Ухвала
від 27.08.2020 по справі 520/3731/2020
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

УХВАЛА

27 серпня 2020 р. Справа № 520/3731/2020

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Супрун Ю.О., розглянувши в порядку письмового провадження у місті Харкові в приміщенні Харківського окружного адміністративного суду справу за адміністративним позовом Комсомольської селищної ради (вул. Миру, буд. 7, смт. Слобожанське, Зміївський район, Харківська область, 63460) до державного реєстратора відділу реєстраційних послуг Зміївської міської ради Калініної Людмили Миколаївни ( АДРЕСА_1 ) про скасування рішення, -

В С Т А Н О В И В :

Комсомольська селищна рада звернулось до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до державного реєстратора відділу реєстраційних послуг Зміївської міської ради Калініної Людмили Миколаївни, в якому просить суд:

- визнати незаконним та скасувати рішення державного реєстратора відділу реєстраційних прав Зміївської міської ради Харківської області Калініної Людмили Миколаївни про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 32809801 від 08.12.2016 17:49:29 про реєстрацію обтяження: заборона на нерухоме майно на земельну ділянку комунальної власності з кадастровим номером: 6321755600:01:006:0036.

У підготовче засідання призначене на 27.08.2020 року о 12:30 год., представник позивача прибув. Між тим, до канцелярії суду 27.08.2020 року подав заяву, в якій просив суд в порядку письмового провадження закрити підготовче провадження та призначити справу № 520/3731/2020 до судового розгляду по суті.

У підготовче засідання призначене на 27.08.2020 року о 12:30 год., відповідач не прибув, свого уповноваженого представника не направив, належним чином повідомлявся про дату, час та місце розгляду справи. При цьому, до канцелярії суду 26.08.2020 року засобами електронного зв`язку представник відповідача подав клопотання, в якому просив суд відкласти розгляд справи на іншу дату та надати додатковий час для підготовки відзиву на позовну заяву з підстав запровадження карантину.

Відповідно до п. 10 ч. 1 ст. 4 Кодексу адміністративного судочинства України письмове провадження - розгляд і вирішення адміністративної справи або окремого процесуального питання в суді першої, апеляційної чи касаційної інстанції без повідомлення та (або) виклику учасників справи та проведення судового засідання на підставі матеріалів справи у випадках, встановлених цим Кодексом.

Згідно з п. 15 ч. 1 ст. 4 КАС України ухвала - письмове або усне рішення суду будь-якої інстанції в адміністративній справі, яким вирішуються питання, пов`язані з процедурою розгляду адміністративної справи, та інші процесуальні питання.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється відповідно до положень частини 4 статті 229 КАС України.

Частиною 9 статті 205 КАС України передбачено, що якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

З огляду на вищевикладене, суд приходить до висновку про наявність підстав для розгляду клопотання представника відповідача про відкладення розгляду справи та надання додаткового часу для підготовки відзиву на позовну заяву, питання про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду в порядку письмового провадження.

Відносно клопотання представника відповідача щодо відкладення розгляду справи та надання додаткового часу для підготовки відзиву на позовну заяву, суд зазначає наступне.

Так, відповідно до частини 2 статті 181 Кодексу адміністративного судочинства України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках визначених пунктами 1-3, 5 частини другої статті 205 цього Кодексу; 2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни позивача, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача; 3) в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 180 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Суд відхиляє посилання представника відповідача викладені в клопотанні від 26.08.2020 року щодо відкладення розгляду справи з підстав запровадження карантину, оскільки Рішенням зборів судів Харківського окружного адміністративного суду від 20.05.2020 №6 внесені зміни в режим роботи Харківського окружного адміністративного суду, згідно яких наявна можливість провести розгляд справи в судовому засіданні, а в свою чергу представником відповідача не надано доказів або пояснень чим саме запровадження карантину позбавило можливості представника відповідача/відповідача з`явитись в підготовче засідання призначене на 27.08.2020 року о 12:30 год..

Отже, клопотання представника відповідача від 26.08.2020 року з підстав відкладення розгляд справи є необґрунтованим та документально не підтвердженим, та як внаслідок задоволенню не підлягає.

Крім того, частиною 1 ст. 44 КАС України встановлено, що учасники справи мають рівні процесуальні права та обов`язки.

За змістом ч. 1 ст. 118 КАС України процесуальні строки - це встановлені законом або судом строки, у межах яких вчиняються процесуальні дії. Процесуальні строки встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені - встановлюються судом.

Відповідно до ст.119 КАС України, суд має встановлювати розумні строки для вчинення процесуальних дій. Строк є розумним, якщо він передбачає час, достатній, з урахуванням обставин справи, для вчинення процесуальної дії, та відповідає завданню адміністративного судочинства.

Згідно ч. 1 ст. 121 КАС України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду (ч.2 ст.121 КАС України).

Згідно ч. 5 ст. 162 КАС України, відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дасть змогу відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив до початку першого підготовчого засідання у справі.

Ухвалою від 02.04.2020 року відкрито провадження по даній справі та запропоновано відповідачу у п`ятнадцятиденний строк з дня отримання зазначеної ухвали, надати до суду відзив на позов, а також всі письмові та електронні докази, роз`яснивши, при цьому про необхідність дотримання вимог ст. 162 КАС України.

Вказану ухвалу відповідачем (за довіреністю) отримано 09.04.2019 року, тобто останнім днем для подання відзиву на позовну заяву є 24.04.2020 року.

13.07.2020 року набрав чинності Закон України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) № 731-IX, згідно з п. 3 якого, Пункт 3 розділу VI "Прикінцеві положення" Кодексу адміністративного судочинства України викласти в такій редакції:

"3. Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином".

За приписами п. 2 розділу ІІ Прикінцевих та перехідних положень Закон № 731-IX процесуальні строки, які були продовжені відповідно до пункту 4 розділу X Прикінцеві положення Господарського процесуального кодексу України, пункту 3 розділу XII Прикінцеві положення Цивільного процесуального кодексу України, пункту 3 розділу VI Прикінцеві положення Кодексу адміністративного судочинства України в редакції Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) № 540-IX від 30 березня 2020 року, закінчуються через 20 днів після набрання чинності цим Законом. Протягом цього 20-денного строку учасники справи та особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цими кодексами), мають право на продовження процесуальних строків з підстав, встановлених цим Законом.

З урахуванням наведеної вище норми, суд зазначає, що представником відповідача у клопотанні не наведено жодної обставини неможливості наданні відзиву у строк, встановлений судом, яка зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Враховуючи наведені вище обставини, суд не вбачає наявності обґрунтованих підстав для продовження строку на подання відзиву, тому у задоволенні клопотання представника відповідача слід відмовити.

Отже, згідно з ст. 179 КАС України, для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання (ч. 1 ст. 179 КАС України).

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 173 КАС України, підготовку справи до судового розгляду здійснює суддя адміністративного суду, який відкрив провадження в адміністративній справі.

Завданням підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Частиною 2 ст. 180 КАС України визначено перелік питань, які з`ясовуються на стадії підготовчого засідання.

Розглядаючи вказану справу у підготовчому провадженні, суд вважає вирішеними питання, зазначені у ч. 2 ст. 180 КАС України.

Враховуючи викладене, відповідно до ст. 181, ч. 2 ст. 183 КАС України, суд вважає вирішеними питання, зазначені у ч. 2 ст. 180 КАС України та приходить до висновку про необхідність закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Керуючись ст. ст. 162, 173, 179, 180, 181, 183, 205, 229, 248, 256 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання представника державного реєстратора відділу реєстраційних послуг Зміївської міської ради Калініної Людмили Миколаївни про відкладення розгляду справи та надання додаткового часу для підготовки відзиву на позовну заяву від 26.08.2020 року - залишити без задоволення.

Заяву представника Комсомольської селищної ради про закриття підготовчого провадження та призначення справи №520/3731/2020 до судового розгляду по суті від 27.08.2020 року - задовольнити.

Закрити підготовче провадження у справі №520/3731/2020 за адміністративним позовом Комсомольської селищної ради (вул. Миру, буд. 7, смт. Слобожанське, Зміївський район, Харківська область, 63460) до державного реєстратора відділу реєстраційних послуг Зміївської міської ради Калініної Людмили Миколаївни ( АДРЕСА_1 ) про скасування рішення.

Призначити справу до судового розгляду по суті на 17.09.2020 року о 09:00 год..

Справа розглядається суддею одноособово.

Судове засідання відбудеться в приміщенні Харківського окружного адміністративного суду за адресою: майдан Свободи 6, м. Харків (правий корпус колишньої будівлі академії Говорова), зал № 5, 1 поверх.

Копії ухвали направити особам, які беруть участь у справі.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Ю. О. Супрун

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.08.2020
Оприлюднено28.08.2020
Номер документу91173733
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —520/3731/2020

Рішення від 25.11.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Супрун Ю.О.

Рішення від 25.11.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Супрун Ю.О.

Ухвала від 05.11.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Супрун Ю.О.

Ухвала від 05.11.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Супрун Ю.О.

Ухвала від 12.10.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Супрун Ю.О.

Ухвала від 17.09.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Супрун Ю.О.

Ухвала від 27.08.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Супрун Ю.О.

Ухвала від 25.06.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Супрун Ю.О.

Ухвала від 15.06.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Супрун Ю.О.

Ухвала від 04.05.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Супрун Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні