Ухвала
від 13.10.2020 по справі 705/2045/19
ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження 22-ц/821/1686/20 Справа № 705/2045/19 Уманський міськрайонний суд Черкаської області

УХВАЛА

13 жовтня 2020 року м. Черкаси

Черкаський апеляційний суд в складі колегії суддів: Храпка В.Д., Вініченка Б.Б., Новікова О.М., розглянувши матеріали цивільної справи за клопотанням представника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 про проведення судового засідання в режимі відеоконференції через систему EasyCon по справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості та штрафних санкцій за договором безвідсоткової позики, -

в с т а н о в и в :

Рішенням Уманського міськрайонного суду Черкаської області від 04 серпня 2020 року позов задоволено.

Стягнуто з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_3 заборгованість за договором безвідсоткової позики від 29 травня 2015 року в розмірі 136 721 ,63 доларів США, яка складається з : боргу за договором безвідсоткової позики в розмірі 115 287доларів США; 3% річних за весь час прострочення сплати боргу в розмірі 9 905,93 доларів США; штрафу в розмірі 10% від суми боргу в розмірі 11 528,70 доларів США.

Вирішено питання розподілу судових витрат.

ОСОБА_1 оскаржила вказане рішення суду в апеляційному порядку.

Ухвалою Черкаського апеляційного суду від 22 вересня 2020 року відкрито провадження у справі.

Ухвалою колегії суддів від 01 жовтня 2020 року призначено апеляційний розгляд справи на 22 жовтня 2020 року на 11 год. 00 хв. у приміщенні Черкаського апеляційного суду за адресою м. Черкаси вул. Верхня Горова, 29.

06 жовтня 2020 року представник ОСОБА_1 - ОСОБА_2 через засоби поштового зв`язвку подав до апеляційного суду клопотання про проведення судового засідання в режимі відеоконференції за допомогою онлайн сервісу відеозв`язку EasyCon поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за електронною адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Вивчивши матеріали клопотання, колегія суддів вважає, що воно не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з частинами першою, другою, п`ятою статті 212 ЦПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом.

Відповідно до частини сьомої статті 212 ЦПК України у клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання.

Аналіз правил, закріплених в статті 212 ЦПК України, дає підстави зробити висновок про те, що ухвалення рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду і не передбачає обов`язку проведення судового засідання в режимі відеоконференції в разі наявності про це клопотання сторони. До того ж, вказані положення законодавства направлені на забезпечення участі осіб, які є віддаленими від місця розгляду справи і з об`єктивних причин не можуть брати участь у розгляді справи.

Випадки, в яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції не визначені у законі. Проте, необхідність здійснення відеоконференції, на думку суду, визначається з врахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні пояснень учасників процесу.

Однак, вказана заява подана представником відповідача і не містить підтверджень повноважень представника, лише надана довіреність, а враховуючи, що ціна позову у вказаній справі становить 136 721, 63 доларів США і справа не відноситься до малозначних, тому вказана заява не може бути задоволена.

Згідно вимог частини першої, другої статті 58 ЦПК України сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника. Особиста участь у справі особи не позбавляє її права мати в цій справі представника.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦПК України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Відповідно до ч.4 ст.62 ЦПК України повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України Про адвокатуру і адвокатську діяльність .

Із матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_2 не був представником ОСОБА_1 в суді першої інстанції, також не надано підтверджень на ведення справи у суді апеляційної інстанції.

Враховуючи вищевикладене, зважаючи на принцип ефективності судового процесу, направлений на недопущення затягування розгляду справи, а також характер правовідносин та предмет доказування у справі, апеляційний суд приходить до висновку про відмову у задоволенні клопотання представника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 про проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

Керуючись ст. 212, ст. 365 ЦПК України, апеляційний суд, -

у х в а л и в :

У задоволенні клопотання представника ОСОБА_1 - ОСОБА_2 про проведення судового засідання в режимі відеоконференції відмовити.

Копію цієї ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

СудЧеркаський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення13.10.2020
Оприлюднено15.10.2020
Номер документу92181625
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —705/2045/19

Постанова від 22.10.2020

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Храпко В. Д.

Постанова від 22.10.2020

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Храпко В. Д.

Ухвала від 13.10.2020

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Храпко В. Д.

Ухвала від 13.10.2020

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Храпко В. Д.

Ухвала від 01.10.2020

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Храпко В. Д.

Ухвала від 22.09.2020

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Храпко В. Д.

Рішення від 04.08.2020

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Корман О. В.

Рішення від 04.08.2020

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Корман О. В.

Ухвала від 22.05.2020

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Корман О. В.

Ухвала від 04.03.2020

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Корман О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні