Постанова
від 11.11.2009 по справі 2а-5117/09/1770
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2а-5117/09/1770

"11" листопада 2009 р. 14год. 40хв. м. Рівне

Рівненський окружний ад міністративний суд під голов уванням судді Боймиструка С.В. при секретарі судовог о засідання Бодряшкіній Ю.К. т а за участю сторін і інших осі б, які беруть участь у справі в ід:

позивача: Костевич Т.О .;

відповідача-1: не з'явився;

відповідача-2: не з'явився,

розглянувши у відкритому з асіданні адміністративну сп раву

за позовом Сарненська міжрайонна дер жавна податкова інспекція Рі вненської області

до Фізична особа - підприєме ць ОСОБА_1 , Товариство з об меженою відповідальністю "Це нтуріон-Захід"

про визнання недійсними госп одарських зобов'язань та ст ягнення коштів в доход держа ви

ВСТАНОВИВ :

Сарненська міжрайон на державна податкова інспек ція звернувшись до суду з п озовом просить визнати недій сними господарські зобов' я зання між Фізична особа підп риємець ОСОБА_1 та Товарис тво з обмеженою відповідальн істю “Центуріон-Захід”, вико нання яких оформлено видатко вими та податковими накладни ми від 02.06.2008 року №02/06-08 та від 21.07.2008 р оку №22/07 та стягнути кошти одер жані на виконання даних госп одарських зобов' язань в дох од держави.

Свої вимоги в судовому зас іданні представник позивача підтримав та пояснив, що відп овідно до ч.1 ст.207 Господарсько го кодексу України, господар ське зобов'язання, що не відпо відає вимогам закону, або вчи нено з метою, яка завідомо суп еречить інтересам держави і суспільства, або укладено уч асниками господарських відн осин з порушенням хоча б одни м з них господарської компет енції (спеціальної правосуб' єктності), може бути на вимогу однієї із сторін, або відпові дного органу державної влади визнано судом недійсним пов ністю або в частині.

За змістом ч. 1 ст. 215 Цивільног о кодексу України, підставою недійсності правочину є нед одержання в момент вчинення правочину стороною (сторонам и) вимог, які встановлені част инами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Коде ксу.

Вказує, що господарські зоб ов' язання, які виникли між в ідповідачами по справі не сп рямовані на реальне настання правових наслідків, що обумо влені ним, укладені з порушен ням господарської компетенц ії, з метою яка завідомо супер ечить інтересам держави і су спільства, а відтак, супереча ть приписам ЦК України та ГК У країни, оскільки внаслідок ї х документального оформленн я (видатковими та податковим и накладними) ФОП ОСОБА_1 с формовано валові витрати та податковий кредит, а ТзОВ “Це нтуріон-Захід” в силу відсут ності адміністративно-госпо дарських можливостей фактич них дій по виконанню зобов' язань не виконувало.

Відповідачі письмових заперечень проти позову не н адали; про дату, час і місце ро згляду справи повідомлені на лежним чином, однак двічі упо вноважених представників в с удове засідання не направили . Про обізнаність відповідач а про слухання справи в Рівне нському окружному адміністр ативному суді свідчить наявн ість в матеріалах справи кло потання представника ФОП О СОБА_1 від 09.11.2009 року про ознай омлення її з матеріалами спр ави.

Заслухавши учасників про цесу, дослідивши матеріал и справи, суд вважає, що позов слід задовольнити.

Позивачем доведено ті обс тавини на яких ґрунтуються й ого вимоги, а відповідачами п озовні вимоги не спростовані .

Вирішуючи спір, суд виходи ть з наступного.

В лютому 2009 року Сарненсько ю МДПІ було проведено планов у виїзну перевірку суб' єкта господарської діяльності фі зичної особи - підприємця ОСОБА_1 з питань дотримання вимог податкового законодав ства за період з 01.10.2005 року по 30.09.2 008 року, за результатами якої с кладено акт №29/17/НОМЕР_1 від 16.02.2009 року. Зокрема, в ході прове дення перевірки платником по датків надано первинні докум енти, які свідчать про включе ння до складу валових витрат та податкового кредиту витр ат по придбанню щебеневої пр одукції у ТзОВ “Центуріон-За хід”.

02 червня 2008 року та 21 липня 2008 ро ку між ТзОВ “Центуріон-Захід ”(Продавець) та Фізична особа - підприємець ОСОБА_1 (По купець) укладено усні догово ра купівлі - продажу щебенево ї продукції, на виконання яко го від імені ТзОВ “Центуріон -Захід”було виписано накладн і та податкові накладні №02/08-08 н а суму 23750,00 в т.ч. ПДВ - 3958,33 грн. та 2 2/07 на суму 5640,00 грн. в т.ч. ПДВ - 940,00 г рн. на підставі яких ФОП ОСО БА_1 було включено до складу валових витрат за ІІ - ІІІ кв артал 2008 року 24491,67 гривень та від несено до складу податкового кредиту за червень та липень 2008 року 4898,33 гривень вартості ще беню фракції 5-20 кількістю 280 т н а загальну суму 29390,00 гривень.

Розрахунки між відповідач ами здійснювались в готівков ій формі та проведені частко во на суму 3750,00 гривень, що підтв ерджується квитанцією до при буткового касового ордера №1 7/1 від 02.06.2008 року виданого від іме ні ТзОВ “Центуріон-Захід”.

Відповідно до ч.1 ст.202 ЦК Укра їни, правочином є дія особи, сп рямована на набуття, зміну аб о припинення цивільних прав та обов'язків.

Згідно із ст.173 ГК України, го сподарським визнається зобо в'язання, що виникає між суб'єк том господарювання та іншим учасником (учасниками) відно син у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Ко дексом, в силу якого один суб'є кт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний в чинити певну дію господарськ ого чи управлінсько-господар ського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роб оту, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощ о), або утриматися від певних д ій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредито р) має право вимагати від зобо в'язаної сторони виконання ї ї обов'язку.

Підставою виникнення госп одарських зобов' язань, зокр ема, відповідно до ч.1 ст.174 ГК Ук раїни, є господарський догов ір та інші угоди, передбачені законом, а також угоди, не пер едбачені законом, але такі як і йому не суперечать.

Статтею 203 ЦК України встано влено загальні вимоги, додер жання яких є необхідним для ч инності правочину, зокрема, з міст правочину не може супер ечити цьому Кодексу, іншим ак там цивільного законодавств а, а також моральним засадам с успільства. Особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необх ідний обсяг цивільної дієзда тності. Волевиявлення учасни ка правочину має бути вільни м і відповідати його внутріш ній волі. Правочин має бути сп рямований на реальне настанн я правових наслідків, що обум овлені ним.

Згідно із ст.80 ЦК України, юри дичною особою є організація, створена і зареєстрована у в становленому законом порядк у. Юридична особа наділяєтьс я цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути пози вачем та відповідачем у суді .

Відповідно до ч.4 ст.91 ЦК Укра їни, цивільна правоздатність юридичної особи виникає з мо менту її створення і припиня ється з дня внесення до єдино го державного реєстру запису про її припинення.

Статтею 92 Цивільного кодекс у України встановлено, що юри дична особа набуває цивільни х прав та обов'язків і здійсню є їх через свої органи, які дію ть відповідно до установчих документів та закону. Порядо к створення органів юридично ї особи встановлюється устан овчими документами та законо м.

За ст.65 Господарського коде ксу України, для керівництва господарською діяльністю пі дприємства власник (власники ) або уповноважений ним орган призначає (обирає) керівника підприємства. Керівник підп риємства без доручення діє в ід імені підприємства, предс тавляє його інтереси в орган ах державної влади і органах місцевого самоврядування, і нших організаціях, у відноси нах з юридичними особами та г ромадянами, формує адміністр ацію підприємства і вирішує питання діяльності підприєм ства в межах та порядку, визна чених установчими документа ми.

Згідно із листом Головного управління статистики у Рів ненській області ТзОВ “Центу ріон - Захід”зареєстровано в иконавчим комітетом Рівненс ької міської ради 16.03.2007 року, ке рівником значиться ОСОБА_2 .

Як вбачається з матеріалів справи накладні та податков і накладні від імені ТзОВ “Це нтуріон - Захід”підписані О СОБА_5 та скріплені печатко ю ТзОВ “Центуріон - Захід”.

В той же час, згідно письмов их пояснень ОСОБА_2, він не мав жодного відношення до го сподарської діяльності ТзОВ “Центуріон - Захід”, ніяких до кументів не підписував, жодн их правочинів від імені това риства не вчиняв і нікого на ц е не уповноважував.

Рішенням Рівненського міс ького суду від 06.11.2008 року по спр аві № 2-9474/08 визнано недійсними с татут ТзОВ “Центуріон-Захід” з моменту реєстрації, скасов ано державну реєстрацію дано го товариства та скасовано с відоцтво платника ПДВ з моме нту його видачі. Цим же рішенн ям суду було встановлено, що з асновником ТзОВ “Центуріон з ахід” ОСОБА_2 за пропозиці єю ОСОБА_3 без мети здійсн ення підприємницької діяльн ості зареєстровано ТзОВ “Цен туріон - Захід”. Майно та грошо ві кошти до статутного фонду ТОВ “Центуріон захід” він не вносив. Крім того, цим же судо вим рішенням встановлено, що ОСОБА_2 фактично до діяль ності товариства відношення не має, ніяких документів, пов ' язаних з фінансово-господа рською діяльністю підприємс тва, бухгалтерських документ ів не підписував.

Таким чином, вищезазначені факти свідчать про те, що єдин а уповноважена особа - заснов ник і керівник ТзОВ “Центурі он - Захід”ОСОБА_2 не здійс нював господарської діяльно сті від імені товариства піс ля його державної реєстрації , що суперечить вимогам ст. 42 ГК України, а також моральним за садам суспільства в сфері зд ійснення підприємницької ді яльності.

Відповідно до ст.9 Закону Ук раїни “Про бухгалтерський об лік та фінансову звітність в Україні”, підставою для бухг алтерського обліку господар ських операцій є первинні до кументи, які фіксують факти з дійснення господарської опе рації, а якщо це неможливо - б езпосередньо після її закінч ення. Інформація, що міститьс я у прийнятих до обліку перви нних документах, систематизу ється на рахунках бухгалтерс ького обліку в реєстрах синт етичного та аналітичного обл іку шляхом подвійного запису їх на взаємопов' язаних рах унках бухгалтерського облік у.

Первинні та зведені обліко ві документи можуть бути скл адені на паперових або машин них носіях і повинні мати так і обов'язкові реквізити:

назву документа (форми);

дату і місце складання;

назву підприємства, від іме ні якого складено документ;

зміст та обсяг господарськ ої операції, одиницю виміру г осподарської операції;

посади осіб, відповідальни х за здійснення господарсько ї операції і правильність її оформлення;

особистий підпис або інші д ані, що дають змогу ідентифік увати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Відповідно до ст.42 ГК Україн и, підприємництво - це самості йна, ініціативна, систематич на, на власний ризик господар ська діяльність, що здійснює ться суб'єктами господарюван ня (підприємцями) з метою дося гнення економічних і соціаль них результатів та одержання прибутку.

Отже, купівля-продаж щебене вої продукції повинна здійсн юватись з метою досягнення е кономічних і соціальних резу льтатів та одержання прибутк у.

В той же час, як вбачається з письмових пояснень ФОП ОСО БА_1 наданих податковому ор гану, вона самостійно, систем атично та на власний ризик пі дприємницькою діяльністю не займається, всі дії вчиняв її чоловік ОСОБА_4

Зазначені обставини свідч ать про те, що господарські зо бов' язання, що виникли між Т зОВ “Центуріон - Захід”та ФОП ОСОБА_1, виконання яких оф ормлено видатковими та подат ковими накладними, вчинені в ід імені ТзОВ “Центуріон зах ід”іншою особою, яка не мала н а це повноважень, всупереч но рмам чинного законодавства з а спільним умислом з ФОП ОС ОБА_1

Крім того, судом враховуєть ся те, що відповідачами не над ано будь-яких доказів досягн ення економічних і соціальни х результатів, одержання при бутку, реальності виконання зобов' язань з урахуванням н еобхідного часу та наявності матеріально-технічної бази, тощо в результаті укладення оскаржуваних господарських зобов' язань, а відтак, суд пр иходить до висновку, що внасл ідок укладення оспорюваних у год відповідачем - ФОП ОСОБ А_1 отримано можливість сфо рмувати валові витрати та по датковий кредит, як наслідок зменшено об' єкт оподаткува ння та не сплачено до бюджету обов' язкові податкові плат ежі, передбачені нормами ст.67 Конституції України, законам и України “Про оподаткування прибутку підприємств”та “Пр о податок на додану вартість ”, а відтак дії відповідачів в чинені з метою, спрямованою н а заволодіння майном держави у вигляді податку, а тому супе речить інтересам держави і с успільства, так як порушують вставлений публічний порядо к.

Враховуючи викладене вище , суд вважає, що єдина мета укл адення оскаржуваних господа рських зобов' язань це одерж ання податкової вигоди, а не г осподарська діяльність з мет ою досягнення економічних і соціальних результатів та од ержання прибутку.

За змістом ст.236 ЦК України п равочин, визнаний судом неді йсним, є недійсним з моменту й ого вчинення. Згідно із ч.1 ст.216 ЦКУ недійсний правочин не ст ворює юридичних наслідків, к рім тих, що пов'язані з його не дійсністю.

Відповідно до ч.1 ст.207 Госпо дарського кодексу України, г осподарське зобов'язання, що не відповідає вимогам закон у, або вчинено з метою, яка зав ідомо суперечить інтересам д ержави і суспільства, або укл адено учасниками господарсь ких відносин з порушенням хо ча б одним з них господарсько ї компетенції (спеціальної п равосуб'єктності), може бути н а вимогу однієї із сторін, або відповідного органу державн ої влади визнано судом недій сним повністю або в частині.

Згідно із ч.1. ст.208 ГК України, якщо господарське зобов'язан ня визнано недійсним як таке , що вчинено з метою, яка завід омо суперечить інтересам дер жави і суспільства, то за наяв ності наміру в обох сторін - у разі виконання зобов'язання обома сторонами - в доход держ ави за рішенням суду стягуєт ься все одержане ними за зобо в'язанням, а у разі виконання з обов'язання однією стороною з другої сторони стягується в доход держави все одержане нею, а також все належне з неї першій стороні на відшкодув ання одержаного. Враховуючи досліджені письмові докази по справі, суд вважає, що стягн ути з відповідача 1 товарно-ма теріальні цінності, одержані на виконання оскаржуваних п равочинів не можливо через ї х відсутність, а відтак слід с тягнути їх вартість.

Враховуючи наведене суд вв ажає, що позов слід задоволит и частково, оскільки позовна вимога про стягнення з Фізич ної особи - підприємець ОС ОБА_1 3750,00 гривень (вартості од ержаних товаро-матеріальних цінностей) з одночасним стяг ненням цієї ж суми з Товарист во з обмеженою відповідальні стю “Центуріон - Захід” норма тивно не обґрунтована, а відт ак задоволенню не підлягає.

Судовий збір, згідно ст. 94 КАС України з відповідача не стя гується.

Керуючись статтями 160-163 Коде ксу адміністративного судоч инства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити част ково.

Визнати недійсними господ арські зобов'язання, які вини кли між фізичною особою-підп риємцем ОСОБА_1 та Товарис твом з обмеженою відповідаль ністю "Центуріон-Захід", викон ання яких оформлено видатков ими та податковими накладним и від 02.06.2008 р. № 2/06-08 та від 21.07.2008 р. № 22/07 на загальну суму 29390 грн., в тому числі ПДВ - 4898,33 грн.

Застосувати передбачені ч . 1 ст. 208 Господарського кодексу України наслідки визнання г осподарських зобов'язань нед ійсними, а саме:

- стягнути в доход держави з фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (код НОМЕР_1, АД РЕСА_1) належні з неї ТзОВ "Це нтуріон-Захід" кошти в сумі 25640 (двадцять п'ять тисяч шістсот сорок) грн.

- стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю "Це нтуріон-Захід" (Код ЄДРПОУ 35007020, вул. О.Дундича, 5/139, м. Рівне, 33016) в д оход держави кошти отримані від фізичної особи-підприємц я ОСОБА_1 (код НОМЕР_1, АДРЕСА_1) в сумі 3750 (три тисячі сімсот п'ятдесят) грн. 00 коп.

В іншій частині позовних ви мог- відмовити.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо таку зая ву не було подано. Якщо заяву п ро апеляційне оскарження бул о подано, але апеляційна скар га не була подана у встановле ний строк, постанова набирає законної сили після закінче ння цього строку. У разі подан ня апеляційної скарги постан ова, якщо її не скасовано, наби рає законної сили після закі нчення апеляційного розгляд у справи.

Постанова може бути оскарж ена до Львівського апеляційн ого адміністративного суду ч ерез суд першої інстанції, як ий ухвалив постанову. Заява п ро апеляційне оскарження под ається протягом 10-ти днів з дн я складання постанови в повн ому обсязі. Апеляційна скарг а на постанову суду першої ін станції подається протягом 2 0-ти днів після подання заяви п ро апеляційне оскарження. Ап еляційна скарга може бути по дана без попереднього поданн я заяви про апеляційне оскар ження, якщо скарга подається у строк, встановлений для под ання заяви про апеляційне ос карження.

Головуючий суддя < Список > Боймис трук С.В.

Постанова складена в повн ому обсязі "16" листопада 2009 р.

< Список >

< Список >

Дата ухвалення рішення11.11.2009
Оприлюднено20.08.2010
Номер документу9124779
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5117/09/1770

Ухвала від 12.05.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Маринчак Н.Є.

Ухвала від 20.05.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Маринчак Н.Є.

Ухвала від 26.02.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Маринчак Н.Є.

Ухвала від 09.01.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Маринчак Н.Є.

Ухвала від 03.12.2013

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Гулид Р.М.

Постанова від 11.11.2009

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Боймиструк С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні