Ухвала
від 07.09.2020 по справі 308/4438/20
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/4438/20

1-кс/308/3839/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 вересня 2020 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1

за участю:

секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Ужгороді заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Фракталбуд» про відвід слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_3 від участі у розгляді скарги ТзОВ «Фракталбуд», в особі представника ОСОБА_4 на бездіяльність слідчого (в порядку ст. 303 КПК України),

ВСТАНОВИВ:

Десятого червня 2020 року, за результатами автоматичного розподілу до провадження слідчого судді ОСОБА_5 надійшли матеріали скарги ТзОВ «Фракталбуд», в особі представника ОСОБА_4 на бездіяльність слідчого (в порядку ст. 303 КПК України).

Двадцять шостого серпня 2020 року директором ТОВ «Фракталбуд» - С.В., ОСОБА_6 подано заяву про відвід слідчого судді ОСОБА_3 від участі у розгляді скарги ТзОВ «Фракталбуд» з тих підстав, що під час моніторингу ЄРДР заявником було виявлено справу № 308/10761/16-ц, яку розглядав суддя Ужгородського міськрайонного суду ОСОБА_3 , про визнання недійсним договору купівлі продажу нерухомого майна, у межах якої було відмовлено у забезпеченні позову шляхом накладення арешту на майно ТОВ «Фракталбуд», а саме, нежитлове приміщення загальною площею 111,1 кв., розташоване за адресою м. Ужгород, вул. Корзо, 14.

Таким чином, як зазначає заявник, слідчий суддя ОСОБА_3 не може брати участю у розгляді скарги, оскільки існують обставини, які викликають сумнів у його неупередженості.

У порядку автоматизованого розподілу, заява ТОВ «Фракталбуд» про відвід слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатськох області ОСОБА_3 надійшла на розгляд до судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 .

У судове засідання учасники процесу, повідомлені налужним чином про час, дату та місце розгляду заяви, не з`явились. про причини неявки не повідомили, заяв про відкладення слухання справи не подали.

Неявка належним чином повідомлених учасників кримінального провадження не перешкоджає розгляду заяви про відвід судді, а тому слідчий суддя розглянув вказану заяву про відвід слідчого судді у відсутності сторін, за наявними у справі доказами.

Вивчивши матеріали справи в межах заявленого відводу, сслідчий суддя прийшов до наступних висновків.

Як встановлено в ході розгляду заяви,слідчим відділом СУ ГУНП в Закарпатській області, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, відомості про яке внесені до ЄРДР 31.03.2020 за № 12020070000000082.

Двадцятого травня 2020 року ТзОВ «Фракталбуд» звернулось до слідчого з клопотанням про повідомлення про підозру ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який шляхом зловживання своїм службовим становищем, уклавши договір купівлі продажу, реалізував об`єкт нерухомості - приміщення загальною площею 111,1 кв., розташоване за адресою м. Ужгород, вул. Корзо, 14, однак вилучені кошти привласнив, не внісши на рахунки «Карпатського горизонту».

Вказане клопотання слідчим не розглянуто, у зв`язку з чим ТзОВ «Фракталбуд», в особі представника ОСОБА_4 , звернулось до суду з скаргою на бездіяльність слідчого (в порядку ст. 303 КПК України).

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено в ході розгляду поданої заяви про відвід ухвалою слідчого судді ОСОБА_3 від 15.05.2020 року у справі № 308/4438/20, 1кс/308/2122/20 (кримінальне провадження № 12020070000000082) накладено арешт на будівлю за №14 по вул. Корзо в м.Ужгород, загальною площею 111,1 кв. м.

Разом з тим, відповідно до ухвали судді Ужгородського міськрайонного суду ОСОБА_3 у справі за № 308/10761/16-ц, яка стосувалась визнання недійсним договору купівлі продажу нерухомого майна та для забезпечення позову накладення арешту на нежитлове приміщення загальною площею 111,1 кв., розташоване за адресою АДРЕСА_1 , в заяві про вжиття заходів забезпечення позову відмовлено.

Обставини, що виключають участь слідчого судді в кримінальному провадженні, викладені уст. 75 КПК Україниі їхперелік євичерпним,а саме:якщо вінє заявником,потерпілим,цивільним позивачем,цивільним відповідачем,близьким родичемчи членомсім`ї слідчого,прокурора,підозрюваного,обвинуваченого,заявника,потерпілого,цивільного позивача,цивільного відповідача; якщо вінбрав участьу цьомупровадженні яксвідок,експерт,спеціаліст,представник персоналуоргану пробації,перекладач,слідчий,прокурор,захисник абопредставник; якщовін особисто,його близькіродичі чичлени йогосім`ї заінтересованів результатахпровадження; за наявностіінших обставин,які викликаютьсумнів уйого неупередженості; у випадку порушення встановленогочастиною третьою статті 35цього Кодексу порядку визначення слідчого судді, судді для розгляду справи.

Згідност. 80 КПК України, за наявності підстав, передбаченихстаттями 75-79 цього Кодексу, слідчий суддя, зобов`язаний заявити самовідвід. Заяви про відвід можуть бути заявлені як під час досудового розслідування, так і під час судового провадження. Заяви про відвід під час досудового розслідування подаються одразу після встановлення підстав для такого відводу. Відвід повинен бути вмотивованим.

Пунктом 5 Постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни №8від 13червня 2007року «Пронезалежність судовоївлади» встановлено, що відповідно до закону суддя не може брати участь у розгляді справи і підлягає відводу (самовідводу), якщо він заінтересований у результаті розгляду справи або є інші обставини, які викликають сумнів в об`єктивності та неупередженості судді.

Частина 2, 3ст. 81 КПК Українивизначає, що усі інші відводи під час досудового розслідування розглядає слідчий суддя, а під час судового провадження - суд, який його здійснює.

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини, зокрема в рішеннях у справах «Нечипорук і Йонкало проти України», «Білуха проти України», особиста безсторонність та неупередженість особи, яка виконує функції держави, презумується, поки не надано доказів протилежного. Доказами протилежного є переконливі факти порушення безсторонності, тобто факти, які дають підстави для обґрунтованого побоювання прийняття упередженого рішення.

Захисником не доведено підстав того, що слідчий суддя ОСОБА_3 не зможе забезпечити неупереджений та об`єктивний розгляд справи, однак, досліджені у ході розгляду заяви про відвід фактичні дані та обставини справи свідчать про наявність суб`єктивного критерію, який виражається в недовірі заявника до слідчого судді ОСОБА_3 та наявності у заявника сумнівів щодо його об`єктивності, безсторонності та неупередженості.

Згідно з судовою практикою Європейського суду з прав людини (рішення у справах «Білуха проти України», «Салов проти України», «Фельдман проти України»), яка характеризується двома критеріями: перший полягає у намаганні визначити особисте переконання судді у конкретній справі, а другий - у з`ясуванні того, чи забезпечив суддя достатні гарантії для виключення будь-якого розумного сумніву з цього приводу у сторін, вимога безсторонності має бути відповідно оцінена судом при розгляді клопотання про відвід. Право сторін на справедливий суд закріплено в нормах міжнародного права, зокрема вКонвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

При розгляді заяви про відвід, слід виходити саме з суб`єктивної оцінки сторони у справі щодо дій слідчого судді. Так, якщо сторона має сумнів у безсторонності, хоча об`єктивно це нічим не підкріплено, то практика Європейського Суду з прав людини наголошує на необхідності задоволення такої заяви про відвід, адже в іншому випадку це буде розцінено як порушення права особи на справедливий суд.

З огляду на викладене, з метою недопущення під час розгляду скарги ТзОВ «Фракталбуд» на бездіяльність слідчого (в порядку ст. 303 КПК України) інших обставин, які можуть викликати сумніви в об`єктивності, неупередженості та безсторонності слідчого судді ОСОБА_3 , з метою недопущення в майбутньому недовіри чи сумнівів в об`єктивності слідчого судді чи суду, слідчий суддя прийшов до переконання, що заява про відвід підлягає задоволенню.

Керуючись ст.76,80,81 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Заяву про відвід слідчого судді ОСОБА_3 задовольнити.

Матеріали справи № 308/4438/20, за скаргою ТзОВ «Фракталбуд», в особі представника ОСОБА_4 , на бездіяльність слідчого (в порядку ст. 303 КПК України), передати до канцелярії суду відповідно до положеньст. 35 КПК України.

Ухвала остаточна і окремому оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення07.09.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу91453038
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗаява про відвід судді

Судовий реєстр по справі —308/4438/20

Ухвала від 03.12.2020

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Стан І. В.

Ухвала від 21.10.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 08.10.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 22.09.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шумило Н. Б.

Ухвала від 18.09.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 17.09.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 17.09.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 18.09.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 07.09.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Зарева Н. І.

Ухвала від 12.08.2020

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Стан І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні