Рішення
від 16.04.2010 по справі 2-425/2010
КАМ'ЯНСЬКО-ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа  № 2-425/2010

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 квітня 2010 року     Кам’янсько-Дніпровський  районний суд Запорізької області в складі:  головуючого                       судді     Юхно Л.М

за участю секретаря                         Черненко О.О.                  

розглянувши у попередньому відкритому судовому засіданні  цивільну справу  за позовом   Кам"янсько-Дніпровського міжрайонного прокурора в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 акціонерного товариства "Кам"янсько-Дніпровська ремонтно-будівельна дільниця" про стягнення заборгованості по заробітній платі,

встановив:

Кам'янсько-Дніпровський міжрайонний прокурор звернувся  до суду з позовом  в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 акціонерного товариства "Кам"янсько-Дніпровська ремонтно-будівельна дільниця" про стягнення заборгованості по заробітній платі, пояснюючи,  що Кам'янсько-Дніпровською міжрайонною прокуратурою проведено перевірку своєчасності виплати заробітної плати в ОСОБА_2 акціонерному товаристві "Кам"янсько-Дніпровська ремонтно-будівельна дільниця" . Перевіркою встановлено, що ОСОБА_1М . працює в ЗАТ "Кам"янсько-Дніпровська РБД".

     Керівництво ЗАТ "Кам"янсько-Дніпровська РБД"  протягом серпня, вересня, жовтня та листопада 2009 року своєчасно не виплачувало ОСОБА_1М .  заробітну плату, в результаті чого утворилась заборгованість з виплати заробітної плати на загальну суму 393 грн. 53 коп.

Не сплачуючи своєчасно заробітну плату ОСОБА_1, керівництво ЗАТ "Кам"янсько-Дніпровська РБД"  грубо порушило вимоги ст. 115 Кодексу Законів про працю України, згідно яких заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором, але не рідше 2 разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів. Названі дії керівництва ЗАТ "Кам"янсько-Дніпровська РБД"   спричиняють значну матеріальну шкоду законним правам та   інтересам громадянина ОСОБА_1

ОСОБА_1 являється малозабезпеченим, в зв'язку з невиплатою їй заробітної плати не може звернутись до суду та не здатен самостійно захищати свої права. В зв'язку з цим прокурор, відповідно до ст. 20 ч. 2 п.6 Закону України "Про прокуратуру" , звертається до суду з цим позовом з метою захисту прав і законних інтересів громадян.

    В судове засідання Кам'янсько-Дніпровський міжрайонний прокурор   не з’явився, від нього надійшла заява в якій він просить суд розглядати справу у його відсутність. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить позов задовольнити.

             ОСОБА_1 в інтересах якого звернувся Кам'янсько-Дніпровський міжрайонний прокурор до суду не з’явився, надав до суду заяву в якій просить справу розглядати у його відсутність, позовні вимоги прокурора підтримує у повному обсязі, просить задовольнити.    

           Представник відповідача ОСОБА_2 акціонерного товариства "Кам"янсько-Дніпровська ремонтно-будівельна дільниця" в судове засідання не з’явився, надіслали заяву, в якій просять суд розглянути справу у їх відсутність, позовні вимоги визнають в повному обсязі.

Дослідивши матеріали справи,  оцінивши всі докази в їх сукупності, суд приходить до наступних висновків:

Позивач перебуває в трудових відносинах з відповідачем з 17.09.2009 р. що підтверджується наказом (а.с. 8).

Сума заборгованості по заробітній платні  підтверджується  матеріалами справи ( а.с. 4) довідкою.  

Згідно ст. 121 Конституції України, у   випадках, передбачених законом на прокуратуру покладено представництво інтересів громадянина або держави в суді.

Це право органів прокуратури закріплено також ст.ст. 20, 36-1 Закону України "Про прокуратуру", що передбачає повноваження прокурора звертатись до суду з заявами про захист прав і законних інтересів громадян, держави, а також підприємств та інших юридичних осіб.

Відповідно до ст. 45 Цивільно-процесуального кодексу України прокурор здійснює у суді представництво інтересів громадян або держави в порядку, встановленому цим кодексом та іншими законами і може здійснювати представництво на будь якій стадії цивільного процесу.

Ст. 116 КЗпП України регламентує, що при звільненні працівника виплата всіх сум,  що належать йому від   підприємства,  установи,  організації,  провадиться  в  день звільнення.  Якщо працівник в  день  звільнення  не  працював,  то зазначені  суми  мають  бути  виплачені  не пізніше наступного дня після  пред'явлення  звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про  нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.  В разі  спору  про  розмір  сум,  належних  працівникові  при звільненні,  власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен в зазначений у цій статті строк  виплатити  не  оспорювану ним суму.

Ст. 117 КЗпП України встановлює, що в разі невиплати з вини власника або  уповноваженого  ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього  Кодексу,   при  відсутності  спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки  по  день  фактичного розрахунку. При наявності  спору   про   розміри   належних   звільненому працівникові  сум  власник  або  уповноважений  ним  орган повинен сплатити зазначене в цій статті відшкодування в  тому  разі,  коли спір вирішено на користь працівника. Якщо спір вирішено на користь працівника частково,  то  розмір  відшкодування  за  час  затримки визначає орган,  який виносить рішення по суті спору.

Таким чином суд вважає, що позов обґрунтований та підлягає задоволенню.              

    В зв"язку з тим, що позовні вимоги підлягають задоволенню, в силу ст. 88 ЦПК України з відповідача необхідно стягнути на користь держави судові витрати: 51 грн. судового збору та 120 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення ведення справи.

На підставі викладеного, керуючись ст. 116, 117 КЗпП України, ст. ст.88, 209, 213, 214, 215, ЦПК України,  суд,

вирішив:

Позовні вимоги Кам"янсько-Дніпровського міжрайонного прокурора в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 акціонерного товариства "Кам"янсько-Дніпровська ремонтно-будівельна дільниця" про стягнення заборгованості по заробітній платі  -  задовольнити.

 Стягнути з ОСОБА_2 акціонерного товариства "Кам"янсько-Дніпровська ремонтно-будівельна дільниця" ,  що знаходиться за адресою: Запорізька область,  м. Кам’янка-Дніпровська, вул. Толстого, 16, розрахунковий рахунок № 26002207171090 у ЗАП РУ ПАТ КБ "Приватбанк" м. Запоріжжя, МФО 813015, КОД ЄДРПОУ 03060066 на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, що проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2,  заборгованість по заробітній платі в сумі 393 (триста дев2яносто три) грн. 53 коп.  

Стягнути з ОСОБА_2 акціонерного товариства "Кам"янсько-Дніпровська ремонтно-будівельна дільниця"    на користь держави судовий збір в розмірі 51 грн. 00 коп. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення в сумі 120 грн.  

           Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Запорізької області через Кам’янсько-Дніпровський районний суд протягом двадцяти днів з дня подачі заяви про апеляційне оскарження. Заява про апеляційне оскарження може бути подана протягом десяти днів з дня проголошення рішення.

Суддя                                                                   Л.М.Юхно    

СудКам'янсько-Дніпровський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення16.04.2010
Оприлюднено22.04.2010
Номер документу9048225
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-425/2010

Рішення від 10.03.2010

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Нікітішин В. П.

Ухвала від 10.03.2020

Цивільне

Зборівський районний суд Тернопільської області

Іваницький О. Р.

Ухвала від 22.01.2019

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Лазарева Г. М.

Рішення від 08.12.2010

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Циганок В. Г.

Рішення від 01.11.2010

Цивільне

Буський районний суд Львівської області

Шендрікова Г. О.

Рішення від 11.03.2010

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Попов Г. Г.

Рішення від 14.05.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Ухвала від 27.04.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Тетервак Н. А.

Ухвала від 25.08.2010

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Шейко П. П.

Ухвала від 02.09.2010

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Шейко П. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні