Вирок
від 25.11.2008 по справі 1-130/2008
КОРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1-130/2008р.

ВИРОК

 ім’ям України

25 листопада 2008 р. Місцевий суд Корюківського району

Чернігівської області у складі:

головуючого - судді Чурупченка М. І.,

при секретарі - Макуха О.О.,

з участю прокурора - Жоголко Н.Б.,

потерпілого - ОСОБА_1,

підсудної - ОСОБА_2,

адвоката підсудної - ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Корюківці Чернігівської області кримінальну справу по обвинуваченню:

ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженку ІНФОРМАЦІЯ_2, мешканку м. Корюківки, вул. Першотравнева, 27, Корюківського району Чернігівської області, ІНФОРМАЦІЯ_3, українку, непрацюючу, неодружену, невійськовозобов’язану, має на утриманні одну неповнолітню дитину, раніше не судиму, громадянку України,

за ст. 121 ч. 1 КК України, -

встановив:

06 червня 2008 року близько 11 години в м. Корюківці по вул. Колгоспній, 32, Корюківського району Чернігівської області, підсудна ОСОБА_2, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, в ході сварки зі своїм співмешканцем ОСОБА_1, яка виникла на грунті особистих неприязних стосунків, умисно завдала йому удар кухонним ножем в груди, в результаті чого потерпілому ОСОБА_1 було заподіяно тілесні ушкодження у вигляді проникаючого ножового поранення грудної клітини з наявністю колото-різаної рани на передній поверхні грудної клітини зліва, по парастернальній лінії між 3 та 4 ребром наскрізного поранення перікарду та стінки правого шлуночка серця ускладнених тампонадою, які згідно висновку судово-медичної експертизи відносяться до категорії тяжких тілесних ушкоджень за ознакою небезпеки для життя в момент їх заподіяння.

Як у ході досудового слідства, так і в судовому засіданні підсудна ОСОБА_2 вину свою визнала повністю, у скоєному щиро розкаялась та пояснила, що вона проживала разом з ОСОБА_1 на квартирі у господаря ОСОБА_4 за адресою: вул. Колгоспна, 32, Корюківського району Чернігівської області. 06.06.2008 року вони разом з ОСОБА_1, поснідавши із вживанням спиртних напоїв, вирішили поклеїти шпалери в будинку, під час поклейки яких між ними виникла сварка, в ході якої вона намагалась пошкодити себе ножем, а коли потерпілий намагався вибити ніж у неї, то вдарила його цим кухонним ножем в ліву частину грудної клітки. Після чого вона розбудила ОСОБА_4, який в цей час спав, і який потім викликав швидку допомогу. Щиро розкаюється і просить суворо її не карати, цивільний позов визнає повністю.

У судовому засіданні потерпілий ОСОБА_1 показав, що він проживав на квартирі у господаря ОСОБА_4 разом зі своєю співмешканкою ОСОБА_2 (підсудною по справі), 06.06.2008 року, поснідавши разом з нею із вживанням спиртних напоїв, вони клеїли шпалери в будинку, під час чого у них виникла сварка, в ході якої підсудна вибігла до кухні і повернувшись з кухонним ножем у руках, хотіла поранити себе, але коли він намагався забрати ніж, нанесла йому удар ножем в область грудей. Потім йому ОСОБА_4, викликав швидку допомогу, яка приїхавши забрала його до лікарні, по дорозі до якої він втратив свідомість і до тями прийшов наступного дня у реанімаційному відділенні Корюківської ЦРЛ Чернігівської області. Просить суворо не карати підсудну, не позбавляти волі(а.с. 43).

Свідок ОСОБА_4 в судовому засіданні показав, що у нього в будинку знімали кімнату підсудна з ОСОБА_1, 06.06.2008 року близько 11 години його розбудила підсудна, яка сказала йому щоб він викликав швидку допомогу, так як вона вдарила ножем в груди ОСОБА_1. Коли він вийшов на кухню, то побачив там ОСОБА_1, який тримався за груди руками, з лівої сторони в області грудної клітки з-під руки в нього текла кров, після чого викликав швидку допомогу (а.с. 44).

Вина підсудної, крім її свідчень, показань потерпілого, свідка повністю доводиться матеріалами справи, а саме: заявою ОСОБА_1 (а.с. 4); відношенням Корюківської ЦРЛ Чернігівської області (а.с. 2); протоколом огляду місця події (а.с. 7-9); явкою з повинною (а.с. 14); протоколом добровільної видачі ножа (а.с. 20); протоколом відтворення обставин та обстановки події (а.с. 45-46); постановами про залучення до справи речових доказів: ножа, двох ганчірок та газетної статті (а.с. 22, 24, 29); висновком судово-медичного експерта, в якому зазначено, що у гр. ОСОБА_1 мається тілесне ушкодження у вигляді: проникаючого ножового поранення грудної клітки з наявністю колото-різаної рани на передній поверхні грудної клітки зліва, по парастернальній лінії між 3 та 4 ребром наскрізного поранення перікаду та стінки правого шлуночка серця ускладнених тампонадою, що відносяться до категорії тяжких тілесних ушкоджень за ознаками небезпеки для життя (а.с. 32-33); актом амбулаторної судово-психіатричної експертизи, згідно якої ОСОБА_2 психічними захворюваннями не страждає, їх клінічних ознак під час інкримінованого їй діяння у неї не виявлено, тому під час інкримінованого їй діяння вона могла усвідомлювати свої дії та керувати ними. У ОСОБА_2 маються клінічні ознаки психічних та поведінкових розладів внаслідок вживання алкоголю з синдромом залежності (а.с. 69-73) та іншими матеріалами справи.

Враховуючи вказане, та те що фактичні обставини справи ніким не оспорюються, суд вважає, що дії підсудної ОСОБА_2 правильно кваліфіковані органом досудового слідства за ст. 121 ч. 1 КК України, тобто вона умисно нанесла тяжкі тілесні ушкодження потерпілому, небезпечні для життя в момент заподіяння.

Призначаючи підсудній покарання, суд враховує характер і ступінь суспільної небезпеки скоєного, вчинений злочин є тяжким злочином, конкретні обставини вчинення злочину; обставини, які пом’якшують покарання - з»явлення із зізнанням, щире каяття, надання допомоги потерпілому після вчинення злочину; обставини, які обтяжують покарання - вчинення злочину в стані алкогольного сп’яніння; особу підсудної, яка за місцем проживання характеризується посередньо, за попереднім місцем проживання негативно, працездатна, але ніде не працює, раніше не судима та не притягувалась ні до кримінальної, ні до адміністративної відповідальності, має на утриманні одну неповнолітню дитину та інші обставини, а тому підсудній слід призначити мінімальне покарання у виді позбавлення волі на строк, в межах передбачених санкцією ст. 121 ч. 1 КК України, однак з урахуванням вищенаведеного, до неї слід застосувати ст. 75 КК України і звільнити її від відбування призначеного покарання з випробуванням та покладенням на неї ряду обов’язків на час іспитового строку відповідно до ст. 76 КК України, бо її виправлення та перевиховання можливе і без ізоляції від суспільства.

За таких обставин запобіжний захід підсудній ОСОБА_2 слід змінити з тримання під вартою в СІЗО № 32 м. Новгород-Сіверський Чернігівської області на підписку про невиїзд, звільнивши її з-під варти в залі судового засідання в приміщенні Корюківського райсуду Корюківського району Чернігівської області.

По справі прокурором Корюківського району Чернігівської області заявлений цивільний позов про стягнення з підсудної на користь Корюківської ЦРЛ Чернігівської області - 470 гривень 90 копійок у відшкодування збитків, витрачених на лікування потерпілого лікувальним закладом, тому підлягають стягненню з підсудної на користь лікувального закладу, оскільки вона визнається винною у скоєнні даного злочину і позов визнає повністю.

Речові докази: кухонний ніж по набранню вироком чинності слід залишити у власника ОСОБА_4, а дві ганчірки, які зберігаються в Корюківському РВ УМВС України в Чернігівській області слід знищити.

По справі судових витрат немає.

Керуючись ст. ст. 323 -324 КПК України, суд -

засудив:

Визнати ОСОБА_2 винною за ст. 121 ч. 1

КК України і призначити їй покарання - 5 (п»ять) років позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України засуджену ОСОБА_2 звільнити від відбування призначеного їй судом покарання з випробуванням на іспитовий строк - 3 (три) роки.

Відповідно до ст. 76 КК України покласти на засуджену ОСОБА_2 на час іспитового строку такі обов’язки: не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу органів кримінально-виконавчої системи, повідомляти ці органи про зміну місця проживання, роботи чи навчання, з’являтись для реєстрації в органи кримінально-виконавчої системи.

Стягнути з засудженої ОСОБА_2 на користь Корюківської ЦРЛ Чернігівської області витрати, затрачені лікувальним закладом на лікування потерпілого ОСОБА_1 у розмірі - 470 (чотириста сімдесят) гривень 90 копійок.

Речові докази: кухонний ніж, що зберігається у власника - ОСОБА_4, по набранню вироком чинності залишити у його користуванні, а дві ганчірки, які зберігаються в Корюківському РВ УМВС України в Чернігівській області - знищити.

Запобіжний захід засудженій ОСОБА_2 змінити з тримання під вартою в СІЗО № 32 м. Новгород-Сіверський Чернігівської області на -підписку про невиїзд, звільнивши її з-під варти в залі судового засідання в приміщенні Корюківського районного суду Чернігівської області.

На вирок суду протягом п’ятнадцяти діб з моменту його проголошення може бути подана апеляція.

СудКорюківський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення25.11.2008
Оприлюднено14.05.2010
Номер документу9108639
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-130/2008

Ухвала від 30.01.2015

Кримінальне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Вирок від 03.11.2008

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Юрій Костянтинович

Вирок від 03.11.2008

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Овсієнко Юрій Костянтинович

Постанова від 30.01.2008

Кримінальне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Богомолова Л.В.

Постанова від 30.01.2008

Кримінальне

Бердянський міськрайонний суд Запорізької області

Богомолова Л.В.

Постанова від 20.05.2010

Кримінальне

Гайсинський районний суд Вінницької області

Ковчежнюк Василь Миколайович

Вирок від 29.12.2008

Кримінальне

Щорський районний суд Чернігівської області

Шаповал З.О.

Постанова від 20.05.2010

Кримінальне

Гайсинський районний суд Вінницької області

Ковчежнюк Василь Миколайович

Вирок від 25.11.2008

Кримінальне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Чурупченко М.І.

Вирок від 14.08.2008

Кримінальне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Ватаманюк Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні