Рішення
від 15.10.2020 по справі 705/3428/20
УМАНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №705/3428/20

2/705/2144/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 жовтня 2020 року Уманський міськрайонний суд Черкаської області, в складі:

головуючої - судді Годік Л.С.

секретаря судового засідання Шаповал Н.В.,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в місті Умані цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Посухівської сільської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Посухівської сільської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. Позовні вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилася спадщина на земельну ділянку площею 3,1299га, наданої для ведення особистого селянського господарства, розташованої на території Посухівської сільської ради Уманського району Черкаської області. ОСОБА_1 являється єдиним спадкоємцем за заповітом. Маючи намір прийняти спадщину, вона звернулася до державного нотаріуса Уманського районної державної нотаріальної контори по питанню прийняття спадщини, але нотаріус виніс постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 25.08.2020, мотивуючи тим, що нею пропущено щестимісячний термін, визначений законом для прийняття спадщини, та вона не вступила в права спадкоємця фактично. Зазначає, що у встановлений законом шестимісячний термін не звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, по причині незнання про наявність заповіту на її ім`я, тому на даний час позбавлена можливості оформити спадкове майно після смерті ОСОБА_2 .

Просить продовжити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_1 , строк для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Посухівка Уманського району Черкаської області, строком два місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

Позивач ОСОБА_1 в підготовче засідання не з`явився. До суду подала заяву про підтримання позову та розгляд справи у її відсутність.

Відповідач Посухівська сільська рада в підготовче засідання представника не направила. До суду подано заяву про визнання позову та розгляд справи у їх відсутність.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. У зв`язку з цим, на підставі ст. 247 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без фіксування судового процесу.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно ст. 1270 ЦПК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини; якщо виникнення у особи права на спадщину залежить від неприйняття спадщини або відмови в його прийнятті іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється в три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Згідно ч. 3 ст. 1272 вказаного Кодексу за позовом спадкоємця, що пропустив строк для прийняття спадщини із поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Як вбачається із положень ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1272 ЦК України визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_2 , виданого 25.11.2019 року (а.с.8).

Згідно Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІІ-ЧР № 003075 гр. ОСОБА_2 була власником земельної ділянки площею 3,1299 га, що розташована на території Посухівської сільської ради Уманського району та надана для ведення особистого селянського господарства (а.с.10.

Постановою державного нотаріуса Уманської районної державної нотаріальної контори Черкаської області Діброва Л.М. від 25.08.2020р. відмовлено гр. ОСОБА_3 у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на ім`я ОСОБА_1 на земельну ділянку, розташовану на території Посухівської сільської ради Уманського району Черкаської області, яка залишилась після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з пропуском строку для прийняття спадщини (а.с.11).

Згідно заповіту від 30.04.2014р., зареєстрованого в реєстрі за № 9, ОСОБА_2 заповіла належну їй на праві приватної власності земельну ділянку, надану для ведення особистого селянського господарства, розташовану в адмінмежах Посухівської сільської ради Уманського району Черкаської області, загальною площею 3,1299га, кадастровий номер 7124386600:03:000:0423, ОСОБА_4 (а.с.12).

Відповідно до витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища від 05.10.2019р. 28 квітня 2012р. у Посухівській сільській раді Уманського району Черкаської області, ОСОБА_5 уклав шлюб з ОСОБА_1 , актовий запис №1, який розірвано 29 грудня 2017р., а.з.№351. Прізвище після державної реєстрації чоловіка - ОСОБА_5 , дружини - ОСОБА_1 (а.с.9). Вказаний шлюб розірвано 29.12.2017 року.

Згідно п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30.05.2008 року, Про судову практику у справах про спадкування , особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьоїстатті 1272 ЦК України. Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини.

Проаналізувавши встановлені обставини по справі, оцінивши надані в силу положень ст. 76 ЦПК України докази в їх сукупності, оскільки позивач пропустив строк прийняття спадщини, то суд вважає за необхідне визнати причини пропуску строку подачі заяви про прийняття спадщини спадкоємцем поважними, а позов задовольнити і визначити йому додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини.

Задовольняючи позов суд враховує, що додатковий строк визначається у разі, якщо суд визнає причини пропуску строку для прийняття спадщини поважними.

Факт пропуску строку для прийняття спадщини не є підставою для усунення від спадкування.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 77, 81, 259, 263-265, 268 ЦПК України, ст.ст. 1270, 1272 ЦК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Посухівської сільської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини- задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_1 , строк для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Посухівка Уманського району Черкаської області, строком два місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. У разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Леся Сергіївна Годік

СудУманський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення15.10.2020
Оприлюднено16.10.2020
Номер документу92208372
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —705/3428/20

Ухвала від 16.04.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Погрібний Сергій Олексійович

Постанова від 18.02.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 17.02.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 21.01.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 21.01.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 20.01.2021

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 03.12.2020

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Рішення від 06.11.2020

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Годік Л. С.

Рішення від 15.10.2020

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Годік Л. С.

Ухвала від 02.10.2020

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Годік Л. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні