Ухвала
від 25.09.2020 по справі 540/1172/19
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


УХВАЛА

25 вересня 2020 р. м. ХерсонСправа № 540/1172/19

Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді: Ковбій О.В.,

розглянувши у письмовому провадженні заяву про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі за позовом Приватного підприємства "Гілея-Інвест" до Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення № 0000831422 від 14.03.2019 р.

встановив:

Приватне підприємство "Гілея-Інвест" (далі - позивач, ПП "Гілея-Інвест") звернулось до суду з вказаним позовом, у якому просить визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення, прийняте 14.03.2019 року Головним управлінням ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (далі - відповідач, ГУ ДФС) відносно ПП "Гілея-Інвест", податковий номер 31918192:

- № 0000831422 щодо збільшення за платежем податок на прибуток приватних підприємств, код платежу 11021000 на суму 444 197 грн., за штрафними (фінансовими) санкціями (штрафами) на суму 111 049,25 грн.

Рішенням Херсонського окружного адміністративного суду від 11 липня 2019 року позов задоволено.

Визнано протиправним та скасовано податкове повідомлення-рішення, прийняте 14.03.2019 року Головним управлінням ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відносно Приватного підприємства "Гілея-Інвест" № 0000831422 щодо збільшення суми грошового зобов`язання за платежем податок на прибуток приватних підприємств, код платежу 11021000 на суму 555246,25 грн.

Стягнуто з Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі а рахунок його бюджетних асигнувань на користь Приватного підприємства "Гілея-Інвест" судовий збір у сумі 8328 (вісім тисяч триста двадцять вісім) грн. 70 коп.

Після неодноразового звернення відповідача з апеляційними скаргами на рішення суду першої інстанції, ухвалами П`ятого апеляційного адміністративного суду від 18.03.2020 року та 21.04.2020 року відмовлено у відкритті апеляційного провадження. Вказані ухвали набрали законної сили та в касаційній інстанції не були оскаржені.

30 липня 2020 року до Херсонського окружного адміністративного суду знов надійшла апеляційна скарга ГУ ДПС у Херсонській області, АРК та м. Севастополі на рішення суду першої інстанції, разом із заявами про поновлення строку на апеляційне оскарження, проте ухвалою П`ятого апеляційного адміністративного суду від 11.08.2020 року у справі № 540/1172/19 скаржнику відмовлено у відкритті апеляційного провадження за його апеляційною скаргою.

20.08.2020 року Головним управлінням Державної податкової служби у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі направлено на адресу Верховного Суду касаційну скаргу на ухвалу П`ятого апеляційного адміністративного суду від 11.08.2020 року у справі № 540/1172/19.

Ухвалою Верховного Суду від 11 вересня 2020 року відмовлено у відкритті касаційного провадження за згаданою касаційною скаргою.

16.09.2020 року Головним управлінням ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі подано до суду заяву про заміну боржника у виконавчому листі від 07.10.2019 року по справі №540/1172/19 з Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі на його правонаступника - Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

Про розгляд вказаної заяви в письмовому провадженні заявник та заінтересовані особи повідомлені шляхом направлення в їх адресу відповідної ухвали.

Станом на дату розгляду клопотання інші заінтересовані в його розгляді особи будь-яких заяв до суду не подали.

Відповідно до ч.2 ст.379 КАС України суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття в судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

З огляду на викладене, суд вважає за можливе розглянути заяву Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі в письмовому провадженні.

Розглянувши заяву, оцінивши додані до заяви докази, суд дійшов висновку про її обґрунтованість виходячи з наступного.

Так, рішенням Херсонського окружного адміністративного суду від 11 липня 2019 року позов задоволено.

Визнано протиправним та скасовано податкове повідомлення-рішення, прийняте 14.03.2019 року Головним управлінням ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відносно Приватного підприємства "Гілея-Інвест" № 0000831422 щодо збільшення суми грошового зобов`язання за платежем податок на прибуток приватних підприємств, код платежу 11021000 на суму 555246,25 грн.

Стягнуто з Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі а рахунок його бюджетних асигнувань на користь Приватного підприємства "Гілея-Інвест" судовий збір у сумі 8328 (вісім тисяч триста двадцять вісім) грн. 70 коп.

Рішення набрало законної сили.

07.10.2020 року стягувачу - Приватному підприємству "Гілея-Інвест" на підставі рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 11.07.2019 року видано виконавчий лист № 895 2019р.

Боржником у виконавчому листі зазначено Головне управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

Судом встановлено, що згідно п.п.1, 2 постанови Кабінету Міністрів України від 18.12.2018 р. № 1200 "Про утворення Державної податкової служби України та Державної митної служби України" Державна фіскальна служба України реорганізована шляхом поділу та утворені Державна податкова служба України та Державна митна служба України. Державна податкова служба та Державна митна служба є правонаступниками майна, прав та обов`язків реорганізованої Державної фіскальної служби у відповідних сферах діяльності.

Державна фіскальна служба продовжує здійснювати повноваження та виконувати функції у сфері реалізації державної податкової політики, державної політики у сфері державної митної справи, державної політики з адміністрування єдиного внеску, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового, митного законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску до завершення здійснення заходів з утворення Державної податкової служби, Державної митної служби та центрального органу виконавчої влади, на який покладається обов`язок забезпечення запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, об`єктом яких є фінансові інтереси держави та/або місцевого самоврядування, що віднесені до його підслідності відповідно до Кримінального процесуального кодексу України.

Отже, Державна податкова служба України є правонаступником Державної фіскальної служби України з моменту початку діяльності Державної податкової служби, Державної митної служби та центрального органу виконавчої влади, на який покладається обов`язок забезпечення запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, об`єктом яких є фінансові інтереси держави та/або місцевого самоврядування, що віднесені до його підслідності відповідно до Кримінального процесуального кодексу України.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21.08.2019р. №682-р "Питання Державної податкової служби" вирішено погодитися з пропозицією Міністерства фінансів щодо можливості забезпечення здійснення Державною податковою службою покладених на неї постановою Кабінету Міністрів України від 6 березня 2019 р. №227 "Про затвердження положень про Державну податкову службу України та Державну митну службу України" функцій і повноважень Державної фіскальної служби, що припиняється, з реалізації державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

Таким чином, Державна податкова служба та її територіальні органи здійснюють повноваження та виконують функції у сфері реалізації державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску - з дня прийняття Кабінетом Міністрів України розпорядження від 21.08.2019р. №682-р "Питання Державної податкової служби".

Відповідно до додатка 2 постанови Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 р. № 537 "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби" Головне управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі реорганізовано в Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі.

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі розпочало свою діяльність 29.08.2019 р. відповідно до наказу ГУ ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі від 03.09.2019 р. № 6 "Про початок діяльності Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі".

Таким чином, Державна фіскальна служба та її територіальні органи, зокрема й Головне управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, з цього дня припинили виконувати зазначені функції.

Згідно ч.1 ст.379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (ч.4 ст.379 КАС України).

Таким чином, судом підтверджено заявлене в клопотанні правонаступництво, а отже боржник у виконавчому листі підлягає заміні його правонаступником - Головним управлінням ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі.

Керуючись ст. 241, 248, 379 КАС України, суд

ухвалив:

Заяву Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі про заміну боржника у виконавчому листі задовольнити.

Замінити боржника у виконавчому листі від 07.10.2019 ркоу № 895 2019 р., з Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі (73026, м.Херсон, просп.Ушакова, 75, код ЄДРПОУ 39394259) на його правонаступника - Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі (73026, м.Херсон, просп.Ушакова, 75, код ЄДРПОУ 43143201).

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до П`ятого апеляційного адміністративного суду в 15-денний строк з дня її проголошення, при цьому відповідно до п.п. 15.5 п. 15 розділу VII "Перехідні положення" КАС України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомукаційної системи апеляційні скарги подаються через суд першої інстанції, який ухвалив відповідне рішення.

Якщо ухвалу було постановлено поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, строк на апеляційне оскарження обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення (підписання) суддею.

Суддя О.В. Ковбій

Дата ухвалення рішення25.09.2020
Оприлюднено29.09.2020
Номер документу91811601
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —540/1172/19

Ухвала від 25.09.2020

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Ковбій О.В.

Ухвала від 18.09.2020

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Ковбій О.В.

Ухвала від 11.09.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Васильєва І.А.

Ухвала від 11.08.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Ухвала від 21.04.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шеметенко Л.П.

Ухвала від 18.03.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Ухвала від 14.02.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Ухвала від 23.09.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Ухвала від 28.08.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

Ухвала від 13.08.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Вербицька Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні