Ухвала
від 05.08.2020 по справі 216/7590/19
ЦЕНТРАЛЬНО-МІСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 216/7590/19

Провадження № 1-кс/216/2028/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів

05.08.2020 місто Кривий Ріг

Дніпропетровської області

Слідчий суддя Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання слідчого СВ Криворізького відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Криворізької місцевої прокуратури № 3 Дніпропетровської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступдо речейі документів у кримінальному провадженні № 12019040230002165 від 10.12.2019 року за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.1 ст.115 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВКриворізького відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з указаним клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, яке мотивував таким слідчим відділом Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню № 12019040230002165 від 10.12.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що 09.12.2019 приблизно о 16:00 годині ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , знаходився на ділянці місцевості поблизу АЗС " ІНФОРМАЦІЯ_2 " за адресою: АДРЕСА_1 , де спілкувався зі своїм знайомим ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Під час спілкування між ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , на ґрунті раніше виниклих суперечок, виникла сварка. Під час сварки, у ОСОБА_5 , з мотивів раптово виниклої гострої неприязні до ОСОБА_6 , виник намір на заподіяння смерті останньому.

Діючи з цією метою, ОСОБА_5 , 09.12.2019 приблизно о 16:00 годині, знаходячись на ділянці місцевості поблизу АЗС " ІНФОРМАЦІЯ_2 " за адресою: АДРЕСА_1 , умисно, з мотивів гострої неприязні до ОСОБА_6 , усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки у вигляді смерті ОСОБА_6 та бажаючи настання саме таких наслідків, наніс останньому не менше двох ударів, підшуканим на місці камінням, в життєво важливий орган голову.

Від отриманих ударів камінням в голову, ОСОБА_6 не устоявши на ногах впав на землю та в короткий проміжок часу помер на місці злочину в результаті несумісних з життям тілесних ушкоджень в області голови.

Після цього, ОСОБА_5 , впевнившись в доведенні злочинного наміру до кінця, з метою приховання вчиненого ним особливо тяжкого злочину умисного вбивства ОСОБА_6 , перемістив труп останнього до салону власного автомобілю "Toyota Camry" білого кольору державний знак НОМЕР_1 , яким приїхав на місце зустрічі з ОСОБА_6 , та перевіз труп до водоймища, розташованого по вул. Залізнична в селі Суботці Знам?янського району Кіровоградської області, де, завернувши труп у поліетиленову плівку та за допомогою підшуканих на березі підручних засобів 10.12.2019 приблизно об 11:00 годині затопив труп ОСОБА_6 на дні водоймища, тіло якого 28.02.2020 було виявлено працівниками поліції під час обстеження дна водоймища.

Внаслідок умисних злочинних дій ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , згідно лікарського свідоцтва про смерть № 484 від 29.02.2020 виданого Криворізькім міжрайонним відділом КЗ " ІНФОРМАЦІЯ_4 ", заподіяні тілесні ушкодження у вигляді: набряку головного мозку, розтрощення черепу, відкритої черепно-мозкової травми, які й призвели до смерті ОСОБА_6 .

Під час досудового розслідування потерпілим визнано сина загиблого ОСОБА_6 ОСОБА_7 , який вважає, що матеріали справи та встановлені обставини свідчать про неправдивість показів підозрюваного щодо мотиву і обставин вбивства, оскільки є нелогічними та непідтвердженими унаслідок не проведення слідчих та розшукових дій на яких він наполягає. На його думку, більш логічними та більш вірогідними є версії вбивства як з корисливих мотивів, за попередньою змовою групою осіб, так і з метою приховування іншого злочину вчиненого щодо ОСОБА_6 (зокрема, намагання протиправно заволодіти підприємством або примушування ОСОБА_6 до виконання або невиконання цивільно-правових обов`язків, так і з метою заволодіння іншим майном).

У зв?язку із чим потерпілим 14.04.2020 слідчому подано клопотання про доповнення досудового слідства, зокрема й про отримання тимчасового доступу до відеозаписів з камер відеоспостереження торгівельного центру " ІНФОРМАЦІЯ_5 " в м. Кропивницький та майданчику для паркування автомобілів біля нього. При цьому, зі слів потерпілого, відеозаписи з Торговельного центру " ІНФОРМАЦІЯ_5 " м.Кропивницький зберігаються в архівах ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " в м. Київ.

Постановою слідчого в задоволенні клопотання, зокрема в частині щодо отримання тимчасового доступу до відеозаписів з камер відеоспостереження торгівельного центру " ІНФОРМАЦІЯ_5 " в м. Кропивницький та майданчику для паркування автомобілів біля нього, відмовлено з тих підстав, що відповідно до відповіді Торговельного центру " ІНФОРМАЦІЯ_5 " м.Кропивницький від 01.03.2020 відеозаписи з камер зовнішнього та внутрішнього спостережень за 10.12.2019 відсутні, оскільки відеозаписи зберігаються в архіві протягом тижня, а потерпілим не надано жодних підтверджуючих його аргументи даних.

Однак ухвалою слідчого судді Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу від 12.06.2020, постанову слідчого від 17.04.2020 скасовано та зобов?язано орган досудового розслідування виконати слідчі (розшукові) дії на яких наполягав потерпілий.

Відповідно до ст. 129-1 Конституції України судове рішення є обов`язковим до виконання.

Відповідно до загальних засад кримінального провадження, зокрема засади доступу до правосуддя та обов`язковості судових рішень, що закріплено в ч.2 ст.21 КПК України, яка передбачає, що вирок та ухвала суду, що набрали законної сили в порядку, визначеному цим Кодексом, є обов`язковими і підлягають безумовному виконанню на всій території України.

Відповідно до ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Таким чином з метою виконання ухвали слідчого судді від 12.05.2020, якою зобов?язано орган досудового розслідування виконати слідчі (розшукові) дії зазначені у клопотанні потерпілого, для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування злочину, шляхом отримання відомостей, які містяться у відеозаписах з камер спостереження, котрі є необхідними для належної кваліфікації вчиненого діяння у даному провадженні, у органу досудового розслідування виникла потреба у дослідженні даної інформації, а саме відеозаписів за 10.12.2019 з камер зовнішнього та внутрішнього спостережень, розташованих у Будівельно-господарському гіпермаркеті " ІНФОРМАЦІЯ_5 " ( АДРЕСА_2 ).

Доступ до інформації, що міститься на вказаних відеозаписах, має важливе значення для подальшого розслідування кримінального провадження та може використовуватися, як доказ.

В разі отримання вищевказаних відомостей та документів з`явиться можливість в безпосередньому використанні останніх у кримінальному провадженні та встановлення в повному обсязі обставин вчинення кримінального правопорушення.

Посилаючись на викладене, слідчий просив надати йому дозвіл на тимчасовий доступ до зазначених речей з можливістю їх вилучення та на підставі ч.2 ст.163 КПК України розглянути клопотання без виклику представників товариства з обмеженою відповідальністю " ІНФОРМАЦІЯ_5 "

Слідчий у судове засідання не з`явився, надавши заяву про розгляд клопотання за його відсутності, при цьому просив клопотання задовольнити з наведених у ньому підстав.

На підставіч.2ст.163КПК Українипредставник особи, у володінні якої знаходяться речі, у судове засідання не викликався.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно дост.159КПК Українитимчасовий доступдо речейі документівполягає унаданні сторонікримінального провадженняособою,у володінніякої знаходятьсятакі речіі документи,можливості ознайомитисяз ними,зробити їхкопії тавилучити їх(здійснитиїх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Згідноз положеннямич.2ст.160КПК Україниу клопотанніпро тимчасовийдоступ доречей ідокументів,зокрема,зазначаються: речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати; підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Частинами 5, 7 ст. 163 КПК України визначено, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Наведені в клопотанні обставини та додані до нього матеріали дають слідчому судді достатні підстави вважати, що зазначені в клопотанні речі перебувають у володінні товариства з обмеженою відповідальністю " ІНФОРМАЦІЯ_5 ", містять відомості, які мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, не становлять собою та не включають речей, які містять охоронювану законом таємницю, а вилучення вказаних у клопотанні речей необхідне для належної кваліфікації вчиненого діяння у даному провадженні.

За встановлених обставин слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого є достатньо обґрунтованим, тому його слід задовольнити.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 131, 132, 159-165, 369-372 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого СВ Криворізького відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати слідчому СВ Криворізького відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до речей, які перебувають у володінні товариства з обмеженою відповідальністю " ІНФОРМАЦІЯ_5 ", що розташовано за адресою: АДРЕСА_3 , а саме: до відеозаписів за 10.12.2019 з камер зовнішнього та внутрішнього спостережень, розташованих у Будівельно-господарському гіпермаркеті " ІНФОРМАЦІЯ_5 " ( АДРЕСА_2 ), з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні Товариства зобмеженою відповідальністю" ІНФОРМАЦІЯ_5 "(ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) ( АДРЕСА_4 ).

Зобов`язати посадових осіб товариства з обмеженою відповідальністю " ІНФОРМАЦІЯ_5 ", що розташовано за адресою: АДРЕСА_3 , надати слідчому СВ Криворізького відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі речей з можливістю їх вилучення .

Строк дії ухвали встановити до 05.09.2020 року.

Роз`яснити,що відповіднодо частини1статті 166КПК Україниу разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Надати слідчому СВ Криворізького відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 оригіналухвали протимчасовий доступдо речейдля пред`явлення,а копію длявручення посадовим осіб товариства з обмеженою відповідальністю " ІНФОРМАЦІЯ_5 ", що розташовано за адресою: АДРЕСА_3 .

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Ухвала слідчого судді, яка не може бути оскаржена, набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЦентрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення05.08.2020
Оприлюднено04.06.2024
Номер документу91272833
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —216/7590/19

Ухвала від 13.08.2020

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Онопченко Ю. В.

Ухвала від 05.08.2020

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Онопченко Ю. В.

Ухвала від 05.08.2020

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Онопченко Ю. В.

Ухвала від 05.08.2020

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Онопченко Ю. В.

Ухвала від 14.08.2020

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Бутенко М. В.

Ухвала від 14.08.2020

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Бутенко М. В.

Ухвала від 16.07.2020

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Бутенко М. В.

Ухвала від 16.07.2020

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Бутенко М. В.

Ухвала від 10.07.2020

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Бутенко М. В.

Ухвала від 12.06.2020

Кримінальне

Центрально-Міський районний суд м.Кривого Рогу

Бутенко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні