Ухвала
від 25.06.2020 по справі 509/1022/20
ОВІДІОПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 509/1022/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 червня 2020 року. Овідіопольський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді Гандзій Д.М.

при секретарі Задеряки Г.М.

розглянувши в підготовчому судовому засіданні, в залі суду, в смт. Овідіополь, заяву ОСОБА_1 про зустрічне забезпечення позову по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Громадської організації Лебідь , 3-ті особи: Авангардівська селищна рада, Публічне акціонерне товариство Українська Залізниця ,структурний підрозділ Одеське регіональне відділення філія Енергозбут , Комунальне підприємство Чорноморськводоканал , Громадська організація Громада Совіньону за права про захист прав споживачів,-

ВСТАНОВИВ:

3 березня 2020 року позивачка ОСОБА_1 звернулась до Овідіопольського районного суду Одеської області, із вищевказаною позовною заявою в якій просила суд визнати ГО Лебідь таким, що не має права припиняти чи обмежувати надання комунальних послуг, припиняти постачання електричної енергії, водопостачання, водовідведення природного газу та інших комунальних послуг, вирішити питання про розподіл та стягнення судових витрат, повернути їй всі витрачені кошти які приблизно складають 480000 грн.

11 березня 2020 року на адресу суду надійшла заява від позивачки ОСОБА_1 , про забезпечення позову, в якій вона просила суд зобов`язати відповідача негайно підключити комунальні послуги до будинку у зв`язку із їх протизаконним відключенням, заборонити ГО Лебідь , та його працівникам і будь яким залученим ними особам вчиняти певні дії, а саме вживати дії щодо відключення її будинку від комунальних послуг до набрання рішення законної сили.

Ухвалою Овідіопольського районного суду Одеської області від 12.03.2020 року в якості забезпечення позову було зобов`язано ГО Лебідь (ЄДРПОУ: 20924077, юридична адреса: 67822, Одеська область, Овідіопольський район, с. Нова Долина, ГО Лебідь , Центральна лінія, буд. 20), підключити комунальні послуги ОСОБА_1 - за адресою: АДРЕСА_1 . Заборонено ГО Лебідь (ЄДРПОУ: 20924077, юридична адреса: 67822, Одеська область, Овідіопольський район, с. Нова Долина, ГО Лебідь , Центральна лінія, буд. 20) вчиняти дії, щодо відключення комунальних послуг ОСОБА_1 - за адресою: АДРЕСА_1 -до набрання рішенням у цивільній справі законної сили. Заходи зустрічного забезпечення позову судом на застосовувались.

16 червня 2020 року на адресу суду надійшла заява від позивачки ОСОБА_1 , про застосування зустрічного забезпечення позову в якій вона просила суд призначити їй тарифи до сплати за використані комунальні послуги, згідно державних, а саме за водопостачання 17,40 грн. за куб.м., за електроенергію 1,68 грн. за кВт/час, призначити сплачувати суми за використані комунальні послуги згідно ЗУ Про житлово - комунальні послуги від 09.11.2017 року прямо на рахунки постачальників води КП Чорноморськводоканал , ЄДРПОУ: НОМЕР_1 та ПАТ Укрзалізниця , ЄДРПОУ: 40150221 у межах складених договорів між ГО Лебідь з однієї сторони та постачальників з іншої.

Дослідивши матеріали заяви та справи, суд вважає, що заява про застосування зустрічного забезпечення позову, задоволенню не підлягає.

Так, відповідно до положень ч. 1 ст. 154 ЦПК України Суд може вимагати від особи, яка звернулася із заявою про забезпечення позову, забезпечити відшкодування збитків відповідача, які можуть бути спричинені забезпеченням позову (зустрічне забезпечення).

Відповідно до ч. 4 ст. 154 ЦПК України, Зустрічне забезпечення, як правило, здійснюється шляхом внесення на депозитний рахунок суду грошових коштів у розмірі, визначеному судом. Якщо позивач з поважних причин не має можливості внести відповідну суму, зустрічне забезпечення також може бути здійснено шляхом: 1) надання гарантії банку, поруки або іншого фінансового забезпечення на визначену судом суму та від погодженої судом особи, щодо фінансової спроможності якої суд не має сумнівів; 2) вчинення інших визначених судом дій для усунення потенційних збитків та інших ризиків відповідача, пов`язаних із забезпеченням позову.

Згідно із ч. 6 ст. 154 ЦПК України, питання застосування зустрічного забезпечення вирішується судом в ухвалі про забезпечення позову або в ухвалі про зустрічне забезпечення позову. Якщо клопотання про зустрічне забезпечення подане після застосування судом заходів забезпечення позову, питання зустрічного забезпечення вирішується судом протягом десяти днів після подання такого клопотання. Копія ухвали про зустрічне забезпечення направляється учасникам справи не пізніше наступного дня після її постановлення. Питання застосування зустрічного забезпечення вирішується судом в ухвалі про забезпечення позову або в ухвалі про зустрічне забезпечення позову. Якщо клопотання про зустрічне забезпечення подане після застосування судом заходів забезпечення позову, питання зустрічного забезпечення вирішується судом протягом десяти днів після подання такого клопотання. Копія ухвали про зустрічне забезпечення направляється учасникам справи не пізніше наступного дня після її постановлення.

Відповідно до п. 6 Постанови Пленуму ВСУ №9 від 22.12.2006 року Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову особам, які беруть участь у справі, має бути гарантована реальна можливість захистити свої права при вирішенні заяви про забезпечення позову.

Верховним Судом України у постанові від 25.05.2016 року по справі № 6-605цс16 зроблено висновок, що метою забезпечення позову є вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача від можливих недобросовісних дій із боку відповідача з тим, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивача, в тому числі задля попередження потенційних труднощів у подальшому виконанні такого рішення.

Заходи забезпечення позову носять тимчасовий характер і зберігають свою дію до фактичного виконання рішення суду, яким закінчується вирішення спору по суті.

Статтею 124 Конституції України задекларовано принцип обов`язковості судових рішень, який з урахуванням положень ст.ст. 2,18,154 ЦПК України поширюється також на ухвалу суду про зустрічне забезпечення. При цьому відповідно до ст. 154 ЦПК України зустрічне забезпечення допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, тільки у випадку забезпечення позову, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду про відшкодування збитків відповідача, які можуть бути спричиненні забезпеченням позову, у випадку відмови у позові.

При розгляді заяви про зустрічне забезпечення позову, суд враховує практику Європейського суду з прав людини. Так, згідно п. 43 Рішення по справі Шмалько проти України право на суд одним з аспектів якого є право на доступ, тобто право подати позов з приводу цивільно-правових питань до суду. Однак це право було б ілюзорним, якби правова система держави допускала, щоб остаточне судове рішення, яке має обов`язкову силу, не виконувалося на шкоду одній зі сторін.

Таким чином, невжиття заходів як забезпечення позову так і зустрічного забезпечення, може призвести до утруднення виконання рішення суду, а відтак й до порушення права особи на доступ до правосуддя, в аспекті ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Разом з тим, суд враховує, що заходи зустрічного забезпечення позову застосовуються для того, щоб гарантувати виконання рішення суду і повинні застосовуватися лише у разі необхідності, оскільки безпідставне звернення до даних дій може спричинити порушення прав та законних інтересів інших осіб чи учасників процесу.

Суд вважає, що наведені заявницею у заяві обґрунтування необхідності здійснення зустрічного забезпечення позову, а також зустрічного забезпечення позову не відповідає вимогам статті 154 ЦПК України.

В конкретному випадку у суду, відповідно до правил статті 154 ЦПК України, наявне право на здійснення зустрічного забезпечення, а не обов`язок.

Мотивуючи заяву про зустрічне забезпечення позову, заявницею не наведено та не надано належних та допустимих доказів, якими підтверджуються висловлені у заяві доводи.

Виходячи з матеріалів заяви, умов, за яких було здійснено забезпечення позову, підстав здійснення такого забезпечення, суд не знаходить підстав для застосування зустрічного забезпечення у даній цивільній справі, а тому вважає що заява заявниці є необґрунтованою, а тому задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 149-154, 259, 260, 353 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

В задоволенні заяви ОСОБА_1 про зустрічне забезпечення позову по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Громадської організації Лебідь , 3-ті особи: Авангардівська селищна рада, Публічне акціонерне товариство Українська Залізниця ,структурний підрозділ Одеське регіональне відділення філія Енергозбут , Комунальне підприємство Чорноморськводоканал , Громадська організація Громада Совіньону за права про захист прав споживачів - відмовити.

Ухвала набирає чинності з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду шляхом подачі в 15-денний строк апеляційної скарги з дня її проголошення. У випадку, якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення в поряду ч. 6 ст. 259 ЦПК України.

Повний текст судового рішення складено 25.06.2020 року.

Суддя Д.М. Гандзій

СудОвідіопольський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення25.06.2020
Оприлюднено27.06.2020
Номер документу90064657
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —509/1022/20

Ухвала від 23.09.2021

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Козирський Є. С.

Ухвала від 01.07.2021

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Козирський Є. С.

Ухвала від 17.05.2021

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Козирський Є. С.

Ухвала від 09.02.2021

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Козирський Є. С.

Ухвала від 18.01.2021

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Козирський Є. С.

Ухвала від 16.10.2020

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Козирський Є. С.

Ухвала від 13.10.2020

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Гандзій Д. М.

Ухвала від 16.07.2020

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Гандзій Д. М.

Ухвала від 16.07.2020

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Гандзій Д. М.

Ухвала від 25.06.2020

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Гандзій Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні