документами про відкриття банківського рахунку, а також пін-код до банківської картки, для можливості безперешкодного розпорядження на власний розсуд грошовими коштами, які мали нараховуватись ОСОБА_6 як працівнику Департаменту в якості заробітної плати та інших передбачених законом виплат.

11.03.2019, у невстановлений досудовим розслідуванням час, ОСОБА_6 , слідуючи вказівкам ОСОБА_4 , прибула до зазначеного відділення ПАТ КБ «ПриватБанк», розташованого за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, буд. 12/2, де, заповнивши та надавши необхідні документи для відкриття банківського рахунку, отримала банківську картку № НОМЕР_7 , терміном дії до січня 2023 року, для нарахування Департаментом заробітної плати та інших передбачених законом виплат на посаді провідного консультанта відділу міжнародного, міжрегіонального та транскордонного співробітництва управління міжнародного та міжрегіонального співробітництва Департаменту.

Приблизно в той же період часу (з 11.03.2019 по 16.03.2019) ОСОБА_6 , у невстановленому досудовим розслідуванням місці, діючи за вказівкою ОСОБА_4 , передала їй, для використання у власних потребах, отриману банківську картку № НОМЕР_7 ПАТ КБ «ПриватБанк», пін-код до неї та документи щодо відкриття банківського рахунку.

У подальшому, протягом березня 2019 року січня 2020 року, ОСОБА_4 безпосередньо реалізувала свій злочинний план із заволодіння коштами державного бюджету, виділеними на оплату праці службових осіб і працівників Департаменту. А саме, у вказаний період часу ОСОБА_4 підписала платіжні доручення про перерахування з казначейських рахунків Департаменту № НОМЕР_8 і № НОМЕР_9 , відкритих у Державній казначейській службі України, на банківський рахунок Департаменту № НОМЕР_10 , відкритий у ПАТ КБ «Приватбанк», грошових коштів для їх наступного перерахування на карткові банківські рахунки службових осіб і працівників Департаменту в якості заробітної плати та інших передбачених законом виплат; табелі обліку використання робочого часу працівниками Департаменту, в яких містились завідомо неправдиві відомості про явку ОСОБА_6 на роботу та виконання нею функціональних обов`язків; розрахунково-платіжні відомості щодо нарахування співробітникам Департаменту, зокрема, ОСОБА_6 , заробітної плати та інших передбачених законом виплат; платіжні відомості, направлені для виконання до ПАТ КБ «Приватбанк», відповідно до яких ОСОБА_6 належало перерахувати заробітну плату ті інші передбачені законом виплати, і за якими на банківський рахунок ОСОБА_6 , відкритий у ПАТ КБ «Приватбанк», який обслуговується банківською карткою № НОМЕР_7 , були перераховані відповідні грошові кошти; накази про встановлення ОСОБА_6 надбавок за виконання особливо важливої роботи і про встановлення їй премій, про надання ОСОБА_6 грошової допомоги до відпустки, про нарахування їй матеріальної допомоги на соціально-побутові потреби.

Завершуючи свої злочинні дії по заволодінню коштами державного бюджету, виділеними на оплату праці службових осіб і працівників Департаменту, у період березня 2019 року - січня 2020 року ОСОБА_4 , маючи безперешкодний доступ до банківської картки № НОМЕР_7 , якою обслуговується банківський рахунок ОСОБА_6 , відкритий у ПАТ КБ «Приватбанк», розпорядилася на власний розсуд грошовими коштами, які надходили за вищевикладених обставин на вказаний банківський рахунок в якості заробітної плати ОСОБА_6 та інших передбачених законом виплат, належних їй за посадою провідного консультанта відділу міжнародного, міжрегіонального та транскордонного співробітництва управління міжнародного та міжрегіонального співробітництва Департаменту, внаслідок чого, зловживаючи своїм службовим становищем, заволоділа вказаними грошовими коштами.

Згідно аудиторського звіту позапланового внутрішнього аудиту з оцінки діяльності Департаменту інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Одеської обласної державної адміністрації щодо дотримання актів законодавства з питань проведення оплати праці від 06.03.2020 №01-08/14, проведеного сектором внутрішнього аудиту Одеської ОДА, відповідно до вимог статті 47 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», фінансове забезпечення місцевих державних адміністрацій здійснюється за рахунок Державного бюджету України. Сума збитків, завданих державі протягом березня грудня місяців 2019 року та січня 2020 року внаслідок протиправних дій ОСОБА_4 , направлених на заволодіння коштами державного бюджету, виділеними на оплату праці ОСОБА_6 , фіктивно працевлаштованої у Департаменті на посаду провідного консультанта відділу міжнародного, міжрегіонального та транскордонного співробітництва управління міжнародного та міжрегіонального співробітництва, становить 118 511,25 грн.

Крім того, в кінці лютого на початку березня 2019 року (точні дата і час досудовим розслідуванням не встановлені) у ОСОБА_4 , яка обіймала посаду директора Департаменту інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Одеської обласної державної адміністрації, виник злочинний умисел, направлений на видачу завідомо неправдивих офіційних документів - табелів обліку використання робочого часу співробітниками Департаменту, з метою подальшого заволодіння коштами державного бюджету, виділеними на оплату праці фіктивно працевлаштованої у Департаменті на посаду провідного консультанта відділу міжнародного, міжрегіонального та транскордонного співробітництва управління міжнародного та міжрегіонального співробітництва вказаного Департаменту підконтрольної їй особи - громадянки України ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Надалі, ОСОБА_4 , діючи всупереч своїм службовим обов`язкам та інтересам державної служби, спланувала і вчинила злочин за наступних обставин.

На початку березня 2019 року (точні дата і час досудовим розслідуванням не встановлені) ОСОБА_4 , на досягнення своєї злочинної мети з видачі завідомо неправдивих офіційних документів, надала вказівку невстановленій досудовим розслідуванням особі здійснювати від імені фіктивно працевлаштованої у Департаменті ОСОБА_6 підписи та необхідні відмітки у номенклатурному журналі обліку приходу службовців №02-44 за 2019 рік щодо факту і часу її прибуття/вибуття в/з Департамент(у), відповідно до якого, головним спеціалістом з питань персоналу Департаменту ОСОБА_7 , яка не була обізнана про злочинні наміри ОСОБА_4 і фіктивність працевлаштування у Департаменті ОСОБА_6 , а також особами, які її заміщували, до Табелів обліку використання робочого часу вносились неправдиві відомості про явку ОСОБА_6 на роботу та виконання нею функціональних обов`язків.

У подальшому, в період з 12.03.2019 року по 17.12.2019 року, ОСОБА_4 , обіймаючи посаду Директора Департаменту інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Одеської обласної державної адміністрації та являючись службовою особою, здійснила видачу завідомо неправдивих офіційних документів - Табелів обліку використання робочого часу співробітниками Департаменту, в яких містились завідомо неправдиві відомості про явку провідного консультанта відділу міжнародного, міжрегіонального та транскордонного співробітництва управління міжнародного та міжрегіонального співробітництва вказаного Департаменту фіктивно працевлаштованої ОСОБА_6 на роботу та виконання нею функціональних обов`язків, з метою подальшого заволодіння коштами державного бюджету, виділеними на оплату її праці та інших передбачених законом виплат.

Таким чином, за вищевикладених фактичних обставин, громадянка України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України.

07.05.2020 ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України.

Підозра ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення повністю підтверджується зібраними в ході досудового розслідування доказами (перелік відповідно до клопотання слідчого).

Так, ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, за яке законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п`яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльність на строк до трьох років. Крім того, саме перебування ОСОБА_4 на посаді директора Департаменту інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Одеської ОДА. та наявність у неї службових повноважень щодо розпорядження грошовими коштами державного бюджету України, призначеними для виплати заробітної плати і інших передбачених законом виплат службовим особам і працівникам Департаменту, зробило можливим вчинення нею кримінального правопорушення.

Окрім того, ОСОБА_4 як директор Департаменту інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Одеської ОДА має вільний доступ до службових кабінетів працівників вказаного Департаменту, речей і документів, що можуть мати доказове значення та продовжують встановлюватись в рамках досудового розслідування вказаного кримінального провадження, може підробити, знищити, сховати або спотворити вказані речі та документи.

Вказані ризики повністю підтверджуються зібраними під час досудового розслідування допустимими та належними доказами.

20.03.2020 року слідчим суддею Приморського районного суду м. Одеси постановлено ухвалу якою підозрювану ОСОБА_4 відсторонено від посади директора Департаменту інвестицій, міжнародного і міжрегіонального співробітництва Одеської обласної державної адміністрації, строком до 18.05.2020.

На даний час досудове розслідування в кримінальному провадженні перебуває на стадії завершення відповідно до якої необхідно виконати вимоги ст. 290 КПК України, скласти обвинувальний акт і реєстр матеріалів.

Для проведення та завершення вищевказаних процесуальних дій, враховуючи об`єм матеріалів кримінального провадження, необхідний строк не менше 1-го місяця.

У зв`язку із викладеним у органу досудового розслідування виникла необхідність у продовженні строку дії відсторонення підозрюваної від займаної посади.

Позиція учасників судового розгляду.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання та просив його задовольнити в повному обсязі, посилаючись на те, що наявні ризики, передбачені п.п.3,4,5 ч.1 ст. 177 КПК України, а саме те, що підозрювана може незаконно впливати на свідків, у тому числі із числа своїх колег, з метою надання ними неправдивих показань чи зміни показань, перешкоджати слідству іншим чином, а також може вчинити інший злочин.

Підозрювана ОСОБА_4 та її адвокат в судовому засіданні заперечували проти задоволення клопотання, мотивуючи тим, що вказані в клопотанні слідчим ризики значно зменшились, так як вже відкриті матеріали досудового розслідування, тому свідки не змоужть надати нових показань.

Вивчивши матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, наявність вказаних в ньому ризиків, допитавши підозрювану, заслухавши прокурора, захисника приходжу до висновку, що клопотання слідчого необхідно задовольнити з наступних підстав.

Мотиви суду.

Підозра ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення повністю підтверджується зібраними в ході досудового розслідування доказами, а саме: розрахунково платіжною документацією Департаменту інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Одеської ОДА, на підставі якої фіктивно працевлаштованій у Департаменті на посаду провідного консультанта відділу міжнародного, міжрегіонального та транскордонного співробітництва управління міжнародного та міжрегіонального співробітництва ОСОБА_6 нараховувалась заробітна плата та інші передбачені законом виплати, а саме: платіжними дорученнями про перерахування з казначейських рахунків Департаменту № 35214054003955 та № НОМЕР_9 , відкритих у Державній казначейській службі України, на банківський рахунок Департаменту, відкритий у ПАТ КБ «Приватбанк», грошових коштів для їх наступного перерахування на карткові банківські рахунки службових осіб і працівників Департаменту в якості заробітної плати та інших передбачених законом виплат; табелями обліку використання робочого часу працівників Департаменту, в яких містяться завідомо неправдиві відомості про явку ОСОБА_6 на роботу та виконання нею функціональних обов`язків; розрахунково-платіжними відомостями щодо нарахування заробітних плат та інших передбачених законом виплат співробітникам Департаменту, зокрема ОСОБА_6 ; платіжними відомостями, направленими для виконання до ПАТ КБ «Приватбанк», за період протягом березня грудня місяців 2019 року та січня 2020 року, відповідно до яких ОСОБА_6 належало перерахувати заробітну плату ті інші передбачені законом виплати; показаннями свідка ОСОБА_6 від 22.01.2020 та від 05.05.2020 відповідно до показів якої фактично в Департаменті інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Одеської ОДА вона не працювала і не працює; будь-яких службових, посадових, функціональних обов`язків не виконувала і не виконує; нарахована їй заробітна плата, яка перераховувалась Департаментом на відкритий на її ім`я банківський рахунок у ПАТ КБ "ПриватБанк", фактично використовувалась і використовується для власних потреб директором Департаменту ОСОБА_4 , безпосередньо якій ОСОБА_6 передала відповідну банківську картку безпосередньо після відкриття рахунку; показаннями свідка ОСОБА_9 від 30.01.2020, який повідомив, що його дружина ОСОБА_6 в період з березня 2019 року по січень 2020 року фактично у Департаменті інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Одеської ОДА не працювала та заробітну плату не одержувала; показаннями свідків співробітників Департаменту інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Одеської ОДА: ОСОБА_10 від 25.02.2020, ОСОБА_11 від 25.02.2020, ОСОБА_12 , ОСОБА_13 від 18.02.2020, ОСОБА_14 від 18.02.2020, ОСОБА_15 від 18.02.2020, ОСОБА_16 від 19.02.2020, ОСОБА_17 від 19.02.2020, ОСОБА_18 від 20.02.2020, ОСОБА_19 , ОСОБА_20 від 20.02.2020, ОСОБА_7 від 25.02.2020, відповідно до показів яких вони бачили ОСОБА_6 у приміщенні Департаменту лише декілька разів, фактично роботи або функціональних обов`язків у Департаменті вона не виконувала; протоколом огляду інформації, яка міститься на оптичному носії, отриманому в ході тимчасового доступу до речей і документів ПАТ КБ «ПриватБанк», а саме: виписки про рух грошових коштів по банківському рахунку ОСОБА_6 та закріпленою за ним банківською карткою № НОМЕР_7 , згідно з якою у період з березня 2019 року по січень 2020 року на вказаний банківський рахунок зараховувалась заробітна плата ОСОБА_6 у Департаменті, а також здійснювалось списання грошових когтів із вказаного банківського рахунку; фотофайлів з камер спостереження банкоматів/терміналів АТ КБ «ПРИВАТБАНК» в період зняття грошових коштів з банківської картки № НОМЕР_7 у відповідному банкоматі/терміналі, відповідно до яких зняття грошових коштів, нарахованих Департаментом ОСОБА_6 у якості заробітної плати та інших передбачених законом виплат, здійснювалось ОСОБА_4 у власних потребах; висновком експерта Одеського НДЕКЦ МВС України №24-ІТ від 24.04.2020 про проведення портретної експертизи, відповідно до якого на фотофайлах з камер спостереження банкоматів/терміналів АТ КБ «ПРИВАТБАНК» в період зняття грошових коштів з банківської картки № НОМЕР_7 у відповідному банкоматі/терміналі, здійснювалось ОСОБА_4 ; аудиторським звітом позапланового внутрішнього аудиту з оцінки діяльності Департаменту інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Одеської обласної державної адміністрації щодо дотримання актів законодавства з питань проведення оплати праці від 06.03.2020 №01-08/14, проведеного сектором внутрішнього аудиту Одеської ОДА, відповідно до якого сума збитків, завданих державі протягом березня грудня місяців 2019 року та січня 2020 року внаслідок протиправних дій ОСОБА_4 , направлених на заволодіння коштами державного бюджету, виділеними на оплату праці ОСОБА_6 , фіктивно працевлаштованої у Департаменті на посаду провідного консультанта відділу міжнародного, міжрегіонального та транскордонного співробітництва управління міжнародного та міжрегіонального співробітництва, становить 118 511,25 грн.; висновком експерта ЗЕС ІСТЕ СБУ Управління СБУ в Одеській області №47 від 28.04.2020, відповідно до якого підтверджено підпис ОСОБА_4 в врозрахунково платіжній документації Департаменту інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Одеської ОДА, на підставі якої фіктивно працевлаштованій у Департаменті на посаду провідного консультанта відділу міжнародного, міжрегіонального та транскордонного співробітництва управління міжнародного та міжрегіонального співробітництва ОСОБА_6 нараховувалась заробітна плата та інші передбачені законом виплати.

Так, ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, за яке законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п`яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльність на строк до трьох років. Крім того, саме перебування ОСОБА_4 на посаді директора Департаменту інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Одеської ОДА. та наявність у неї службових повноважень щодо розпорядження грошовими коштами державного бюджету України, призначеними для виплати заробітної плати і інших передбачених законом виплат службовим особам і працівникам Департаменту, зробило можливим вчинення нею кримінального правопорушення.

Окрім того, ОСОБА_4 як директор Департаменту інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Одеської ОДА має вільний доступ до службових кабінетів працівників вказаного Департаменту, речей і документів, що можуть мати доказове значення та продовжують встановлюватись в рамках досудового розслідування вказаного кримінального провадження, може підробити, знищити, сховати або спотворити вказані речі та документи.

Згідно вимог ст. 158 КПК України, прокурор має право звернутись з клопотанням про продовження строку відсторонення від посади, яке розглядається в порядку, передбаченому ст. 156 КПК України. Слідчий суддя, суд відмовляє у продовженні строку відсторонення від посади, якщо прокурор не доведе, що обставини, які стали підставою для відсторонення від посади, продовжують існувати; сторона обвинувачення не мала можливості забезпечити досягнення цілей, заради яких було здійснено відсторонення від посади, іншими способами протягом дії попередньої ухвали.

З наданих до суду матеріалів вбачається, що ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 191, ч.1 ст. 366 КК України, який згідно матеріалів кримінального провадження нею було вчинено під час перебування на посаді директора Департаменту інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Одеської обласної державної адміністрації.

Кримінальне правопорушення, у якому підозрюється ОСОБА_4 , згідно ст. 12 КК України, є злочином середньої тяжкості.

Як встановлено у судовому засіданні, прокурором доведено наявність підстав вважати, що підозрювана ОСОБА_4 , перебуваючи на займаній посаді директора Департаменту інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Одеської обласної державної адміністрації, може незаконно впливати на свідків.

Таким чином, на підставі наданих матеріалів, оцінюючи всі встановлені під час розгляду клопотання обставини, приходжу до висновку, що строк дії запобіжного у вигляді відсторонення підозрюваної ОСОБА_4 від посади директора Департаменту інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Одеської обласної державної адміністрації потрібно продовжити на строк проведення досудового розслідування.

Керуючись ст.ст.154-158 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора відділу прокуратури в Одеській області ОСОБА_3 про продовження строку відсторонення підозрюваної від займаної посади - задовольнити.

Продовжити термін тимчасового відсторонення підозрюваної ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади директора Департаменту інвестицій, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Одеської обласної державної адміністрації, на строк проведення досудового розслідування, тобто до 12.06.2020 року включно.

Виконання ухвали покласти на прокурора відділу прокуратури в Одеській області ОСОБА_3 .

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Апеляційна скарга, на ухвалу слідчого судді, може бути подана протягом п`яти днів з дня її оголошення. Для особи, яка перебуває під вартою, строк подачі апеляційної скарги обчислюється з моменту вручення їй копії судового рішення.

Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє набрання нею законної сили, але не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

13.05.2020

Дата ухвалення рішення13.05.2020
Оприлюднено09.02.2023

Судовий реєстр по справі —522/617/20

Ухвала від 23.10.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 13.10.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 25.09.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 14.09.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 16.06.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 13.05.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 13.05.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 04.06.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 04.06.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 21.05.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні