Ухвала
від 22.06.2020 по справі 600/612/20-а
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

22 червня 2020 р. м. Чернівці справа № 600/612/20-а

Суддя Чернівецького окружного адміністративного суду Левицький В.К., розглянув за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) справу за позовом Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельного кооперативу «Будпартнерсервіс 2» до відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно юридичного управління Чернівецької міської ради, державного реєстратора на нерухоме майно юридичного управління Чернівецької міської ради Шевчук Наталії Сергіївни про визнання протиправним та скасування рішень та зобов`язання вчинити певні дії.

В С Т А Н О В И В:

Обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельного кооперативу «Будпартнерсервіс 2» (далі - позивач) звернувся до суду з вказаним позовом (з урахуванням позовної заяви у новій редакції), в якому просить:

- визнати незаконним та скасувати рішення державного реєстратора про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень № 50764677 від 22.01.2020 р., прийняте державним реєстратором відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно юридичного управління Чернівецької міської ради ОСОБА_1 ;

- зобов`язати відділ державної реєстрації речових прав на нерухоме майно юридичного управління Чернівецької міської ради повторно розглянути заяву про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, прийняту 06.12.2019 р. за реєстраційним номером 37366798 та прийняти рішення на користь позивача шляхом здійснення державної реєстрації прав та їх обтяжень, щодо права оренди земельної ділянки з реєстраційним номером 1702024573101, що розташована: АДРЕСА_1 земельна ділянка АДРЕСА_2 , кадастровий номер земельної ділянки 7310136300:18:001:0055 в частині зміни відомостей про суб`єкта іншого речового права, а саме зміни найменування та ідентифікаційних даних Орендаря.

Ухвалою Чернівецького окружного адміністративного суду від 15.05.2020 р. відкрито провадження у адміністративній справі та призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи (у письмовому провадженні).

Відділом державної реєстрації речових прав на нерухоме майно юридичного управління Чернівецької міської ради (далі - відповідач) подано до суду клопотання про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Чернівецьку міську раду

В обґрунтування клопотання відповідач зазначав, що рішення суду в даній справі може вплинути на права, інтереси та обов`язки Чернівецької міської ради, як розпорядника землі.

Розглянувши вказане клопотання, перевіривши матеріали справи, суд зазначає наступне.

Статтею 42 КАС України передбачено, що учасниками справи є сторони, треті особи.

Відповідно до ч. 2 ст. 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Згідно ч. 5 ст. 49 КАС України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Відповідно до ст.53 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача у будь-який час до закінчення судового розгляду, якщо рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням осіб, які беруть участь у справі. Якщо адміністративний суд при прийнятті позовної заяви, підготовці справи до судового розгляду або під час судового розгляду справи встановить, що судове рішення може вплинути на права і обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Із позовної заяви видно, що позивачем оскаржується рішення державного реєстратора про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень № 50764677 від 22.01.2020 р., прийняте державним реєстратором відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно юридичного управління Чернівецької міської ради ОСОБА_1 .

У рішенні про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень № 50764677 від 22.01.2020 р. державний реєстратор посилалася на те що, не подано договір оренди земельної ділянки укладений між Чернівецькою міською радою та обслуговуючим кооперативом «Житлово-будівельний кооператив «Будпратнерсервіс 2» , так як власником земельної ділянки є територіальна громада м. Чернівці в особі Чернівецької міської ради.

Оскільки рішення у справі може впливатиме на права, інтереси або обов`язки територіальної громади м. Чернівці в особі Чернівецької міської ради, суд вважає, що є достатні підстави для залучення Чернівецької міської ради до справи як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 42, 49, 53, 262 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Клопотання задовольнити.

2. Залучити до участі в справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів - Чернівецьку міську раду (Центральна площа, 1, м. Чернівці, код ЄДРПОУ 36068147).

3. Встановити відповідачу - Відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно юридичного управління Чернівецької міської ради дводенний строк з дня вручення даної ухвали для направлення третій особі копії позовної заяви з додатками, та докази такого направлення надати до суду до початку розгляду справи по суті.

4. Встановити третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмет спору десятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання до суду письмових пояснень з викладенням своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову з врахуванням положень ст. 165 КАС України. Одночасно з наданням (надісланням) письмових пояснень до суду, його копія та додані до нього документи повинні бути надіслані (надані) іншим учасникам справи відповідно до ч. 3 ст. 162 КАС України.

5. Запропонувати учасникам справи у п`ятиденний строк з дня отримання пояснень третіх осіб надати суду та іншим учасникам справи відповідь на такі пояснення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та окремо не оскаржується.

Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду.

Суддя В.К. Левицький

СудЧернівецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.06.2020
Оприлюднено23.06.2020
Номер документу89946276
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —600/612/20-а

Постанова від 10.09.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Мацький Є.М.

Постанова від 10.09.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Мацький Є.М.

Ухвала від 26.08.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Мацький Є.М.

Ухвала від 26.08.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Мацький Є.М.

Ухвала від 23.07.2020

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 22.06.2020

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 22.06.2020

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 01.06.2020

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

Ухвала від 15.05.2020

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький Василь Костянтинович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні