Ухвала
від 18.08.2020 по справі 569/1046/19
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/1046/19

1-кс/569/3427/20

УХВАЛА

18 серпня 2020 рокум. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , представників заявника адвокатів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Рівне клопотання директора ТОВ «ТЕХНОПРИВІД ІНВЕНТ ГРУП» ОСОБА_5 про скасування арешту майна,

встановив:

До слідчого судді Рівненського міського суду надійшло на розгляд клопотання директора ТОВ «ТЕХНОПРИВІД ІНВЕНТ ГРУП» ОСОБА_5 про скасування арешту майна.

В обґрунтування заявленого клопотання зазначено, що Слідчим суддєю Рівненського міського суду Рівненської області у квітні 2019 винесено ухвалу про арешт корпоративних прав,заборони вчинення реєстраційних дій та ін., що суттєво обмежують конституційні права ТОВ «ТЕХНОПРИВІД ІНВЕНТ ГРУП» на недоторканість приватної власності, розпорядження нею, перешкоджають нормальному веденню бізнесу та є фактичним незаконним втручанням у господарську діяльність суб`єкта господарської діяльності.

Так, відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру судових рішень ухвалою слідчого судді Рівненського міського суду Рівненської області від 03.04.2019 по справі 569/1046/19 задоволено клопотання СУ ГУНП в Рівненській області у кримінальному провадженні № 12014180180000538 від 12.05.2014 та накладено арешт на корпоративні права ТОВ «Технопривідінвент груп», власником якого являється Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "АЛІОТ" (код ЄРДПОУ 41940266), шляхом встановлення заборони їх відчуження та заборонивши особам, уповноваженим на здійснення державної реєстрації, вносити будь-які зміни до установчих документів ТОВ «Технопривідінвент груп».

З підприємства навіть не може звільнитись директор, що є порушенням законодавства про працю.

Також, підприємство несе збитки пов`язані з арештом корпоративних прав, які можуть буть пред`явлені до відшкодування у зв`язку із безпідставними та незаконними діями органів прокуратури.

Слід зазначити, що арешти накладені в рамках цього ж кримінального провадження на майно інших юридичних осіб вже скасовані судами за клопотаннями власника у зв`язку із відсутністю підстав його існування.

Так, ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_6 у кримінальному провадженні № 757/65536/19-к від 24.12.2019 скасовано арешт майна ТОВ "ТЕХНОПРИВІД ІНВЕСТ ГРУП», яке було накладено ухвалою від 05.07.2019 з посиланням на ті ж обставини, що і щодо корпоративних прав ТОВ "ТЕХНОПРИВІД ІНВЕНТ ГРУП".

Таким чином, накладання арешту на нерухоме майно ТОВ "ТЕХНОПРИВІД ІНВЕНТ ГРУП" порушує права та законні інтереси підприємства та його учасників, негативно впливає на його репутацію, є втручанням в господарську діяльність підприємства та її блокуванням, створює перешкоди для діяльності підприємства та використання законно набутого майна, спричиняє збиткита не відповідає меті арешту в рамках кримінального провадження.

В судовому засіданні адвокати клопотання підтримали з підстав, в ньому зазначених.

Прокурор та слідчий в судове засідання не з`явилися, про час місце та дату розгляду справи були повідомлені належним чином. Причини своєї неявки до суду не повідомили.

Заслухавши пояснення учасників судового процесу, ознайомившись із доводами клопотання, суд дійшов наступного висновку.

Як встановлено судом, що слідчим суддєю Рівненського міського суду Рівненської області у квітні 2019 винесено ухвалу про арешт корпоративних прав,заборони вчинення реєстраційних дій та ін., що суттєво обмежують конституційні права ТОВ «ТЕХНОПРИВІД ІНВЕНТ ГРУП» на недоторканість приватної власності, розпорядження нею, перешкоджають нормальному веденню бізнесу та є фактичним незаконним втручанням у господарську діяльність суб`єкта господарської діяльності.

Так, відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру судових рішень ухвалою слідчого судді Рівненського міського суду Рівненської області від 03.04.2019 по справі 569/1046/19 задоволено клопотання СУ ГУНП в Рівненській області у кримінальному провадженні № 12014180180000538 від 12.05.2014 та накладено арешт на корпоративні права ТОВ «Технопривідінвент груп», власником якого являється Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "АЛІОТ" (код ЄРДПОУ 41940266), шляхом встановлення заборони їх відчуження та заборонивши особам, уповноваженим на здійснення державної реєстрації, вносити будь-які зміни до установчих документів ТОВ «Технопривідінвент груп».

Згідно ч. 1 ст. 174 КПК України, підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Згідно ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ст. 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

При вирішенні питання про арешт майна або його скасування для прийняття законного та справедливого рішення слідчий суддя, згідно ст. ст.94,132,173 КПК України, повинен врахувати правову підставу для арешту майна, можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні або застосування щодо нього конфіскації, в тому числі і спеціальної, наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, а також наслідки арешту майна для підозрюваного, третіх осіб.

Тривале втручання у право власності особи, без підтвердження для цього відповідних підстав та обґрунтованих підозр у вчиненні кримінального правопорушення, є порушенням принципу співмірності та пропорційності, а відтак є свавільним.

Відповідно дост.41 Конституції Україниніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Як встановлено в судовому засіданні, що ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_6 у кримінальному провадженні № 757/65536/19-к від 24.12.2019 скасовано арешт майна ТОВ "ТЕХНОПРИВІД ІНВЕСТ ГРУП», яке було накладено ухвалою від 05.07.2019 з посиланням на ті ж обставини, що і щодо корпоративних прав ТОВ "ТЕХНОПРИВІД ІНВЕНТ ГРУП".

Згідно практики Європейського суду з прав людини, продовження заходів забезпечення кримінального провадження, як упродовж досудового розслідування так і судового розгляду, ґрунтується на презумпції, що з перебігом ефективного розслідування справи та її судового розгляду зменшуються ризики, які стали підставою для застосування заходу забезпечення кримінального провадження, відповідно зі спливом певного часу орган досудового розслідування має навести додаткові доводи в обґрунтування наявних ризиків, що залишаються та їх аналіз, як підстави для подальшого втручання у права особи в тому числі щодо позбавлення або обмеження права власності.

Жодні відомості про причетність службових осіб та учасників ТОВ "ТЕХНОПРИВІД ІНВЕНТ ГРУП" до будь-якого злочинууЄРДР відсутні. Версія органу досудового розслідування про те, що корпоративні праваТОВ "ТЕХНОПРИВІД ІНВЕНТ ГРУП",є об`єктом кримінально протиправних дій, а незастосування заборони користування та розпорядження корпоративними правами може призвести до їх втрати, використання, перетворення, та/або передачі, не підтверджена допустимими в розумінні ст. 86 КПК України доказами.

Викладені обставини, у тому числі закриття провадження у частині оголошеної підозри щодо колишнього власника та директора ТОВ "ТЕХНОПРИВІД ІНВЕНТ ГРУП", свідчать, про відсутність ризиків для застосування заходу забезпечення кримінального провадження(арештукорпоративних прав ІНШОГО СГД). Будь-яких інших (нових, додаткових) доводів на обґрунтування наявних ризиків, як підстави для подальшого втрачання у права ТОВ, в тому числі щодо позбавлення або обмеження права власності, слідчим та прокурором не наведено.

У матеріалах кримінального провадження відсутні докази здобуття ТОВ "ТЕХНОПРИВІД ІНВЕНТ ГРУП" арештованихкорпоративних незаконним шляхом.

Відповідно до рішення Європейського суду з прав людини у справі "Ісмаїлов проти Росії" від 06.11.2008 року, де вказувалися порушення ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, в якому зазначено, що кожна фізична та юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше, як в інтересах суспільства на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права".

Європейський Суд з прав людини у своїх рішеннях від 09.06.2005 (справа: "Бакланов проти Російської Федерації"), від 24.03.2005 (справа "Фрізен проти Російської Федерації", наголошує на тому, що перша та найбільш важлива вимога статті 1 Протоколу N 1 до Конвенції полягає у тому, що будь-яке втручання публічної влади у право на повагу до власності має бути законним, держави уповноважені здійснювати контроль за використанням власності шляхом виконання законів. Верховенство права, як одна з засад демократичної держави, втілюється у статтях Конвенції. Питання у тому, чи було досягнуто справедливої рівноваги між вимогами загального інтересу та захисту фундаментальних прав особи, має значення для справи лише за умови, що спірне втручання відповідало вимогам законності інебуло свавільним.

Європейський Суд з прав людини має усталену практику в контексті вищевказаних положень володіння майном повинно бути законним (справі "Іатрідіс проти Греції", заява 31107/96, п.58, ECHR 1999-II).

Вимога щодо законності у розумінні Конвенції вимагає дотримання відповідних положень національного законодавства та відповідності принципові верховенства права, що включає свободу від свавілля (справа "Антріш проти Франції" від 22.09.1994,АN 296-А, п. 42; справа "Кушоглу проти Болгарії",N 48191/99, п.п. 49-62, від 10.05.2007). Будь-яке втручання державного органу у право на мирне володіння майном повинно забезпечити "справедливий баланс" між загальним інтересом суспільства та вимогами захисту основоположних прав конкретної особи. Необхідність досягнення такого балансу відображена в цілому в структурі статті 1 Першого протоколу. Необхідного балансу не вдасться досягти, якщо на відповідну особу буде покладено індивідуальний та надмірний тягар (справа "Спорронг та Льонрот проти Швеції" від 23.09.1982, п.п. 69, 73, Series AN 52). Іншими словами, має існувати обґрунтоване пропорційне співвідношення між засобами, які застосовуються, та метою, яку прагнуть досягти (справа "Джеймс та інші проти Сполученого Королівства" від 21.02.1986, n.50, Series A N 98).

У відповідності до положень ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав і основоположних свобод, який ратифікований Верховною Радою України 17.07.97 року, кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Таким чином, накладання арешту на нерухоме майно ТОВ "ТЕХНОПРИВІД ІНВЕНТ ГРУП" порушує права та законні інтереси підприємства та його учасників, негативно впливає на його репутацію, є втручанням в господарську діяльність підприємства та її блокуванням, створює перешкоди для діяльності підприємства та використання законно набутого майна, спричиняє збитки та не відповідає меті арешту в рамках кримінального провадження.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя доходить висновку про відсутність в кримінальному провадженні даних, які б виправдовували подальше втручання у володіння вищевказним майном, тому знімає арешт з майна.

Керуючись ст.2,7-9,131-132, 170,174,372,376 КПК України, слідчий суддя,

ухвалив :

Клопотання директора ТОВ «ТЕХНОПРИВІД ІНВЕНТ ГРУП» ОСОБА_5 про скасування арешту майна - задовольнити.

Cкасувати повністю накладений ухвалою слідчого Рівненського міського суду Рівненської області від 03.04.2019 по справі 569/1046/19 у кримінальному провадженні №12014180180000538 від 12.05.2014 арешт на корпоративні права ТОВ «Технопривід інвент груп» (код ЄДРПОУ 42778138), власником якого являється Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "АЛІОТ" (код ЄРДПОУ 41940266), шляхом встановлення заборони їх відчуження та заборонивши особам, уповноваженим на здійснення державної реєстрації, вносити будь-які зміни до установчих документів ТОВ «Технопривід інвент груп» (код ЄДРПОУ 42778138).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.08.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу91181500
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —569/1046/19

Ухвала від 24.02.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 26.01.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 26.01.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 25.01.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 22.10.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 28.09.2020

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Шпинта М. Д.

Ухвала від 28.09.2020

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Шпинта М. Д.

Ухвала від 28.09.2020

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Шпинта М. Д.

Ухвала від 28.09.2020

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Шпинта М. Д.

Ухвала від 26.08.2020

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Полюхович О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні