Рішення
від 09.10.2020 по справі 904/4315/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.10.2020м. ДніпроСправа № 904/4315/20

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Мілєвої І.В. розглянувши справу

за позовом Акціонерного товариства "Дніпровський завод з ремонту та будівництва пасажирських вагонів", Дніпропетровська область, м. Дніпро

до Товариства з обмеженою відповідальністю "торговий дім "Лист", Дніпропетровська область, м. Дніпро

про стягнення 92 066,23 грн.

Без виклику представників сторін

СУТЬ СПОРУ:

Акціонерне товариство "Дніпровський завод з ремонту та будівництва пасажирських вагонів" звернулося до господарського суду з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Лист" про стягнення 92 066,23 грн., з яких: 91 331,00 грн. - основний борг, 158,48 грн. - пеня, 393,69 грн. - 3% річних, 183,06грн. - інфляційні втрати.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем умов договору оренди залізничного рухомого складу № 2067/120-108 від 03.04.2018 в частині сплати орендної плати.

Ухвалою суду від 07.08.2020 позовну заяву Акціонерного товариства "Дніпровський завод з ремонту та будівництва пасажирських вагонів" залишено без руху. Запропоновано Акціонерному товариству "Дніпровський завод з ремонту та будівництва пасажирських вагонів" усунути недоліки позовної заяви шляхом подання до суду заяви про уточнення позовних вимог із зазначенням ідентифікаційного коду юридичної особи відповідача у строк до 21.08.2020 включно.

11.08.2020 до господарського суду від позивача надійшла заява про усунення недоліків на виконання вимог ухвали Господарського суду Дніпропетровської області від 07.08.2020 про залишення позовної заяви без руху. Разом із вказаною заявою позивач подав до суду уточнену позовну заяву.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 11.08.2020 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Постановлено розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Представник відповідача отримав вищевказану ухвалу 20.08.2020, що підтверджується поштовим повідомленням про вручення поштового відправлення.

Відзив відповідач до суду не подав.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

03.04.2018 між Публічним акціонерним товариством "Дніпровський завод з ремонту та будівництва пасажирських вагонів" (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Лист" (орендар) було укладено договір оренди залізничного рухомого складу № 2067/120-108 (далі - договір).

Орендодавець зобов`язується передати, а орендар прийняти в оренду залізничний рухомий склад орендодавця (далі по тексту - РС), придатний до перевезень в технічному і комерційному стані, очищений від залишків вантажу, що раніше перевозився, і підготовлений для перевезення вантажу вказаного в листі-заявці орендаря (п. 1.1. договору).

Номери, вид РС, кількість вказуються в актах прийому-передачі до даного договору, які є його невід`ємною частиною (п. 1.2. договору).

Орендодавець має право передавати РС в оренду та гарантує, що РС, переданий в оренду відповідно до даного договору, не знаходиться під заставою, арештом, податковою заставою, не переданий в оренду, позику або управління третім особам, а також не існує жодних обмежень для передачі РС в оренду (п. 1.3. договору).

Передача рухомого складу в оренду відбувається в місц(і/ях), визначених за угодою сторін цього договору і оформляється актом прийому - передачі, який підписується на станції навантаження, яка знаходиться на території України (п. 2.1. договору).

Акти прийому-передачі підписуються уповноваженими представниками сторін. Датою передачі рухомого складу в оренду є дата підписання актів прийому-передачі, яка відповідає даті прибуття РС на станцію призначення, вказаної орендарем, згідно інформації ГІОЦ Укрзалізниці або календарним штемпелем станції прибуття в залізничній накладній. В актах прийому-передачі фіксуються номери вагонів (п. 2.2. договору).

Орендодавець передає орендарю рухомий склад, придатний до перевезень в технічному і комерційному стані, очищений від залишків вантажу, що раніше перевозився, і підготовлений для перевезення вантажу, вказаного в листі-заявці орендаря (п. 3.1.1. договору).

Орендодавець оформляє зі свого боку і направляє в адресу орендаря акт наданих послуг, не пізніше 7 (сьомого) числа місяця наступного за місяцем оренди (п. 3.1.5. договору).

Орендар приймає рухомий склад орендодавця для перевезень по маршрутах, погоджених з орендодавцем (п. 3.2.1. договору).

Орендар здійснює платежі орендодавцю в сумах і термінах, визначених цим договором (п. 3.2.2. договору).

Орендар підписує зі свого боку акти прийому-передачі. Акти наданих послуг протягом 5 (п`яти) робочих днів від дати його отримання від орендодавця. А в разі виникнення зауважень по акту наданих послуг, в цей же термін направляє письмові зауваження орендодавцю. У випадку не надходження від орендаря підписаного акту наданих послуг чи письмового зауваження у термін зазначений в даному пункті, з урахуванням строку його пересилання, отриманий орендарем акт буде вважатися прийнятим у редакції, в якій був отриманий (п. 3.2.11. договору).

Орендна плата нараховується за кожну добу оренди рухомого складу. Сума договору в цілому складається з орендної плати за всі одиниці рухомого складу, який був переданий в оренду відповідно до п. 1.1. цього договору (п. 4.1. договору).

Розмір орендної плати РС складає - 900,00 грн. з ур. ПДВ за одну одиницю РС на добу (п. 4.2. договору).

У зв`язку із зміною кон`юнктури ринку, витрат на утримання рухомого складу і/та інше, розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін. Зміна орендної плати оформляється додатковою угодою до цього договору. В разі не досягнення згоди про зміну орендної плати протягом 10 календарних днів від дати відповідної пропозиції, орендодавець має право почати процедуру розірвання цього договору (п. 4.2.1. договору).

Орендна плата за перший місяць оренди сплачується орендарем у вигляді 100% попередньої оплати протягом 5-ти банківських днів після підписання актів прийому-передачі, на підставі виставленого орендодавцем рахунку. Всі подальші платежі за оренду РС здійснюються орендарем шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок орендодавця у розмірі 100 % попередньої оплати до 5-го числа за поточний місяць оренди, на підставі виставленого орендодавцем рахунку та не пізніше п`яти банківських днів від дати його отримання. Розрахунки здійснюються в національній валюті України (п. 4.3. договору).

Орендодавець направляє акт наданих послуг орендарю до 7-го числа місяця, наступного за звітним місяцем оренди. Орендар протягом п`яти робочих днів з моменту отримання оригіналу акта наданих послуг, повинен прийняти, підписати та завірити його зі свого боку печаткою та направити його орендодавцю (п. 4.5. договору).

Оплата залізничного тарифу транспортування РС при передачі в оренду на станцію, вказану в транспортній інструкції орендаря, по території України здійснюється за рахунок орендодавця (п. 4.6. договору).

Форма платежу - банківський переказ на поточний рахунок орендодавця, вказаний в цьому договорі (п. 4.9. договору).

За невиконання або неналежне виконаний умов цього договору сторони несуть відповідальність відповідно до чинного законодавства України і цього договору (п. 5.1. договору).

В разі порушення орендарем термінів перерахування орендної плати, згідно п. 4.3., орендодавець має право вимагати, а орендар по такій вимозі зобов`язаний сплатити орендодавцеві пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожен день прострочення від суми простроченої орендної плати. Пеня за порушення строків оплати нараховується за весь період порушення (п. 5.2. договору).

Цей договір набирає чинності від дати його підписання і діє до 31.12.2018, а в частині взаєморозрахунків - до повного їх погашення (п. 8.1. договору).

Після закінчення терміну оренди даний договір може бути пролонгований на будь-який термін по взаємній згоді сторін з обов`язковим укладенням додаткової угоди. За відсутності такої угоди РС повертається орендодавцеві в терміни і на умовах передбачених цим договором (п. 8.2. договору).

24.04.2018 підписано додаткову угоду № 1 до договору (а.с. 18), в якій сторони дійшли згоди змінити преамбулу договору в частині орендодавця та викласти її в наступній редакції: Акціонерне товариство Дніпровський завод з ремонту та будівництва пасажирських вагонів , скорочена назва - АТ Дніпровагонрембуд , що іменується надалі орендодавець , що має статус, платника податків на загальних підставах, передбачених Податковим кодексом України в особі Генерального директора Таслицького Леоніда Яковича, який діє на підставі Статуту та змінити реквізити розділу 10 юридичні адреси, платіжні реквізити договору в частині орендодавця, та викласти їх в новій редакції.

23.09.2019 сторонами укладено додаткову угоду № 7 до договору (а.с. 19), в якій вирішено п. 4.2. договору викласти у наступній редакції: Розмір орендної плати РС з 30.09.2019 по 31.12.2019 включно складає - 600,00 грн. з ПДВ за одну одиницю РС на добу .

20.12.2019 сторони підписали додаткову угоду № 9 до договору (а.с. 20), в якій узгодили п. 8.1. договору викласти у наступній редакції: Цей договір набирає чинності від дати його підписання і діє до 31.12.2020, а в частині взаєморозрахунків - до повного їх погашення. ; п. 4.2. договору викласти у наступній редакції: Розмір орендної плати РС з 01.01.2020 по 29.02.2020 включно складає - 600,00 грн. з ПДВ за одну одиницю РС на добу .

28.01.2020 сторони уклали додаткову угоду № 10 до договору (а.с. 21), в якій дійшли згоди п. 4.2. договору викласти у наступній редакції: Розмір орендної плати РС з 01.02.2020 року по 29.02.2020 включно складає - 450,00 грн. з урахуванням ПДВ 20% за одну одиницю РС на добу .

27.02.2020 сторонами підписано додаткову угоду № 11 до договору (а.с. 22), в якій вирішили п. 4.2. договору викласти у наступній редакції: Розмір орендної плати РС з 01.03.2020 по 31.03.2020 включно складає - 450,00 грн. з урахуванням ПДВ 20% за одну одиницю РС на добу .

31.03.2020 сторонами укладено додаткову угоду № 12 до договору (а.с. 23), в якій узгодили п. 4.2. договору викласти у наступній редакції: Розмір орендної плати РС з 01.04.2020 по 30.04.2020 включно складає - 231,00 грн. з урахуванням ПДВ 20% за одну одиницю РС на добу .

Позивач зазначає, що на виконання умов договору надавав відповідачу послуги на загальну суму 210 222,24 грн., на підтвердження чого надав підписані сторонами та скріплені їх печатками акти наданих послуг:

- від 30.06.2019 про оренду вантажного напіввагона № 63580211 у період з 01.06.2019 по 30.06.2019 на суму 27 000,00 грн. з ПДВ (а.с. 37);

- від 31.07.2019 про оренду вантажного напіввагона № 63580211 у період з 01.07.2019 по 31.07.2019 на суму 24 801,24 грн. з ПДВ (а.с. 38);

- від 31.08.2019 про оренду вантажного напіввагона № 63580211 у період з 01.08.2019 по 31.08.2019 на суму 18 600,00 грн. з ПДВ (а.с. 39);

- від 30.09.2019 про оренду вантажного напіввагона № 63580211 у період з 01.09.2019 по 30.09.2019 на суму 18 000,00 грн. з ПДВ (а.с. 40);

- від 31.10.2019 про оренду вантажного напіввагона № 63580211 у період з 01.10.2019 по 31.10.2019 на суму 18 600,00 грн. з ПДВ (а.с. 41);

- від 30.11.2019 про оренду вантажного напіввагона № 63580211 у період з 01.11.2019 по 30.11.2019 на суму 18 000,00 грн. з ПДВ (а.с. 42);

- від 31.12.2019 про оренду вантажного напіввагона № 63580211 у період з 01.12.2019 по 31.12.2019 на суму 18 600,00 грн. з ПДВ (а.с. 43);

- від 31.01.2020 про оренду вантажного напіввагона № 63580211 у період з 01.01.2020 по 31.01.2020 на суму 18 600,00 грн. з ПДВ (а.с. 44);

- від 29.02.2020 про оренду вантажного напіввагона № 63580211 у період з 01.01.2020 по 29.02.2020 на суму 13 050,00 грн. з ПДВ (а.с. 45);

- від 31.03.2020 про оренду вантажного напіввагона № 63580211 у період з 01.03.2020 по 31.03.2020 на суму 13 950,00 грн. з ПДВ (а.с. 46);

- від 30.04.2020 про оренду вантажного напіввагона № 63580211 у період з 01.04.2020 по 30.04.2020 на суму 6 930,00 грн. з ПДВ (а.с. 47);

- від 31.05.2020 про оренду вантажного напіввагона № 63580211 у період з 01.05.2020 по 31.05.2020 на суму 7 161,00 грн. з ПДВ (а.с. 48);

- від 30.06.2020 про оренду вантажного напіввагона № 63580211 у період з 01.06.2020 по 30.06.2020 на суму 6 930,00 грн. з ПДВ (а.с. 49).

Позивач виставив відповідачу рахунки:

- № 194105 від 01.06.2019 на оплату оренди вантажного напіввагона за червень 2019 року вартістю 27 000,00 грн. з ПДВ (а.с. 24);

- № 194126 від 01.07.2019 на оплату оренди вантажного напіввагона за липень 2019 року вартістю 24 801,24 грн. з ПДВ (а.с. 25);

- № 194140 від 01.08.2019 на оплату оренди вантажного напіввагона за серпень 2019 року вартістю 18 600,00 грн. з ПДВ (а.с. 26);

- № 194151 від 01.09.2019 на оплату оренди вантажного напіввагона за вересень 2019 року вартістю 18 000,00 грн. з ПДВ (а.с. 27);

- № 194165 від 01.10.2019 на оплату оренди вантажного напіввагона за жовтень 2019 року вартістю 18 600,00 грн. з ПДВ (а.с. 28);

- № 194176 від 01.11.2019 на оплату оренди вантажного напіввагона за листопад 2019 року вартістю 18 000,00 грн. з ПДВ (а.с. 29);

- № 194187 від 02.12.2019 на оплату оренди вантажного напіввагона за грудень 2019 року вартістю 18 600,00 грн. з ПДВ (а.с. 30);

- № 208015 від 31.01.2020 на оплату оренди вантажного напіввагона за січень 2020 року вартістю 18 600,00 грн. з ПДВ (а.с. 31);

- № 208031 від 29.02.2020 на оплату оренди вантажного напіввагона за лютий 2020 року вартістю 13 050,00 грн. з ПДВ (а.с. 32);

- № 208034 від 31.03.2020 на оплату оренди вантажного напіввагона за березень 2020 року вартістю 13 950,00 грн. з ПДВ (а.с. 33);

- № 208067 від 30.04.2020 на оплату оренди вантажного напіввагона за квітень 2020 року вартістю 6 930,00 грн. з ПДВ (а.с. 34);

- № 208084 від 31.05.2020 на оплату оренди вантажного напіввагона за травень 2020 року вартістю 7 161,00 грн. з ПДВ (а.с. 35);

- № 208089 від 30.06.2020 на оплату оренди вантажного напіввагона за червень 2020 року вартістю 6 930,00 грн. з ПДВ (а.с. 36).

Відповідно до п. 4.3. договору орендна плата за перший місяць оренди сплачується орендарем у вигляді 100% попередньої оплати протягом 5-ти банківських днів після підписання актів прийому-передачі, на підставі виставленого орендодавцем рахунку. Всі подальші платежі за оренду РС здійснюються орендарем шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок орендодавця у розмірі 100 % попередньої оплати до 5-го числа за поточний місяць оренди, на підставі виставленого орендодавцем рахунку та не пізніше п`яти банківських днів від дати його отримання. Розрахунки здійснюються в національній валюті України.

Однак, як зазначає позивач, відповідач в порушення умов договору, орендну плату сплатив лише частково на суму 118 891,24 грн., на підтвердження чого надав виписки по рахунку (а.с. 61-64), відповідно до яких:

- 05.06.2019 відповідач сплатив позивачу 30 060,00 грн., з призначенням платежу: передплата за оренду вантажного піввагона за червень 2019р. зг. дог. № 2067/120-108 від 03.04.2018 ;

- 04.09.2019 відповідач сплатив позивачу 24 801,24 грн., з призначенням платежу: передплата за оренду вантажного піввагона за липень 2019р. зг. дог. № 2067/120-108 від 03.04.2018 ;

- 28.11.2019 відповідач сплатив позивачу 50 000,00 грн., з призначенням платежу: оплата за оренду вантажного піввагона зг. дог. № 2067/120-108 від 03.04.2018 ;

- 09.06.2020 відповідач сплатив позивачу 6 900,00 грн., з призначенням платежу: оплата за оренду вантажного піввагона зг. дог. № 2067/120-108 від 03.04.2018 ;

- 07.07.2020 відповідач сплатив позивачу 7 130,00 грн., з призначенням платежу: оплата за оренду вантажного піввагона зг. дог. № 2067/120-108 від 03.04.2018 . У зв`язку із викладеним у відповідача виникла заборгованість перед позивачем у розмірі 91 331,00 грн.

З метою досудового врегулювання спору позивач направив відповідачу претензію № 67 від 02.06.2020 (а.с. 50-53), в якій вимагав сплатити заборгованість.

В якості доказу направлення на адресу відповідача вказаної претензії, позивач надав до суду копії опису вкладення та накладної Укрпошти (а.с. 54).

Також, позивач направив відповідачу претензію № 85 від 28.07.2020 (а.с. 55-59), в якій вимагав сплатити заборгованість.

В якості доказу направлення на адресу відповідача вказаної претензії позивач надав до суду копії опису вкладення та накладної Укрпошти (а.с. 60).

Однак, як зазначає позивач, відповідач відповідь на претензію не надав, заборгованість не сплатив, що і стало причиною звернення до суду.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків (ст. 626 Цивільного кодексу України).

За договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк (ч. 1 ст. 759 Цивільного кодексу України).

За користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном може вноситися за вибором сторін у грошовій або натуральній формі. Форма плати за користування майном встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором (ч.ч.1,2,5 ст.762 Цивільного кодексу України).

Орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством. (ст. 286 Господарського кодексу України).

Суб`єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином, відповідно до закону, інших правових актів, договору (ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України).

Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ч. 1 ст. 526 Цивільного кодексу України).

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 Цивільного кодексу України).

Якщо у зобов`язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України).

Зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином (ч. 1 ст. 599 Цивільного кодексу України).

Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання) (ст. 610 Цивільного кодексу України).

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом (ч. 1 ст. 611 Цивільного кодексу України).

Доказів сплати орендної плати в сумі 91 331,00 грн. відповідач не надав, доводи позивача, наведені в обґрунтування позову, не спростував.

Таким чином, позовні вимоги щодо стягнення основного боргу у розмірі 91 331,00 грн. є правомірними та підлягають задоволенню.

Позивач нарахував та просить стягнути з відповідача пеню у розмірі 158,48 грн. за період з 10.06.2020 по 01.08.2020.

Відповідно до п. 5.2. договору в разі порушення орендарем термінів перерахування орендної плати, згідно п. 4.3., орендодавець має право вимагати, а орендар по такій вимозі зобов`язаний сплатити орендодавцеві пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожен день прострочення від суми простроченої орендної плати. Пеня за порушення строків оплати нараховується за весь період порушення.

Виконання зобов`язання (основного зобов`язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом (ч. 1 ст. 548 Цивільного кодексу України).

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема - сплата неустойки (п.3 ч.1 ст. 611 Цивільного кодексу України).

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання (ст.549 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ч.1 ст.230 Господарського кодексу України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

У разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов`язання або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов`язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг). Штрафні санкції за порушення грошових зобов`язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором (ч.ч.4, 6 ст. 231 Господарського кодексу України).

Згідно зі ст. ст. 1, 3 Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань» , платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано (ч.6 ст.232 Господарського Кодексу України).

Договором передбачено стягнення пені за прострочення виконання зобов`язання.

Господарським судом здійснено перевірку розрахунку пені позивача та встановлено, що він виконаний не правильно.

Згідно перерахунку, виконаного господарським судом, розмір пені є дещо більшим, ніж заявлено позивачем. Разом з тим, суд позбавлений права збільшувати розмір позовних вимог. Пред`явлення вимог в меншому розмірі є правом позивача. Враховуючи викладене, суд розглядає вимоги про стягнення пені в заявленому позивачем розмірі.

Також позивач нарахував та просить стягнути з відповідача 3 % річних за період з 10.06.2020 по 01.08.2020 у розмірі 393,69 грн. та інфляційні втрати за червень 2020 року у розмірі 183,06 грн.

Відповідно до ч.2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Передбачене законом право кредитора вимагати сплату боргу з урахуванням процентів річних є способами захисту його майнового права та інтересу, суть яких полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

Господарським судом здійснено перевірку розрахунку 3% річних та встановлено, що він виконаний не правильно.

Розмір 3% річних та інфляційних втрат розраховано правильно.

З огляду на викладене, зважаючи на те, що має місце прострочення виконання зобов`язання є правомірними та такими, що підлягають задоволенню позовні вимоги про стягнення з відповідача 92 066,23 грн., з яких: 91 331,00 грн. - основний борг, 158,48 грн. - пеня, 393,69 грн. - 3% річних, 183,06 грн. - інфляційні втрати.

Згідно зі ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір підлягає стягненню з відповідача на користь позивача в розмірі 2 102,00 грн.

Керуючись ст. ст. 2, 73, 74, 76-79, 86, 91, 129, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Лист" (49000, Дніпропетровська область, м. Дніпро, просп. Гагаріна, буд. 74, ідентифікаційний код 38752372) на користь Акціонерного товариства "Дніпровський завод з ремонту та будівництва пасажирських вагонів" (49024, Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Універсальна, буд. 10, ідентифікаційний код 00554514) 92 066,23 грн. , з яких: 91 331,00 грн. - основний борг, 158,48 грн. - пеня, 393,69 грн. - 3% річних, 183,06 грн. - інфляційні втрати, а також витрати по сплаті судового збору у розмірі 2 102,00 грн. , про що видати наказ.

Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення двадцятиденного строку з дня складання повного судового рішення і може бути оскаржено до Центрального апеляційного господарського суду через Господарський суд Дніпропетровської області.

Суддя І.В. Мілєва

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення09.10.2020
Оприлюднено12.10.2020
Номер документу92095088
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/4315/20

Ухвала від 28.01.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Ухвала від 18.01.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Ухвала від 28.12.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Рудь Ірина Анатоліївна

Ухвала від 18.12.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Судовий наказ від 14.12.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Ухвала від 09.12.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Широбокова Людмила Петрівна

Ухвала від 09.11.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Широбокова Людмила Петрівна

Рішення від 09.10.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Ухвала від 11.08.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

Ухвала від 07.08.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мілєва Ірина Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні