Ухвала
від 19.10.2020 по справі 913/273/20
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

проспект Незалежності, 13, місто Харків, 61058

УХВАЛА

19 жовтня 2020 року Справа № 913/273/20

Колегія суддів у складі: головуючий суддя Бородіна Л.І., суддя Геза Т.Д., суддя Здоровко Л.М.,

розглянувши клопотання Військово-цивільної адміністрації міста Лисичанськ Луганської області про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції

з розгляду апеляційної скарги Фізичної особи-підприємця Дубілєва Ігора Альбертовича, м.Лисичанськ, Луганська область,

на рішення Господарського суду Луганської області від 04.08.2020 (суддя Шеліхіна Р.М.), ухвалене у приміщенні Господарського суду Луганської області у м. Харкові о 16год 40хв, повний текст якого складений 13.08.2020,

у справі №913/273/20

за позовом: Лисичанської міської ради Луганської області, м.Лисичанськ, Луганська область,

до відповідача: Фізичної особи-підприємця Дубілєва Ігора Альбертовича, м.Лисичанськ, Луганська область,

про стягнення безпідставно збережених коштів у сумі 255816,95грн,

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 14.09.2020 у справі №913/273/20 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою ФОП Дубілєва І. А. на рішення Господарського суду Луганської області від 04.08.2020 у справі №913/273/20 та призначено справу до розгляду у судовому засіданні на 20.10.2020 (а.с.221,222).

15.10.2020 до суду апеляційної інстанції надійшло клопотання Військово-цивільної адміністрації міста Лисичанськ Луганської області про участь у судовому засідання в режимі відеоконференції, проведення якої доручити Лисичанському міському суду Луганської області.

Дослідивши матеріали справи та додані до клопотання документи, колегія суддів дійшла висновку про повернення заявленого клопотання без розгляду з огляду на таке.

Відповідно до частин 1, 2 статті 197 ГПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Згідно зі статтею 169 ГПК України при розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань. Заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, або на вимогу суду заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі. Заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Частиною 2 статті 170 ГПК України встановлено, що письмові заяви, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником.

Згідно з частиною 4 статті 56 ГПК України держава, Автономна Республіка Крим, територіальна громада беруть участь у справі через відповідний орган державної влади, орган влади Автономної Республіки Крим, орган місцевого самоврядування відповідно до його компетенції, від імені якого діє його керівник, інша уповноважена особа відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування), або через представника.

У порядку самопредставництва орган місцевого самоврядування відповідно до його компетенції може представляти за посадою його керівник або інша уповноважена особа, повноваження якої підтверджуються відповідно до частини 4 статті 56 вказаного Кодексу.

Отже, наведені вище положення законодавства передбачають можливість здійснення процесуального представництва органу місцевого самоврядування як в порядку самопредставництва - керівником, так і іншими особами як представниками такого органу, що узгоджується з наведеними вище положеннями Конституції України.

Судом апеляційної інстанції встановлено, що клопотання про проведення судового засідання в режимі відеоконференції підписано представником Військово-цивільної адміністрації міста Лисичанськ Луганської області Торбенко Є.В., який діє на підставі довіреності від 18.08.2020 №109/01-16.

Частиною 1 статті 58 ГПК України встановлено, що представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Частиною 3 статті 56 ГПК України передбачено, що юридична особа бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Самопредставництво юридичної особи являє собою право одноосібного виконавчого органу (керівника) чи голови (уповноваженого члена) колегіального виконавчого органу безпосередньо діяти від імені такої особи без довіреності, представляючи її інтереси в силу закону, статуту, положення.

Аналіз наведених вище законодавчих положень дає підстави для висновку, що визнання особи такою, що діє в порядку самопредставництва, необхідно, щоб у відповідному законі, статуті, положенні чи трудовому договорі (контракті) було чітко визначене її право діяти від імені такої юридичної особи без додаткового уповноваження.

З наведеного вбачається, що довіреність не є самостійним документом на підтвердження самопредставництва юридичної особи.

Аналогічні правові висновки викладені в постановах Верховного Суду від 28.04.2020 у справі №910/10553/18, від 05.05.2020 у справі №917/1622/18, від 05.05.2020 у справі №916/3097/19, від 13.07.2020 у справі №905/2203/19.

З матеріалів справи вбачається, що 02.10.2020 до суду апеляційної інстанції надійшло клопотання від Військово-цивільної адміністрації міста Лисичанськ Луганської області про долучення до матеріалів справи довіреностей від 18.08.2020 №108/01-16 та від 18.08.2020 №109/01-16 (а.с.240-242).

У довіреності від 18.08.2020 №109/01-16 зазначено, що Військово-цивільна адміністрація міста Лисичанськ Луганської області цією довіреністю уповноважує завідуючого сектором із спірних питань землекористування управління власності Лисичанської міської ради Торбенка Є.В. бути представником Військово-цивільної адміністрації міста Лисичанськ Луганської області з питань земельних відносин у всіх судових, адміністративних установах.

Зі змісту довіреності, долученої до матеріалів справи на підтвердження наявності у Торбенка Є.В. повноважень представляти інтереси Військово-цивільної адміністрації міста Лисичанськ Луганської області, не вбачається, що вказана особа має статус адвоката.

До клопотання про проведення судового засідання в режимі відеоконференції від 12.10.2020 на підтвердження повноважень представника Військово-цивільної адміністрації міста Лисичанськ Луганської області надані: Розпорядження голови Лисичанської міської ради від 01.02.2010 №22-к, Посадова інструкція завідуючого сектором зі спірних питань землекористування Управління власності Лисичанської міської ради, затверджена начальником управління власності Лисичанської міської ради 01.02.2020, Розпорядження керівника Військово-цивільної адміністрації м.Лисичанськ Луганської області від 15.09.2020 №343 Про організацію діяльності управління власності , Положення про Управління власності Військово-цивільної адміністрації міста Лисичанськ Луганської області (нова редакція), що є додатком №1 до розпорядження керівника Військово-цивільної адміністрації міста Лисичанськ Луганської області від 15.09.2020 №343.

З посадової інструкції завідуючого сектору зі спірних питань землекористування Управління власності Лисичанської міської ради від 01.02.2020 вбачається, що Торбенко Є.В. на підставі доручення , забезпечує представництво інтересів Лисичанської міської ради та її виконкому в судових органах в межах здійснення заходів з дотримання вимог земельного законодавства.

При цьому, відповідно до п.п. 1.1, 2.1 Положення про Управління власності Військово-цивільної адміністрації міста Лисичанськ Луганської області (нова редакція) вбачається, що Управління власності Військово-цивільної адміністрації міста Лисичанськ Луганської області є самостійним структурним підрозділом Військово-цивільної адміністрації міста Лисичанськ Луганської області, який перейменовано на підставі Указу Президента України від 27.07.2020 №293/2020 Про утворення Військово-цивільної адміністрації . Управління функціонує на правах юридичної особи. Управління набуває статусу юридичної особи з моменту державної реєстрації.

Відповідно до п.7.4 вказаного Положення начальник управління представляє без доручення управління у взаємостосунках з юридичними особами.

З документів, доданих до клопотання від 12.10.2020 не вбачається, що Торбенко Є.В., який перебуває на посаді завідуючого сектором з питань землекористування Управління власності Лисичанської міської ради, має право діяти від імені Військово-цивільної адміністрації міста Лисичанськ Луганської області в порядку самопредставництва.

Колегією суддів встановлено, що у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відсутні відомості щодо осіб, які мають повноваження представництва Військово-цивільної адміністрації міста Лисичанськ Луганської області в порядку самопредставництва, окрім керівника.

А отже, матеріали, додані до клопотання про проведення судового засідання в режимі відеоконфереції, не містять належних та допустимих доказів наявності у Торбенка Є.В. повноважень бути представником у судах в порядку самопредставництва.

Відповідно до частини 4 статті 170 Господарського процесуального кодексу України суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Враховуючи вищевикладене, з огляду на відсутність належних доказів на підтвердження повноважень Торбенка Є.В. для представництва (самопредставництва) інтересів Військово-цивільної адміністрації міста Лисичанськ Луганської області у суді апеляційної інстанції, колегія суддів Східного апеляційного господарського суду дійшла висновку про повернення клопотання Військово-цивільної адміністрації міста Лисичанськ Луганської області про розгляд справи у режимі відеоконференції без розгляду.

На підставі викладеного та керуючись статтями 197, 234 Господарського процесуального кодексу України, Східний апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ:

Клопотання Військово-цивільної адміністрації міста Лисичанськ Луганської області про розгляд справи в режимі відеоконференції від 12.10.2020 №Т-27/20 на 2арк. з додатками на 14арк. та конверт, повернути без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя Л.І. Бородіна

Суддя Т.Д. Геза

Суддя Л.М. Здоровко

Дата ухвалення рішення19.10.2020
Оприлюднено20.10.2020
Номер документу92254634
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення безпідставно збережених коштів у сумі 255816,95грн

Судовий реєстр по справі —913/273/20

Постанова від 01.12.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Бородіна Лариса Іванівна

Ухвала від 16.11.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Бородіна Лариса Іванівна

Ухвала від 29.10.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Бородіна Лариса Іванівна

Ухвала від 20.10.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Бородіна Лариса Іванівна

Ухвала від 19.10.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Бородіна Лариса Іванівна

Ухвала від 01.10.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Бородіна Лариса Іванівна

Ухвала від 14.09.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Бородіна Лариса Іванівна

Рішення від 04.08.2020

Господарське

Господарський суд Луганської області

Шеліхіна Р.М.

Ухвала від 29.07.2020

Господарське

Господарський суд Луганської області

Шеліхіна Р.М.

Ухвала від 27.07.2020

Господарське

Господарський суд Луганської області

Шеліхіна Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні