Ухвала
від 22.06.2020 по справі 906/672/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"22" червня 2020 р. Справа № 906/672/20.

Господарський суд Житомирської області у складі: судді Давидюка В.К.,

розглянувши заяву про забезпечення позову у справі за позовом Ставищенської сільської ради Брусилівського району

до 1. Високівської сільської ради Черняхівського району Житомирської області

2. Фермерського господарства "Калина"

про визнання протиправними дій державного реєстратора та скасування державної реєстрації права власності,

ВСТАНОВИВ:

Ставищенська сільська рада Брусилівського району 12.06.2020 звернулася до суду із позовною заявою, в якій просила:

- визнати протиправними дії державного реєстратора Високівської сільської ради Черняхівського району Житомирської області щодо реєстрації права власності за Фермерським господарством "Калина" на адміністративне приміщення (контора) за адресою: Житомирська область, Брусилівський район, с. Ставище, вул. Садова, будинок 1;

- скасувати державну реєстрацію права власності за Фермерським господарством "Калина" на адміністративне приміщення (контора) за адресою: Житомирська область, Брусилівський район, с. Ставище, вул. Садова, 1 шляхом скасування запису про проведену державну реєстрацію речового права на нерухоме майно: рішення державного реєстратора Високівської сільської ради Черняхівського району Житомирської області від 05.06.2020 індексний номер: 52537694 від 05.06.2020 року номер запису про право власності № 36770891.

Ухвалою від 15.06.2020 позовну заяву Ставищенської сільської ради Брусилівського району залишено без руху та надано строк для усунення недоліків.

19.06.2020 Ставищенська сільська рада подала заяву про забезпечення позову з проханням накласти арешт на адміністративне приміщення площею 440,60 кв.м. за адресою: Житомирська область, Брусилівський район, с. Ставище, вул. Садова, 1, а також заборонити Фермерському господарству "Калина" (код ЄДРПОУ 20593924) та Фермерському господарству "Калина" (код ЄДРПОУ 32837544) вчиняти дії щодо предмета спору.

Заява мотивована тим, що Фермерське господарство "Калина" (ідентифікаційний код 20593924), після реєстрації права власності на нерухоме майно за адресою: Житомирська область, Брусилівський район, с. Ставище, вул. Садова, будинок 1, здійснило відчуження майна Фермерському господарству "Калина" (ідентифікаційний код 32837544), що підтверджується договором купівлі-продажу адміністративного приміщення від 17.06.2020, зареєстрований в реєстрі за №305.

Відповідно до статті 136 Господарського процесуального кодексу України господарський, суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Згідно зі статтею 137 Господарського процесуального кодексу України позов забезпечується, зокрема: накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачу і знаходяться у нього чи в інших осіб; забороною відповідачу вчиняти певні дії; забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві, або виконувати щодо нього інші зобов`язання (п. 1, 2 ,4 ч. 1 ст. 137 ГПК України).

Питання щодо застосування заходів до забезпечення позову, висвітлено у постанові Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову" №16 від 26.12.2011 (далі - постанова), яка на даний час є чинною.

Так, згідно пункту 1, пункту 3 постанови, у вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв`язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв`язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Достатньо обґрунтованим для забезпечення позову є підтверджена доказами наявність фактичних обставин, з якими пов`язується застосування певного виду забезпечення позову. Про такі обставини може свідчити вчинення відповідачем дій, спрямованих на ухилення від виконання зобов`язання після пред`явлення вимоги чи подання позову до суду (реалізація майна чи підготовчі дії до його реалізації, витрачання коштів не для здійснення розрахунків з позивачем, укладення договорів поруки чи застави за наявності невиконаного спірного зобов`язання тощо). Саме лише посилання в заяві на потенційну можливість ухилення відповідача від виконання судового рішення без наведення відповідного обґрунтування не є достатньою підставою для задоволення відповідної заяви.

Відповідно до ч. 1 ст. 73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно з ч.1 ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Як передбачено 1 ст. 76 ГПК України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

У поданій заяві про забезпечення позову Ставищенська сільська рада вказує, що у разі не вчинення дій, таких як накладення арешту на нерухоме майно, яке було незаконно відчужено, Фермерське господарство "Калина", яке розташоване за адресою: 12610, с. Ставище, вул. Садова, 1, Брусилівського району, Житомирської області, ідентифікаційний код 32837544, має право та можливість до вирішення позовної заяви по суті розпорядитися спірним майном на свій розсуд, що може істотно ускладнити виконання рішення у цій справі, у разі задоволення позовних вимог.

Суд вважає, що забезпечення позову є доцільним, оскільки цим забезпечено ефективний захист прав та законних інтересів органу Ставищенської сільської ради, за захистом яких орган місцевого самоврядування звернувся до суду, оскільки можливе відчуження та перереєстрація спірного майна під час розгляду справи, що ускладнить або унеможливить захист прав сільської ради та виконання майбутнього рішення суду.

Отже, беручи до уваги, можливість відчуження нерухомого майна (адміністративного приміщення (контори) за адресою: Житомирська область, Брусилівський район, с. Ставище, вул. Садова, 1) Фермерським господарством "Калина" (ідентифікаційний код 32837544) суд дійшов висновку про задоволення заяви про забезпечення позову у справі №906/672/20 повністю.

Керуючись ст. ст. 136, 137, 140, 144, 234, 235 ГПК України, господарський суд,

ПОСТАНОВИВ:

1. Задовольнити заяву Ставищенської сільської ради Брусилівського району Житомирської області про забезпечення позову від 19.06.2020.

2. Накласти арешт на адміністративне приміщення (контору) за адресою: Житомирська область , Брусилівський район, с. Ставище , вул. Садова, 1, власником якого є Фермерське господарство "Калина" (12610, Житомирська обл., Брусилівський район, с. Ставище, вул. Садова, 1, ідентифікаційний код 32837544).

3. Заборонити Селянському (фермерському) господарству "Калина" (08136, Київська обл., Києво-Святошинський район, с. Крюківщина, вул. Космонавтів, 23, ідентифікаційний код 20593924) та Фермерському господарству "Калина" (12610, Житомирська обл., Брусилівський район, с. Ставище, вул. Садова, 1, ідентифікаційний код 32837544), а також іншим особам вчиняти будь-які дії, зокрема, стосовно відчуження майна, купівлі - продажу, міни, дарування, передачі в заставу тощо, а також реєстраційні дії щодо адміністративного приміщення (контори) за адресою: Житомирська область, Брусилівський район, с. Ставище, вул. Садова, 1.

4. Ухвала господарського суду є виконавчим документом та підлягає виконанню відповідно до Закону України "Про виконавче провадження".

Стягувач: Ставищенська сільська рада Брусилівського району Житомирської області (12610, Житомирська обл., Брусилівський район, с. Ставище, вул. Садова, 1, ідентифікаційний код 04348697).

Боржник: Селянське (фермерське) господарство "Калина" (08136, Київська обл., Києво-Святошинський район, с. Крюківщина, вул. Космонавтів, 23, ідентифікаційний код 20593924).

Боржник: Фермерське господарство "Калина" (12610, Житомирська обл., Брусилівський район, с. Ставище, вул. Садова, 1, ідентифікаційний код 32837544).

5. Ухвала про забезпечення позову може бути пред`явлена до виконання протягом трьох років, до 19.06.2023.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та підлягає апеляційному оскарженню протягом десяти днів безпосередньо до суду апеляційної інстанції або згідно з пунктом 17.5 розділу ХІ "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України до апеляційного суду через відповідний місцевий суд.

Ухвала підписана: 22.06.20

Суддя Давидюк В.К.

Друк:

1 - в справу

2- Ставищенській сільській раді Брусилівського району (оригінал)

3- Селянському (фермерському) господарству "Калина" (08136, Київська обл., Києво-Святошинський район, с. Крюківщина, вул. Космонавтів, 23)

4- Фермерському господарству "Калина" (12610, Житомирська обл., Брусилівський район, с. Ставище, вул. Садова, 1)

5 - Відділу з питань надання адміністративних послуг та державної реєстрації Брусилівської районної державної адміністрації (12610, Житомирська область, смт. Брусилів, вул. Небесної Сотні, 2)

- brus_adminposlugi@ukr.net

Дата ухвалення рішення22.06.2020
Оприлюднено23.06.2020
Номер документу89955868
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання протиправними дій державного реєстратора та скасування державної реєстрації права власності

Судовий реєстр по справі —906/672/20

Ухвала від 28.10.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

Постанова від 28.10.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

Ухвала від 25.10.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

Ухвала від 28.09.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

Ухвала від 13.09.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

Ухвала від 04.08.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 02.08.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Постанова від 12.05.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Ухвала від 19.04.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Ухвала від 10.03.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні