Ухвала
від 15.07.2020 по справі 906/1372/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"15" липня 2020 р. м. Житомир Справа № 906/1372/19

Господарський суд Житомирської області у складі судді Маріщенко Л.О.,

розглядаючи справу

за позовом: Житомирської міської ради

до Товариство з обмеженою відповідальністю "Юпіджі"

Товариства з обмеженою відповідальністю "Коростень-МБО"

За участю третіх осіб, які не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача:

1. Комунального підприємства "Інспекція з благоустрою м. Житомира" Житомирської міської ради

2. Державної екологічної інспекції Поліського округу

про зобов`язання вчинити дії,

за участю представників сторін:

від позивача: від позивача: Черниш Є.М. дов. №26/1288 від 20.12.2019

від відповідача -1: Кондратюк О.А. ордер ЖТ №47669 від 01.06.2020

від відповідача -2: не з`явився

від третьої особи -1: Ходаківський Д.В. довіреність від 02.01.2020

від третьої особи -2: не з`явився

ВСТАНОВИВ:

26.12.2019 до Господарського суду Житомирської області від Житомирської міської ради надійшла заява про забезпечення позову до подання позовної заяви, відповідно до якої заявник просить господарський суд вжити заходи забезпечення позову шляхом накладення заборони Товариству з обмеженою відповідальністю "Юпіджі" (код ЄДРПОУ 38862560) та підряднику будівництва Товариству з обмеженою відповідальністю ТОВ "Коростень-МБО" (код ЄДРПОУ 03583924) на проведення будівельних, земляних та інших робіт на земельних ділянках загального користування Житомирської міської об`єднаної територіальної громади по проспекту Незалежності, 29 в м. Житомирі, а також будь-яким іншим особам вчиняти такі дії до отримання та узгодження всіх дозвільних документів в органах місцевого самоврядування на право здійснення такої діяльності.

Ухвалою суду від 27.12.2019 подану заяву Житомирської міської ради про забезпечення позову було задоволено.

Заборонено Товариству з обмеженою відповідальністю ТОВ "Коростень-МБО" (Житомирська область, м. Коростень, вул. Білокоровицьке шосе, 20, код ЄДРПОУ 03583924) проводити будівельні, земляні та інших роботи на земельних ділянках загального користування Житомирської міської об`єднаної територіальної громади по проспекту Незалежності, 29 в м. Житомирі. Заборонено будь-яким іншим особам вчиняти дії з проведення будівельних, земляних та інших робіт на земельних ділянках загального користування Житомирської міської об`єднаної територіальної громади по проспекту Незалежності, 29 в м. Житомирі до отримання та узгодження всіх відповідних дозвільних документів в органах місцевого самоврядування на право здійснення такої діяльності.

09.01.2020 Житомирська міська рада звернулась до господарського суду з позовом до ТОВ "Юпіджі" та ТОВ "Коростень - МБО" про зобов`язання відновити порушений благоустрій території загального користування по проспекту Незалежності, 29 у м. Житомирі до попереднього стану з відновленням озеленення благоустрою та асфальтобетонного покриття на тротуарі.

Ухвалою суду від 03.02.2020 відкрито провадження у справі та ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

09.07.2020 до суду від ТОВ "Юпіджі" подана заява від 09.07.2020 вих.40 про скасування забезпечення позову, а саме: вчиняти дії з проведення будівельних, земельних та інших робіт на земельних ділянках загального користування Житомирської міської об`єднаної територіальної громади по проспекту Незалежності, 29 в м. Житомирі до отримання та узгодження всіх відповідних дозвільних документів в органах місцевого самоврядування на право здійснення такої діяльності. При цьому заявник посилається на те, що 14.05.2020 ним отримано лист від КП "Управління автомобільних шляхів" з проханням в найкоротші терміни вжити заходи щодо проведення в`їзду на АЗС в м. Житомир по проспекту Незалежності, 29 до належного технічного стану та організувати водовідведення дощових вод. Однак, виконати вище вказану вимогу на даний час не можливо у зв`язку із забороною вчиняти дії з проведення будівельних, земельних та інших робіт на земельних ділянках загального користування Житомирської міської об`єднаної територіальної громади по проспекту Незалежності, 29 в м. Житомирі. Крім того, заявник зазначає, що наявність заборон, які встановлені ухвалою Господарського суду Житомирської області від 27.12.2019 по справі № 906/1372/19 щодо забезпечення позову повністю виключають можливість в добровільному порядку відповідачам відновити можливі порушення, які є предметом розгляду позовних вимог. Тобто, наявність заборони суду фактично виключає можливість врегулювати спір сторонами в добровільному порядку. ТОВ "Юпіджі" станом на 09.07.2020 об`єкт за адресою проспект Незалежності, 29 у м. Житомирі введений в експлуатацію, що підтверджується сертифікатом відповідності закінчення об`єкта проектній документації, доданого до заяви.

В судовому засіданні представник відповідача -1 ТОВ "Юпіджі" підтримав подану заяву та просить суд її задовольнити.

Присутній в судовому засіданні представник позивача проти задоволення поданої заяви заперечував.

Представник третьої особи -1 вважає, що скасування судом заходів забезпечення позову не порушить прав учасників спору у даній справі.

Розглянувши заяву ТОВ "Юпіджі" про скасування заходів забезпечення позову, заслухавши пояснення присутніх представників учасників справи, суд зазначає наступне.

Відповідно до ст. 145 ГПК України суд може скасувати заходи забезпечення позову з власної ініціативи або за вмотивованим клопотанням учасника справи.

Метою забезпечення позову є вжиття судом заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача від можливих недобросовісних дій з боку відповідачів, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивача, у тому числі з метою запобігання потенційним труднощам у подальшому виконанні такого рішення.

Забезпечення позову застосовується як гарантія задоволення законних вимог позивача. Суд не повинен скасовувати вжиті заходи до виконання рішення або зміни способу його виконання, за винятком випадків, коли потреба у забезпеченні позову з тих чи інших причин відпала або змінились певні обставини, що спричинили застосування заходів забезпечення позову, або забезпечення позову перешкоджає належному виконанню судового рішення (позиція Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду, викладена в постанові від 15.08.2019 у справі №15/155-б).

Вжиття заходів забезпечення позову не зумовлює жодним чином фактичного вирішення спору по суті, оскільки спрямоване виключно на збереження існуючого становища позивача до вирішення спору, недопущення негативних наслідків для позивача у разі задоволення позову, є тимчасовим заходом, який не вирішує наявності будь-якого права, а покликаний лише зупинити (на період вирішення спору) вчинення дій, які можуть мати відповідні юридичні наслідки.

Відтак, заявник відповідного клопотання про скасування заходів забезпечення позову повинен обґрунтувати належними доказами, що потреба у забезпеченні позову з тих чи інших причин відпала або змінились певні обставини, що спричинили застосування заходів забезпечення позову.

Тобто, скасування заходів забезпечення позову з огляду на стаття 145 ГПК України пов`язано зі зміною чи припиненням підстав забезпечення позову і не передбачає перегляду відповідної ухвали про вжиття заходів до забезпечення позову на предмет її правомірності.

В обґрунтування заяви про скасування заходів забезпечення позову заявник зазначає, що наявність заборон, які встановлені ухвалою Господарського суду Житомирської області від 27.12.2019 по справі № 906/1372/19 щодо забезпечення позову повністю виключають можливість в добровільному порядку відповідачам відновити можливі порушення, які є предметом розгляду позовних вимог, та відповідного реагування з його боку на отриманий ним лист від 07.05.2020 №173/05/20 КП "Управління автомобільних шляхів" з проханням в найкоротші терміни вжити заходи щодо проведення в`їзду на АЗС в м. Житомирі по проспекту Незалежності, 29 до належного технічного стану та організування водовідведення дощових вод. Тобто, наявність заборони суду фактично виключає можливість врегулювати спір сторонами в добровільному порядку .

Також заявником в обґрунтування своїх вимог надано копію сертифікату Державної архітектурно - будівельної інспекції від 06.05.2020, виданого на підставі акта готовності об`єкта до експлуатації - АЗС за адресою: м. Житомир, проспект Незалежності,29, що засвідчує відповідність даного об`єкта проектній документації та підтверджує його готовність до експлуатації.

З огляду на вищевикладене, суд вважає наявність підстав для задоволення заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Юпіджі" від 09.07.2020 про скасування заходів забезпечення позову.

Керуючись статтями 145, 233-235 ГПК України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1.Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Юпіджі" від 09.07.2020 про скасування заходів забезпечення позову задовольнити.

2.Скасувати вжиті ухвалою господарського суду Житомирської області від 27.12.2019 у справі № 906/1372/19 заходи забезпечення позову.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та може бути оскаржена.

Повний текст ухвали складено 16.07.2020

Суддя Маріщенко Л.О.

Друк:

1 - в справу

2,4 - сторонам ( рек. з повід.)

5, 6- третім особам ( рек. з повід.)

Дата ухвалення рішення15.07.2020
Оприлюднено17.07.2020
Номер документу90413643
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання вчинити дії,

Судовий реєстр по справі —906/1372/19

Постанова від 21.04.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 09.03.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Бучинська Г.Б.

Рішення від 26.01.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 01.12.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 16.10.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 22.09.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Ухвала від 15.09.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 15.07.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 13.07.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Ухвала від 09.07.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні