Ухвала
від 06.10.2020 по справі 340/2559/20
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

06 жовтня 2020 року м. Кропивницький Справа № 340/2559/20

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі судді Черниш О.А.,

розглядаючи за правилами спрощеного провадження адміністративну справу

позивач: приватне сільськогосподарське підприємство "Центр-Агро" (26100, Кіровоградська область, Новоархангельський район, смт. Новоархангельськ, вул. Слави, 140, код ЄДРПОУ 32721197)

відповідач-1: Головне управління ДПС у Кіровоградській області (25006, м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 40, код ЄДРПОУ 43142606)

відповідач-2: Державна податкова служба України (04053, м. Київ, Львівська площа, 8, код ЄДРПОУ 43005393)

про визнання протиправним рішення та зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

Приватне сільськогосподарське підприємство "Центр-Агро" звернулося до суду з позовом до Головного управління ДПС у Кіровоградській області, Державної податкової служби України, в якому просить:

- визнати протиправним та скасувати рішення комісії Головного управління ДПС у Кіровоградській області, яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації, про відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригувань в єдиному реєстрі податкових накладних №1574547/32721197 від 21.05.2020 року;

- зобов`язати Державну податкову службу України зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних складений ним розрахунок коригування кількісних та вартісних показників №3 від 20.03.2020 року до податкової накладної №1 від 19.11.2019 року.

Ухвалою судді від 29.07.2020 року відкрито провадження у даній справі та призначено її до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

Від представників відповідачів до суду надійшли відзиви на позовну заяву із запереченнями проти позову. Позивач подав відповідь на відзиви.

Розглядаючи справу, суд установив, що предметом спору є рішення відповідача-1 про відмову у реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування кількісних та вартісних показників №3 від 20.03.2020 року до податкової накладної №1 від 19.11.2019 року, складеної позивачем на ТОВ "Тас Агро Центр".

Відповідно до пункту 192.1 статті 192 Податкового кодексу України розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка складена на отримувача - платника податку, підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу.

Суд вважає, що рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки ТОВ "Тас Агро Центр" як отримувача товару, що подавав розрахунок коригування на реєстрацію в ЄРПН, що за правилами статей 49, 50 КАС України обумовлює необхідність залучення його до участі у справі як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

У ході розгляду справи суд дійшов до висновку про недостатність наданих сторонами доказів та необхідність їх витребування.

Статтею 77 КАС України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача. У таких справах суб`єкт владних повноважень не може посилатися на докази, які не були покладені в основу оскаржуваного рішення, за винятком випадків, коли він доведе, що ним було вжито всіх можливих заходів для їх отримання до прийняття оскаржуваного рішення, але вони не були отримані з незалежних від нього причин.

Докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Якщо учасник справи без поважних причин не надасть докази на пропозицію суду для підтвердження обставин, на які він посилається, суд вирішує справу на підставі наявних доказів.

Згідно зі статтею 80 КАС України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

У разі неподання суб`єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

Керуючись статтями 9, 49, 77, 79, 80, 248, 256, 262 КАС України, суд -

У Х В А Л И В:

1. Залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - товариство з обмеженою відповідальністю "Тас Агро Центр" (09751, Богуславський район, с. Медвин, вул. Олександра Василенка, 1, код ЄДРПОУ 26432055).

2. Встановити третій особі порядок та строки для виконання процесуальних дій:

2.1. протягом 10 днів з дня отримання цієї ухвали:

- подати до суду пояснення щодо позову та відзиву (щодо його підтримки чи заперечення) у порядку, передбаченому статтями 165, 176 КАС України, та наявні докази (якщо вони не надані позивачем) у порядку, передбаченому статтею 79 КАС України;

- одночасно направити копії пояснення та письмових доказів позивачу та відповідачам;

- разом з поясненнями подати до суду документи, що підтверджують надіслання (надання) пояснень і доданих до нього доказів позивачу та відповідачам.

3. Зобов`язати позивача подати до суду належним чином засвідчені копії документів, необхідних для вирішення справи:

- пояснення та докази на підтвердження того, що розрахунок коригування кількісних та вартісних показників №3 від 20.03.2020 року до податкової накладної №1 від 19.11.2019 року, складеної на ТОВ "Тас Агро Центр", був надісланий отримувачу для реєстрації в ЄРПН та був ним поданий на реєстрацію в ЄРПН;

- пояснення, чому на розрахунок коригування №3 від 20.03.2020 року накладені електронні цифрові підписи ТОВ "Агро-Богуславщина-Еко" та його керівника ОСОБА_1 .

4. Зобов`язати відповідача-1 подати до суду належним чином засвідчені копії документів, необхідних для вирішення справи:

- пояснення та докази на підтвердження того, ким та коли подавався на реєстрацію в ЄРПН складений ПСП "Центр-Агро" розрахунок коригування кількісних та вартісних показників №3 від 20.03.2020 року до податкової накладної №1 від 19.11.2019 року, складеної на ТОВ "Тас Агро Центр";

- квитанцію про зупинення реєстрації цього розрахунку коригування;

- докази на підтвердження відповідності господарської операції, відображеної у цьому розрахунку коригування, пункту 5 Критеріїв ризиковості здійснення операцій (перевищення суми компенсації вартості товару/послуги, зазначеного/зазначеної в розрахунку коригування на зменшення суми податкових зобов`язань, поданому отримувачем такого товару/послуги для реєстрації в Реєстрі, величини залишку, що визначається як різниця обсягу придбання на митній території України з 1 січня 2017 р., зазначеного постачальником у зареєстрованих у Реєстрі податкових накладних / розрахунках коригування, складених на отримувача такого/такої товару/послуги, та обсягу постачання з 1 січня 2017 р., зазначеного отримувачем у зареєстрованих у Реєстрі податкових накладних / розрахунках коригування на постачання такого/такої товару/послуги).

5. Зобов`язати третю особу подати до суду належним чином засвідчені копії документів, необхідних для вирішення справи:

- докази на підтвердження того, що розрахунок коригування кількісних та вартісних показників №3 від 20.03.2020 року до податкової накладної №1 від 19.11.2019 року, складеної ПСП "Центр-Агро", подавався ТОВ "Тас Агро Центр" на реєстрацію в ЄРПН;

- квитанцію про зупинення реєстрації цього розрахунку коригування;

- інформацію про те, чи направлялися ТОВ "Тас Агро Центр" документи та письмові пояснення стосовно підтвердження інформації, зазначеної у цьому розрахунку коригування, для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації розрахунку коригування в ЄРПН.

6. Витребувані документи направити до суду упродовж 10 днів від дня одержання цієї ухвали.

7. Копію ухвали направити учасникам справи. Третій особі направити копії позовної заяви та відзивів відповідачів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду О.А. Черниш

Дата ухвалення рішення06.10.2020
Оприлюднено07.10.2020
Номер документу92039333
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —340/2559/20

Ухвала від 24.11.2021

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Ухвала від 11.10.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

Постанова від 10.08.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Коршун А.О.

Ухвала від 24.06.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Коршун А.О.

Ухвала від 07.04.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Коршун А.О.

Ухвала від 07.04.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Коршун А.О.

Ухвала від 07.04.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Коршун А.О.

Ухвала від 04.03.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Коршун А.О.

Ухвала від 19.01.2021

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

Рішення від 19.01.2021

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.А. Черниш

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні