Ухвала
від 14.08.2020 по справі 216/7590/19
ЦЕНТРАЛЬНО-МІСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 216/7590/19

Провадження 1-кс/216/1989/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.08.2020 року м. Кривий Ріг

Дніпропетровської області

Слідчий суддя Центрально-Міський районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю:

прокурора - ОСОБА_3 ,

слідчого ОСОБА_4 ,

підозрюваного ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6 ,

потерпілого ОСОБА_7 ,

представника потерпілого ОСОБА_8 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Кривому Розі заяву потерпілого ОСОБА_7 про відвід від участі у кримінальному провадженні захисника підозрюваного, адвоката ОСОБА_6 -

ВСТАНОВИВ:

Слідчим відділом, Криворізького ВП ГУНП в Дніпропетровській області, проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 1219040230002165 від 10.12.2019 року за ст.. 115 ч. 1 КК України за фактом вбивста ОСОБА_9 .

Потерпілий ОСОБА_7 , звернувся до суду з заявою про відвід захиснику підозрюваного ОСОБА_10 адвокату ОСОБА_6 .

В заяві зазначив, що у даному кримінальному провадженні повідомлено про підозру ОСОБА_11 за ст. 115 ч. 1 КК України.

Захист підозрюваного здійснює на підставі доручення Центру надання безоплатної правової допомоги адвокат ОСОБА_6 , свідоцтво №3472 від 06.10.201 7 року.

За клопотанням потерпілого ОСОБА_7 були викликані для допиту та допитані 7 липня 2020 року такі свідки: дружина підозрюваного, ОСОБА_12 , а також її батько, ОСОБА_13 . їх інтереси під час допиту представляв захисник підозрюваного ОСОБА_6 , що на думку потерпілого та його адвоката є не припустимим та порушує ч. 1 ст. 46 КПК України, відповідно до змісту якої, захисник не має права взяти на себе захист іншої особи або надавати їй правову допомогу, якщо це суперечить інтересам особи, якій він надає або раніше надавав правову допомогу; ст. 28 Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» яка також встановлює заборону на укладення договору про надання правової допомого у разі конфлікту інтересі; Рішення №120 Ради адвокатів України «Про затвердження роз`яснення щодо наявності конфлікту інтересів при наданні правової допомоги клієнтам з різним процесуальним статусом в кримінальних провадженнях» від 15.11.2019 року.

В судовому засіданні потерпілий ОСОБА_7 , повністю підтримав свою заяву, просив її задовольнити, з підстав викладених у заяві.

Захисник підтримав клопотання про відвід адвоката ОСОБА_6 - захисника підозрюваного ОСОБА_10 та просив його задовольнити.

Адвокат ОСОБА_6 , в судовому засіданні проти заяви потерпілого ОСОБА_7 заперечував, пояснив, що свідок ОСОБА_13 є тестем підозрюваного, а свідок ОСОБА_12 є дружиною підозрюваного ОСОБА_10 , тому вважає, що конфлікту інтересів в представництві цих осіб та підозрюваного не існує. Також зазначив, що підозрюваний ОСОБА_10 надавав слідчому ОСОБА_4 заяву- згоду, в якій не заперечував проти того, щоб адвокат ОСОБА_6 був захисником ОСОБА_12 та її батька ОСОБА_13 під час допиту їх у якості свідків. Потерпілому ОСОБА_7 про існування такої заяви згоди не повідомляв, оскільки вважає, що не зобов`язаний цього робити.

Підозрюванний ОСОБА_10 в судовому засіданні підтвердив, що дійсно в травні місяці надавав згоду, в якій не заперечував проти того, щоб адвокат ОСОБА_6 був захисником ОСОБА_12 та її батька ОСОБА_13 під час допиту їх у якості свідків, вважає, що конфлікту інтересу немає, крім того зазначає, що він не має наміру відмовлятися від послуг адвоката ОСОБА_6 .

Слідчий ОСОБА_4 в судовому засіданні пояснила, що в її провадженні знаходиться кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_10 за ч.1 ст. 115 КК України, адвокат ОСОБА_6 спочатку є захисником підозрюваного Дмітрієва за доручення центру з надання безоплатної правової допомоги. Адвокат ОСОБА_6 в травні 2020 року вона отримала згоду ОСОБА_10 , в якій не заперечував проти того, щоб адвокат ОСОБА_6 був захисником ОСОБА_12 та її батька ОСОБА_13 під час допиту їх у якості свідків, оскільки ОСОБА_14 і ОСОБА_15 є близькими родичами, при допиті в червні в якості свідків, отримавши угоду на надання правової допомоги від ОСОБА_6 на представлення їх інтересів під час допиту в якості свідків, в неї не виникло питань щодо допуску адвоката до цією слідчої дії. Конфлікту інтересів у даній ситуації вона не вбачає.

Прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні заперечував проти заявленого клопотання, вважає його не вмотивованим та не обґрунтованим, вважає, що конфлікту інтересів немає, але при задоволенні вказаної заяви буде порушено право на захист підозрюваного ОСОБА_10 .

Розглянувши заявлене клопотання про відвід захиснику-адвокату ОСОБА_6 , заслухавши думку учасників процесу, дослідивши письмові матеріали справи суд прийшов до наступного висновку.

Статтею 46 КПК України встановленізагальні правила участі захисника у кримінальному провадженні, так пунктом встановлено що: Захисник не має права взяти на себе захист іншої особи або надавати їй правову допомогу, якщо це суперечить інтересам особи, якій він надає або раніше надавав правову допомогу.

Стаття 78КПК Українивизначає підстави для відводу захисника, представника, а саме:

1. Захисником, представником не має права бути особа, яка брала участь у цьому ж кримінальному провадженні як слідчий суддя, суддя, присяжний, прокурор, слідчий, потерпілий, цивільний позивач, цивільний відповідач, експерт, спеціаліст, представник персоналу органу пробації, перекладач.

2. Особа не має права брати участь у цьому ж кримінальному провадженні як захисник або представник також у випадках:

1) якщо вона у цьому провадженні надає або раніше надавала правову допомогу особі, інтереси якої суперечать інтересам особи, яка звернулася з проханням про надання правової допомоги;

Відповідно до частини першої статті 28 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність"адвокату, адвокатському бюро або адвокатському об`єднанню забороняється укладати договір про надання правової допомоги у разі конфлікту інтересів.

Адвокату забороняється укладати договір про надання правової допомоги і він зобов`язаний відмовитися від виконання договору, укладеного адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням, у разі, якщо, зокрема, адвокат надає правову допомогу іншій особі, інтереси якої можуть суперечити інтересам особи, яка звернулася щодо укладення договору про надання правової допомоги.

Неприпустимість конфлікту інтересів передбачено у статті 9 Правил адвокатської етики, за приписами якої під конфліктом інтересів слід розуміти суперечність між особистими інтересами адвоката та його професійними правами і обов`язками перед клієнтом, наявність якої може вплинути на об`єктивність або неупередженість під час виконання адвокатом його професійних обов`язків, а також на вчинення чи не вчинення ним дій під час здійснення адвокатської діяльності.

Адвокат без письмового погодження з клієнтами, щодо яких виник конфлікт інтересів, не може представляти або захищати одночасно двох або більше клієнтів, інтереси яких є взаємно суперечливими, або вірогідно можуть стати суперечливими, а також за таких обставин надавати їм професійну правничу (правову) допомогу.

У разі отримання адвокатом конфіденційної інформації від клієнта, якому він надавав професійну правничу (правову) допомогу, пов`язаної з інтересами нового клієнта при наданні правничої допомоги, адвокат зобов`язаний отримати письмове погодження клієнтів, між якими виник конфлікт інтересів.

Адвокат без письмового погодження з клієнтом, щодо якого виник конфлікт інтересів, не може представляти, захищати клієнта чи надавати йому професійну правничу (правову) допомогу, якщо інтереси клієнта суперечать власним інтересам адвоката.

За відсутності письмового погодження клієнта, в разі виникнення конфлікту інтересів в процесі реалізації адвокатом договору, такий договір має бути розірваний з дотриманням умов, визначених цими Правилами.

Положеннями частини четвертої статті 41 Правил адвокатської етики обумовлено, що адвокату, який здійснював (здійснює) захист клієнта за дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги, забороняється укладати договір на надання професійної правничої (правової) допомоги цьому ж клієнту у цьому провадженні, а також з цих самих чи пов`язаних з ними обставинах, по яких адвоката було залучено для надання безоплатної правової допомоги.

В судовому засіданні встановлено, що свідки ОСОБА_14 та ОСОБА_16 є близькими родичами підозрюваного ОСОБА_10 , що підтверджується свідоцтвом про народження ОСОБА_14 та двома свідоцтвами про укладення шлюбу, також було встановлено, що підозрюваним ОСОБА_10 було надано слідчій ОСОБА_4 заяву згоду, в якій не заперечував проти того, щоб адвокат ОСОБА_6 був захисником ОСОБА_12 та її батька ОСОБА_13 під час допиту їх у якості свідків, повноваження адвоката ОСОБА_6 під час допиту було підтверджено двома договорами на надання правової допомоги та копіями свідоцтва про зайняття адвокатською діяльністю.

Крім того, на зауваження адвоката ОСОБА_8 , як буде проводитися одночасний допит свідків ОСОБА_14 та Троцького, а також підозрюваного ОСОБА_10 , суд звертає увагу на те, що у разі реалізації такої слідчої дії, як одночасний допит зазначених осіб та в разі виникнення конфлікту інтересів в процесі цієї слідчої дії, відповідно до ст. 9 Правил адвокатської етики, такий договір має бути розірваний з дотриманням умов, визначених цими Правилами.

Також, одним із загальних засад кримінального провадження є принцип безпосередності дослідження доказів, який встановлений статтею 23 КПК України, відповідно до якої суд досліджує докази безпосередньо, показання учасників кримінального провадження суд отримує усно. Не можуть бути визнані доказами відомості, що містяться в показаннях, речах і документах, які не були предметом безпосереднього дослідження суду, крім випадків, передбачених цим Кодексом. Суд може прийняти як доказ показання осіб, які не дають їх безпосередньо в судовому засіданні, лише у випадках, передбачених цим Кодексом. Сторона обвинувачення зобов`язана забезпечити присутність під час судового розгляду свідків обвинувачення з метою реалізації права сторони захисту на допит перед незалежним та неупередженим судом.

Враховуючи вищевикладене, заява про відвід захиснику підозрюваного ОСОБА_10 адвокату ОСОБА_6 , не підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.3, 36, 37, 77, 80, 81 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви потерпілого ОСОБА_7 про відвідзахиснику підозрюваного ОСОБА_10 адвокату ОСОБА_6 - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЦентрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення14.08.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90965784
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗаява про відвід судді

Судовий реєстр по справі —216/7590/19

Ухвала від 13.08.2020

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Онопченко Ю. В.

Ухвала від 05.08.2020

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Онопченко Ю. В.

Ухвала від 05.08.2020

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Онопченко Ю. В.

Ухвала від 05.08.2020

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Онопченко Ю. В.

Ухвала від 14.08.2020

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Бутенко М. В.

Ухвала від 14.08.2020

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Бутенко М. В.

Ухвала від 16.07.2020

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Бутенко М. В.

Ухвала від 16.07.2020

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Бутенко М. В.

Ухвала від 10.07.2020

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Бутенко М. В.

Ухвала від 12.06.2020

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Бутенко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні