Ухвала
від 01.12.2020 по справі 906/1372/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

01 грудня 2020 року м. Житомир Справа № 906/1372/19

Господарський суд Житомирської області у складі судді Маріщенко Л.О.,

розглядаючи справу

за позовом: Житомирської міської ради

до 1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Юпіджі"

2. Товариства з обмеженою відповідальністю "Коростень-МБО"

За участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача:

1. Комунального підприємства "Інспекція з благоустрою м. Житомира" Житомирської міської ради

2. Державної екологічної інспекції Поліського округу

3. Островського Володимира Феліксовича

про зобов`язання вчинити дії,

за участю представників сторін:

від позивача: Черниш Є.М. - дов.№26/1288 від 20.12.2019

від відповідача - 1: не з`явився

від відповідача - 2: не з`явився

від третьої особи - 1:Ходаківський Д.В., довіреність від 02.01.2020

від третьої особи - 2: не з`явився

від третьої особи -3:Островський В. Ф. ,

ВСТАНОВИВ:

09.01.2020 Житомирська міська рада звернулась до господарського суду з позовом до ТОВ "Юпіджі" та ТОВ "Коростень - МБО" про зобов`язання відновити порушений благоустрій території загального користування по проспекту Незалежності, 29 до попереднього стану з відновленням озеленення благоустрою та асфальтобетонного покриття на тротуарі.

Представники відповідачів та третьої особи 2 в судове засідання не з`явились.

01.12.2020 на електронну адресу суду від представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Коростень-МБО" надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

01.12.2020 через загальній відділ канцелярії суду від Громадської організації "Громадська оборона" надійшло клопотання про залучення її до участі у справі № 906/1372/19 у якості третьої особи на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог. При цьому заявник посилається на те, що відповідно до статуту завданням ГО "Громадська оборона" є захист прав і свобод громадян, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних та інших інтересів забезпечення захисту законних прав та інтересів всіх соціальних, вікових, національних верств населення, сприяння розбудові правової держави і встановленню громадського суспільства на засадах принципу верховенства права в територіальній громаді, задоволенню та захисту прав і суспільних інтересів членів організації та інших громадян. В п. 2.4.2 Статуту ГО "Громадська оборона" передбачено право представляти і захищати свої законні інтереси та законні інтереси своїх членів чи інших осіб у будь-яких органах державної влади, в тому числі судах, правоохоронних органах, у органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності та підпорядкування. ТОВ "Юпіджі" та ТОВ "Коростень-МБО" всупереч приписам органів виконавчої влади та відсутності "Оцінки впливу на довкілля" збудували АЗК по проспекту Незалежності, 29 в м. Житомирі. ГО "Громадська оборона" являється позивачем по справі № 240/7108/20/7200/20 до ТОВ "Юпіджі" щодо визнання протиправним будівництва АЗК з пунктом сервісного обслуговування населення, адміністративними приміщеннями, АГЗП та автомийки за адресою: м. Житомир, проспект Незалежності, 29, кадастровий номер 1810136300:05:025:0017 та зобов`язання припинити протиправні дії. Також, в клопотанні зазначено, що до складу ГО "Громадська оборона" входять мешканці , що проживають поблизу проспекту Незалежності, 29 в м. Житомирі, де своїми протиправними діями ТОВ "Юпіджі" та ТОВ "Коростень - МБО" створюють загрозу життю та безпечному довкіллю.

Представник позивача в судовому засіданні заперечив, щодо залучення Громадської організації "Громадська оборона" до участі у справі № 906/1372/19 у якості третьої особи на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог.

Господарський суд, заслухавши пояснення представників сторін, розглянувши клопотання ГО "Громадська оборона" про залучення її до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача, прийшов до висновку про відмову у її задоволені виходячи з такого.

Відповідно до ч.1 та 2 ст.50 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Згідно з ч.3 ст.50 ГПК України, у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Названа норма ст.50 ГПК України зобов`язує заявника зазначити, яким чином рішення у справі може вплинути на права або обов`язки осіб, щодо яких заявлено про залучення до участі у справі в якості третіх осіб, щодо однієї із сторін, тобто які обов`язки можуть виникнути або який вплив зазнають права третіх осіб у майбутньому у відносинах зі сторонами справи в разі задоволення або відмови у задоволенні позову.

Підставою для залучення особи до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог, за нормами ст.50 ГПК України є обґрунтоване твердження про вплив на права та/або обов`язки третіх осіб у майбутньому у відносинах зі сторонами справи в разі задоволення або відмови у задоволенні позову.

Отже, необхідною умовою для набуття особою процесуальних прав та обов`язків третьої особи є вирішення цим судовим рішенням у справі №906/1372/19 питання щодо її прав, свобод, інтересів та (або) обов`язків.

Виклад обставин у поданих клопотанні ГО "Громадська оборона" не свідчать, що рішення у справі може вплинути на її права або обов`язки.

На підставі вищезазначеного, суд відмовляє у задоволенні вищезазначеного клопотання.

Відповідно до пунктів 18, 19 частини 2 статті 182 Господарського процесуального кодексу України у підготовчому засіданні суд призначає справу до розгляду по суті, визначає дату, час і місце проведення судового засідання (декількох судових засідань - у разі складності справи) для розгляду справи по суті; здійснює інші дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

Згідно ст.13 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій. Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість: керує ходом судового процесу; сприяє врегулюванню спору шляхом досягнення угоди між сторонами; роз`яснює у разі необхідності учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов`язки, наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій; сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом; запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов`язків.

Відповідно до ст. 15 ГПК України. Суд визначає в межах, встановлених Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання господарського судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов`язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованої Законом України від 17.07.1997, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Відповідно до ст. 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованої Законом України від 17.07.1997, кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинене особами, які здійснювали свої офіційні повноваження.

Враховуючи, необхідність реалізації конституційного принципу захисту прав і свобод людини і громадянина (ст. 55 Конституції України), суд вважає за необхідне призначити розгляд справи по суті поза межами строків, передбачених ГПК України, згідно положень вказаної Конвенції та конституційних засад, які мають найвищу юридичну силу (ст. 8 Конституції України).

Відповідно до п.3 ч.2 ст.185 ГПК України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

В підготовчому засіданні судом здійснено дії передбачені ст.182 ГПК України. Враховуючи думку осіб, які з`явилися в судове засідання, суд дійшов висновку, що завдання підготовчого провадження виконано, воно підлягає закриттю. Відповідно до п.3 ч.2 ст.185 ГПК України суд призначає справу до судового розгляду по суті.

Згідно з положеннями ч.2 ст.195 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу по суті протягом тридцяти днів з дня початку розгляду справи по суті. Суд вважає за необхідне продовжити строк призначення розгляду справи по суті застосувавши ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Враховуючи вищевикладене, керуючись статтями 120, 121, п.3 ч.2 ст.185, ст.234 ГПК України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Закрити підготовче провадження та призначити справу №906/1372/19 до судового розгляду по суті.

2. Призначити судове засідання на "26" січня 2021 р. о 11:30 в приміщенні господарського суду Житомирської області, в залі судових засідань № 619.

3. При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі, відповідно до ст.60 Господарського процесуального кодексу України, документи, що підтверджують повноваження представників.

4. Ухвала набирає законної сили 02.12.2020 та не підлягає оскарженню.

Суддя Маріщенко Л.О.

Друк:

1 - в справу

2- позивачу (рек)

3,4 - відповідачам (рек.з пов)

5- третій особі Комунальному підприємству "Інспекція з благоустрою м. Житомира" Житомирської міської ради ( 10002, м. Житомир, вул. Гагаріна, 18) ( рек. )

6-Державній екологічній інспекції Поліського округу. (10014, Житомирська обл., м. Житомир, Богунський район, вул. Леха Качинського, буд. 12-А, код ЄДРПОУ 42163803) ( рек. з повід.)

7 - ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) ( рек.)

8-ГО "Громадська оборона" ( м. Житомир, вул. Шевченка, 14, кв. 34) рек

Дата ухвалення рішення01.12.2020
Оприлюднено02.12.2020

Судовий реєстр по справі —906/1372/19

Постанова від 21.04.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 09.03.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Бучинська Г.Б.

Рішення від 26.01.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 01.12.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 16.10.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 22.09.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Ухвала від 15.09.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 15.07.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 13.07.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Ухвала від 09.07.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні