Ухвала
від 13.10.2020 по справі 617/983/20
ВОВЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 617/983/20

Провадження № 2/617/478/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 жовтня 2020 року Вовчанський районний суд Харківської області в складі:

головуючого - судді Уханьової І.С., при секретарі - Чмаль Т.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Вовчанську Харківської області цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Приватно-орендного малого підприємства Лиман-Січ про розірвання договору оренди землі,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Вовчанського районного суду Харківської області перебуває вказана цивільна справа.

До початку розгляду справи по суті, представник позивача, ОСОБА_2 звернувся у суд із заявою про відвід головуючого у справі в зв`язку з виникненням у нього сумнівів в об`єктивності та неупередженості судді.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень ЦПК України розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, перевіривши викладені у заяві представника позивача, ОСОБА_2 , доводи, приходить до висновку про наявність передбачених законом підстав для відводу головуючого - судді Уханьової І.С. з огляду на таке.

04 квітня 2017 року позивач ОСОБА_1 вже звертався до Вовчанського районного суду Харківської області з позовною заявою до ПОМП Лиман-Січ про захист права власності, шляхом витребування земельної ділянки із незаконного користування. Предметом розгляду цієї цивільної справи також була земельна ділянка з кадастровим номером 6321655300:03:001:0091, яка належить позивачу ОСОБА_1 на праві власності, та договір оренди землі від 05 липня 2009 року, що був укладений між колишнім її власником ОСОБА_3 та ПОМП Лиман-Січ . Цивільна справа знаходилася в провадженні судді Уханьової І.С.. Рішенням Вовчанського районного суду Харківської області від 17 травня 2017 року під головуванням судді Уханьової І.С. позивачу ОСОБА_1 у задоволенні його позовних вимог у вказаній справі було відмовлено в повному обсязі.

У зв`язку з вищезазначеним, суд вбачає, що суддею Уханьовою І.С. вже розглядався спір між тими ж сторонами, який також стосується договору оренди землі від 05 липня 2009 року та нею було відмовлено позивачу ОСОБА_1 у задоволенні його позовних вимог.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про судоустрій і статус суддів , судова влада в Україні відповідно до конституційних засад поділу влади здійснюється незалежними та безсторонніми судами, утвореними згідно із законом.

Статтею 2 Закону України Про судоустрій і статус суддів передбачено, що суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Згідно ч. 1 ст. 7 вказаного вище Закону, кожному гарантується захист його прав, свобод та інтересів у розумні строки незалежним, безстороннім і справедливим судом.

Статтею 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод встановлено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Відповідно до усталеної практики Європейського Суду з прав людини, відображеної, зокрема, в рішеннях у справі Фей проти Австрії , Ветштайн проти Швейцарії , Пуллар проти Сполученого Королівства , Білуха проти України , наявність безсторонності відповідно до п. 1 ст. 6 Конвенції повинна визначатися за суб`єктивним та об`єктивним критеріями. Відповідно до суб`єктивного критерію беруться до уваги особисті переконання та поведінка окремого судді, тобто чи виявляв суддя упередженість або безсторонність у даній справі. Відповідно до об`єктивного критерію визначається, серед інших аспектів, чи забезпечував суд як такий та його склад відсутність будь-яких сумнівів у його безсторонності. У кожній окремій справі слід вирішувати, чи мають стосунки, що розглядаються, таку природу та ступінь, що свідчать про небезсторонність суду.

В рішеннях у справах Ветштайн проти Швейцарії та Ферантелі та Сантанжело проти Італії , Європейським судом з прав людини висловлювалась позиція, згідно якої при вирішенні того, чи є у цій справі обґрунтовані причини побоюватися, що певний суддя був небезсторонній, позиція заінтересованої особи є важливою, але не вирішальною.

Як зазначено в рішенні Європейського Суду з прав людини у справі Де Куббер проти Бельгії , правосуддя повинно не тільки чинитися, повинно бути також видно, що воно чиниться.

В рішеннях у справах Ветштайн проти Швейцарії та Кастілло Альгар проти Іспанії Європейським судом з прав людини також зазначалось, що важливим питанням є довіра, яку суди повинні вселяти в громадськість у демократичному суспільстві.

Підстави для відводу (самовідводу) судді передбачені статтею 36 ЦПК України, згідно змісту якої суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо:1) він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу;

2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі;

3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи;

4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи;

5) є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Суддя підлягає відводу (самовідводу) також за наявності обставин, встановлених статтею 37 ЦПК України. ( Недопустимість повторної участі судді в розгляді справи ).

Отже, сам факт недовіри особи може створити враження необ`єктивності та упередженості судді при розгляді справи, а відтак в майбутньому стане причиною сумнівів в об`єктивності, справедливості, неупередженості та законності судового рішення у справі та поставити під сумнів забезпечення реалізації права особи на справедливий судовий розгляд.

Таким чином, враховуючи той факт, що представник позивача, ОСОБА_2 звертається із заявою про відвід судді Уханьової І.С., з метою усунення сумнівів в неупередженості та об`єктивності судді, та, як наслідок, забезпечення впевненості в справедливому розгляді справи незалежним і безстороннім судом, суд вважає за можливе задовольнити заявлений ним відвід.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 36, 37, 40, 259 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Заяву представника позивача, ОСОБА_2 , про відвід судді Уханьової І.С., що до здійснення розгляду цивільної справи за позовною заявою ОСОБА_1 до Приватно-орендного малого підприємства Лиман-Січ про розірвання договору оренди землі - задовольнити.

Цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Приватно-орендного малого підприємства Лиман-Січ про розірвання договору оренди землі, передати до канцелярії Вовчанського районного суду Харківської області для визначення іншого судді у порядку, встановленому ст. 33 ЦПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий- суддя

СудВовчанський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення13.10.2020
Оприлюднено15.10.2020
Номер документу92174459
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —617/983/20

Ухвала від 30.06.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Постанова від 29.04.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Постанова від 29.04.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 30.03.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 05.03.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 23.02.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 09.02.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Рішення від 06.01.2021

Цивільне

Вовчанський районний суд Харківської області

Сербіненко І. В.

Рішення від 17.12.2020

Цивільне

Вовчанський районний суд Харківської області

Сербіненко І. В.

Ухвала від 16.11.2020

Цивільне

Вовчанський районний суд Харківської області

Сербіненко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні