Ухвала
від 18.09.2020 по справі 308/4438/20
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/4438/20

1-кс/308/3939/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 вересня 2020 року м. Ужгород

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області в складі:

головуючої судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участі представника заявника - ОСОБА_3

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судув м.Ужгород заяву директора ТОВ "К.Л.М. Групп" ОСОБА_4 про відвідслідчого суддіУжгородського міськрайонногосуду ОСОБА_5 ,у розглядіклопотання ТОВ "К.Л.М. Групп" про скасування арешту майна у кримінальному провадженні , відомості про яке внесені до ЄРДР 31.03.2020 за № 12020070000000082 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст. 191 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

В моє провадження в порядку автоматизованого розподілу надійшла заява директора ТОВ "К.Л.М. Групп» ОСОБА_4 про відвідслідчого суддіУжгородського міськрайонногосуду ОСОБА_5 ,у розглядіклопотання ТОВ "К.Л.М. Групп» про скасування арешту майна у кримінальному провадженні , відомості про яке внесені до ЄРДР 31.03.2020 за № 12020070000000082 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст. 191 КК України. Відвід мотивовано тим, що ухвалою слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду від 28.05.2020 у справі 308/4438/20 1-КС/308/2348/20 накладено арешт на будівлю за адресою м. Ужгород, вул. Корзо, 14, загальною площею 111,1 кв.м, за реєстраційним номером об`єкта нерухомого майна № 894540821101. Під час моніторингу Єдиного реєстру судових рішень було виявлено справу № 308/10761/16-ц, яку розглядав суддя Ужгородського міськрайонного суду ОСОБА_5 . Справа стосувалась визнання недійсним договору купівлі-продажу нерухомого майна та для забезпечення позову - накладення арешту на майно ТОВ «Фракталбуд» - нежитлове приміщення загальною площею 111,1 кв.м., розташоване за адресою м. Ужгород, вул. Корзо, 14. Заявник вважає, що в даному випадку слідчий суддя ОСОБА_5 повинен був заявити самовідвід, так як при прийнятті рішення про накладання арешту на нерухоме майно був упереджений. Також при розгляді клопотання 28.05.2020 року слідчим суддею ОСОБА_5 про накладення арешту на майно, не було повідомлено ТОВ «К.Л.М.-Групп». В матеріалах справи відсутні докази повідомлення власника майна ТОВ «К.Л.М.-Групп» про прозгляд клопотання. Окрім того заявник вказує на те, що 15.07.2020 року представником ТОВ «К.Л.М.-Групп» адвокатом ОСОБА_6 засобами поштового звязку направлено на адресу Вищої Ради Правосуддя скаргу щодо дисциплінарного проступку судді ОСОБА_5 . В звязку з викладеним на підставі п. 4 ч.1 ст. 75 КПК України заявлено відвід слідчому судді.

Заявник - директор ТОВ "К.Л.М. Групп» ОСОБА_4 в судове засідання не зявився, пунктом другим прохальної частини просив суд розглянути заяву про відвід без його участі.

Представник ТОВ "К.Л.М. Групп" в судовому засіданні заяву про відвідслідчого суддіУжгородського міськрайонногосуду ОСОБА_5 ,у розглядіклопотання ТОВ "К.Л.М. Групп» про скасування арешту майна у кримінальному провадженні підтримала та просила її задоволити. Зокрема вказала на те, що представником ТОВ «К.Л.М.-Групп» направлено на адресу Вищої Ради Правосуддя скаргу щодо дисциплінарного проступку судді ОСОБА_5 , а відтак наявні підстави стверджувати про упередженість слідчого судді ОСОБА_5 під час розгляду клопотання про скасування арешту.

Прокурор в судове засідання не зявився, хоча належним чином був повідомлений про час та місце розгляду заяви.

За ч. 1 ст. 81 КПК України у разі заявлення відводу слідчому судді його розглядає інший суддя цього ж суду.

Суд, вивчивши матеріали справи в межах заявленого відводу, приходить до наступного висновку.

Згідно з ч.1ст.26 КПК Українисторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачений КПК України.

Відповідно до ч.1ст. 75 КПК Українислідчий суддя, суддя або присяжний не може брати участь у кримінальному провадженні:

1) якщо він є заявником, потерпілим, цивільним позивачем, цивільним відповідачем, близьким родичем чи членом сім`ї слідчого, прокурора, підозрюваного, обвинуваченого, заявника, потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача;

2) якщо він брав участь у цьому провадженні як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, слідчий, прокурор, захисник або представник;

3) якщо він особисто, його близькі родичі чи члени його сім`ї заінтересовані в результатах провадження;

4) за наявності інших обставин, які викликають сумнів у його неупередженості;

5) у випадку порушення встановленого частиною третьоюстатті 35 цього Кодексупорядку визначенняслідчого судді,судді длярозгляду справи.

Відповіднодочастини3-5статті80КПКУкраїнизаявапровідвідможе бутизаявлена як підчас досудовогорозслідування, такіпідчассудовогопровадження.Заявапро відвідпідчас досудового розслідуванняподаєтьсяодразуж післявстановленняпідставдлятакоговідводу. Відвід повинен бутивмотивованим.

Оскількикримінальнепроцесуальнезаконодавствоміститьзагальнівимогидовмотивованостівідводу,судвоцінцівмотивованостівідводузвертаєтьсядопрактикиЄвропейськогосудузправлюдини,якавідповіднодост.17ЗаконуУкраїни«ПровиконаннярішеньтазастосуванняпрактикиЄвропейськогосудузправлюдини»єджереломправа.

Що стосуєтьсядоводів заявника про наявність обставин, які викликають сумнів у неупередженості слідчого судді, суд виходить з наступного.

Для відводу судді необхідно обґрунтувати наявність обставин, які об`єктивно можуть вказувати на можливу упередженість, навести відповідні аргументи, докази, які підтверджують наявність підстав для відводу.

ТакЄвропейськимсудомзправлюдиниуп.66урішенніпосправі«МироненкоіМартенкопротиУкраїни»зазначено,щозгіднозусталеноюпрактикоюСудунаявністьбезсторонності має визначатися, дляцілейпункту1статті6Конвенції,задопомогоюсуб`єктивногота об`єктивного критеріїв.За суб`єктивнимкритеріємоцінюєтьсяособистепереконаннятаповедінкаконкретногосудді,тобточивиявлявсуддяупередженістьабобезсторонністьуданійсправі.Відповіднодооб`єктивногокритеріювизначається,середіншихаспектів,чизабезпечувавсудяктакийтайогоскладвідсутністьбудь-якихсумнівіву йогобезсторонності (див.,зокрема,рішення усправах«Фей проти Австрії» (Feyv.Austria), рішеннявід24 лютого1993року,серіяA,N255,с. 12,п.27,28 і30,та «Веттштайн протиШвейцарії» (Wettsteinv.Switzerland),заяваN33958/96,п.42,ЄСПЛ2000-XII).У кожнійокремій справіслід визначити, чимаютьстосунки,що розглядаються,таку природу таступінь, що свідчатьпро те,що суднеє безстороннім(див.рішенняусправі «Пуллар проти Сполученого Королівства» (Pullarv. theUnitedKingdom), рішеннявід10 червня 1996року,Reports1996-III,с.794,п.38).

Стосовнооб`єктивноїнеупередженостіусправі«ФейпротиАвстрії»Європейськийсудз прав людинизауважив,щовонаполягаєувідсутностібудь-якихзаконнихсумнівівв тому,що їїзабезпечено тагарантованосудом,адляперевіркинаоб`єктивнунеупередженістьслідвизначити,чиєфакти,якінезалежатьвідповедінкисудді,щоможутьбутивстановленітаможутьзмуситисумніватисяуйогонеупередженості.

Усправі«ХаушильдпротиДанії»Європейськийсудзправлюдинизазначивпронеобхідністьдоказівфактичноїнаявностіупередженостісуддідлявідстороненняйоговідсправи.Причомусуддявважаєтьсябезстороннім,якщотількинез`являютьсядоказипротилежного.

Особистабезсторонністьсудупрезюмується,покиненаданодоказівпротилежного(рішенняЄвропейськогосудузправлюдиниусправіВеттштайнпротиШвейцарії,п.43).

Такимчином,існуєпрезумпціянеупередженостісудді,аякщоз`являютьсясумніви щодо цього,тодляйоговідводувходіоб`єктивноїперевіркимаєбутивстановленанаявність певної особистої заінтересованостісудді,певнихйогоприхильностей,уподобаньстосовнооднієїзісторінусправі.Прицьомувраховуєтьсядумкасторін,однаквирішальнимиєрезультатиоб`єктивноїперевірки.

Заявниквказує,щоосновнимипідставамидлявідводуслідчогосудді ОСОБА_5 від розглядуклопотанняпроскасуванняарештумайнаєрозгляд суддею ОСОБА_5 справи № 308/10761/16-ц, яка стосувалась визнання недійсним договору купівлі-продажу нерухомого майна та для забезпечення позову - накладення арешту на майно ТОВ «Фракталбуд» - нежитлове приміщення загальною площею 111,1 кв.м., розташоване за адресою м. Ужгород, вул. Корзо, 14; розгляд клопотання проведено без повідомлення ТОВ «К.Л.М.-Групп» та наявність скаргизаявникащодоньогодоВРП.

Дослідившидоводизаяви тазаявленіпідчассудовогозасіданнядоводи, судвважає недоведенимфактупередженостіслідчогосудді ОСОБА_5 підчасрозгляду справи №308/4438/20.

Наведені в заяві обставини про відвід слідчого судді ОСОБА_5 є такими, які не викликають сумнів у його неупередженості, а також не містять належних та підтверджених обставин, які б викликали сумнів у його неупередженості та унеможливлювали ухвалення слідчим суддею об`єктивного процесуального рішення у справі.

Будь-які докази на підтвердження фактів, які б свідчили про особисту зацікавленість слідчого судді в розгляді клопотання чи його упередженість в матеріалах справи відсутні.

Доводи, викладені у заяві про відвід, щодо наявності сумнівів у неупередженості слідчого судді ОСОБА_5 в розгляді клопотання є тільки припущеннями заявника, інші доводи жодним належним та допустимим доказом не підтверджені.

Окрім того, в основу заяви про відвід покладені доводи про незгоду з процессуальними рішеннями та діями судді ОСОБА_5 , проте ці твердження не відносяться до обставин, що виключають участь слідчого судді у розгляді клопотання. Вказані обставини можуть слугувати підставою для скасування або зміни судового рішення при розгляді справи в суді апеляційної інстанції , а процесуальна позиція судді у даній справі не може бути підставою для його відводу. Не погодження з процесуальними рішеннями та діями судді не є підставою для його відводу та не свідчать про упередженість судді у розгляді цієї справи.

ЩодоподаноїзаявникомскаргидоВРП.

Підчасрозглядузаяви представник ТОВ "К.Л.М. Групп" повідомила, що представником ТОВ "К.Л.М. Групп" булаподанаскарга доВРП відносносудді ОСОБА_5 , вказана обставина була викладена і в заяві про відвід слідчого судді. Наїїдумку, цей фактможе впливати на упередженістьставленняслідчогосудді ОСОБА_5 доТОВ "К.Л.М. Групп" якдоособи, яка сталаініціаторомпритягненнясуддідодисциплінарноївідповідальності.

Відповіднодоп.2Бангалорськихпринципівповедінкисуддіввід19травня2006року,схваленихРезолюцієюЕкономічноїтаСоціальноїРадиООНN2006/23від27.07.2006об`єктивністьсуддієнеобхідноюумовоюдляналежноговиконаннянимсвоїхобов`язків.Вонапроявляєтьсянетількиузмістівинесеногорішення,айвусіхпроцесуальнихдіях,щосупроводжуютьйогоприйняття.Привиконаннісвоїхобов`язківсуддявільнийвідбудь-якихсхильностей, упередженості чи забобонів. Поведінка суддівпроцесізасіданнятазастінамисудумаєсприятипідтримцітазростаннюдовірисуспільства,представниківюридичноїпрофесіїтасторінусправідооб`єктивностісуддівтасудовихорганів.

Судвважає,щоподаназаявникомскаргавідноснослідчогосудді ОСОБА_5 автоматично не свідчитьпройогоупередженістьвподальшомуприприйняттірішеньуклопотаннях,скаргахта заявах, поданихпредставником ТОВ "К.Л.М. Групп".

Наданиймоментусудувідсутняможливістьвстановитирезультатирозглядутакоїскарги,певнийвпливцієїскаргиназдійсненняправосуддяслідчимсуддею ОСОБА_5 усправі,у якій приймає участь представник ТОВ "К.Л.М. Групп",атомутакийаргументєлишеприпущенням.

Зважаючи на викладене, суд вважає , що небулодоведено наявність об`єктивної чи суб`єктивної упередженостіслідчогосудді ОСОБА_5 підчас розглядуклопотання усправі №308/4438/20, а тому заявлений директором «ТОВ К.Л.М. Групп» ОСОБА_4 відвід слідчому судді є безпідставним та необгрунтованим, а відтак відсутні підстави для задоволення відводу, що передбачені п.4 ч.1ст.75 КПК України.

Оскільки інших обставин, які в силуст. ст. 75, 76 КПК Українивиключають участь слідчого судді у розгляді справи заявник не зазначає, а ті обставини які викладені в заяві не є обставинами, що виключають участь слідчого судді у розгляді справи, суд не вбачає підстав для задоволення заяви про відвід, а тому в задоволенні заяви про відвід слідчого судді ОСОБА_5 слід відмовити.

Керуючисьст. ст.75,80,81 КПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні заяви директора ТОВ «К.Л.М. Групп» ОСОБА_4 про відвідслідчого суддіУжгородського міськрайонногосуду ОСОБА_5 ,у розглядіклопотання ТОВ «К.Л.М. Групп» про скасування арешту майна у кримінальному провадженні , відомості про яке внесені до ЄРДР 31.03.2020 за № 12020070000000082 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст. 191 КК України - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Дата оголошення повного тексту ухвали 21.09.2020 року о 10-30 год.

Суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.09.2020
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу91698152
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗаява про відвід судді

Судовий реєстр по справі —308/4438/20

Ухвала від 03.12.2020

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Стан І. В.

Ухвала від 21.10.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 08.10.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бедьо В. І.

Ухвала від 22.09.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Шумило Н. Б.

Ухвала від 18.09.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 17.09.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 17.09.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 18.09.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Бенца К. К.

Ухвала від 07.09.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Зарева Н. І.

Ухвала від 12.08.2020

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Стан І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні