Ухвала
від 21.10.2020 по справі 927/862/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

21 жовтня 2020 року м. Чернігів справа № 927/862/20

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Шморгуна В.В., розглянувши матеріали позовної заяви № 231 від 15.09.2020

Позивач: Чернігівська міська рада,

код ЄДРПОУ 34339125, вул. Магістратська, 7, м. Чернігів, 14000

Відповідач: Приватне акціонерне товариство «Чернігівоблбуд» ,

код ЄДРПОУ 03333653, вул. Музейна, 2, м. Чернігів, 14000

Предмет спору: про зобов»язання передати в комунальну власність гуртожиток,

ВСТАНОВИВ:

Чернігівська міська рада звернулась до суду з позовом до Приватного акціонерного товариства «Чернігівоблбуд» , у якому позивач просить зобов`язати відповідача передати на безкомпенсаційній основі в комунальну власність територіальної громади міста Чернігова в особі Чернігівської міської ради гуртожиток за адресою: місто Чернігів, вул. Рокосовського, 6а.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що відповідач відмовився передавати гуртожиток до комунальної власності міста з мотивів не поширення дії Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» на спірний будинок.

У зв`язку з недодержанням позивачем вимог, викладених у ст. 162, 164 Господарського процесуального кодексу України, ухвалою суду від 28.09.2020 позовну заяву залишено без руху та встановлено позивачу десятиденний строк з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху для усунення недоліків позовної заяви, зазначених в ухвалі суду, шляхом подання до суду та відповідачу, у порядку, визначеному ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України, заяви про усунення недоліків, яка повинна містити: попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи; письмову заяву про залучення до участі у справі у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , яка повинна містити підстави залучення цих третіх осіб, а саме на які права чи обов`язки таких осіб та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Ухвала суду від 28.09.2020 була отримана позивачем 30.09.2020, а отже останнім днем строку для усунення позивачем недоліків шляхом подання відповідних документів є 12.10.2020.

На виконання вимог ухвали суду від 28.09.2020 від позивача 07.10.2020 до суду надійшла заява про усунення недоліків з доданими до неї документами, а саме: копією опису вкладення до цінного листа 1400049884399 від 03.10.2020, копією реєстру та фіскального чеку від 06.10.2020, копією платіжного доручення № 159 від 07.09.2020. В поданій заяві позивачем зазначено попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи. Також зазначає, що вказані в позовній заяві треті особи - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , які є мешканцями спірного гуртожитку, звертались з заявами до Чернігівської міського голови стосовно передачі гуртожитку до комунальної власності та особисто виявили бажання прийняти участь у даній справі. Прийняття судом рішення по даній справі прямо стосується зазначених мешканців гуртожитку по АДРЕСА_1 . Рішення суду буде прямо впливати на реалізацію даними особами конституційного права на житло громадян, які за відсутності власного житла тривалий час на правових підставах, визначених законом, мешкають у гуртожитках та в яких після передачі гуртожитку у власність територіальної громади - можуть бути приватизовані відповідно до Закону України Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків . Також зазначив, що передача спірного гуртожитку до комунальної власності територіальної громади міста Чернігова обумовлена саме забезпеченням реалізації конституційного права на житло мешканців гуртожитку.

Також 07.10.2020 від позивача до суду надійшла заява про усунення недоліків та приєднання до матеріалів справи належних письмових доказів з доданими до неї документами, а саме: копіями заяв від 30.09.2020 ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_4 , ОСОБА_2 , ОСОБА_1 та доказами направлення цих заяв відповідачу.

Тобто позивачем подано заяву про усунення недоліків з відповідними доказами у встановлений строк.

Разом з тим, суд не надає оцінку наданим доказам на стадії відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 3 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що підстави для повернення позовної заяви відсутні.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст. 162 Господарського процесуального кодексу України.

Підстави для повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

Справа підлягає розгляду в порядку загального позовного провадження.

Відповідно до ч. 1, 2, 3 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (ч. 4 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України).

Оскільки ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 є мешканцями спірного гуртожитку за адресою: АДРЕСА_1 і вирішення питання про передачу цього гуртожитку до комунальної власності вплине на забезпечення реалізації даними особами їх права на житло, як мешканців гуртожитку, суд вважає за необхідне залучити ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 до участі у справі у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача.

З наданих позивачем матеріалів позовної заяви вбачається, що він направив копію позовної заяви з доданими до неї документами на адресу ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

Відповідно до ч. 2 ст. 120 Господарського процесуального кодексу України суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою.

Керуючись ст. 12, 50, 120, 176, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3. Залучити до участі у справі, у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 ), ОСОБА_2 ( АДРЕСА_3 ), ОСОБА_3 ( АДРЕСА_4 ), ОСОБА_4 ( АДРЕСА_5 ), ОСОБА_5 ( АДРЕСА_6 ).

4. Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня отримання ухвали для подання до суду та іншим учасникам справи у порядку, визначеному ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України, відзиву на позов з доданими до нього документами.

Докази направлення відзиву надати суду у встановлений п`ятнадцятиденний строк.

5. Встановити третім особам:

- п`ятиденний строк з дня отримання ухвали для подання до суду та іншим учасникам справи у порядку, визначеному ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України, письмових пояснень щодо позову з доданими до них документами. Докази направлення письмових пояснень іншим учасникам справи надати суду у встановлений судом п`ятиденний строк.

- триденний строк з дня отримання відзиву на позов для подання до суду та іншим учасникам справи у порядку, визначеному ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України, письмових пояснень щодо відзиву з доданими до них документами. Докази направлення письмових пояснень іншим учасникам справи надати суду у встановлений судом триденний строк.

6. Встановити позивачу та відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання письмових пояснень третіх осіб щодо позову і відзиву для подання до суду та іншим учасникам справи у порядку, визначеному ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України, відповіді на такі письмові пояснення з доданими до неї документами.

Докази направлення відповіді на письмові пояснення третіх осіб іншим учасникам справи надати суду у встановлений судом п`ятиденний строк.

7. Підготовче засідання призначити на 19 листопада 2020 року о 10:00.

8. Повідомити позивача - Чернігівську міську раду, відповідача - Приватне акціонерне товариство «Чернігівоблбуд» , третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 про те, що підготовче засідання відбудеться 19.11.2020 о 10:00 у приміщенні Господарського суду Чернігівської області у м. Чернігові, проспект Миру, 20, зал судових засідань № 306.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Звернути увагу сторін на те, що відповідно до ст. 135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - https://cn.arbitr.gov.ua/sud5028 .

Суддя В.В. Шморгун

Дата ухвалення рішення21.10.2020
Оприлюднено21.10.2020
Номер документу92317457
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов»язання передати в комунальну власність гуртожиток

Судовий реєстр по справі —927/862/20

Постанова від 26.08.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Багай Н.О.

Ухвала від 07.07.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Багай Н.О.

Ухвала від 07.07.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Багай Н.О.

Ухвала від 15.06.2021

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 11.06.2021

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 07.06.2021

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Постанова від 28.04.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Постанова від 20.04.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 28.04.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 30.03.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні