Ухвала
від 26.08.2020 по справі 686/3651/20
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/3651/20

Провадження № 1-кс/686/10617/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 серпня 2020 року м.Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого Першого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому, ОСОБА_3 погодженого з прокурором, про надання дозволу на проведення обшуку в кримінальному провадженні № 62019240000000995,

ВСТАНОВИЛА:

26.08.2020 року слідчий Першого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому, ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку офісного приміщення ТОВ «Рендінвест, м. Вінниця, вул. Київська, 16-А, 3 поверх, приміщення 301-309,з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення зазначених кримінальних правопорушень,відшукування речей, які мають значення для кримінального провадження, а саме:

- документи з приводу діяльності кооперативів ОК ЖБК «Голден Хаус» (код ЄДРПОУ 42098998ОК ЖБК «Грінс-1» (код ЄДРПОУ 42084072), ЖБК «Новобудова» (код ЄДРПОУ 39360497), розроблення ними проектної документації на будівництво багатоквартирних житлових будинків у м. Вінниці по вул. вул. Пушкіна Князів Коріатовичів, б/н (ЖК «Голден Хаус»), вул. Генерала Арабея, 9 (ЖК «Грінс») та вул. Покришкіна, 8В, реалізації квартир, житлових та нежитлових приміщень у них, зокрема - договори на виконання робіт, проектно-кошторисна документація та акт її прийому-передачі, правовстановлюючі документи на землю, договори про сплату пайових внесків до вказаних ЖБК, додаткові угоди до них, довідки про повну сплату пайових внесків, порядок сплати внесків, акти приймання передачі товарно-матеріальних цінностей в рахунок пайових внесків, виконавча документація, журнали авторського нагляду, журнал виконаних робіт, декларації/дозволи про початок виконання будівельних робіт, довідки про вартість виконаних робіт (форма КБ-3), акти виконаних робіт (форма КБ-2), накладні, податкові накладні, (додатки, зміни та доповнення до них), звіти про витрати основних матеріалів у договори будівництві у співставленні з виробничими нормами (форма М-29), звіт про рух матеріальних цінностей (форма М-19), платіжні документи (рахунки, платіжні доручення, виписки банку), накладні на придбання матеріалів і товарно - транспортні накладні на їх перевезення, контракти на придбання матеріалів і конструкцій, калькуляції вартості експлуатації будівельних машин і механізмів. наряди робітників, дорожні листи водіїв; копій документів на підставі яких здійснює дозвільні документи, кошторис та штатний розпис, положення про спостережну свою діяльність житлово-будівельний кооператив (установчі та дозвільні документи, кошторис та штатний розпис, положення про спостережну раду, ревізійну комісію, правління, загальні збори, статут рішення та протоколи установчих, загальних зборів, правління та голови кооперативу, річний звіті баланс кооперативу, список членів кооперативу, заяви про вступ до кооперативу, посвідчення про членство, річні звіти про результати діяльності кооперативу,звіти спостережної ради, правління, кредитного комітету та висновки ревізійної комісії, річні баланси, звіти про доходи та витрати, рішення про використання тимчасово вільних коштів, майна кооперативу, договори про участь про участь в житлово-будівельному кооперативі; чорнові записи, флеш носії інформації, які містять інформацію для досудового розслідування; грошові кошти від реалізації квартир.

В обґрунтування клопотання слідчий вказує: «СлідчимУправліннямТериторіальногоуправління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Хмельницькомуздійснюється досудове розслідування кримінального провадження №62019240000000995 відомостіпро яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10.12.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що управлінням СБ України у Вінницькій області отримано відомості щодо фактів «тінізації» економіки регіону шляхом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах та внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, з боку посадових осіб комерційних структур у сфері будівництва, під час реалізації квартир багатоквартирних житлових будинків із грубим порушенням вимог містобудівного, земельного і фінансового законодавства, чим створено передумови до виникнення надзвичайних подій техногенного характеру та фінансових махінацій з коштами інвесторів.

Зокрема, відповідно до Закону України «Про кооперацію» та господарського кодексу України, житлово - будівельний кооператив цеюридична особа, утворенафізичними та/абоюридичними особами, які добровільно об`єдналися на основі об`єднання їх майнових пайових внесків для участі в будівництв або реконструкції житлового будинку (будинків) і наступної його (їх) експлуатації. Житлово-будівельний кооператив є некомерційною організацією, метою якої є задоволення потреб його членів у житлі.

Однак, службові особи ЖБК, об`єднавшись єдиним злочинним умислом, за сприяння невстановлених посадових осіб податкових органів, утворили вказані кооперативи для комерційної діяльності виключно для отримання прибутку та особистого збагачення.

Управлінням СБУ у Вінницький області встановлено, що Асоціація «Вінінтер» (код ЄДРПОУ 5311526), ПП «Азімут-Транзит» (код ЄДРПОУ 35054573), ПП «Вінсервіс-Транзит» (код ЄДРПОУ 34626043) та ТОВ «Рендінвест» (код ЄДРПОУ 39011109) здійснюють будівництво багатоквартирних житлових будинків з вбудовано-прибудованими громадськими приміщеннями в м. Вінниці за адресами:

- вул. Пушкіна Князів Коріатовичів, б/н (ЖК «Голден Хаус»);

- вул. Генерала Арабея, 9 (ЖК «Грінс»);

- вул. Покришкіна, 8В (ЖК «Європейський квартал»),

які афілійовані із депутатом Вінницької міської ради ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець та мешканець АДРЕСА_1 ).

При цьому, реалізація квартир здійснюється від імені ОК ЖБК «Голден Хаус» (код ЄДРПОУ 42089898), ОК ЖБК «Грінс-1» (код ЄДРПОУ 42084072) та ЖБК «Новобудова» (код ЄДРПОУ 39360497) відповідно,із подальшим виведенням коштів інвесторів у тіньовий сектор економіки через фіктивних суб`єктів господарювання(підтверджується аналітичним дослідженням ГУ ДПС у Вінницький області №14/02-32-16-20-/42084072 від 02.07.2020), в результаті чого завдають значних збитків місцевому бюджету.

Таким чином, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення зазначених кримінальних правопорушень,відшукання та вилучення документальних матеріалів щодо фінансово-господарської діяльності кооперативів, чорнових записів, ПЕОМ, та інших носіїв, що містять інформацію для досудового розслідування, предметів, які зберегли відомості щодо осіб, які вчинили кримінальне правопорушення та сприяли його вчиненню або інші дані, що можуть бути використані як докази по справі, грошових коштів та інші речей набутих кримінально-протиправним шляхом, які являються джерелом доказів та містять відомості про вчинення кримінального правопорушення, виникла необхідність упроведення обшуків за місцемрозміщення офісного приміщення, яке використовується ОСОБА_4 - АДРЕСА_2 . Відповідно до Єдиного Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна (довідка №207627826) щодо об`єкта нерухомого майна на праві власності належить ТОВ «Інвест Тауер» (42189313, афілійоване із ОСОБА_4 ).

Органом досудового розслідування отримати доступ до речей, документів або відомостей, які у них містяться в добровільному порядку, тобто на підставі ст. 93 КПК України або за допомогою інших слідчих (розшукових) чи процесуальних дій являється не можливим, адже внаслідок завчасної обізнаності особи (осіб), яка ймовірно причетна до вчинення кримінального правопорушення та/або у фактичному володінні якої знаходяться такі речі і документи, про намір їх отримати слідчим, прокурором, існуватиме реальна загроза їх зміни, псування чи знищення, відповідно загроза втрати доказів у кримінальному провадженні та в цілому перешкоджання зазначеними особами встановленню усіх необхідних обставин провадження.»

В судовому засіданні слідчий та прокурор наполягають на задоволенні клопотання.

Дослідивши додані до клопотання матеріали, заслухавши слідчого, приходжу до висновку, що клопотання не підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Відповідно до змісту ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться (зареєстрований) орган досудового розслідування як юридична особа.

Частиною 3 ст.234 КПК України встановлено, що в клопотанні має міститись: найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер, короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання.

Відповідно до змісту частини 5 статті 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

В досліджених в судовому засіданні документах відсутні відомості, які б свідчили про фактичне існування ОК ЖБК «Голден Хаус», ОК ЖБК «Грінс-1», а також відсутні будь які дані на підтвердження викладених у клопотанні обставин. Крім того, перелік документів, які планує вилучити слідчий ніяк не конкретизовано та не обґрунтовано, яке значення мають усі перераховані документи для досудового розслідування, тому підстав для надання дозволу на проведення обшуку немає.

Керуючись ст.ст.234, 235 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИЛА:

Слідчому Першого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому, ОСОБА_3 , в клопотанні про надання дозволу на проведення обшуку в кримінальному провадженні № 62019240000000995 - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Хмельницького

міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.08.2020
Оприлюднено13.02.2023

Судовий реєстр по справі —686/3651/20

Ухвала від 26.08.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 26.08.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 26.08.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 26.08.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 26.08.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 26.08.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 26.08.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Порозова І. Ю.

Ухвала від 26.08.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Порозова І. Ю.

Ухвала від 25.03.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Баєв С. М.

Ухвала від 25.03.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Баєв С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні