Ухвала
від 08.09.2020 по справі 910/12883/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

08.09.2020Справа № 910/12883/19

Господарський суд міста Києва у складі судді Мандриченка О.В., за участю секретаря судового засідання Дюбка С.П., розглянувши подання Приватного виконавця виконавчого округу міста Києва Авторгова Андрія Миколайовича про тимчасове обмеження у праві виїзду керівника боржника - юридичної особи за межі України у господарській справі

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Іноваційно-виробнича компанія "Рамінтек";

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об`єднання "Біовелл";

про стягнення 171 558,71 грн.

за участю приватного виконавця Авторгова А.М.,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Іноваційно-виробнича компанія "Рамінтек" (далі, позивач) звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об`єднання "Біовелл" (далі, відповідач) про стягнення 171 558,71 грн заборгованості за Договором купівлі-продажу №17010301 від 03.01.2017, з яких 149 724,00 грн основної заборгованості, 19 275,43 грн пені, 1 674,00 грн 3% річних та 885,28 грн інфляційних втрат.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 14.01.2020 у справі №910/12883/19 позов задоволено повністю, стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об`єднання "Біовелл" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Іноваційно-виробнича компанія "Рамінтек" 149 724 грн 00 коп основної заборгованості, 19 275 грн 43 коп пені, 1 674 грн. 00 коп. 3% річних, 885 грн 28 коп. інфляційних втрат та 2 573 грн. 39 коп. витрат по сплаті судового збору.

Постановою Північного апеляційного господарського суду від 04.05.2020 апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об`єднання "Біовелл" на рішення Господарського суду міста Києва від 14.01.2020 у справі №910/12883/19 задоволено частково, рішення Господарського суду міста Києва від 14.01.2020 у справі №910/12883/19 змінено, а резолютивну частину рішення Господарського суду міста Києва від 14.01.2020 у справі №910/12883/19 викладено у наступній редакції:

" 1. Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Іноваційно-виробнича компанія "Рамінтек" задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об`єднання "Біовелл" (03186, м. Київ, Чоколівський бульвар, будинок 19, ідентифікаційний код юридичної особи 36039802) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Іноваційно-виробнича компанія "Рамінтек" (01103, м. Київ, вулиця Михайла Бойчука, буд. 18-Б, кв. 56, ідентифікаційний код юридичної особи 36555928) 149 724 (сто сорок дев`ять тисяч сімсот двадцять чотири) грн 00 коп. основної заборгованості, 19 275 (дев`ятнадцять тисяч двісті сімдесят п`ять) грн 43 коп. пені, 1 674 (одну тисячу шістсот сімдесят чотири) грн 00 коп. 3% річних та 2 560 (дві тисячі п`ятсот шістдесят) грн 11 коп. витрат по сплаті судового збору за подання позовної заяви. В іншій частині у задоволенні позову відмовити.".

Господарським судом міста Києва 15.05.2020 на виконання вищевказаної постанови видано відповідні накази.

01.09.2020 через відділ автоматизованого документообігу суду надійшло подання Приватного виконавця виконавчого округу міста Києва Авторгова Андрія Миколайовича про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника без вилучення паспортного документа, в якому приватний виконавець просить суд тимчасово обмежити у праві виїзду за кордон без вилучення паспорта громадянина України для виїзду за кордон ОСОБА_1 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_1 , до виконання зобов`язань, покладених на боржника рішеннями Господарського суду міста Києва на підставі: наказу № 910/12883/19 виданого Господарським судом міста Києва 15.05.2020.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 02.09.2020 подання Приватного виконавця виконавчого округу міста Києва Авторгова Андрія Миколайовича про тимчасове обмеження у праві виїзду керівника боржника - юридичної особи за межі України у справі № 910/12883/19 призначено до розгляду у судовому засіданні на 08.09.2020.

Розглянувши матеріали подання Приватного виконавця виконавчого округу міста Києва Авторгова Андрія Миколайовича, повно та об`єктивно дослідивши докази в їх сукупності, суд зазначає наступне.

В обґрунтування подання приватний виконавець зазначає, що боржник ухиляється від виконання рішення суду у даній справі, не вчиняє будь-яких дій, спрямованих на виконання покладених на нього рішенням суду зобов`язань.

Статтею 337 Господарського процесуального кодексу України унормовано, що тимчасове обмеження фізичної особи - боржника у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як виключний захід забезпечення виконання судового рішення. Тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України застосовується в порядку, визначеному цим Кодексом для забезпечення позову, із особливостями, визначеними цією статтею. Суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням, на строк до повного виконання такого судового рішення. Ухвала про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути постановлена за поданням державного або приватного виконавця, яким відкрито відповідне виконавче провадження. Суд негайно розглядає таке подання без повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного (приватного) виконавця.

З системного аналізу наведених правових норм вбачається, що зазначений захід є виключним заходом забезпечення виконання судового рішення, застосування якого є правом, а не обов`язком суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону України "Про виконавче провадження" примусове виконання рішень покладається на органи державної виконавчої служби (державних виконавців) та у передбачених цим Законом випадках на приватних виконавців, правовий статус та організація діяльності яких встановлюються Законом України "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів".

Згідно з ч. 1 ст. 18 Закону України "Про виконавче провадження" виконавець зобов`язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Пунктом 19 ч. 3 ст. 18 Закону України "Про виконавче провадження" встановлено, що виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право у разі ухилення боржника від виконання зобов`язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду, за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи за межі України до виконання зобов`язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів.

Нормами п. 5 ст. 19 Закону України "Про виконавче провадження" передбачено, що боржник зобов`язаний: утримуватися від вчинення дій, що унеможливлюють чи ускладнюють виконання рішення; допускати в установленому законом порядку виконавця до житла та іншого володіння, приміщень і сховищ, що належать йому або якими він користується, для проведення виконавчих дій; за рішеннями майнового характеру подати виконавцю протягом п`яти робочих днів з дня відкриття виконавчого провадження декларацію про доходи та майно боржника, зокрема про майно, яким він володіє спільно з іншими особами, про рахунки у банках чи інших фінансових установах, про майно, що перебуває в заставі (іпотеці) або в інших осіб, чи про кошти та майно, належні йому від інших осіб, за формою, встановленою Міністерством юстиції України; повідомити виконавцю про зміну відомостей, зазначених у декларації про доходи та майно боржника, не пізніше наступного робочого дня з дня виникнення відповідної обставини; своєчасно з`являтися на вимогу виконавця; надавати пояснення за фактами невиконання рішень або законних вимог виконавця чи іншого порушення вимог законодавства про виконавче провадження.

Приписами ст. 28 Закону України "Про виконавче провадження" копії постанов виконавця та інші документи виконавчого провадження (далі - документи виконавчого провадження) доводяться виконавцем до відома сторін та інших учасників виконавчого провадження, надсилаються адресатам простим поштовим відправленням або доставляються кур`єром, крім постанов про відкриття виконавчого провадження, про повернення виконавчого документа стягувачу, повідомлення стягувачу про повернення виконавчого документа без прийняття до виконання, постанов, передбачених пунктами 1-4 частини дев`ятої статті 71 цього Закону, які надсилаються рекомендованим поштовим відправленням. Боржник вважається повідомленим про початок примусового виконання рішень, якщо йому надіслано постанову про відкриття виконавчого провадження за адресою, зазначеною у виконавчому документі.

Документи виконавчого провадження надсилаються стягувачу та боржнику за їхніми адресами, зазначеними у виконавчому документі. У разі зміни стороною місця проживання чи перебування або місцезнаходження документи виконавчого провадження надсилаються за адресою, зазначеною у відповідній заяві сторони виконавчого провадження.

Документи виконавчого провадження доводяться до відома або надсилаються адресатам не пізніше наступного робочого дня з дня їх винесення.

Слід зазначити, що право виконавця на звернення з поданням до суду про тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон виникає лише у разі ухилення боржника від виконання покладених на нього рішенням суду зобов`язань, тобто наявність лише самого зобов`язання не наділяє виконавця правом на звернення до суду з поданням про тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за кордон.

Відповідно до роз`яснення Верховного Суду України у листі від 01.02.2013 р. "Судова практика щодо вирішення питання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України" поняття ухилення від виконання зобов`язань, покладених на боржника рішенням суду, варто розуміти як будь-які свідомі діяння (дії або бездіяльність) боржника, спрямовані на невиконання відповідного обов`язку у виконавчому провадженні, коли виконати цей обов`язок у нього є всі реальні можливості (наприклад, наявність майна, грошових коштів тощо) і цьому не заважають будь-які незалежні від нього об`єктивні обставини (непереборної сили, події тощо).

Як вбачається з матеріалів подання, 09.06.2020 приватним виконавцем виконавчого округу міста Києва Авторговим Андрієм Миколайовичем винесено постанову про відкриття виконавчого провадження ВП 62295047 з примусового виконання наказу Господарського суду міста Києва від 15.05.2020 у справі № 910/12883/19,

09.06.2020 приватним виконавцем винесено постанову про арешт коштів боржника ВИ №62295047 та надіслано платіжні вимоги на списання коштів до AT КБ ІІриватБанк та AT Укрексімбанк .

Відповідно до листа від 12.06.2020 AT Укрексімбанк повідомив, що кошти на рахунках боржника відсутні.

З рахунку боржника в AT КБ Приват Банк було списано 64,88 грн.

16.06.2020 приватним виконавцем надіслано виклик боржнику (вих.№ 686) за адресою м.Київ, вул. Чоколівський бульвар, б. 19.

Як зазначає приватний виконавець, на виклик останнього керівник боржника не з`явився, про що складено акт приватного виконавця від 26.06.2020.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань керівником ТОВ "Науково-виробниче об`єднання "Біовелл" є ОСОБА_1 .

Відповідно до статті 33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишити територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Згідно зі статті 2 Протоколу № 4 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, який гарантує деякі права і свободи, не передбачені в Конвенції та у Першому протоколі до неї, кожен є вільним залишати будь-яку країну, включно зі своєю власною. На здійснення цих прав не може бути встановлено жодних обмежень, крім тих, що передбачені законом і є необхідними в демократичному суспільстві в інтересах національної чи громадської безпеки, для підтримання публічного порядку, запобігання злочину, для захисту здоров`я чи моралі або з метою захисту прав і свобод інших осіб.

Також статтею 12 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права передбачено, що кожна людина має право покидати будь-яку країну, включаючи свою власну. Згадані вище права не можуть бути об`єктом ніяких обмежень, крім тих, які передбачено законом, які є необхідними для охорони державної безпеки, громадського порядку, здоров`я чи моральності населення або прав і свобод інших і є сумісними з іншими правами, визначеними в цьому Пакті.

Законодавством України зазначені правовідносини регулюються статтею 313 Цивільного кодексу України, відповідно до якої фізична особа має право на свободу пересування. Фізична особа може бути обмежена у здійсненні права на пересування лише у випадках, встановлених законом.

Пунктом 19 частини третьої статті 18 Закону України "Про виконавче провадження" встановлено право виконавця у разі ухилення боржника від виконання зобов`язань, покладених на нього рішенням, звернутися до суду, який видав виконавчий документ, за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов`язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів.

Відповідно до статті 337 Господарського процесуального кодексу України тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України застосовується в порядку, визначеному цим Кодексом для забезпечення позову, із особливостями, визначеними цією статтею. Суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням, на строк до повного виконання такого судового рішення.

Закон України "Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України" регулює порядок здійснення права громадян України на виїзд і в`їзд в Україну, порядок оформлення документів для зарубіжних поїздок, визначає випадки тимчасового обмеження права громадян на виїзд з України і встановлює порядок розв`язання спорів у цій сфері.

Статтею 1 Закону України "Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України" встановлено, що громадянин України має право виїхати з України, крім випадків, передбачених цим Законом.

Поняття ухилення від виконання зобов`язань, покладених на боржника рішенням суду, варто розуміти як будь-які свідомі діяння (дії або бездіяльність) боржника, спрямовані на невиконання відповідного обов`язку у виконавчому провадженні, коли виконати цей обов`язок у нього є всі реальні можливості (наприклад, наявність майна, грошових коштів тощо) і цьому не заважають будь-які незалежні від нього об`єктивні обставини (непереборної сили, події тощо).

Відповідно до пункту 5 частини першої статті 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України" право громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у випадках, коли він ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на нього судовим рішенням, - до виконання зобов`язань.

Суд зазначає, що така обов`язкова умова для застосування тимчасових обмежень для виїзду за кордон, як ухилення боржника від виконання зобов`язань, покладених на нього рішенням суду, в розумінні статті 18 Закону України "Про виконавче провадження", статті 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України", матеріалами справи не підтверджується.

Неявка боржника на виклики приватного виконавця та ненадання відомостей про доходи товариства не є підставою для застосування до боржника такого виключного заходу як обмеження виїзду за кордон керівника цього товариства.

Також, приватним виконавцем не доведено яким чином обмеження у праві виїзду за межі України керівника боржника забезпечить виконання рішення суду у даній справі, адже застосування судом норми щодо обмеження фізичної особи у перетині кордону України не є за своєю правовою природою видом санкції, тобто покарання за невиконання боржником рішення, а лише має на меті забезпечити виконання цього рішення суду.

Разом з цим, приватний виконавець не надав доказів, які б доводили необхідність застосування судом такого виключного заходу забезпечення виконання судового рішення, як обмеження керівника юридичної особи (боржника) у праві виїзду за кордон.

Враховуючи наведене, суд відмовляє у задоволенні подання приватного виконавця виконавчого округу міста Києва Авторгова Андрія Миколайовича про тимчасове обмеження керівника боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об`єднання "Біовелл" ОСОБА_1 у праві виїзду за межі України.

Керуючись статтями 234, 235, 337 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні подання приватного виконавця виконавчого округу міста Києва Авторгова Андрія Миколайовича про тимчасове обмеження керівника боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об`єднання "Біовелл" ОСОБА_1 у праві виїзду за межі України відмовити.

Дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена у порядку та строки передбачені розділом IV Господарського процесуального кодексу України.

Суддя О.В. Мандриченко

Дата ухвалення рішення08.09.2020
Оприлюднено24.09.2020
Номер документу91746721
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 171 558,71 грн.

Судовий реєстр по справі —910/12883/19

Ухвала від 08.09.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 02.09.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Постанова від 04.05.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 05.03.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 24.02.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Рішення від 14.01.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 16.12.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 10.12.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 03.12.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 11.11.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні