Ухвала
від 15.01.2020 по справі 752/11541/16-ц
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

справа № 752/11541/16-ц

провадження №: 4-с/752/130/20

У Х В А Л А

15.01.2020 року суддя Голосіївського районного суду м. Києва Мазур Ю.Ю., розглянувши скаргу ОСОБА_1 на рішення приватного виконавця виконавчого округу м. Києва Лисенка Сергія Олексійовича, заінтересована особа: ОСОБА_2 ,

В С Т А Н О В И В :

В січні 2020 на адресу суду надійшла скарга ОСОБА_1 , в якій заявник просить: скасувати постанову приватного виконавця виконавчого округу м. Києва Лисенка С.О. від 17.12.2019 про відкриття виконавчого провадження № 6090296; скасувати постанову приватного виконавця виконавчого округу м. Києва Лисенка С.О. від 17.12.2019 про стягнення з боржника витрат виконавчого провадження.

Вивчивши матеріали скарги та додані до неї документи, суддя вважає необхідним скаргу в частині залишити без руху, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 450 ЦПК України, скарга розглядається у десятиденний строк у судовому засіданні за участю стягувача, боржника і державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби чи приватного виконавця, рішення, дія чи бездіяльність яких оскаржується.

Крім того, згідно роз`яснень, які містяться в п. 17 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Про практику розгляду судами скарг на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби під час виконання судових рішень у цивільних справах від 07 лютого 2014 року № 6, сторона виконавчого провадження, яка звернулася до суду зі скаргою, бере участь в її розгляді як заявник, а інші учасники цього провадження, прав і обов`язків яких безпосередньо стосується розгляд і вирішення цієї скарги, - як заінтересовані особи. Справи за скаргами на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця чи посадової особи державної виконавчої служби розглядаються судом за загальними правилами ЦПК України з особливостями, встановленими ст. 386 ЦПК України, за участю державного виконавця або іншої посадової особи державної виконавчої служби, рішення, дії або бездіяльність якої оскаржуються. До участі у справі як заінтересованої особи залучається інша сторона виконавчого провадження, оскільки судовим рішенням може бути вирішено питання про її права чи інтереси.

Проте, заявник невірно вказав належні сторони у заяві, скаржник, який звернувся до суду із скаргою, бере участь у її розгляді як заявник, крім того, інші учасники, яких безпосередньо стосується зазначена скарга, - як заінтересовані особи.

Тому, заявнику необхідно вірно вказати належні сторони по справі.

Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 177 ЦПК України позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

Разом з тим, при зверненні до суду із скаргою, заявником не надано копію скарги та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості усіх учасників процесу.

Згідно ст. 185 ЦПК України суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статях 175 і 177 ЦПК України, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статями 175 і 177 ЦПК України, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день її первісного подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Враховуючи наведене, суддя приходить до висновку, що провадження у справі неможливо відкрити до усунення вказаних недоліків, а тому скаргу слід залишити без руху, та особі, яка подала скаргу надати строк для їх усунення.

Недоліки необхідно усунути шляхом вірного зазначення належних сторін по справі; надання виправлених примірників скарги з додатками, відповідно до кількості учасників процесу.

Разом з тим, під час вивчення матеріалів скарги було встановлено, що у відкритті провадження в частині скарги слід відмовити, з наступних підстав.

Відповідно до п. 1) ч. 1 ст. 186 ЦПК України, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Звертаючись до суду з вказаною скаргою, скаржник просив суд серед іншого: скасувати постанову приватного виконавця виконавчого округу міста Києва Лисенка С.О. від 17.12.2019 про стягнення з боржника на користь приватного виконавця витрат виконавчого провадження у розмірі 1011,35 грн.

Як вбачається із матеріалів скарги, приватним виконавцем виконавчого округу міста Києва Лисенком С.О. 17.12.2019 винесено постанову про стягнення з ОСОБА_1 на користь приватного виконавця витрат виконавчого провадження у розмірі 1011,35 грн.

Відповідно до ч. 2 ст. 74 Закону України Про виконавче провадження , рішення, дії чи бездіяльність виконавця та посадових осіб органів державної виконавчої служби щодо виконання рішень інших органів (посадових осіб), у тому числі постанов державного виконавця про стягнення виконавчого збору, постанов приватного виконавця про стягнення основної винагороди, витрат виконавчого провадження та штрафів, можуть бути оскаржені сторонами, іншими учасниками та особами до відповідного адміністративного суду в порядку, передбаченому законом.

Частиною 1 статті 287 КАС України, у редакції, чинній на час спірних правовідносин, передбачено, що учасники виконавчого провадження (крім державного виконавця, приватного виконавця) та особи, які залучаються до проведення виконавчих дій, мають право звернутися до адміністративного суду із позовною заявою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця порушено їхні права, свободи чи інтереси, а також якщо законом не встановлено інший порядок судового оскарження рішень, дій чи бездіяльності таких осіб.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що розгляд вказаної скарги в частині оскарження постанови про стягнення з боржника витрат виконавчого провадження, відноситься до юрисдикції адміністративного суду, а тому суд приходить до висновку про відмову у відкритті провадження за скаргою в цій частині.

Керуючись ст.ст. 259, 260 ЦПК України, -

П О С Т А Н О В И В:

Скаргу ОСОБА_1 на рішення приватного виконавця виконавчого округу м. Києва Лисенка Сергія Олексійовича, заінтересована особа: ОСОБА_2 в частині оскарження постанови про відкриття виконавчого провадження № 60902964 від 17.12.2019 - залишити без руху та надати стороні заявника строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня отримання ухвали.

Відмовити у відкритті провадження за скаргою ОСОБА_1 на рішення приватного виконавця виконавчого округу м. Києва Лисенка Сергія Олексійовича, заінтересована особа: ОСОБА_2 в частині оскарження постанови про стягнення з боржника витрат виконавчого провадження від 17.12.2019.

Роз`яснити ОСОБА_1 , що з вказаними вимогами слід звертатись в порядку адміністративного судочинства.

В частині залишення скарги без руху ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвалу суду в частині відмови у відкритті провадження може бути оскаржено до Київського апеляційного суду через Голосіївський районний суд м. Києва шляхом подання апеляційної скарги, протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення зазначених вище строків, або після перегляду в апеляційному порядку, якщо її не скасовано.

Суддя: Ю.Ю.Мазур

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.01.2020
Оприлюднено17.06.2020
Номер документу89842120
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —752/11541/16-ц

Ухвала від 17.09.2020

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 15.01.2020

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Постанова від 03.07.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Стрільчук Віктор Андрійович

Ухвала від 14.08.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Карпенко Світлана Олексіївна

Ухвала від 01.08.2017

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Антоненко Наталія Олександрівна

Ухвала від 18.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Махлай Людмила Дмитрівна

Рішення від 18.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Махлай Людмила Дмитрівна

Ухвала від 03.07.2017

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Махлай Людмила Дмитрівна

Ухвала від 30.06.2017

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Махлай Людмила Дмитрівна

Ухвала від 13.06.2017

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Махлай Людмила Дмитрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні