Рішення
від 08.09.2020 по справі 5023/10655/11 (922/1500/20)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

(додаткове)

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"08" вересня 2020 р.м. ХарківСправа № 5023/10655/11 (922/1500/20)

Господарський суд Харківської області у складі:

головуючий суддя Усатий В.О.

судді: Хотенець П.В. , Яризько В.О.

за участю:

представника ДП "Завод імені В.О. Малишева" - Бабки С.А.

представника ПП "Паралеле.Піпед" - директора Шевакова О.С.

розглянувши заяву представника Приватного підприємства "Паралелле.Піпед" адвоката Богомолова О.О. (вх. № 19534 від 25.08.2020 р.) про відшкодування витрат на професійну правничу допомогу по справі

за позовом Приватне підприємство "Паралеле.Піпед" до ДП "Завод імені В.О. Малишева про стягнення коштів в межах справи про банкрутство ДП "Завод імені В.О. Малишева" №5023/10655/11 ВСТАНОВИВ:

Справа №5023/10655/11 за позовом ДП "Львівський бронетанковий завод" до ДП "Завод імені В.О.Малишева" про визнання банкрутом слухалася у складі колегії суддів - головуючий суддя: Усатий В.О., судді: ОСОБА_1. Яризько В.О.

Рішенням суду від 20.08.2020 р. позов Приватного підприємства "Паралеле. Піпед" задоволено частково, стягнуто з Державного підприємства "Завод імені В.О. Малишева" (61001, м. Харків, вул. Плеханівська, 126, код ЄДРПОУ 14315629) на користь Приватного підприємства "Паралеле. Піпед" (61064, м. Харків, вул. Стефенсона, 26, код ЄДРПОУ 34467217) 446394,14 грн. основного боргу, 83601,79 грн. інфляційних, 35400,13 грн. 3% річних , 499,89 грн. пені та 8488,44 грн. судового збору, в іншій частині позовних вимог відмовлено.

25.08.2020 представник Приватного підприємства "Паралелле.Піпед" адвокат Богомолов О.О. звернувся до господарського суду Харківської області із заявою (вх. № 19534 ) про відшкодування витрат на професійну правничу допомогу в розмірі 18000,00грн.

Розпорядженням в.о. керівника апарату суду 01.09.2020 р. проведено повторний автоматизований розподіл заяви, у зв"язку із звільнення з посади судді ОСОБА_1 .

Відповідно до витягу з протоколу передачі раніше визначеному складу суду, визначено склад суду для розгляду даної справи: головуючий суддя Усатий В.О., суддя Яризько В.О., суддя Хотенець П.В. (витяг з протоколу від 01.09.2020).

Ухвалою суду від 02.09.2020 р. прийнято заяву представника Приватного підприємства "Паралелле.Піпед" адвоката Богомолова О.О. (вх. № 19534 від 25.08.2020 р.) про відшкодування витрат на професійну правничу допомогу до розгляду, розгляд заяви призначено на 08.09.2020 р.

У судовому засіданні від 08.09.2020 р. позивач наполягав на задоволені заяви в повному обсязі, проте представник відповідача заперечував проти задоволення заяви.

Відповідно до ч. 8 ст. 129 ГПК України, розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Відповідно до ст. 221 ГПК України, якщо сторона з поважних причин не може до закінчення судових дебатів у справі подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог. Для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше п`ятнадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог. У випадку, визначеному частиною другою цієї статті, суд ухвалює додаткове рішення в порядку, передбаченому статтею 244 цього Кодексу.

Згідно до ст. 244 ГПК України, суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо: 1) стосовно якої-небудь позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення; 2) суд, вирішивши питання про право, не зазначив точної грошової суми, присудженої до стягнення, або майно, яке підлягає передачі, або дії, що потрібно виконати; 3) судом не вирішено питання про судові витрати. Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення. Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви. Додаткове рішення або ухвала про відмову в прийнятті додаткового рішення можуть бути оскаржені.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про часткове задоволення заяви позивача, виходячи з наступного.

Відповідно до приписів статті 123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: на професійну правничу допомогу; пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Згідно з приписами статті 126 ГПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

У визначенні розумно необхідного розміру сум, які підлягають сплаті за послуги адвоката, можуть братися до уваги, зокрема, але не виключно: встановлені нормативно-правовими актами норми видатків на службові відрядження (якщо їх установлено); вартість економних транспортних послуг; час, який міг би витратити на підготовку матеріалів кваліфікований фахівець; вартість оплати відповідних послуг адвокатів, яка склалася в країні або в регіоні; наявні відомості органів статистики або інших органів про ціни на ринку юридичних послуг; тривалість розгляду і складність справи тощо.

Суд зобов`язаний оцінити рівень адвокатських витрат (у даному випадку, за наявності заперечень учасника справи), що мають бути присуджені з урахуванням того, чи були такі витрати понесені фактично та чи була їх сума обґрунтованою.

Суд не зобов`язаний присуджувати стороні, на користь якої відбулося рішення, всі його витрати на адвоката, якщо, керуючись принципами справедливості та верховенством права, встановить, що розмір гонорару, визначений стороною та його адвокатом, є завищеним щодо іншої сторони спору, зважаючи на складність справи, витрачений адвокатом час, та неспіврозмірним у порівнянні з ринковими цінами адвокатських послуг.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін.

Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрати на підставі статті 41 Конвенції. Зокрема, заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (рішення у справі "East/West Alliance Limited" проти України, заява № 19336/04, п. 269).

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Лавентс проти Латвії" від 28.11.2002 зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", адвокат - фізична особа, яка здійснює адвокатську діяльність на підставах та в порядку, що передбачені цим Законом. Договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору

Згідно ст. 30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

В обґрунтування розміру заявленої суми витрат на правничу допомогу, представник ПП "Паралеле.Піпед" адвокат Богомолов О.О. зазначає, що 22.04.2020 між ПП "Паралеле.Піпед" в особі директора Шевакова Олександра Сергійовича (клієнт) та Адвокатським об`єднанням "Богомолов та партнери" в особі керуючого партнера Богомолова Олексія Олексійовича (виконавець), був укладений договір про надання правової (правничої) допомоги № 2204-1.

Предметом цього договору є надання клієнту правової допомоги (послуги): захист, представництво на надання інших видів правової допомоги, передбаченої Законом України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність". Для надання правової допомоги (послуг) виконавець може також надавати інші супутні послуги, які оплачуються на тих самих умовах, що і правова допомога.

Відповідно до п.1.2. Договору виконавець надає правову допомогу без обмеження повноважень.

Пунктом 1.3. Договору визначено, що виконавець гарантує таку якість правової допомоги, що відповідає вимогам, які звичайно ставляться до послуг такого роду.

Пунктом 1.4. Договору визначено, що клієнт бере на себе зобов`язання прийняти та оплатити надану виконавцем правову допомогу (послуги) на умовах цього Договору.

Відповідно до п.2.1 Договору, виконавець надає послуги, передбачені п.1.1. Договору з приводу стягнення грошових коштів, в тому числі основної суми боргу, 3% річних, інфляційних втрат, неустойки тощо з ДП "Завод імені В.О. Малишева" за договором поставки від 01.12.2016 р. №672дп та додатковою угодою №1 від 23.10.2019 р.

Пунктом 2.2. Договору визначено, що ціна договору визначається з розрахунку 1500 гривень за годину витраченого виконавцем на надання послуг часу.

Пунктом 2.3. Договору зазначено, щоу строк 3 робочих днів після підписання цього Договору клієнт сплачує виконавцю 18000 гривень в якості авансу.

Пунктами 2.4- 2.7. Договору визначено, що остаточна вартість наданих виконавцем послуг встановлюється в Акті про надання правової допомоги, який підписується сторонами або їх уповноваженими представниками. В акті вказується обсяг наданої виконавцем правової допомоги і її вартість. Остаточна оплата за договором має бути здійснена у строк 5 днів з дня пред`явлення виконавцем вимоги про її здійснення. Акт надається клієнту для підпису особисто, поштою або електронними засобами зв`язку. Акт про надання правової допомоги вважається підписаним, якщо протягом 10 днів з моменту направлення його клієнту, або 3 днів з моменту отримання його клієнтом, останній не надав виконавцю письмові аргументовані заперечення на акт.

Відповідно до п.2.8. Договору, виконавець та клієнт мають право в будь-який момент дії Договору розірвати його в односторонньому порядку, повідомивши іншу сторону за 5 днів до дня розірвання Договору. В такому випадку клієнт зобов`язаний сплатити вартість фактично наданої за час дії Договору правової допомоги.

Пунтом 3.1. Договору визначено, що виконавець має право покласти частину своїх обов`язків на іншу особу, з якою виконавець укладає окремий договір. У випадку покладання частини своїх зобов`язань на іншу особу, виконавець залишається відповідальною у повному обсязі перед клієнтом за порушення умов даного Договору.

Відповідно до п. 3.2. Договору, виконавець, його партнери, адвокати та співробітники зобов`язуються, зберігати адвокатську таємницю, предметом якої є питання, пов`язані з наданням правової допомоги, а також документація (договори, бухгалтерська і податкова звітність, інші документи). Зазначена докуменатція за бажанням клієнта може передаватися виконавцю за актом здачі-приймання, який підписується сторонами договору.

Пунктом 4.1. Договору визначено, що клієнт має право в будь-який час дії Договору отримати звіт про обсяг наданої правової допомоги. Такий звіт складається на письмову вимогу клієнта протягом двох робочих днів.

Відповідно до п.5.1. Договору за порушення строку оплати за Договором клієнт несе відповідальність у виді подвійної облікової ставки НБУ від розміру заборгованості за кожний день прострочення.

Відповідно до п.6.1. Договору, цей Договір ввжається укладеним і набирає чинності з моменту його підписання сторонами та діє до 31.12.2020 р., але в будь-якому разі до виконання виконавцем завдання та до виконання клієнтом обов`язку з оплати.

Разом із заявою про відшкодування витрат на професійну правничу допомогу , представником позивача адвокатом Богомоловим О.О. надано ;копію платіжного доручення №1161 від 15.05.2020 р. про прийняття коштів у розмірі 18 000,00 грн (оплата авансу за надання правової допомоги згідно договору №2204-1 від 22.04.2020);Акт наданих послуг від 20.08.2020 р. до договору про надання правової допомоги №22004-1 від 22.04.2020 р. та копію Договору про надання правової допомоги №2204-1 від 22.04.2020 р.

Відповідно Акту наданих послуг до Договору, виконавець надав, а клієнт прийняв послуги:

- зустріч з представником клієнта, первинна консультація щодо стягнення коштів - 1 год. - 1500 грн;

- підготовка позову у справі (ознайомлення з документами клієнта (договором, первинними документами; аналіз норм законодавства та судової практики; складання розрахунку заборгованості; написання позовної заяви) - 6 год. - 9000 грн;

- відправка відповідачу та подання до суду позовної заяви - 1 год. - 1500 грн;

- аналіз відзиву позивача, складання та подання відповіді на відзив - 1 год. - 1500 грн;

- надання додаткових пояснень під час розгляду справи - 2 год. - 3000 грн;

- телефонні консультації з клієнтом, роз`яснення щодо стадії розгляду справи - 1 год. - 1500 грн.

Крім того, в матеріалах справи наявні: копія Ордеру на надання правничої (правової) допомоги Серія АХ №1014918 від 15.05.2020 р.; копія Свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю №1434 від 11.04.2007 р.

Суд зауважує, що у засіданнях від 23.06.2020 р., 15.07.2020 р., 04.08.2020 р. та 20.08.2020 р. представник позивача адвокат Богомолов О.О. участі не приймав, замість нього у засіданнях був присутній директор ПП "Паралеле.Піпед" Шеваков Олександр Сергійович.

Оскільки судові витрати, до яких входять витрати на професійну правничу допомогу, згідно ч. 4. ст. 129 ГПК України у разі часткового задоволення позову покладаються на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, приймаючи до уваги часткове задоволення позову та неспівмірність витрат з обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт , суд дійшов до висновку про стягнення з відповідача судових витрат понесених на професійну правничу допомогу в сумі 9000,00 грн., в іншій частині відмовити.

Керуючись ст.ст. 123, 126, 129, 221, 232, 233, 236, 237, 238, 240, 244 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Заяву представника Приватного підприємства "Паралелле.Піпед" адвоката Богомолова О.О. (вх. № 19534 від 25.08.2020 р.) про відшкодування витрат на професійну правничу допомогу задовольнити частково.

Стягнути з ДП "Завод ім. В.О. Малишева" ( код ЄДРПОУ 14315629, місцезнаходження: вул.Плеханівська, 126, м.Харків, 61037) на користь Приватного піжприємтсва "Паралеле.Піпед (61064, м. Харків, вул. Стефенсона, 26, код ЄДРПОУ 34467217) 9000,00 грн. судових витрат, понесених за надання професійної правничої допомоги.

В іншій частині вимог відмовити.

Після набрання рішенням законної сили видати наказ в установленому законом порядку.

Позивач: Приватне підприємство "Паралеле.Піпед" (61064, м. Харків, вул. Стефенсона, 26, код ЄДРПОУ 34467217)

Відповідач: Державне підприємство "Завод імені В.О. Малишева" (код ЄДРПОУ 14315629, юридична адреса: 61037, м. Харків, вул. Плеханівська, буд. 126)

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Східного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складання повного тексту рішення відповідно до ст.ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України та з урахуванням п.п. 17.5 п.17 Перехідних положень Кодексу.

Учасники справи можуть одержати інформацію по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://court.gov.ua/.

Повний текст рішення складено та підписано 10.09.2020 р.

Головуючий суддя Суддя Суддя В.О. Усатий В.О. Яризько П.В. Хотенець

Дата ухвалення рішення08.09.2020
Оприлюднено14.09.2020

Судовий реєстр по справі —5023/10655/11 (922/1500/20)

Ухвала від 28.12.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 28.12.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 23.12.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 23.12.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Рішення від 08.09.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 02.09.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Рішення від 20.08.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 04.08.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 23.07.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 15.07.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні