Ухвала
від 08.07.2020 по справі 578/751/20
КРАСНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 578/751/20

провадження № 1-кс/578/253/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 липня 2020 року смт Краснопілля

Слідчий суддя Краснопільського районного суду Сумської області ОСОБА_1 з участю с/з ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого слідчого відділу Краснопільського відділення поліції Охтирського відділу поліції Головного управління національної поліції в Сумській області капітана поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів,

у с т а н о в и в:

У провадженні слідчого відділу Краснопільського відділення поліції Охтирського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області, перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020200180000192 від 03.07.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 03.07.2020 з розрахункового рахунку ФГ « ОСОБА_4 » були незаконно перераховані грошові кошти у сумі 155 000 гривень, що є значною шкодою для потерпілої сторони. У ході перевірки були виявлені обставини, які вказують на те, що мала місце крадіжка із застосуванням інформаційних технологій.

У відповідності до допитів потерпілого ОСОБА_5 (директора ФГ « ОСОБА_4 ») та свідка ОСОБА_6 (головного економіста ФГ « ОСОБА_4 ») 03.07.2020 було виявлено факт крадіжки грошових коштів у сумі 155 000 гривень із поточного рахунку ФГ « ОСОБА_4 » шляхом незаконного перерахування на рахунок НОМЕР_1 МФО НОМЕР_2 .

Відповідно до виписки руху коштів та платіжного доручення № 642, вказаний рахунок відкритий у банківській установі в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та зареєстрований за ФОП ОСОБА_7 , з яким, зі слів ОСОБА_5 та ОСОБА_6 ФГ « ОСОБА_4 » ніколи не співпрацювало.

Таким чином, з метою встановлення особи та встановлення місця зняття грошових коштів потерпілої юридичної особи ФГ « ОСОБА_4 », руху незаконно набутих грошових коштів, наявності інших рахунків тощо, у слідства виникла необхідність у отриманні інформації щодо банківського рахунку НОМЕР_1 , а саме:

- інформацію щодо руху грошей по банківському рахунку АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » НОМЕР_1 за період часу з 01.07.2020 по 06.07.2020 року із зазначенням, де саме знімались грошові кошти із зазначеного рахунку (перераховувалися на інший рахунок);

- інформацію про особу, на яку зареєстровано вказаний банківський рахунок із зазначенням її повних анкетних даних та платіжних карток, які прив`язані до вказаного рахунку.

Крім того, слідчій зазначає, що у інший спосіб отримати вказану інформацію, яка знаходиться в розпорядженні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » неможливо, оскільки вона містить охоронювану законом таємницю.

В судове засідання слідчий, прокурор та представник АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » не з`явилися, про місце і час розгляду клопотання повідомлені належним чином.

Відповідно до ч. 4ст. 107 КПК Українифіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цьогоКодексусудове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Беручи до уваги вищенаведене, враховуючи, що всі особи, які беруть участь у судовому провадженні в судове засідання неприбули приходжу до висновку, про можливість розгляду клопотання без здійснення фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження.

Вивчивши клопотання та додані до нього копії матеріалів кримінального провадження, приходжу до наступних висновків.

Відповідно дост. 159 КПК Українитимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Ч. 1ст. 160 КПК Українипередбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених уст. 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно з ч. 5ст. 163 КПК Українислідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у звязку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Ст. 162 КПК Українивизначено перелік охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах.

Відповідно до абз. 1 ч. 6ст. 163 КПК Українислідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною пятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а відповідно до ч. 7 цієї статі, слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення цих речей і документів.

З клопотання вбачається, що сторона кримінального провадження просить про надання тимчасового доступу до речей і документів, які підпадають під визначення охоронюваної законом таємниці, а саме, положень п. 5 частини 1 статті 162 КПК, відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Згідно зі статтею 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку в процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Згідно з пунктом 2 частини першої статті 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо юридичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками з письмового дозволу власника такої інформації або за рішенням суду. Враховуючи, що запитувана інформація віднесена до банківської таємниці, тимчасовий доступ до документів та їх подальше вилучення неможливе без рішення суду.

В інший спосіб отримати документи, які мають значення для кримінального провадження, на даний час неможливо.

Наданими стороною кримінального провадження матеріали клопотання поза розумним сумнівом доведено, що на даний час проводиться вичерпний комплекс заходів, спрямованих на розкриття кримінального правопорушення та встановлення осіб (їх місцезнаходження), які його вчинили, як і доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в зазначених в клопотанні документах та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою вказаних документів, а можливе їх вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до таких.

Отже, враховуючи вищенаведене та те, що інформація, яка містить охоронювану законом таємницю надасть змогу в подальшому використовувати як докази отримані відомості, вважаю вказаний захід забезпечення доцільним, співмірним та таким, що відповідає завданням кримінального провадження, тому клопотання слід задоволити.

Керуючись стст. 107, 159, 160, 162, 163, 164, 166, 309 Кримінального процесуального кодексу України,

п о с т а н о в и в:

Клопотання задовольнити.

Надатитимчасовий доступ слідчим групи слідчих Краснопільського ВП Охтирського ВП ГУНП в Сумській області, капітану поліції ОСОБА_3 , капітану поліції ОСОБА_8 , рядовому поліції ОСОБА_9 до речей та документів, що містять охоронювану законом таємницю, які знаходяться в розпорядженні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », головний офіс якого розташований за адресою: АДРЕСА_1 , зможливістю вилученняінформаціїналежним чином завірених їх копій в паперовому та (або) в електронному вигляді:

- щодо руху грошей по банківському рахунку АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » НОМЕР_1 за період часу з 01.07.2020 по 06.07.2020 року із зазначенням, де саме знімались грошові кошти із зазначеного рахунку (перераховувалися на інший рахунок);

- про особу, на яку зареєстровано вказаний банківський рахунок із зазначенням її повних анкетних даних та платіжних карток, які прив`язані до вказаного рахунку.

Надання вказаної інформації покласти на головний офіс АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 .

Надати можливість проведення тимчасового доступу вище вказаної інформації в одному із територіальних відділень АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » м. Суми до якого головний офіс /що розташований за адресою: АДРЕСА_1 / направить вищевказану інформацію.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКраснопільський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення08.07.2020
Оприлюднено05.06.2024
Номер документу90262206
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —578/751/20

Ухвала від 15.09.2020

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А. І.

Ухвала від 10.09.2020

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А. І.

Ухвала від 01.09.2020

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А. І.

Ухвала від 08.07.2020

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Басова В. І.

Ухвала від 08.07.2020

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Басова В. І.

Ухвала від 07.07.2020

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Басова В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні