Ухвала
від 29.07.2020 по справі 294/656/16-ц
ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УКРАЇНА

Житомирський апеляційний суд

Справа №294/656/16-ц Головуючий у 1-й інст. Лесько М. О.

Категорія 39 Доповідач Миніч Т. І.

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 липня 2020 року Житомирський апеляційний суд в складі:

головуючого - судді: Миніч Т.І.

суддів: Трояновської Г.С.,

Павицької Т.М.

секретаря

судового засідання Ковальської Я.В.

без участі сторін

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Житомирі апеляційну скаргу ОСОБА_1

на заочне рішення Чуднівського районного суду Житомирської області від 10 січня 2017 року, ухвалене під головуванням судді Лесько М.О.

у цивільній справі №294/656/16-ц за позовом ОСОБА_2 до Рачківської сільської ради Чуднівського району Житомирської області про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування,-

в с т а н о в и в:

У липні 2016 року ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом. Просив визнати за ним право власності на земельні ділянки в порядку спадкування за законом. В обґрунтування заявлених вимог зазначав, що після смерті його баби ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , відкрилась спадщина на нерухоме майно, а саме на земельні ділянки, розташовані на території Рачківської сільської ради Чуднівського району Житомирської області, яку прийняв його батько - ОСОБА_4 , але спадкових прав не оформив та помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Після його смерті відкрилась спадщина на вказане вище нерухоме майно. Позивач звернувся із заявою про отримання свідоцтва про право на спадщину за законом до нотаріальної контори, однак йому було відмовлено у видачі свідоцтва у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на спірне нерухоме майно.

Заочним рішенням Чуднівського районного суду Житомирської області від 10 січня 2017 року позов задоволено. Визнано за ОСОБА_2 право власності на земельну ділянку площею 1,7901 га. (кадастровий номер 1825887200:05:000: 0051), яка розташована на території Рачківської сільської ради Чуднівського району Житомирської області, в порядку спадкування за законом після смерті його батька - ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визнано за ОСОБА_2 право власності на земельну ділянку площею 10,3256 га. (кадастровий номер 1825887200:02:000:0182), яка розташована на території Рачківської сільської ради Чуднівського району Житомирської області, в порядку спадкування за законом після смерті його батька - ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Цим же рішенням стягнуто з Рачківської сільської ради Чуднівського району Житомирської області на користь ОСОБА_2 судовий збір у розмірі 1 728,41 грн.

У поданій апеляційній скарзі ОСОБА_1 просить вказане рішення суду скасувати та ухвалити нове рішення - про відмову у задоволенні позову. Вирішити питання судових витрат. На думку апелянта, рішення суду першої інстанції незаконне та необґрунтоване, ухвалене з порушенням норм матеріального та процесуального права. На думку апелянта, судом першої інстанції при розгляді справи не було перевірено наявність спадкоємців ОСОБА_3 за заповітом. Суд не залучив його до участі у справі, хоча оскаржуваним рішенням вирішено питання про його права як спадкоємця за заповітом. При цьому зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_3 , яка за життя склала заповіт, за яким все своє майно заповіла апелянту, його брату ОСОБА_4 та їхній сестрі ОСОБА_5 . Після смерті матері відкрилась спадщина на земельну ділянку площею 1,7901 га. (кадастровий номер 1825887200:05:000:0051), та на земельну ділянку площею 10,3256 га. (кадастровий номер 1825887200:02:000:0182), які розташовані на території Рачківської сільської ради Чуднівського району Житомирської області, від якої апелянт не відмовлявся.

Ухвалою Житомирського апеляційного суду від 03 липня 2020 року клопотання ОСОБА_1 про поновлення строку на апеляційне оскарження заочного рішення Чуднівського районного суду Житомирської області від 10 січня 2017 року - задоволено.

Розглянувши справу в межах доводів, викладених в апеляційній скарзі, суд вважає, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає, виходячи з наступного.

Згідно з ч.1 ст.352 ЦПК учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Судом встановлено, що згідно копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 14.06.2016 року Чуднівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області, ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 (а.с.5).

Згідно копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого 02.09.2009 року відділом реєстрації актів цивільного стану Чуднівського районного управління юстиції Житомирської області, ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_4 (а.с.6).

Відповідно до копії свідоцтва про народження ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ) від 02 вересня 2009 року, серія НОМЕР_3 , виданий відділом реєстрації актів цивільного стану Чуднівського районного управління юстиції Житомирської області батьком останнього значиться - ОСОБА_4 (а.с.7).

Згідно довідок №№0467, 0468 від 16.06.2016 року, виданих за підписом в.о. начальника відділу Держгеокадастру у Чуднівському районі ОСОБА_6 , померлій ОСОБА_3 належить на праві власності земельна ділянка площею 1,7901 га., кадастровий номер 1825887200:05:000:0051, земельна ділянка площею 10,3256 га., кадастровий номер 1825887200:02:000:0182, які розташовані на території Рачківської сільської ради Чуднівського району (а.с.10,11).

Відповідно до копії довідки №130 від 01.06.2016 року, виданої виконавчим комітетом Рачківської сільської ради Чуднівського району Житомирської області, ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , була зареєстрована та проживала разом із сином ОСОБА_4 та внуком ОСОБА_2 (а.с.8).

Також, судом встановлено, що позивач звертався з письмовою заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину до Чуднівської державної нотаріальної контори Житомирської області, однак державним нотаріусом йому було відмовлено у видачі свідоцтва у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на нерухоме майно. 01.12.2009 року надійшла заява ОСОБА_5 про прийняття спадщини після смерті брата ОСОБА_4 (а.с.4).

В даному випадку, оскаржуючи рішення суду в даній справі, апелянт посилається на те, що зазначеним рішенням зачіпаються його права як спадкоємця за заповітом.

На підтвердження своїх доводів апелянт подав до суду дублікат заповіту від 13.06.2006 року, посвідчений секретарем Рачківської сільської ради Чуднівського району Житомирської області Гайдаманчук К.Б. і зареєстрований в книзі нот.дій за №35 (а.с.39). Зі змісту заповіту вбачається, що ОСОБА_3 на випадок своєї смерті все своє майно заповіла: ОСОБА_5 , ОСОБА_1 , ОСОБА_4 .

Разом з тим, апеляційний суд приходить до висновку, що відсутні достатні підстави вважати, що спадкові права апелянта порушені.

При цьому суд виходить з наступного.

Відповідно до ст.1216 Цивільного кодексу України (надалі по тексту - ЦК України ) спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч.2 ст.1223 ЦК України у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом мають особи, визначені у статтях 1261-1265 ЦК України .

Відповідно до ст.1261 Цивільного кодексу України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачатi за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ч.ч.1-3,5 ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно з ч.1 ст.1269 ЦК спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

В даному випадку матеріали справи свідчать про те, що батько позивача та сам позивач проживали в одному будинку з померлою ОСОБА_3 .

Ці обставини підтверджують факт прийняття спадщини ОСОБА_4 після смерті своєї матері, а також позивачем - після смерті свого батька.

Проте, апелянтом не надано доказів про прийняття спадщини за заповітом після смерті своєї матері в установленому законом порядку. А отже, відсутні підстави вважати його спадкоємцем спірного майна та порушеним його права як спадкоємця, оскільки він не реалізував своє право на прийняття спадщини.

За таких підстав суд першої інстанції правильно вважав, що позовні вимоги підлягали задоволенню як обґрунтовані, а тому визнав за ОСОБА_2 право власності на земельні ділянки, розташовані на території Рачківської сільської ради Чуднівського району Житомирської області в порядку спадкування за законом після смерті його батька - ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно з п.3 ч.1 ст.362 ЦПК якщо після відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою, поданою особою з підстав вирішення судом питання про її права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, встановлено, що судовим рішенням питання про права, свободи, інтереси та (або) обов`язки такої особи не вирішувалося, суд апеляційної інстанції закриває апеляційне провадження.

У зв`язку з наведеним апеляційне провадження в даній справі підлягає закриттю.

Керуючись ст.ст.258,259,367,374,362,381-384 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в:

Закрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на заочне рішення Чуднівського районного суду Житомирської області від 10 січня 2017 року, ухвалене під головуванням судді Лесько М.О.

у цивільній справі №294/656/16-ц за позовом ОСОБА_2 до Рачківської сільської ради Чуднівського району Житомирської області про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування.

Ухвала набирає законної сили з дня її прийняття і з цього дня протягом тридцяти днів може бути оскаржена у касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду.

Головуючий: Судді:

СудЖитомирський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення29.07.2020
Оприлюднено31.07.2020
Номер документу90682356
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —294/656/16-ц

Ухвала від 27.04.2023

Цивільне

Чуднівський районний суд Житомирської області

Лесько М. О.

Ухвала від 29.07.2020

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Миніч Т. І.

Ухвала від 13.07.2020

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Миніч Т. І.

Ухвала від 13.07.2020

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Миніч Т. І.

Ухвала від 03.07.2020

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Миніч Т. І.

Ухвала від 03.07.2020

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Миніч Т. І.

Рішення від 10.01.2017

Цивільне

Чуднівський районний суд Житомирської області

Лесько М. О.

Ухвала від 13.07.2016

Цивільне

Чуднівський районний суд Житомирської області

Лесько М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні