Ухвала
від 15.09.2020 по справі 487/3839/20
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа № 487/3839/20

Провадження № 2/487/1845/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.09.2020 року м. Миколаїв

Заводський районний суд міста Миколаєва у складі: головуючого судді Карташевої Т.А., за участю секретаря Бурятинської В.І., розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання зобов`язання за договором припиненим, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до Заводського районного суду м. Миколаєва з позовною заявою до ОСОБА_2 , в якій просив суд визнати припиненим зобов`язання за договором асоційованого членства №490/1 від 07.11.2016 року.

Сторони до судового засідання не з`явились. Від представника позивача - адвоката Мельника О.С. до суду надійшло клопотання про розгляд справи за відсутності позивача та його представника. Відповідач подав заяу про відкладення судового засідання узв`язку з виїздом за межі м.Миколаєва.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Ухвалою судді від 16.07.2017 року відкрито провадження у справ і призначено підготовче засідання.

До відкриття провадження по справі суд перевіряє дотримання позивачем вимог ст. 27 ЦПК України.

В підготовчому судовому засіданні встановлено, що провадження у справі відкрито з порушенням правил підсудності.

У статті 124 Конституції України закріплено, що правосуддя в Україні здійснюють виключно суди. Юрисдикція судів поширюється на будь-який юридичний спір та будь-яке кримінальне обвинувачення. У передбачених законом випадках суди розглядають також інші справи.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (далі - Конвенція) кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Згідно Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Закону України Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини , інститут підсудності безпосередньо пов`язаний із забезпеченням права на справедливий судовий розгляд, закріпленого у п.1 ст. 6 Конвенції, оскільки за його допомогою визначається належний суд , тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

Отже, поняття суд, встановлений законом включає в себе, зокрема, таку складову, як дотримання усіх правил юрисдикції та підсудності.

За загальним правилом підсудності відповідно до ч. 1 ст. 27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

В позовні заяви було зазначено місце проживання відповідача: АДРЕСА_1 .

На виконання вимог ч. 6 ст. 187 ЦПК України суд звертався до Управління ДМС України в Миколаївській області щодо надання інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання фізичної особи - відповідача.

Згідно відомостей УДМС України в Миколаївській області від 03.08.2020 року (вх.№24488 від 14.08.2020 року) відповідач ОСОБА_2 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , яка територіально розташована в Центральному районі міста Миколаєва. Аналогічна адреса зазначена відповідачем і в його заяві про відкладення судового засідання.

Отже, за загальними правилами підсудності, позов не підсудний Заводському районному суду міста Миколаєва.

Підстави для застосування альтернативної (ст. 28 ЦПК України) або виключної підступності (ст. 30 ЦПК України) відсутні.

За правилами ч. 9 ст. 187 ЦПК України, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 ЦПК України.

Відповідно ч.1 ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Враховуючи, що за загальними, альтернативними та виключними правилами підсудності, подана позовна заява не підсудна Заводському районному суду міста Миколаєва, цивільну справу слід передати за територіальною юрисдикцією (підсудністю) до Центрального районного суду міста Миколаєва за загальним правилами підсудності.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 27, 28, 31, 152, 187, 260 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання зобов`язання за договором припиненим передати на розгляд за територіальною юрисдикцією (підсудністю) до Центрального районного суду міста Миколаєва.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана шляхом подачі апеляційної скарги до Миколаївського апеляційного суду через Заводський районний суд міста Миколаєва протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання.

Учасник справи, якому повну ухвалу суду не були вручені у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Т.А. Карташева

Дата ухвалення рішення15.09.2020
Оприлюднено30.09.2020
Номер документу91867566
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання зобов`язання за договором припиненим

Судовий реєстр по справі —487/3839/20

Ухвала від 30.11.2021

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Черенкова Н. П.

Ухвала від 17.05.2021

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Черенкова Н. П.

Ухвала від 25.01.2021

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Черенкова Н. П.

Ухвала від 04.11.2020

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Черенкова Н. П.

Ухвала від 15.09.2020

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Карташева Т. А.

Ухвала від 16.07.2020

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Карташева Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні